Бях започнал да пиша този пост преди повече от месец и нямах намерение да го довършвам, тъй като ме мързеше, но повлиян от написаното от Румен в темата „Попчетата“, реших да поразкърша пръсти
Една делнична вечер към 19:30 се позвъни на вратата. Не очаквах никого, а бях зает, поради което с раздразнение се запътих към вратата да изпратя набързо предполагаемия съсед.
Оказаха се много приветливи мъж и жена – и двамата руси, видимо изглеждаха чужденци. Вече бях сигурен, че са мисионери от някоя църква, най-вероятно мормонската.
С лек акцент и на перфектен български език мъжът ме попита:
- Мислите ли, че съвременното човечество има проблем с отношението към парите и че отделя по-голямо внимание на материалното, отколкото на духовното.
Поогледах мъжа – беше на около 40 години, със светли очи, с меко изражение на лицето и уверен поглед. В едната си ръка държеше премного дебела книжка, джобен формат. Нямаше как да не е Библията. Жената беше на неговата възраст, но за разлика от мъжа, изглеждаше неуверена и по-скоро леко притеснена (сигурно защото бях по потник, а и усети, че не съм на кеф

)
- Да, със сигурност има проблем с парите. Какво предлагате да направим? – леко раздразнено отвърнах аз, тъй като не ми се занимаваше с промити мозъци.
- Ами бихме могли да се обръщаме към посланията, които Библията ни е завещала.
- А Вие знаете ли колко пъти е била редактирана Библията и колко от тези послания са автентични и въобще чии са? Аз още сега се сещам за няколко кардинални редакции от началото на т.н. „Нова ера“.
- Да, при всеки превод има неточности и… - при което въобще не го изчаках да довърши:
- Аз не Ви говоря за преводи, а за редакция – когато цели пасажи са пренаписвани, изрязвани и просто добавяни по усмотрение на редактиращия…
Човекът се замисли леко върху думите ми и започна да ми обяснява къде се съхранява най-старият запазен ръкопис на Новия завет, че е от около първи век и т.н.. Нямаше намерение да се замисля чии послания чете...
А пък аз нямах никакво намерение да си губя времето да го убеждавам в каквото и да било, но ми беше любопитно да разбера защо този чужденец е в България:
- А вие от коя организация сте?
- Ние сме от Свидетелите на Йехова. – отвърна ми гордо мъжът.
До този момент знаех само три неща за въпросните Свидетели:
1. От един познат, който по някакво стечение на обстоятелствата веднъж се бе озовал на тяхна сбирка знаех, че имат структури на много места по света и че членовете им се събират поне един път седмично в нещо като тяхна местна църква, като си имаха предварително зададени теми за разговор, като тези теми се съобщават на местните „ръководители“ (очевидно от „главните ръководители“) един ден преди сбирката, т.е. в цял свят се чете и обсъжда една и съща тема.
2. От друг приятел знаех, че страшно много се подкрепят. Даже бях чел един коментар в интернет, че ако някой от Свидетелите остане без работа, другите веднага му намират.
3. И най-важното го знаех от форума: "Борбата между Баал и Йехова още не е завършила" – думи на Мирча Елиаде…
Разказах на мъжа познатото ми от точка 1, при което на него му стана приятно, а жената видимо се успокои. Реших отново да питам:
- Говорите перфектен български, сигурно от доста време живеете в България.
- От пет години.
- От пет години?! Много съм изненадан, българският език е труден, а вие го говорите перфектно!
- Благодаря. Ние наскоро се преместихме тук, преди това бяхме в Североизточна България (тук ми беше казал някакъв град, но не помня името).
- А от коя държава идвате?
- Аз съм от Канада.
- Ехааа, толкова от далече…?!
- Да, преди да дойда в България, бях няколко години в Русия, където се запознахме със съпругата си (жената до него). Но след това имах проблеми с документите (това го разбирам по следния начин – Путин много отдавна изгони всички паразитни американски организации, като не удължи визите им…) и решихме да дойдем в България.
- А как стана свидетел на Йехова? Кой те свърза с тази…организация?
- Бях на пет години, когато баща ми започна да ми чете Библията… - и тук го прекъснах.
- На пет?!?!?! Е ти нищо не си разбирал на тази възраст!
- Да, така е. Но знаех, че е важно. Чак когато станах на 12-13 започнах да разбирам… - ново прекъсване.
- На 12-13 години пак си много малък…
- Разбира се днес възприемам написаното по много по-различен начин, отколкото когато бях на 12.
- А как стигна до решението да обикаляш от страна в страна и да говориш на хората по този начин?
- Много добър въпрос! Сега ще ти покажа! – тук започна да разлиства Байбъла и цитира: „Матей 28:19,20 – Отидете и правете ученици сред всички народи, … като ги учите да спазват всичко, което ви наредих.“
Тук вече си помислих, че този срещу мен е абсолютен киборг и е наизустил всичко написано в светата читанка…
- Има версии, че Христос не е загинал на кръста, ходил е до Индия, стигнал е чрез медитация до висшите нематериални светове. Вие какво мислите по въпроса?
- Не сме запознати.
- А интересувате ли се от езотерика? Обсъждате ли такива теми, когато се събирате с други свидетели на Йехова.
- Какво имате предвид?
- Тайните езотеричните науки, които ги има във всяка една религия – кабализма при евреите, суфизма при мюсулманите, гностицизма при християните…
- Ааа, значи Вие се интересувате от такива неща? Това е интересно. Не, свидетелите на Йехова четат основно Библията. Ако искате някой ден можете да дойдете на някои от нашите семинари и да видите какво правим.
- Не, благодаря. Категоричен съм, че не желая да участвам в подобни мероприятия.
- Тогава бихме могли някой ден да минем и пак да си поговорим.
- Това би могло да се случи. – отговорих му аз, тъй като исках да се поразровя малко за тези свидетели на Йехова и евентуално да му задам още въпроси следващия път.
- Ами добре! Оставяме Ви тези книжки и до следващия път!
Едната книжка:
Държа да отбележа, че преди около век въпросното списание се е наричало „Сионска стражева кула“. Като чуя за Сион, веднага се сещам за един протоколи на едни сионски мъдреци, но това е друга тема. (И между другото винаги съм се чудел защо във филма Матрицата последният оцелял човешки град се нарича Зион. Зион и Сион е едно и също. На английски се пише Zion, zionism = ционизъм)
Същата вечер изгледах този филм –
https://www.youtube.com/watch?v=4CFqc0skRd8 – където се споменават доста шокиращи факти за ръководството на свидетелчетата.
Преди повече от век ръководството в Ню Йорк съобщава на членовете си, че през 1914 г ще настъпи края на света! Последствията за членовете („рабите“

) – разпродават се имоти, за да обикалят света като за последно; напускат се училища, тъй като и без това няма за кога и за какво да се учи; семейни двойки не зачеват деца, тъй като няма за кога…
Очевидно светът не се е свършил през въпросната година, затова ръководството мести Армагедона през 1915.
После събитието е отложено за 1925…
Черешката на тортата - тълкуването от страна на ръководството на Откровение (глава 7 и 14), че в деня на страшния съд (когато и да е той) ще бъдат спасени душите само на 144 000 човека!
Свидетелите се делят на две групи: такива с личен контакт с Исус (богопомазаните) и обикновени раби. Според видеото (което е правено, предполагам, през 1980-те), към онзи момент, към първата група принадлежат около 9 000 души! Което, на фона на днешните поне 8 милиона официални (!!!) членове, е нищожна бройка.
А каква е надеждата за останалите 8 милиона, които не са в кънекшън с Йесус Кристи? И за тях е помислено!!! Могат да преминат към първата група, ако дълго време служат вярно на организацията, като обикалят от врата на врата и зарибяват нови членове!!!
Шапка им свалям, честно! Перфектната схема за мултиплициране на тумори!
Наскоро си преглеждах записките от форума и видях, че Румен вече е писал за твърде подобна мотивация за действие в темата „Религията на българите и произходът на тяхното име“ -
viewtopic.php?f=16&t=1339&start=40:
Все съм се чудел защо апостол Павел толкова много се е отдавал на мисията, свързана с приобщаването на езичниците към Църквата?
Много време размишлявах и така не намерих отговора, докато не прочетох, че самият Павел „До Галатяни“ сам обяснява защо постъпва така. Вижте сами:
„14. та благословението Авраамово чрез Христа Иисуса да се разпростре върху езичниците, за да получим обещания Дух чрез вярата.“
Разбирате ли – обещали са му, че щял да получи Дух /предполагам става въпрос са Светия дух/ и за да стане това трябвало да приобщи езичниците към тяхната вяра.
Горкия Павел… Вярвал, че ще го получи, вярвал и приобщавал езичници, вярвал, вярвал и… умрял.
Не че не го знаех и преди, но този път съвсем останах шокиран от факта, че вече от не знам колко си хиляди години светът се управлява именно чрез тази схема – свързва се някое съзнание с теб, приемаш го за дядо Боже или ангел, кара те да правиш разни щуротии, ако не му се вържеш, започват обещания за рая / вечния задгробен живот / царуване в отвъдното и не знам още си какво…
Колко ли още хиляди тайни, явни, подмолни, „богоугодни“, заблудени и прочее секти, ложи, движения и формирования са задвижвани на същия този принцип!
Няма значение дали си източно-православен, католик, свидетел на Йехова или каквото и да е – така или иначе си априори прецакан, защото вече си отклонен от пътя на естествената еволюция на съзнанието. И после всички са още един път прецакани от противопоставянето на различните догми на принципа „разделяй и владей“.
Пътят към Истинската Свобода прилича на гигантски лабиринт…
А мащабите на този лабиринт, както и най-важното – изходът от него – са единствено, при това най-старателно и подробно, описани от Румен в този форум.
Истински се радвам, че това място съществува!
Благодаря на Румен за това, че въпреки, че не е дошъл тук с тази цел, не е останал безразличен към останалите и е създал този оазис на Знанието!
И мисля, че тук ще е удачно да приведа два цитата:
„Историците се делят на три категории: по звание, по знание и по призвание. Историците по звание работят, за да се продават. Историците по знание работят, за да преподават. Историците по призвание работят, за да опровергават теориите на първите и за да могат вторите тихичко да ги преписват.“
„Когато знанието за човека напълно се изгубило, тогава се родили боговете!“
Първият цитат е на Петър Коледаров. Вторият – мисля, че вече се досетихте…
Поздрави на всички и успех по пътя към личната Свобода!