Смисълът на живота

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2735
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Смисълът на живота

Непрочетено мнение от sum » 28 юли 2018, 07:26

Преди време в един разговор обсъждахме с едни авери различни теми от познанието. Последният въпрос, който зададоха бе „какъв е смисълът на живота?“.
Замислих се върху думата „смисъл“… Няма как да не отбележа, че този термин е образуван от корена „мисъл/мисля“ и реално това понятие визира менталното действие - „със мисъл“. Тоест, когато попитаме за „смисъла на живота“, ние подчертаваме, че търсим с мисленето си нещо в/от живота. Забележете, че този начин е възприет и от Декарт, който е извел сентенцията „мисля, следователно съществувам“. И ето, точно тук е проблемът,… защото съществуването нито зависи от мисленето, нито пък чрез него може да се прозре какво е то.
Всеки, който е чел трилогията „Ти си Това“ е наясно, че човешкият ум е изграден от три основни Аз-а, а именно - Мисъл, Интелект и Его. Его-то, това е нашият персонален Аз и се познава чрез името, което ни дават родителите - например Иван, Драган и прочее. (Няма да задълбавам повече по темата относно какво представляват Аз-те в ума, достатъчно съм писал и обяснявал през годините)
Та… на аверите им разясних следното: ако търсите „смисъла на живота“ едва ли ще го намерите, защото човешката мисъл е двуполюсен модел, който във фаза плюс или минус (Ин/Ян състояние) достигайки своя край, отново ще се мултиплицира в нова вълна, която пък ще създаде условия за движение и ново пространство. Казано на друг език, мисловният енергиен дипол е система от две противоположности. Всъщност, той (мисловният дипол), е една същност, изразена като два вихъра, нещо, притежаващо подобие на нула (начало) и край (като края повторен безброй пъти става безкрай).
Търсенето на нещо, с мисъл в/от живота, неминуемо ще доведе до този двуполюсен принцип, който реално за хората ще бъде изведен в безброй варианти. А това ще рече, че за едни хора смисълът на живота ще е това, за други онова, за трети пък нито това или онова, а ето това… Всеки от нас знае, че вариантите от търсенето на смисъла съществуват в безброй разновидности, нали?
Точно по тази причина, считам, че да се търси смисълът на… нещо си… е загуба на време, омагьосан кръг без начало и без край.
И понеже в човешкия ум съществуват три отделни Аз-а, реших да допълня на аверите относно термина "смисъл" следното:
- Търсите „смисъла на живота“, ами няма да го намерите, защото мисълта ви винаги ще показва отрицанието, в което съществува животът. Обаче, ако търсите,… „синтелекта на живота“,… тоест ако искате интелектуално да разберете живота, имате шанс, защото при интелекта възприятията, модалността Ин/Ян (като енергиен дипол), е в подчиненост спрямо нулата, която се явява разделително звено между двете основни енергийни полета. Така че, благодарение на този баланс, животът МОЖЕ да се разбере, без да има мисъл за това,... тоест, поляритета на противоположностите Ин/Ян ще бъдат в равновесие спрямо себе си. Но, от друга страна, ако искате да осъзнаете какво е „сегото на живота“ (от корена Его), тогава възможният отговор е само един – Атман! :D

(Атман - термин от Ведите, чрез който се обяснява за висшият съзнателен Аз, съществуващ в човешкото тяло. В космически аспект терминът на този Аз е описан като Пуруша, или още познат като духът на Вселената - от пу МЪЖ и вриша БИК. Тоест, това е термин в Йога и Санкхя за трансценденталния космически Аз, или чист Дух. Един текст на повече от 3 000 години (Го-патха или Кравешки път - брахмана 1.1.39), определя Пуруша като този, който почива в замъка (пури-шая), като замъкът визира материалното тяло.)

Така че, според мен, както има създаден термин "смисъл",... ::thinking:: би трябвало да има и два други такива - "синтелект" и "сего". Щом като единият е наложен, мисля си, че и другите два са меродавни, чрез които да осмисляме битието във всичките му варианти.
Поздрави.
Р.Ч.

mus
Мнения: 9
Регистриран: 25 фев 2014, 09:47

Re: Смисълът на живота

Непрочетено мнение от mus » 28 юли 2018, 13:41

Смисълът на живота е щастието.

Този, който е истински щастлив, не пита за смисъла на живота.

manechi
Мнения: 93
Регистриран: 06 ное 2012, 12:55
Местоположение: Ямбол

Re: Смисълът на живота

Непрочетено мнение от manechi » 29 юли 2018, 19:55

Щастието е много относително нещо! Не в него е смисъла на живота! А какъв е смисъла, ще отговоря
, когато го разбера напълно! Още не съм, но ще го разбера, иначе за какво се блъскаме?! Важното е, че си задаваме въпроса, а отговора ще дойде, когато му дойде времето!
МАТЕЙ

LVS
Мнения: 8
Регистриран: 23 яну 2018, 17:12

Re: Смисълът на живота

Непрочетено мнение от LVS » 02 авг 2018, 00:25

Щастието казваш ? Някои хора са много щастливи, когато си купят хубав телефон, кола или частен самолет, но едва ли това е смисълът на живота.

На мен ми се иска да опресните информацията за "ТЕ", защото последните мнения по темата са доста стари.

men
Мнения: 966
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Смисълът на живота

Непрочетено мнение от men » 02 авг 2018, 13:07

Една нестандартна мисъл на Ърнест Хемингуей: "Щастието сред интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам"! Това е нещо подобно на "Блажени са нисшите духом". Може би световноизвестния писател е имал своето основание да напише тази мисъл.
Какво всъщност е Щастието? Не съм срещал задоволително определение ...

сергей
Мнения: 3
Регистриран: 06 юни 2018, 17:07

Re: Смисълът на живота

Непрочетено мнение от сергей » 06 авг 2018, 11:40

За мен щастието е нещо индивидуално. Смятам себе си за щастлив човек, може би още не "истински".
Съгласен съм, че този който е "истински щастлив" не пита за смисъла, но преди това сигурно е питал, намерил е отговора (постигнал е и други неща по пътя към отговора) и затова е "истински щастлив".
Някъде намерих една мисъл, която ми хареса и затова си я копирах – "Щастие в света не ще намериш, защото щастието е в духа. Тия, които са се отрекли от духа, трябва да изпитат нещастието, защото иначе що би ги заставило да се върнат в духа?". Не знам доколко това е вярно, но и в най-големите лъжи има част от истината (за да хванат), така че приех. Въпреки това смятам, че щастието е част от живота "в света" - глътка вода по пътя. Дали ще си купиш телефон, ще намериш сродна душа или ще имаш къшей хляб - за всеки според възможностите и според потребностите.
Струва ми се, че животът трябва да има цел а не смисъл. А в живота на човек трябва да има и смисъл, и сего, и синтелект, за да може да постигне конкретната цел на конкретния живот в материалния свят.
Сещам се и за друга дума, която се използва заедно с думата "живот" - съзнателен (съзнателен или осъзнат живот).
сергей

sum
Мнения: 2735
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Смисълът на живота

Непрочетено мнение от sum » 24 апр 2019, 06:40

Днес е Цветница, стар народен празник, свързан с възраждането на Майката природа. В тази връзка искам да припомня и възродя един диалог, който проведох през 2014 г. с Мария Николова. Тя ме попита тогава:
- Когато със единицата от десет Съм излезеш, на мястото, където си бил, остава 0. Излиза, че тогава Съм пътува между нулата и единицата. Моля да ми отговориш каква е действителността между нулата и единицата?

- 0-та и 1-та визират физически обекти. В своята първичност те лежат върху точка. Точката "плува" в числови стойности, изразени като степени до 9. Тези степени в изначалната си същност отново произлизат от друга точка, която вече няма материален еквивалент. Тя от своя страна също се „разстила” в други стойности, степенувани до 27. И така нататък и така нататък, докато се стигне до деветата точка със съответните степени… Щом преминеш през нея, ще ме намериш.
Кажи ми коя от всичките действителности, изразени като точки със съответните степени искаш да ти обясня във връзка с действителността между физическата нула и единицата?
Цялата материална реалност е пропита от съзнателни структури, които образуват мощни полета в пространството на физическата материя. Същите се развиват от друга страна като отделни съзнателни Аз-ове и същности, които задвижват хода на еволюцията на съществата през материални форми.
За да се осъзнае и преживее Единението трябва да се познава светът (като материя, която всъщност представлява сгъстена енергия) и връзката му с него.
За да се Съединиш с Източника трябва да се познава времето и времето на Времето… а това без знание не може да стане. За това за тръгналите по Пътя към себе си им предстои пътувате по стълбата от девет стъпала, описани в трилогията "Ти си Това", като:
1. Знание
2. Път
3. Опитност
4. Познание
5. Аз
6. Действителност
7. Разбиране
8. Атман
9. Съм

Знанието начертава Пътя. Пътят дава Опитност.
Опитността ражда Познание. Познанието разкрива Аз-а.
Аз-ът определя Действителността. Действителността се
разгражда и се появява РАЗБИРАНЕТО.
Когато стигнеш дотук, спри!
Обърни се и помисли за всичко, което си преживял.
Мисълта ще ти даде Знание.
Знанието ще си проправи Път. Пътят ще те доведе до
Опитност. Опитността ще се превърне в Познание.
Познанието ще разкрие в теб нов Аз. Аз-ът ще Види друга
Действителност.
Действителността ще се разтвори и ще се облечеш в
Разбиране. Разбирането ще ти покаже Атман.
Когато стигнеш дотук, спри!
Бъди в себе си и виж всичко през призмата на
съществуването. Когато го осмислиш, в теб ще се роди нова
мисъл.
Новата мисъл ще бъде Знание. Знанието ще Бъде Път.
Пътят ще Бъде Опитност.
Опитността ще Бъде Познание. Познанието ще Бъде Аз.
Аз-ът ще Бъде Действителност.
Действителността ще Бъде пропита от Разбиране.
Разбирането ще Бъде в Атман.
Атманът ще погледне в себе си и ще Бъде СЪМ.
Когато стигнеш дотук, спри!
”Бъденето” в Съм разкрива Бога! Опознай го!
Опознаването е Знание!
Знанието Е Път! Пътят Е Опитност! Опитността Е
Познание!
Познанието Е Аз! Аз-ът Е Действителност!
Действителността Е Разбиране!
Разбирането Е Атман! Атманът Е Съм!
Когато стигнеш дотук, спри!
Огледай се! Виж се в Огледалото и пусни човешкото да
вземе връх. Наблюдавай го.
Обичай го. Разбирай го. Дрехата сама ще падне. Нищо не
прави. Тогава идват думите.
Погледни ги и ги запомни. Помни ги, защото те разтварят
Съм и Времето на човека се разпада.
”Ти си Това” се превръща в ”Това си Ти”!

Постигнеш ли го, тогава следва това:
Усамотение (аз и цялата природа).
Единение (със Себе си).
Съединение (с Източника).
Знанието е стълба, а пък тишината меч.
Съществуване (без ограничения).
Преживей го!
Време е!
58654673_2327451157535266_4272922921086746624_n.jpg
58654673_2327451157535266_4272922921086746624_n.jpg (30.29 KиБ) Видяна 3137 пъти
Р.Ч.

sum
Мнения: 2735
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Смисълът на живота

Непрочетено мнение от sum » 03 сеп 2019, 18:19

Когато успееш да се "слееш" с камъка... :sunny:
37680558_200960670599154_7841074479500361728_n.jpg
37691221_200960797265808_5231090258937905152_n.jpg
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта