Какво е смъртта

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
gydel
Мнения: 76
Регистриран: 07 ное 2012, 13:26

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от gydel » 15 юли 2015, 05:34

Мен много ми е интересно какво са правили индианците. Те са от културите без писменост, пък и са колонизирани и няма много информация. То и да има, кой знае каква е.

Кастанеда пишеше за някакъв орел, който се хранел с... забравих точно какво беше... и трябвало да му се даде ... нещо... и тогава можело да се мине покрай него и да се запази свободата.

И това... нещо... сега ми напомня на самскари. Та... нещото... ставало при една много годишна процедура, която е нещо като спомняне на всички случки и прощаване, сбогуване със всички, които сме срещали.

Това е, което е останало от Кастанеда относно смъртта. Но да припомня, той пише за един магьосник (чародей, шаман). А не за обикновените индианци.
Метевторипластпочватретистралджамай2019

lony
Мнения: 101
Регистриран: 21 дек 2008, 12:13

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от lony » 15 юли 2015, 10:32

Статия за концепциите за живота и
смъртта и погребалните обичаи при западните сиукси. http://bgiroquois.blogspot.nl/2010/09/b ... g.html?m=1

vergildido
Мнения: 105
Регистриран: 08 сеп 2009, 22:35

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от vergildido » 23 юли 2015, 17:01

И аз това успях да намеря като информация. На мен ми направи впечатление начина по който погребват близките си а именно над земята. Това много ми прилича на ситуацията при кремацията където чрез татвата огън съзнанието се освобождава от тялото. Да не би тук да действа същия процес само че с татвата на въздуха?

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от sum » 02 авг 2015, 12:29

По принцип когато тялото е оставено над земята целта е да се направи отново контакт с мъртвия. Според вярванията духът му може да дойде от отвъдното, да влезе отново в мъртвото тяло и някой член от семейството да направи контакт с него. Затова се оставят телата над Земята.
Сещам се за такъв ритуал при папуасите от Нова Гвинея, при който мъртвия се полага на някое дърво. Тоест те не горят и не заравят телата на мъртвите си, а буквално ги окачват като играчки на коледно дърво. :) Поради спецификацията на сухия климат телата се консервират като се мумифицират. Година след като тялото се "положи" в короната на някое дърво неговите близки вече могат да ходят до него и да си говорят с мъртвия, като така не се прекъсва връзката със семейството... и другото - при тези срещи хората също така могат директно черпят информация за отвъдния живот.
Тези хора не страдат за мъртвите си, защото са намерили начин да общуват с тях.
Р.Ч.

manechi
Мнения: 91
Регистриран: 06 ное 2012, 12:55
Местоположение: Ямбол

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от manechi » 02 авг 2015, 16:41

Като чете човек, тръпки да го побият !
МАТЕЙ

FireFlyingWings
Мнения: 83
Регистриран: 03 яну 2013, 18:36

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от FireFlyingWings » 19 авг 2015, 03:27

Поздравления за отворената тема. От дете не ми дава мира върпосът как "правилно" да изляза от тялото си след смъртта. Бях попаднала на интересен документален филм как са строени пирамиди с тази цел. Доколкото помня при строежа в самата пирамида са изграждали свързани канали /като система от свободно въздушно пространство/ през което да прониква слънчев лъч. Така се зарежда пирамидата и помага на съзнанието чрез тази система "да се изведе" от тялото и да напусне. Така съм го разбрала тогава и това ми е спомена от тази информация. Бях много впечатлена, знаех, че е важно. Винаги съм мислила не за самата смърт, а за изхода от нея.
Помня една картина от филм от която също много се впечатлих. Хората /не знам по чии обичи/ извършващи ритуала по раздялата с тялото на починалия го поставиха в сал, запалиха го и го пуснаха бавно по реката. Още тогава си мислих как явно огъня изгаря информационния боклук /трупа на материята/ и така по лесно съзнанието ги напуска. Още тогава заявих, че трябва да бъда кримирана, ами после...
Мисля, че вероятна причина хорото за мървите да не се танцува от близките, както и това че на някои места в България викат чужди жени да оплачат покойника, може да е емоционалната връзка и собственият човешки страх от смъртта, които възпрепядстват енергията им да бъде трамплин за съзнанието в нужда.
Dani GH

sunshine
Мнения: 46
Регистриран: 05 юни 2013, 18:44

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от sunshine » 01 сеп 2015, 19:26

Привет на всички :sunny:
Попаднах на един интересен материал и реших да го споделя тук, за коментари по темата....


Какво са духове и как човек се превърща в дух
1. Какво са духове?

Когато един човек умира само неговото осезаемо тяло (стуладеха) престава да съществува. Неговото неосезаемо тяло (състоящо се от подсъзнателния ум, интелект, его и душа, т.е. минус физическото тяло) обаче продължава да съществува и се движи към другите региони на универсума. Вижте снимката по-долу за по-подробен оглед на това, от какво сме съставени и какво оставяме след смъртта.

1-BG-comprised-of-human

2-BG-Subtle-body-after-death

Някои от тези фини (неосезаеми) тела се превърщат в духове. Духовете по дефиниция отговарят на всички от следните критерии:

Те са фини (неосезаеми) тела.
Те принадлежат на региона Чистилище (Буварлок) или на един от седемте региони на Ада (Патал), но те също се намират и ​​в региона Земя (Булок). Това е така, защото духовете от по-фините региони на универсума могат да пътуват до по-груби такива като Земята.
Целия универсум е съставен от четиринадесет региони или равнини (локас) на съществуване, включващ седем положителни и седем отрицателни региони. Само Земята е физически регион, докато всички останали региони са едва доловими в природата. Рая е само един от положителните региони, където можем да отидем след смъртта.
Те не съществуват в положителните региони на универсума т.е. Рая (Сварга) и по-горе.
Те имат неизпълнени желания, като глад за секс, алкохол (неща, които те могат да изпитат само чрез осезаемото тяло), отмъщение и т.н.
Те извличат удоволствие от упражняване на контрол и измъчване на хората и другите фини тела. Тяхната основна цел е съобразена с привеждане на неправда в обществото.
Финото тяло на човек след физическата смърт се определя като дух, ако неговите характеристики и намерения съвпадат с горепосоченото. Не съществува специален процес като такъв, който те преминават, за да се превърнат в дух.

3-BG-Becoming-a-ghost

2. Какво решава къде отиваме и какво ще станем след смъртта?

Когато умрем, нашият курс в задгробния живот се определя от редица фактори. Тези фактори включват:

Броят и видът на импресиите, които са създадени в под-съзнанието в зависимост от това как сме живели живота ни. Обърнете се към статията за впечатленията в ума ни, които решават основния ни характер и личност.
Нашето его: Тук думата „его“ се използва в духовен контекст. В допълнение към ежедневната му употреба като самочувствие и самостоятелно самонадеяност, това също така включва отношението на дуалността с Бога. Двойствеността означава, мисли за себе си като имащ отделно съществуване от Бога. Егото е функцията на степента, в която ние се идентифицираме с нашите пет сетива, ум и интелект, вместо идентифициране с душата или Бог вътре в нас.
Видът на дела, извършени по време на нашия живот.
Степента и вида на духовна практика, която сме вършили по време на нашия живот.
Нашата Съдба
Видът на смъртта – естествена и спокойна, насилствена или случайна.
Видът на погребение.
Ритуалите спрямо Духовната наука, извършени от нашите потомци след смъртта ни, за да ни помогнат в нашия живот след смъртта.
3. Кой е вероятно да се превърне в дух?

По-вероятно е хората да станат духове след смъртта си, когато

Те имат много неизпълнени желания.
Много личностни дефекти, като гняв, страх, алчност и т.н.
Много негативни впечатления в ума.
Високо его.
Те са увредили другите и имат основен характер на нараняване на другите.
Те не разполагат с духовна практика, състояща се от прогресивно ниво на предаване на ума, тялото и интелекта, вършена с намерението на реализация на Бог.
Самащи духовно ниво се отнася до духовното нивото, достигнато чрез духовна практика в името на обществото (самащи садна), докато виащи духовна практика се отнася до духовното ниво постигато чрез индивидуална духовна практика (виащи садна). В настоящите времена, духовен напредък в името на обществото, има 70% значение, докато индивидуална духовна практика има 30% значение.
Само хора, които са достигнали 50% (самащи) или 60% (виащи) духовно ниво и имат ниско его са в състояние да пристъпат към по-високите региони на Рая и отвъд и не стават духове. Останалата част от човечеството, когато умрат, намират себе си в регионите на Чистилището и Ада. Повечето фини тела в региона Чистилище е силно вероятно да станат духове. Всички фини тела в Ада са духове.

В действителност, дори и ако човек е джентълмен, но не разполага с достатъчно духовна сила чрез духовна практика, вероятно ще се превърне в дух, когато ще умре. Това е така, защото той е нападнат от духове на по-високо ниво и е контролиран от тях. Точно както на Земята, и в другите региони на универсима също, „моща е право“, и само най-силните оцеляват. Духовете (демони, дяволи, негативни енергии и т.н.) на по-високо ниво, с тяхната висока духовна сила, правят фините телата на „джентълмена“ с по-ниска духовна сила, да правят неща против волята си,и по този начин косвено ги правят духове. През определен период от време, финото тяло на „джентълмена“ същo се поддава и се превръща в дух, намиращ удоволствие в измъчването на хората или изпълнение на техните светски желания чрез обладаване на хората.

Поуката тук е, че ако ние не извършваме духовна практика, в съответствие с универсалните шест основни принципа на Духовността и не намалим нашето его, тогава вероятността да станем духове, след смъртта ни е много висока.

4. Кой няма да се превърне в дух?

Те обикновено са хора, които:

Вършат духовна практика с намерение за постигане на реализация на Бог (последното в духовния растеж).
Имат по-малко импресии в ума, по-малко личностни дефекти и т.н.
Имат нисъко его.
Са над 50% (самащи) или 60% (виащи) духовно ниво.
Когато такива хора умират те се движат към по-високите региони, т.е. Рая и отвъдното. Духовете не могат да им повлияят или да ги поробят поради своята духовна сила и закрила от Бога.

5. Духовно ниво и духове

През целия раздел за духове, ние имаме предвид по-високо ниво на духове, които имат много духовна енергия в резултат на интензивна духовна практика и покаяние. В резултат на това, те имат високо духовно ниво и много духовна сила. Това може да изглежда противоречиво, както някой може да попита: „Как може някой да се превърне в дух, когато има високо духовно ниво?“ Духовната сила на Светец на 70% духовно ниво и по-висш дух като един фин магьосник (мантрик) от петия регион на Ада могат да бъдат еднакви. Въпреки това значителните разлики между тях са:

Светецът върши духовна практика, с намерение да предаде тялото, ума, богатството, егото и т.н. на Бога, така че да се слее с Него.
Супериорния дух или лице с висока духовна сила (който след смъртта се превръща в дух) върши духовна практика, с намерение за получаване на свръхестествени сили, така че да играе „Бог“ и по този начин има много его.
Светецът се идентифицира повече с принципа на Бог или душата отвътре. Финия магьосник, от друга страна е много горд от факта, че той има духовната сила и се отъждествява с егото си, т.е. петте сетива, ума и интелекта.
Кака :sunny:

sunshine
Мнения: 46
Регистриран: 05 юни 2013, 18:44

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от sunshine » 01 сеп 2015, 19:30

а, ся.. *wacko* ::thinking:: :roll:
Кака :sunny:

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от Честит Българин » 02 сеп 2015, 09:08

FireFlyingWings написа:Светецът върши духовна практика, с намерение да предаде тялото, ума, богатството, егото и т.н. на Бога, така че да се слее с Него.
Дори само от това изречение ставам наясно какво се крие зад всичките "размишления" по темата. Сливането с Бога е основната цел на изкуственяците!

Ч.Б.

men
Мнения: 963
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Какво е смъртта

Непрочетено мнение от men » 02 сеп 2015, 11:00

sunshine, как според теб се вписва тази статия сред всичко написано в този форум? Чела ли си трилогията "ТИ СИ ТОВА?
.....
Високо его, ниско его, Рай, отвъдно, сливане с Бога .....
Сливане с някакъв Бог, това ли е крайната цел на твоите практики? И каква е разликата между Рай и отвъдно според написаното в статията?
А този пасаж - "Светецът върши духовна практика, с намерение да предаде тялото, ума, богатството, егото и т.н. на Бога, така че да се слее с Него.", кърти мивки отвсякъде!
Значи ще се блъскаш с духовни практики цял един живот /или поредица от животи/ само и само да предадеш тялото, ума, егото, че и богатството си на ..........! Според текста егото е нещо различно от ума, така ли е според теб?
4. Кой няма да се превърне в дух?
Те обикновено са хора, които:
Вършат духовна практика с намерение за постигане на реализация на Бог (последното в духовния растеж).
Имат по-малко импресии в ума, по-малко личностни дефекти и т.н.
Имат ниско его.
Са над 50% (самащи) или 60% (виащи) духовно ниво.
Когато такива хора умират те се движат към по-високите региони, т.е. Рая и отвъдното. Духовете не могат да им повлияят или да ги поробят поради своята духовна сила и закрила от Бога.
.......................
Светецът върши духовна практика, с намерение да предаде тялото, ума, богатството, егото и т.н. на Бога, така че да се слее с Него.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта