Сънищата

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
Light

Сънищата

Непрочетено мнение от Light » 26 дек 2012, 00:15

Здравейте,

Поводът да започна тази тема е една бележка на sum в темата за Шанкара, че когато самскарната решетка е разградена и е разкрит потенциалът на Атман, не би трябвало да сънуваме.

Това много ме изненада, защото аз лично си сънувам, откакто се помня. Сънищата ми са били от най-различно естество. Имала съм и кошмари, имала съм и някакви шантави сънища от тези, които в реалния живот не могат да се случат, имала съм и сънища, които предвещават бъдещето, и такива, които ми отговарят на въпроси и ми решават здравословни проблеми, или такива, които просто повтарят случките от преживяното през деня...

След като разградих решетката и вече нямам самскари, си продължих да сънувам най-различни неща, дори и при 5 минутна дрямка. Просто веднага влизам във филма. Единствената разлика е, че осъзнавам, че това е сън през цялото време. Изчезнаха и кошмарите, и повтарящите се сънища, които очевидно са били свързани със самскарите. За сметка на това се появиха повече сънища, които приличат на преживялките от медитациите ми (в Крешака, Океана и отвъд). С времето се научих да различавам и кога това, което се случва, не е сън, а реалност, която преживявам докато спя. Всъщност вече почти не преживявам сънищата както преди, имам предвид емоционално. Най-много да остане някое приятно усещане... Въпреки всичко обаче не мога да се отърва от тези филми, които ми се прожектират всяка нощ, въпреки, че вълните у дома работят денонощно и всеки път преди да си легна, чистя умствени боклууци.

Моля ви да споделите, ако имате подобен опит и ако някой от вас е успял да се справи с това. Ще бъда благодарна на sum да обясни какво представлява сънят, от гледна точка на Познанието.

sum
Мнения: 2732
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от sum » 26 дек 2012, 11:58

Едва ли има нещо ново, което мога да кажа за сънищата, Light.
Както вече съм обяснявал сънищата са свързани със самскарите. Също така са зависими от емоциите, които преживяваме в ежедневието.
Отделно от това „ТЕ“ използват образите-сънища, за да контролират човешкия Ум. Преди време бях писал по този въпрос: изкуствените съзнания слагат пред Ума нещо като екран и започват да проектират на него всякакви образи на любими хора, разни случки от преживяно удоволствие и прочее. Въобще могат да създават какви ли не картини и така, когато човек спи, Умът му попада във филм, който възприема като сънуване. В този момент може да води различни диалози с хора, свързани с определени случки, сюжети и т.н.. Обаче в момента, в който се съгласи с каквото и да е от този филм трябва да се знае, че спящият нищо друго не прави освен да създаде „портал“, през който „ТЕ“ буквално да навлязат в неговия Ум.
А така чрез Ума „ТЕ“ могат да стигнат до сърцето, където е Атман и така директно да влияят на него…

Справянето, за което питаш, се изразява в това да осъзнаваш по време на сън, че това е контрол от страна на „ТЕ“ и да не участваш във филма. Започнеш ли осъзнато да сънуваш това означава да знаеш, че пред теб има екран, на който се прожектира филм, влияещ директно върху Ума.
Р.Ч.

GOESTOINFINITY
Мнения: 200
Регистриран: 09 ное 2009, 18:37

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от GOESTOINFINITY » 26 дек 2012, 12:33

sum, как можем да достигнем до въпросното осъзнато сънуване? Просто трябва да сме напред с "материала"?

И още нещо. Например преди дни сънувах някакъв кошмар, при което започнах да се моля на Бал, но това беше неосъзнато, просто се случи. Това пак ли е форма на контрол, с която съм се съгласил, или?

Поздрави

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от miromiv » 26 дек 2012, 14:19

Light, след като осъзнаваш, че сънуваш, би трябвало да можеш да контролираш, това което се случва по време на сън. Хора, които имат опит в осъзнатото сънуване, твърдят, че това са съзнателни и подсъзнателни мисловни проекции, които могат да се контролират и насочват според желанието на сънуващият, в абсолютно всякаква насока. Ако изключим ТЕ, които ти смяташ, че можеш да разпознаеш, както и самскарите, които вероятно са отговорни за неконтролираното подсъзнателно сънуване, то това, което сънуваш, според мен остава да бъде само продукт на твоето съзнание.

Light

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от Light » 26 дек 2012, 14:31

miromiv, че мога да го контролирам, мога... И го правя. Ама каква е ползата да сънуваш всяка вечер някакви филми, които да си ги контролираш и пак да си в тях, макар и контролирайки ги.

Снощи например опитах следното, когато се осъзная, че сънувам, казвам името на Атман и изгарям както филма, така и съзнанието, което ми го "прожектира". Получава се. Обаче после идва следващият... И така вместо 1-2 съня, както обикновено, имах към 10. Но поне не ги помня и уж не ми влязоха в Ума. Всъщност не знам как да проверя това.

Според мен целта е, не да контролираш филма, а той да спре да се появява въобще. Аз още не съм открила начин и продължавам да търся.

Не разбирам как сънищата могат да идват от съзнанието... Би ли обяснил?

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от miromiv » 26 дек 2012, 15:02

Light написа:Не разбирам как сънищата могат да идват от съзнанието... Би ли обяснил?
Ами по метода на изключването. Става въпрос за тези които не са прожектирани от ТЕ. Щом не идват ʼʼотвънʼʼ, откъде ще дойдат тогава... Не знам дали ще ти е полезно, но тук има подробно, обяснение по темата.
http://2012-bg.com/yoga/152-yoga-nidra
Не знам доколко написаното е вярно, защото съм срещал различни мнения по въпроса, на хора с голяма практика.

alex
Мнения: 689
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от alex » 26 дек 2012, 15:32

Снощи например опитах следното, когато се осъзная, че сънувам, казвам името на Атман и изгарям както филма, така и съзнанието, което ми го "прожектира". Получава се.
Сигурна ли си или просто променяш честотата на възприятието си чрез името на Атман, и така не възприемаш филма, когато съзнанието ти се върне постепенно към старата честота пак започваш да възприемаш "филма" ::thinking::

Поздрави

sum
Мнения: 2732
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от sum » 26 дек 2012, 20:26

Името на Атман не сменя честотата на възприятие, alex. Защото когато кажеш "аз съм... еди кой си" това не прави така, че материалния свят да изчезне пред теб.

GOESTOINFINITY, осъзнатото сънуване е привилегия на Атман, защото в този случай той е наблюдателят.
За кошмара ти нищо не мога да кажа... възможно е този кошмар да е плод от твоите самскари, а може и да са те манипулирали.
Р.Ч.

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от miromiv » 26 дек 2012, 21:14

Мисля, че трябва да уточним какво точно е осъзнато сънуване. По принцип се смята, че става въпрос за състоянието между заспиване и будност, което по реалност не отстъпва на будното и може да се задържи само за няколко минути, при което мисълта проектира всякаква илюзия, каквато си поиска или каквато ти пожелаеш. Обаче, вероятно ако си Атман, при обикновено сънуване, просто знаеш, че сънуваш, без това да предизвика събуждане или попадане в илюзорното състояние, както би се случило с обикновени хора или такива с опит, но не проявили своя Атман.

soti
Мнения: 54
Регистриран: 23 ное 2011, 19:10

Re: Сънищата

Непрочетено мнение от soti » 26 дек 2012, 21:40

Много интересна работа...Аз от както си пускам вълните пък нямам никакъв проблем със ТЕ.Може би вече няколко месеца.Само един път когато щорите ми бяха дръпнати и лунната светлина облъчваше главата ми ::thinking::
Последна промяна от soti на 27 дек 2012, 00:33, променено общо 1 път.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост