Абсолюта и индивидуалността

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
abc

Абсолюта и индивидуалността

Непрочетено мнение от abc » 10 дек 2013, 19:10

Gor, добре дошъл у дома :sunny:

Всяко действие на Те има един корен. Коренът е разделението между Ти и Те. Разделението се изразява чрез непрестанна борба. Единственият начин за справяне с Те веднъж и завинаги е осъзнаването, че разделението е илюзия. Ти и Те сте едно и също. Те, всъщност са/си самият Ти. Ти си цялата реалност, включително Те. Ти си цялото това, тук, сега.

Щом Ти = Те, значи ти се бориш със себе си. Това осъзнаване прави борбата безмислена. За теб вече е безумие да се самонараняваш. Борбата се изпарява в своето собствено безмислие и се разкрива това, което винаги е било тук. Твоето естествено състояние на радост.

Цената е егото, но загубата на една илюзия всъщност не е загуба :)

Dimitar
Мнения: 369
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от Dimitar » 10 дек 2013, 20:20

abc написа: Единственият начин за справяне с Те веднъж и завинаги е осъзнаването, че разделението е илюзия. Ти и Те сте едно и също.
Наско, Ти и Те вероятно сте едно и също, но не всички са като теб. Това не го ли разбра, след многобройните ти включвания :neznam:

Свободния Дух
Мнения: 461
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 11 дек 2013, 00:05

abc написа:Ти си цялата реалност...
С това съм напълно съгласен! ;)
abc написа:...включително Те
А с това не съм, защото ТЕ са същности привнесени в (външни за) системата на еволюцията (Крешака).
Бих дал следния музикален пример, за да илюстрирам разликата: в дадена музикална система има набор честоти (характеризиращи музикални степени - тонове), които хармонират една с друга, и други, които не хармонират с тях (създават дисонанс). Крешака е една такава система, в която изкуствено е вкаран "дисонанс", чийто плод са ТЕ и всички проявления на "некадърна еволюционна музика".
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

abc

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от abc » 11 дек 2013, 13:01

Ако ти си цялата реалност, значи това включва и Те. Ако Те са привнесени "отвън" и са нещо "друго", значи тази "цяла реалност" всъщност изобщо не е цяла, а има граница, зад която има нещо друго (Те).

Докато вярваш, че има нещо "различно" от теб или "извън" теб ти си оставаш ограничен и не познаваш себе си като безгранична свобода. В това състояние винаги ще има стремеж за търсене на свободата, т.е. себе си. Този стремеж е автоматично заложен, за да гарантира хепи енд. В момента в който ти пропаднеш в заблудата за себе си като нещо ограничено се ражда стремежът обратно към себе си, към безграничната свобода. Ако си мислиш, че не си цялата реалност, включително Те, значи не познаваш себе си и още си в процес на търсене. Но колкото и да търсиш никога няма да намериш, защото ти вече си всичко Това. Накъдето и да погледнеш, Това си Ти. В това елементарно осъзнаване борбата, проблемите, всичко "негативно" се разпада завинаги, защото ти вече не си в режим на разделение и мазохизъм спрямо себе си.

Какво искаш да бъдеш? Война или мир? Борба или хармония?

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от alex » 11 дек 2013, 13:30

Офтопик:
Нова тема "Възгледите на abc", deja vu

Свободния Дух
Мнения: 461
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 11 дек 2013, 14:30

abc написа:Ако ти си цялата реалност, значи това включва и Те. Ако Те са привнесени "отвън" и са нещо "друго", значи тази "цяла реалност" всъщност изобщо не е цяла, а има граница, зад която има нещо друго (Те).
Реалността за всеки е нивото, до което има достъп. Това, което в случая наричаме условно „цялата реалност“ (от гледна точка на ума) е творение… на Някой Си (за целите на това изложение не е важно да уточняваме неговото име и същност). Принципно, всяко творение е на по-ниско ниво на реалност от своя творец. В творението Океан на Съзнанието има изначално заложени определени характеристики, определящи неговия характер и начин на функциониране. Напълно постижимо е за същности намиращи се на по-високо ниво на реалност от Океана на Съзнание, да внесат нови характеристики в това творение, изначално неприсъстващи (чужди) за него.
Вероятно ще прозвучи трудно за „смилане“ от някои четящи, но такива са реалностите! :lol:
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Dimitar
Мнения: 369
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от Dimitar » 11 дек 2013, 14:39

abc написа:Ако ти си цялата реалност, значи това включва и Те. Ако Те са привнесени "отвън" и са нещо "друго", значи тази "цяла реалност" всъщност изобщо не е цяла, а има граница, зад която има нещо друго (Те).
Проблемът в твоята теория е че приемаш реалността на Те за неограничена. Колкото и да ти се иска обаче това не е така. Пространството на Те е ограничено. Имаме едно множество (на Цялото), което съдържа в себе си едно ограничено подмножество. Ако имаше елементарни познания по математика, щеше веднага да разбереш, че тук теорията ти рухва. Но това не е всичко, ако добавим и вертикалата на времето, нещата стават още по-интересни. Това подмножество е ограничено не само в множеството, което го съдържа, но и във времето. И нещо повече, тази граница е динамична и е в процес на свиване. След време това подмножество вече няма да го има, но от това не следва че множеството, което го е съдържало ще изчезне.
По-простичко от това не мога да го опиша, дано си ме разбрал.

Докато го пишех, Свободния Дух вече го е описал, но по-различен начин.

daos
Мнения: 59
Регистриран: 03 фев 2013, 15:29

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от daos » 12 дек 2013, 08:10

Колеги,
многото разсъждения няма да ви отърват от тая напаст. Направете си някое от изделията на Мировинг, за да ви пази и приключвайте въпроса. Като отивате в джунглата, умозаключенията или молитвите няма да ви спасят от тигъра - просто ви трябва пушка :)
Някой ден ще сте достатъчно силни за да отблъснете по естествен път енергийни нападения от подобен характер, но дотогава може да минат няколко живота. Нали не ходите пеш до морето, а ползвате автомобил за по-лесно - пък разходката за здраве не се изключва от програмата ;)
Поздрави

abc

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от abc » 12 дек 2013, 13:08

Димитър, завършил съм математическа гимназия с пълно отличие. Не че има някакво значение.

Аз не говоря за реалност, ОГРАНИЧЕНА на някакво НИВО. Аз говоря за ЦЯЛАТА БЕЗГРАНИЧНА РЕАЛНОСТ, която включва АБСОЛЮТНО ВСИЧКО на всички нива, проявено и непроявено. Да, тези отделни "нива" са ограничени, но всички до едно, са израз на една единствена безгранична реалност, която си Ти. Това е самото съществуване. Не търси различното в отделните подмножества, а общото. Кое е то? Самото съществуване. Това си ти. Съществуването в неговата ЦЯЛОСТ, до последния микроскопичен елемент, независимо дали ти харесва или не.

Това си Ти. Ти не си нещо ограничено, не си някакво "подмножество", а ЦЯЛАТА СЪВКУПНОСТ от всички възможни множества. Когато това стане ясно войната между различните "противоположни" множества спира завинаги, защото те вече не са различни, а едно и също. Става безмислено да се бориш със себе си. Става ясно, че всяка битка е ВИНАГИ просто шизофреничен мазохизъм. Ти се преструваш на разцепен на две и твориш война, като уж "Ти" си от едната страна, а от другата са "Те". Разделението между "Ти" и "Те" е именно съня, от който неизбежно ще се събудиш, защото войната, разрухата, няма как да продължи вечно.

П.С. Времето няма никакво значение за тази реализация. Тя може да бъде само тук и сега.

Свободния Дух
Мнения: 461
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: ТЕ

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 12 дек 2013, 14:53

abc написа:Аз не говоря за реалност, ОГРАНИЧЕНА на някакво НИВО. Аз говоря за ЦЯЛАТА БЕЗГРАНИЧНА РЕАЛНОСТ, която включва АБСОЛЮТНО ВСИЧКО на всички нива, проявено и непроявено.
Ограниченост и неограниченост е въпрос на възприятие, а възприятието е в пряка връзка с развитието на личните способности. За отделните обитатели на океана той е практически безграничен, но за високо летящият над него границите стават очевидни.
abc написа:Да, тези отделни "нива" са ограничени, но всички до едно, са израз на една единствена безгранична реалност, която си Ти.
Личната опитност на пишещите тук защитава друга позиция – че Ти е израз на ограничена реалност, която е обозначена с понятията Съзнание или Океан на Съзнанието.
abc написа:Това е самото съществуване. Не търси различното в отделните подмножества, а общото. Кое е то? Самото съществуване. Това си ти. Съществуването в неговата ЦЯЛОСТ, до последния микроскопичен елемент, независимо дали ти харесва или не.
Съществуването има смисъл, само тогава, когато има съществуващи. Всеки съществуващ е ограничен от особеностите на своето ниво на съществуване и не може да проникне в и да въздейства на по-високите нива от неговото, освен ако това не му се позволи (дари).
abc написа:Това си Ти. Ти не си нещо ограничено, не си някакво "подмножество", а ЦЯЛАТА СЪВКУПНОСТ от всички възможни множества.
Това е вярно в рамките на Съзнанието, но не и за реалността извън него.
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 8 госта