Контрол върху прана

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Контрол върху прана

Непрочетено мнение от alex » 01 дек 2013, 09:30

Здравейте!

Правя тази тема за да разбера дали наистина контролирам праната.

Ето как го правя:

1. Отпускам се, независимо дали в легнало или в поза за медитация.
2. Съзнателно съвместно с издишането, се стремя да отпускам някой крайник, като си представям че отпускането се движи към тялото.

След няколко опита се чувства изтръпване, придвижващо се към тялото. След няколко повторения крайника спира да се усеща, и сякаш не съществува.

По този начин насищам и първа чакра с прана(като си представям че отпускането се издърпва към нея), но както казва Румен, колкото и да е наситена, тя се събужда само със звук (засега не съм я събуждал). След известно време започва да пулсира от насищане с кръв.

Веднъж пробвах да издърпам праната от всички сетива в центъра мисъл. В главата ми се образува нещо като топче от напрежение което много трудно удържах в равновесие, сякаш беше поставено върху игла.

Наскоро направих една грешка, насочих прана към сърцето. И преди съм го правил, и преди съм се парил, но явно съм бил забравил ... Резултата е аритмия, явно се получава нещо като късо съединение.

Веднъж изпробвах върху приятелката си /с нейно съгласие/ без да и казвам какво ще почувства, след това не гледаше толкова скептично : )

Поздрави :sunny:

novex
Мнения: 467
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: Контрол върху прана

Непрочетено мнение от novex » 02 дек 2013, 16:59

Здрасти алекс,
За да контролираш нещо първо трябва да го разбереш. Добре, че повдигна темата за да мога и аз да си припомня какво точно е. Мисля, че бъркаш Прана с енергията Кундолини.
В първата книга има много подробно описано какво е едното и какво е другото.

Ето и обяснение на схемата която съм прекачил долу от първата книга "Ти си това"
Около човек има 12 чакри, които са свързани помежду си със свръзката наречена st 0/нула/. В материалното тяло има общо 5 нули. Инженер Кръстьо Минев ги определя като Христовите връзки и не без основание според мен. Когато работих с тези чакри се оказа, че всяка една от тях в различен момент от време се върти накъдето си “поиска”. Има хора, които използват звукова форма за да ги накарат да заработят в синхрон, други използват цветовата гама за да ги синхронизират, трети използват пирамидите като свойство за регулиране, четвърти работят само с мисъл-вибрации и т.н. Всичко се свежда до едно нещо, и това е, да се синхронизира работата на отделните чакри и когато имаме този синхрон както в самата чакра, така и в комплекса от чакри, енергията която ще бъде ”произведена” чрез тези чакри и нули съответно да достигне до болната част на тялото. По този начин се активират нервните окончания на болния орган, той получава необходимата “храна” и възстановява първоначалната си жизненост и от там човек оздравява.
Чакрите за които говорят индийците се намират в гръбначния стълб но нямат материален еквивалент, за това е много трудно да се видят, още по-трудно е да работиш с тях. А при био-енергетиката чакрите са в локалното пространство около човек или така нареченото биополе. И двете са верни. За целта на разграничението ще кажа, че индийските чакри са във финото тяло /умствено тяло/ в което ръководна роля има Манас. Докато чакрите, които описват био-енергетиците, индийците наричат цялото това проявление на енергията с термина Прана. Веднага се обосновавам.
Вече казах, че Прана има 5 центъра в материалното тяло. В главата, гърлото, гръдният кош, коремната област и слабините. Тези енергийни центрове на Прана са 5-те нули при био-енергетиката или връзката st 0. В самата нула има 4 вихъра които образуват квадрат. В центъра на квадрата е Прана. Двата вихъра от дясно на Прана са “положителният” и “отрицателният” енергиен поток, който се разпростира в цялата дясна част на тялото. Другите два вихъра се разпростират в цялата лява част на тялото. Това важи за всичките 5 нули. Именно когато е болен даден орган Прана не напуска центъра си, а това води до недостиг на нервен и кръвен ток. По същия начин биополето е праничното ефирно тяло и дишането влияе на неговите размери. Друг е въпроса какво имат предвид индийците когато говорят за “трите вида състояния на ефирните тела”. Те са свързани с условностите на ума. Казват, че който е освободен от условностите на ума, познава миналото, настоящето и бъдещето. Тези условности се наричат време, пространство и причинност. Обикновения ум не може да проникне в тях, но за мъдреца не се изисква кой знае какво усилие.
От самият текс разбираш, че не можеш да насочваш прана където и да е защото тя вече се намира там, ако не беше, този орган не би функционирал. А сърцето е един от основните и пет центъра на прана. Това което можеж да правиш е да се опиташ да синхронизираш въртенетено вихрите във всяка отделна чакра от тези 12, чрез пречистване на ума си, аз ползвам метода на прошката, описан във форума.
Отностно напрежение в главата което си осетил, това а може би просто от прекаленото фокусиране.
В първата книга прекрасно и достъпно е написано какво е прана, зимата е време за четене, наблягай повече на него.
Поздрави
Прикачени файлове
2.jpg
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Контрол върху прана

Непрочетено мнение от alex » 03 дек 2013, 20:00

novex написа:От самият текс разбираш, че не можеш да насочваш прана където и да е защото тя вече се намира там, ако не беше, този орган не би функционирал. А сърцето е един от основните и пет центъра на прана.
Трябваше да поясня причината поради която го направих. Болеше ме главата, помислих че е от високо кръвно. понеже Сърцето е център на прана и от него произтича кръвния ток, реших да регулирам директно, като върна излишната прана (тогава това ми се стори смислено), а не както е описано чрез регулиране на вихрите.

Това че вече има прана там (в даден орган), не означава че не може да се придърпа прана от друга част от тялото (крайник, тъкан) и да я насочиш към органа. Не мисля че праната е ей така, има я няма я.Според мен има и плътност.
---
Всъщност как става самото регулиране на вихрите, пише че с цветовата гама чрез звукови форми и т.н. но точния метод оО

Ако избера цветовата гама, понеже съм музикален инвалид.
За всяка чакра, съвместно с дишането се стремя да и предам определен цвят ли? (по спектъра от виолетово до червено, червеното най-долу)
И след това за всяка степен на една от 9-те степени на всяка чакра ли? И какъв цвят точно трябва да си представям за Ин и какъв за Ян?
---
novex написа:Мисля, че бъркаш Прана с енергията Кундолини.
Как разбираш, цитирам по спомен "Сушумна е праничен канал, и като се замисля няма как да бъде нещо друго" от 3-тата книга на Румен?

Поздрави, и благодаря за включването :sunny:

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта