Какво е смъртта

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от sum » 02 сеп 2015, 17:20

Предлагам да видим снимките от същата статия на sunshine, за да разберем какво точно има предвид авторът, когато говори за "неосезаемото тяло" и прочее...
http://www.spiritualresearchfoundation. ... 1%83%D1%85

Изведеното в статията е доста интересно, според мен. От първата схема виждаме всичките изброени тела, че са всъщност част от елекромагнитното поле (аура). Както виждаме след физическата смърт това аура поле (ментално/ума, каузално или интелект, суперкаузално) се запазва. Вярно ли според вас това съждение?
Р.Ч.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от Честит Българин » 03 сеп 2015, 12:35

Здравейте,
Представената от Sunshine статия е пример за това, колко много е объркано знанието за човешката конструкция в духовните и езотерични науки и течения. Как тя се изменя при екстремни ситуации – в случая при смърт, е грешно представено още в първите стъпки на обяснението.

„Когато един човек умира само неговото осезаемо тяло (стуладеха) престава да съществува. Неговото неосезаемо тяло (състоящо се от подсъзнателния ум, интелект, его и душа, т.е. минус физическото тяло) обаче продължава да съществува и се движи към другите региони на универсума.”
Още в този цитат авторите изпадат в грешка. Умирайки, човешкото, животинското и растителното тяло губи праничните потоци в себе си. Същите са носители / създатели /, вследствие своите движения, на полетата обличащи съответното тяло, назовани най-общо аура. Няма да се задълбавам верни или не са различните имена на компонентите на общото поле.

Физическото тяло – ясно: при смърт остава в материалното и се разгражда на физически компоненти, най-общо казано газове, течности, твърди материали оставащи във физическия материален свят.
Виталната обвивка – нейната енергия отивала в онова с купешкото име универсум. Добре така да бъде / за мен не е точно така – никъде не ходи, а си остава тук!!! Всъщност става дума за пранична енергия с доста ниска честота и амплитуда и няма как да се върне от където е дошла - там се изискват доста по-високи трептения./.
Неосезаемото тяло с петолъчките е още по-весело от виталното! Не искам да го коментирам. Само ще отбележа, че са ми извели Ума с неговите части извън кожата ми и заедно с „душата” ще ги експедират в една от следните три дестинации ”Рай”, ”Чистилище”, ”Ад”. :uaaaha: Пък после следва толкова интелектуално карашък обяснение, от което разбрах накрая, че капката/душата, тялото, ума, богатството, егото и т.н./ се слива с езерото/Бога/ и губи своята индивидуалност! ООООпала! Теорията на изкуственяците!

Моето мнение е:
При смърт Праничните потоци преустановяват своето съществуване в тялото и затова ауричната обвивка изчезва!
/ Няма ток – няма поле! "Просто и чисто- като Мильо след баня!!!" :ku-ku: /

Всички последващи умозаключения са абсолютно самоизключващи се!
Няма аурично поле след смъртта! За какви трансформации на нищото може да се говори!

Наистина интересна статийка!

Еееех, ако авторите на обсъждания материал бяха чели трилогията "Ти си това", едва ли щяха... Ама, кой знай?!

Ч.Б.

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от sum » 04 сеп 2015, 08:30

Много добре, Ч.Б. Напредваш… ::up::
„Няма аурично поле след смъртта!”
Това е точно така. Мъртвият няма електромагнитно поле (аура) около тялото си. Преди повече от 12 години лично съм замервал за такова… всъщност, ако починалият имаше, тогава термина за този феномен щеше да е „жив труп”. :D Следователно, съжденията на автора нататък в статията, са абсолютно грешни за това как се формира духа и прочее.

И сега при това положение идва основният въпрос – изхождайки от заглавието на статията нека все обясним как човек се превръща в дух и всъщност, аджеба, как става този процес?...
Хайде, вие сте…
Р.Ч.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от Честит Българин » 04 сеп 2015, 17:30

Многолог за "Ти си това"1 в Спиралата


Sum
"Нека споделя знанието си за смъртта. Искам да обърна мнимание на този въпрос: какво става с нас, когато настъпи краят на тялото?
Представи си, че върху теб се излива един самосвал с бетон, който се втвърдява за около 2-3 секунди. Разтворът стяга тялото ти и ти се чувстваш като в клопка. Знаеш, че си жив и различен от бетона, но нищо не можеш да направиш. Въртиш се насам-натам, но сместа се стяга около теб със смазваща тежест.
Същото е със Съзнанието/= Атман/ , когато свърши времето на тялото. След като Прана излезе материята става твърда като бетон и "хваща" Съзнанието. Тогава човек се чувства различен от тялото си, но нищо не може да направи. След това Съзнанието, което е в капана на тялото, изпада в състоянието със без сънища. То не съзнава нищо.
Това състояние продължава дотогава, докато въпросната енергия не се разгради за около 40 дни. Едва тогава, след въпросното разграждане, Съзнанието може да излезе от тялото си и да отиде в другите измерения.
Но има и друг момент, и той е, че Съзнанието/= Атман/ трябва да се изкара от състоянието сън без сънища.., иначе рискува да пребивава неограничен период от време в някакъв си гроб. Затова се прави помен на 40-я ден от смъртта на човек. Молитвата и мислите на близките изкарват Съзнанието от въпросното състояние, и То вече може да "влезе" в структурите на Космическото Съзнание.

Казвам ти го всичко това от първа ръка. Толкова пъти съм умирал..."

"...Назад в многолога споделих, че при смъртта тялото хваща съзнанието в капан и то изпада в състоянието – сън без сънища. Ако молитвите и споменът на близките не го изкарат от това състояние, съзнанието може да пребивава така десетки, стотици години.
Кое го връща отново /без значение кога/ в материално тяло? Това са самскарите в него. Те движат хода на прераждането на съзнанието.
Ако при смъртта тялото не хване съзнанието в своята хватка, знай, че само при тази ситуация съзнанието наблюдава своя преживян живот като на кинолента. Това означава, че вече е отделено от тялото, но присъства в границите на земното кълбо. Това състояние на съзнанието е аналогично с това в нашето ежедневие – сън със сънища. Мога да кажа още, че тогава съзнанието чувства и вижда огромния простор пред себе си. Самскарите го водят до приятното и красивото, но трябва да се знае, че при това ходене насам-натам то пак е в границите на земното.., до поредното прераждане.
И така.., след време, когато съзнанието натрупа достатъчно опитност /чрез преражданията/, започва да разбира нещата за себе си и не след дълго време ще потърси начин да прекрати процеса на реинкарнация. Този импулс го отвежда до духовността.
Самото знание, че има Бог го разтърсва и вече може да се каже, че съзнанието е готово за последната си стъпка на развитие.
При това състояние, когато човек умре, съзнанието се осъзнава като индивидуален Аз и се разграничава от материалното тяло. Аналогията с нас е будно състояние.
Както ние, когато сме будни възприемаме реалността около нас, така и съзнанието след смъртта на тялото възприема реалността около него. То вече е будно!!!..."


Това е първата информация от Sum за смъртта, която научих!
Инфото от Ума / паметта/ се прелива в самскарната решетка и Съзнанието / не Атмана /заедно със самскарната сфера отлитат в пространството около Земята и от там нататък, зависи от различни неща, пътят е различен.

Това е съкратеният вариант на моето знание за процесите на смъртта.

Ч.Б.

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от miromiv » 12 сеп 2015, 16:15

Нещо ми се загуби логиката. Нали след 40 дни съзнанието се освобождава от капана на тялото, тогава защо още си остава в гроба? Материалното тяло също се разгражда с времето, остава един скелет, съзнанието за него ли остава вързано или остава в гроба в състояние, сън без сънища без да е вързано към тялото?

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от Честит Българин » 14 сеп 2015, 11:30

Здравей, miromiv,
miromiv написа:Нали след 40 дни съзнанието се освобождава от капана на тялото, тогава защо още си остава в гроба?
Освобождава се, ако около 40-тия ден мисълта на близките за него го извади от там.
miromiv написа:Материалното тяло също се разгражда с времето, остава един скелет, съзнанието за него ли остава вързано или остава в гроба в състояние, сън без сънища без да е вързано към тялото?
Като няма прана - няма обвързване с остатъците от тялото! Следователно съзнанието остава там "бетонирано" за дълго и, предполагам, само много специални обстоятелства го извеждат от това му състояние / вероятно естествени потоци, съчетание на обстоятелства и др. такива, които може да обясни само sum.

Ч.Б.

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от miromiv » 15 сеп 2015, 00:46

Всъщност това, което ме интересува е че при кремация, съзнанието се освобождава от тялото и не остава в състояние, сън без сънища - поправете ме ако греша. Питам защото баща ми беше кремиран по негово желание и това явно е по-добрият вариант.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от Честит Българин » 15 сеп 2015, 01:53

miromiv,
sum вече писа в първа страница на тази тема:

"...
Добре е веднъж за винаги да се разбере, че за да може един умиращ да напусне тялото си на него му трябва енергия!
...
Просто е - това е любовта.
Единственото, от което умиращият има нужда в този важен за него момент, е енергията любов. Любовта може да даде буквално криле на съзнанието (ума), за да може да избегне капана на тялото.
...
Цитат:
psp
А какво се случва ако тялото бъде изгорено (кремирано)?

Това е най-доброто, което може да се направи за мъртвия. Защото чрез татвата на огъня съзнанието директно се освобождава от капана на тялото. "

Чети внимателно, приятелю...

Ч.Б.

Bel

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от Bel » 20 сеп 2015, 12:07

Привет на всички!
Преди 2 години гледах това клипче, интересно е и някои неща се препокриват с това, което се коментира в тази тема.
https://www.youtube.com/watch?v=SSFIbZ_71Qw

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от Честит Българин » 20 сеп 2015, 17:11

"sum
Заглавие: Древен мегалит над с.Бузовград Ное 23, 2011 12:14 pm

Проблемът не е, че мегалитът вероятно символизира „Врата към отвъдното”, а как и кога съзнанието напуска тялото.
Ако са искали да ползват мегалита, за да изведат съзнанието на Фол в отвъдното е трябвало при физическата смърт да закарат тялото му там. После някой знаещ да изведе съзнанието на Фол от тялото му и да го прекара през „вратата“ към Слънцето. Така ще постигне отвъдното, което вие познавате като Вират.
Така че прахта на починалия, разпръсната до мегалита не може да изведе съзнанието на Фол през Слънцето, защото при кремацията съзнанието напуска тялото."


Съчка по съчка ...

Ч.Б.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 7 госта