Страница 1 от 1

Денят на будителите

Публикувано: 04 ное 2018, 18:46
от sum
Казват, че в деня на будителите се почитат знайни и незнайни български революционери, както много просветители и книжовници, защото делата на тези хора (чрез жертвоготовност, книжовност и образование) ни провокират да отправим далечен взор към корените на националния ни Дух. Но, забележете, че националният ни Дух е основата, върху която се крепи българският народ и ако тя се разклати или стане неустойчива, то тогава народът ни лесно може да изпадне в безвремие, където на власт е късата памет с всички произтичащи следствия от нея, като например злобата и завистта, нихилизма и користолюбието.
През столетията, българският национален Дух е бил много тъпкан, осмиван и злостно подиграван, върху него са ковали тежки вериги императори и политици, властници и целеустремени до крайна алчност сатрапи. Втъкавали са в този Дух (а това продължава до ден днешен) всевъзможни религии от чужд произход, ламтящи папи и имами са смукали от него,… и, за да продължи това до днес, са му принаждали всякакви променящи съзнанието за народа имена, като например Саваот, Тангра, Митра, Сабазий, Юпитер, Велес и прочее. Успиването и бавното наливане на умствена и емоционална отрова в народния ни Дух, който е извор за българска Сила и Мощ, развива във времето условия за разруха на националния ни стълб, който през хилядолетията е бил стабилна и неотменима опора за нас, а будителите (чрез личния си пример), са били, и винаги ще бъдат "живите очи" за реалността и ще крепят Духа ни.
Но.
Да ви споделя, че от миналата година в нашето Сдружение, в което по народна воля аз съм само скромен председател, вече официално се отпразнува и „Денят на събудените“!
Така че, искам да се знае, че освен „Денят на будителите“ отсега нататък всяка година в България ще има хора, които на 14.04. ще празнуват и „Денят на събудените“. Вярно, за сега този ден не е подкрепен от други интелектуалци и не е одобрен от Министерския съвет на РБ, но това изобщо не ни интересува, защото важни за нас са събудените хора относно реалността на българския Дух, проникващ в дълбините на родното ни битие.
Официално „Денят на будителите“ се празнува с факелно шествие, а „Денят на събудените“ неофициално се празнува с огън в сърцата. Запалването на огъня става чрез… Знание!
Стоицизъм и търпение, воля и разбиране – това са качествата.
Поздрави!
IYI