Здрасти, miromiv. Това, което си описал за просветлението, не е вярно.
~~~~~~~~~~~~
Иначе съм съгласен за сънищата… И аз не помня къде сме дискутирали този феномен, но все пак да уточня, че ние сънуваме благодарение на информацията, която се съдържа в самскарите. Дори си спомням, че един от съфорумците /tarsach/ беше писал, че преди да започне да медитира сънувал почти всяка вечер. И това при него от години било така. След като започна да работи по разграждането на втория си пласт сънищата изведнъж изчезнаха. Доколкото си спомням и до ден днешен е така – няма сънища, а вече работи по третия си пласт и то доста успешно.
Така че както и да разглеждам цитата на Шанкара при него виждам самскарна зависимост. Например аз от повече от 10 години не съм сънувал сънища, но за сметка на това ако дадено съзнание иска да направи контакт с мен /без значение дали съм заспал или съм буден/ веднага го фиксирам. И нямам илюзията, че това е сън…
А сега искам да ви покажа още един интересен цитат от книгата /стр.40/:
„
Ученикът слушаше внимателно думите на своя учител. Той изучи върховната истина, която
се засвидетелства от писанията, и я потвърди чрез собствената си способност за съждение.
После той оттегли сетивата си от предметния свят и концентрира мисленето си върху Атман.
Тялото му остана, при това, неподвижно като скала.
Мисленето му бе погълнато напълно в Брахман. След известно време той се върна в
нормално съзнание и заговори от пълнотата на своята радост“
Виждате ли колко добре е описал Шанкара целия процес – първо получаваш знанието и го научаваш. След това преминаваш към практика, чрез която концентрираш
мисленето си върху Атман. И накрая в медитацията след като си преживял… каквото си преживял… отново се връщаш в НОРМАЛНО СЪЗНАНИЕ!
А това означава да се осъзнаеш като Иван или Драган, а не като Атман или Брахман.
Обаче…
Егото на ученика явно толкова много се е раздуло от преживяната практика, че на стр.43, след много хвалебствия към учителя си, казва:
„
Аз нямам нужда от определена предпоставка, от никакво доказателство, за да зная, че се
казвам Девадатта /от бога даден/. Също така познанието „Аз съм Брахман" не изисква никакво
доказателство за този, който познава Брахман.“
Ех.., Шанкара, Шанкара… доказателството за съществуването на Брахман, са Очите. Само този, който ги е възприел, може да твърди, че е получил пряко доказателство за реалността на Бога!
Така че познанието „Аз съм Брахман" изисква доказателство, а не някакво си глупаво умозрение.
Познавач на Брахман е този, който е направил пряк контакт с Очите! Всичко останало е едно голямо дрън-дрън.
Р.Ч.