"Ти си това III"

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
Light

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от Light » 15 апр 2013, 13:10

Да, точно така е, Бал и Кибела не стоят на брега. Не знам защо така е излязло от моето обяснение. Те не са първото, което виждам, когато изляза от Океана. Имах предвид, че там мога да ги видя, ако пожелая.

Значи, стана ясно, че пътищата за излизане са два триъгълни тунела, през които минава Атманът, освен ако няма друга уговорка с Бал и Кибела.

Тук още нещо не ми стана ясно. Защо Бал и Кибела са в различни светове, след като Кибела е силата на Бал? И защо Великите Човеци са в света на Кибела?

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от time » 15 апр 2013, 16:15

Представи си стъпала по които се изкачваш, това е градацията в развитието на съзнанието.
С дара на Кибела, може да отидеш в нейните светове, следващата стъпка е дара на Бал, той ти дава достъп до неговите светове (получава се само ако вече имаш Силата му – дара на Кибела).

Поздрави! :)

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от alex » 17 апр 2013, 21:34

Да попитам след като вселената съществува само 960 млрд. години, това означава ли че Брахман живее 80 часа ?

1 ден на Брахман - 288 млрд. земни години. 960/288=3.3(3)*24=80 часа .. :shock:

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от sum » 17 апр 2013, 22:26

Alex, понякога не мога да те разбера.
Преди десет години, когато в първата книга синтезирах източните учения мисля ясно обясних, че терминът „Денонощие на Брахман“ визира космически период, обяснен във Ведите. През този период /според индусите/ има създаване и унищожаване на материални светове. Тоест през светлата част на денонощието се създават световете, а през нощта същите се унищожават и стават непроявени.
Но това ведическо знание, alex, няма нищо общо със Знанието на Свéщерите за времето на Вселената.
Така че не смесвай различните знания, моля. Защото резултатът придобива комичен характер.
Поздрави.
Р.Ч.

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от alex » 18 апр 2013, 00:08

Добре схванах че това е израз с който се отбелязва даден период от време.

Въпреки че ми изникват доста въпроси по-добре да почета наново и тогава да питам :)
тегаво е *wacko*

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от sum » 18 апр 2013, 09:08

Разбирам те. Материята никак не е лека.
Всъщност остави въпросите и давай с практиките. След време отговорите ще си дойдат сами и няма да има нужда да питаш.
Р.Ч.

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от miromiv » 18 апр 2013, 13:54

Офтопик:
Аз пък се чудя какво стана с ntsk? От много време не е писал, а не е влизал от 1-ви март. Мисля, че беше един от хората с най-логическа мисъл и имах доверие на постовете му. Дали не се е отказъл от Пътя или вече е Атман и помага на хората около него?

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от alex » 18 апр 2013, 14:01

Офтопик:
За да имат смисъл, и да са ефективни практиките трябва да знам какво правя.

Казваш че когато се обърнем с разбиране към силата извън океана на съзнание, тя ще действа. Но какво разбиране към нея мога да имам, след като не разбирам какви са силите вътре в океана. Е да, правя разлика в местоположението, въпреки че и там ми е мътна и кървава и голям бой се води :D, ама само това дали е достатъчно ::thinking::

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от sum » 27 апр 2013, 14:12

Здравейте. На 09.04.2013 във ямболския вестник „Глас“ /бр.12/ публикуваха интервю по повод излизането на третата книга „Ти си това III. Свéщерите“.
Според мен стана прилично и за това го представям и на вас…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

„За почитателите на различната литература“

"Румен Чорбаджийски пред вестник "Глас"
Излезе от печат последната книга от трилогията „Ти си това” на Румен Чорбаджийски.
Авторът е роден и живее в Ямбол. Повече от 13 години изучава същността на човека като съзнание, прилагайки познати от древността медитативни практики. Натрупаното познание представя в трите си книги „Ти си това”, „Ти си това II. Разбирането” и в „Ти си това III. Свéщерите”, както в дискусии в популярния интернет форум http://www.tisitova.com.- „Аз съм като всички останали хора, разликата помежду ни е най-вече в знанието и опитността, които всеки придобива по пътя си“. Това сподели с мен в първото ни интервю. Днес, пет години по-късно промени ли се в теб този начин на мислене?

- Разбира се, че не. Хм… знание и опитност… В тази връзка може би ще е добре да допълня, че опитността е по-важна от идеята - веднъж преживяна тя води до знание. То от своя страна може „да роди“ нова идея, предизвикваща нов поток от опитност и така отново и отново, докато знанието стане Познание. Т.е. Познанието е преживяна опитност и именно то е най-точното мерило за истинност. Стигнем ли дотук, вече говорим за принцип… И този принцип го виждаме във всичко – от обикновените и неангажиращи с нищо действия, в сложните научни открития, та чак до духовните прозрения на древните мъдреци.
Това бих допълнил днес към казаното преди пет години - Познанието е личната опитност. И човек трябва да прави разлика между вяра, знание и Познание…

- Какво Познание дава трилогията „Ти си това“?

- Много дълбок и сложен въпрос…
В първата книга се постарах да обобщя основните източни учения, за да дам ясна представа на читателите, на базата на моята опитност, какво представлява човек като съзнание, енергия и как същата е в неделимата връзка с материалното тяло. Допълнителният тласък да се задълбая в източните учения беше текст от „Махабхарата“: „Това, което тук го няма, никъде го няма”.
Преди 13 години този цитат ме провокира да предположа, че ако разбера какво е човек, бих могъл да разбера и Бога. Орфей е казал: „Опознай себе си и ти ще познаеш Вселената и Боговете". Но как да се познаят Боговете след като за нас Аз-ът е материалното тяло и може ли чрез опознаването му, да достигнем до истината за Боговете, чиято същност не е материята?! Тогава какво означава това: „ като опознаеш себе си“?
Това беше голямата провокация за мен в началото. И една от първите истини, до които достигнах бе за невидимото съзнание в нас, духът или душата, наречени в индуизма с термина Атман. И в края на първата си книга, след като отсях най-важното от източните учения, показах огромната разлика между свещените текстове и моята лична опитност, Познанието, до което бях достигнал. Подчертах разликата между вяра, знание и Познание – ако през 2000 година вярвах в книгите, които бях прочел, защото знанията ми бяха нищожни, след като натрупах повече знание и най-вече, след като започнах да експериментирам със себе си, тогава вече имах различителното Разбиране, имах Познанието.
И тогава дойде големият проблем - моето Познание коренно се различаваше от знанието, заложено в свещените трактати…
Когато излезе първата книга „Ти си това“ си мислех, че хората лесно ще разберат разликата между моята опитност и описаната духовна действителност във Ведите, Упанишадите и др. Но за мое голямо учудване, в разговори с читатели установявах, че книгата си я разбирам само аз… (смее се). Но все пак „Ти си това“ беше забелязана от ръководството на НТС Ямбол и бях удостоен с наградата „Полет на духа”. По-късно бе представена в предаването на Галина (тогава водеща на сутрешния блок в ДТВ). Тя именно написа и първата рецензия за книгата ми – публикувана е заедно с книгата във форума tisitova.com. И последва нещо много интересно – тя също започна да търси Познанието и докато разговаряхме, стенографираше всичко казано. От записките й, както и от споделените нейни преживявания и търсения се роди „Ти си това II. Разбирането”.
Междувременно, след излизането на втората книга, получавах много въпроси на електронната си поща и това ме предизвика да създам и форума tisitova.com, за да мога да обяснявам в детайли на читателите старите забравени истини, както и много от моята практическа опитност. Отприщването на знанието във форума доведе до нова опитност за читателите, която обаче изиска съвсем друг стил и начин на обяснение. И затова в „Ти си това III. Свéщерите”, освен синтез на най-важното, представено във форума, добавих и още от Познанието, придобито през годините. То представя и допълнителни обяснения към споделеното в първата и във втората книга.
Така че Познанието, заложено в трилогията „Ти си това“, всъщност има спираловиден характер - във всяка следваща книга обяснявам важното от предходната, като в същото време поднасям и новото, което допълнително разкрива в дълбочина какво представлява потенциала на Съзнанието.

- Какви са реакциите на читателите след прочита на книгите ти?

- Много различни. След излизането на първата книга коментарите бяха от „ами глупости“, та до „шедьовър“. Всъщност информацията в книгата е доста наситена и затова хората започват да я разбират едва след 4-я или 5-я прочит. При втората книга, вероятно заради избраната диалогична форма, знанието се възприема далеч по-лесно, съответно и реакциите на читателите са само позитивни. При третата…, все още не знам. Мненията, които досега са споделени от първите й читатели във форума, са само суперлативи…
…Все пак, подчертавам, заглавието на трилогията е „Ти си това“, а не „аз съм това“. Тоест всичко е насочено към хората, а не към мен. Аз знам какво съм и какво не съм. И в тази връзка, щом са позитивни реакциите на читателите, за мен е ясно, че Познанието, споделено в трилогията, е свършило своята работа.

- Казват, че търсачите на духовното познание стават все повече. Така ли е според теб, на базата на посещенията във форума, и как си обясняваш засиления интерес към нематериалното?

- За мен това също е загадка… От ежемесечните разпечатки на посещенията в tisitova.com се вижда нарастващият интерес всеки следващ месец през годините към духовното познание изобщо и конкретно към онова, което е заложено в книгите „Ти си това”. Интересно е за нас, че форумът има посетители от над 40 страни. Предполагам това са българи, живеещи там. Поставихме и автоматичен преводач на форума (Google Translate), за да могат не само българи да четат за Познанието, което обсъждаме в нета.

- Как можем да различим валидното Познание сред всичките, представени в цялото интернет пространство.

- Това е много трудна задача, защото, както подчертах преди малко, за валидно Познание може да пише и говори само онзи, който има лична опитност. Четене (знание) – практика (опитност) – Разбиране – Познание. Това е пътят, по който може да се отговори на този въпрос. Когато липсва Опитност, и Разбиране, тогава зацикляме върху идеите на този или онзи. А идея без опитност не представлява нищо повече от вещо организирана мисъл. Затова същата не може да ни покаже пътя към висшата реалност. Само записаното слово, облечено с Познание, може да покаже Пътя…"
Р.Ч.

sum
Мнения: 2721
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: "Ти си това III"

Непрочетено мнение от sum » 07 авг 2013, 10:33

Здравейте. Сключих договор с ИК "Кибеа" за издаване на трилогия „Ти си Това”.
До година книгата ще бъде на пазара.
Поздрави.
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 7 госта