„Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Мнения: 2705
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

„Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от sum » 03 фев 2015, 11:23

Здравейте.
Преди време един от членовете на НПО-то ми подари една книга - „Спокойният ум”. Написана е от Свами Шивамурти Сарасвати.
Авторката е родена в Австралия и вследствие на духовните си търсения попада на ученето на Сатянанда и неговата йога. След като преминава през обучението на Сатянанда, става саняса. В днешно време живее в Гърция и прочее (в нета има информация за тази жена и който иска може да научи повече за нея)

Отварям тема за книгата на Шивамурти, защото в нея има прелюбопитни становища и идеи, които е приела от своя гуру Сатянанда. Книгата не можах да я намеря в ел.вариант… ако вие я имате качете я в секция „Библиотека”. Ако ли не ще отделя време и ще ви представям отделни извадки от нея с моите коментари към тях.

Нека видим какво пише на стр.8
„Целта на тази йога е тази Същност, върховното съзнание, да бъде открита и опозната, да се изживее това, което е отвъд тялото, ума и сетивата. Умът е средството, което ни позволява да изживеем Същността си и в същото време той е и средството, което блокира способността ни да я изживеем. На определен етап от еволюцията си умът блокира напредъка ни и ни държи заседнали в мая (илюзията) заради всички вътрешни турболенции и шум, които се намират там. След като те бъдат преодолени и умът еволюира отвъд това състояние, той притихва и действа като инструмент, чрез който да изживеем Същността си.”

Хайде сега да помислим относно това твърдение на Шивамурти, че умът бил еволюирал. Възможно ли е според вас умът да еволюира?
Р.Ч.

Mln
Мнения: 44
Регистриран: 24 сеп 2012, 23:03

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от Mln » 03 фев 2015, 11:40

Как умът да еволюира? Няма как според мен.

berbera
Мнения: 57
Регистриран: 29 май 2013, 11:34

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от berbera » 03 фев 2015, 11:47

Интересно, като се има предвид, че Ума обхваща познавателните и аналитични способности на човека, то тогава той се ПРОМЕНЯ постоянно в зависимост от информацията с която борави. Но да еволюира- в какво? Да стане нещо различно от Ум, например- боза или баклава? Вероятно преди да е станал Ум е бил не- еволюирал ГъЗ.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от Честит Българин » 03 фев 2015, 12:35

Освен, че умът се базира на познатото, той е интелект, его и мисъл.
Познатото или е познато или не. Няма еволюция.
Интелектът детерминира и съпоставя - там какво да еволюира.
Егото е Аз. Еволюция - трудно.
Мисълта се занимава със сетивата. Възприема инфо и движи изпълнението с с ръце, крака и т.н. Механизъм за възприятие и действие. Там също няма какво да се реформира-еволюира.

Най- вероятно се има в предвид нещо друго под името ум, не по нашите разбирания?

Ч.Б.

men
Мнения: 963
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от men » 03 фев 2015, 17:27

На определен етап от еволюцията си умът блокира напредъка ни и ни държи заседнали в мая (илюзията) заради всички вътрешни турболенции и шум, които се намират там. След като те бъдат преодолени и умът еволюира отвъд това състояние, той притихва и действа като инструмент, чрез който да изживеем Същността си.
Според мен еволюцията се подчинява на Закона за количествените и качествени изменения и според твърденията на Свами Шивамурти Сарасвати, Умът на човек е нещо несъвършено и в резултат на еволюция, трябва да се появи в него … или четвърти център или да се превърне в нещо друго!
„Умът блокира напредъка ни” … на кого блокира Умът напредъка? Според нея, Умът е нещо различно от „Ни” или Нас, Свами Шивамурти Сарасвати говори за Ума като нещо отделно от Ахамкара!?
За Свами Шивамурти Сарасвати едва ли не Умът действа като асансьорна спирачка на заседнал в асансьор/мая/ човек. Само дето не казва кой натиска копчето на спирачката! Хе хе :uaaaha:
За да преодолее човек, Врити или „въртопите” в Ума не му е нужна "еволюция на Ума", а знание, познание и разбиране.
Според мен думата еволюция /на Ума/ не се използва правилно!

sum
Мнения: 2705
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от sum » 03 фев 2015, 20:40

Да, за нас е много лесно да прозрем доколко е издържано съждение като това, че „умът еволюирал”. :) Обаче тази да не кажа глупава идея за ума не прави впечатление нито на гуру, нито на последователите на тази йога… и в резултат свамитата ги праскат тези идеи в книгите си като пет пари на лафка без изобщо да си направят труда малко да помислят.
Обаче в изведения от мен цитат има още нещо много важно за разбиране.
Я прочетете отново внимателно текста за да видим ще разберете ли къде куцат нещата…
Р.Ч.

berbera
Мнения: 57
Регистриран: 29 май 2013, 11:34

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от berbera » 03 фев 2015, 20:45

Нещото, което привлече вниманието ми в началото, но после го изоставих е "да се изживее това, което е отвъд тялото, ума и сетивата"

sum
Мнения: 2705
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от sum » 03 фев 2015, 23:03

Браво, berbera. Хвана бика за рогата… ::hat::
От книгата разбираме, че за Шивамурти (както и за всички последователи на тази йога) целта е чрез практиките да изживеят Същността си… а не да БЪДАТ!
Тоест за тях важното в практиките им е преживяването на Атман, а не да бъдат такъв. Разбирате ли вече огромната разлика в Знанията ни? Защото едно е да бъдеш, друго е да преживееш, а трето и четвърто е да съществуваш като Атман тук и сега.

…Ами какво да ви кажа… тяхна си работа… разбрахме, че свамитата и техните последователи се борят да преживеят Същността си (Атман). За постигането на целта хората ходят до ашрамите им и години наред мият чинии, тупат килими и се молят от 4 ч. сутринта до евала… учат 12 години и после им дават титли саняси и ги оставят сами да наработят чиста карма за следващия си живот на Земята, като за целта чистят самскари от умовете си. След това всячески се стараят да преживеят (изживеят) Атман в себе си, за да „зърнат Бога” (Сатянанда).
Аз пък обучавам хората как да бъдат Атмани, за да бъдат тъждествени с Бога.
Както виждате разликата между нашите Знания е огромна... както и крайната цел.
Р.Ч.

berbera
Мнения: 57
Регистриран: 29 май 2013, 11:34

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от berbera » 04 фев 2015, 08:44

Вероятно затова има ВРЪТКА /прераждане/, на всеки ще му дойде реда /или не/ :)

vergildido
Мнения: 105
Регистриран: 08 сеп 2009, 22:35

Re: „Спокойният ум” - Свами Шивамурти Сарасвати

Непрочетено мнение от vergildido » 04 фев 2015, 09:29

Като оставим свамитата настрана има нещо което не ми е ясно. Постоянно говорим за еволюция на съзнанието. Така както съм го разбрал съзнанието преминава през 8 400 000 прераждания докато достигне до човешката форма. Дотогава съзнанието е напълно развито(всички центрове присъстват). После казваме, че на съзнанието му трябват около 700 000 прераждания за да се събуди. Моя въпрос е след като съзнанието достигнало човешка форма вече е напълно развито, какво се променя в него за да се събуди? Нали умъ се преражда значи тази промяна трябва да е свързана с него. Може ли пояснение?

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 5 госта