Шанкара

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от miroki » 12 ное 2012, 09:51

Е иначе може и до слънцето, то е между земята и Вират.
Сега пък да се разбере то дали се споменава?
Явно са намерили шорт кът за Вират.

sum
Мнения: 2705
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от sum » 12 ное 2012, 10:46

Великият санясин е напуснал тялото си на 32 години /други твърдят, че е бил на 34/. Предполагам суровите практики, които правел, не довели до нищо друго освен да изтощят до краен предел тялото му. Няма да се учудя ако Шанкара е умрял от глад или от анорексия /заболяването се развива на психическа основа/. Нереалистичната представа за това какво представлява човек /като съзнание/ със сигурност му е изиграло лоша шега, защото съждението „да унищожиш своя не-Атман“ за сметка на това да бъдеш Атман поражда много агресия и предимно страх. Защото мисълта, че цикълът на самсара може да продължи води само до отрицателни емоции, а те от своя страна до негативни последици както за тялото, така и за Ума.

И така… след смъртта си Шанкара постигнал океана на Вират. В духовните практики мисълта му била водеща и точно тя, след смъртта на тялото, изпратила неговото съзнание /Ума, защото реално той се преражда/ в тези измерения. Мисълта не може да надскочи своя център – в случая това е Косм. ментален център с име Вират. И поради тази проста причина, духовната реалност, която постигнал Шанкара, е океана на Вират.
Неговите последователи и до ден днешен са там, в този океан. Те не могат да излязат от него и в тези измерения преживяват свободата си от материални форми. Ако отидете там ще ги познаете по характерните бръснати голи глави, върху които има нарисувани три червени точки. Тези точки са разположени отгоре на черепа в посока от средата на челото към въртела на косата.
Предполагам вече разбирате защо Шанкара не пише за Очите на Брахман. Защото неговата мисъл не му позволява да излезе от Косм. мисловен океан /Вират/. Ако беше успял да излезе извън този океан тогава щеше да се изправи срещу Очите и да опише срещата на своите ученици. Но не би…

Хайде сега да ви покажа „черешката на тортата“.
Може и странно да ви изглежда, но в учението на Шанкара никъде не се споменава за индивидуалност. Напротив, ученият със световна слава твърди, че когато постигнеш Атман/Брахман тогава съзнанието-мисъл се разтваря в своята първопричина и така пътят завършва.
В книгата открих няколко цитата, които показват тази му позиция. Ето един от стр.25:
Въздухът в едно глинено гърне е същият като навсякъде. Също така твоят Атман е едно с
Брахман,
благоразумни, изгуби всяко чувство за отделност и потъни в мълчание.


Вижте още един цитат от стр.46:
Когато гърнето се счупи, въздухът от неговата вътрешност се съединява с въздуха, който го
обкръжава. Когато се разрушат обвивките, този който познава Брахман, става Брахман.
Когато се налее мляко в мляко, масло в масло, вода във вода, те са смесват в едно. Така
просветленият, който познава Атман, става едно с него
.“

За Шанкара пътят приключва след като съзнанието-мисъл се слее с Атман, а той от своя страна се разтвори в Брахман. Виждате в книгата отшелникът колко ясно е изразил своята позиция, така че спор не може да има за това. При доктрината за спасението на Шанкара няма индивидуалност. Факт.
Обаче.
Реалността е друга…

Това е от мен.
Р.Ч.

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от miromiv » 12 ное 2012, 11:45

Здравей sum! Благодаря за разясненията. Някои неща несвързани с темата ми се изясниха, а също се оформиха по-добре и някои въпроси, които се въртяха в ума ми от много време. Надявам се живот и здраве след следващата ти книга, каквото не ми е ясно и ме мъчи, да се изясни.

Light

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от Light » 14 ное 2012, 23:48

Едва сега успях да прочета темата и бих искала да върна малко назад:
sum написа: Иначе съм съгласен за сънищата… И аз не помня къде сме дискутирали този феномен, но все пак да уточня, че ние сънуваме благодарение на информацията, която се съдържа в самскарите. Дори си спомням, че един от съфорумците /tarsach/ беше писал, че преди да започне да медитира сънувал почти всяка вечер. И това при него от години било така. След като започна да работи по разграждането на втория си пласт сънищата изведнъж изчезнаха. Доколкото си спомням и до ден днешен е така – няма сънища, а вече работи по третия си пласт и то доста успешно. ::up::

Така че както и да разглеждам цитата на Шанкара при него виждам самскарна зависимост. Например аз от повече от 10 години не съм сънувал сънища, но за сметка на това ако дадено съзнание иска да направи контакт с мен /без значение дали съм заспал или съм буден/ веднага го фиксирам. И нямам илюзията, че това е сън…
Това е много интересно за мен, тъй като аз, от както се помня в този живот, съм сънувала и когато изчистих самскарите също продължих да сънувам почти всяка нощ. Дори по повече от един сън. Единствената разлика е, че действието в сънищата ми се развива из пластовете на Крешака или в Океана, или (рядко) в Реалността на Бал. Понякога сънувам събития, които ще се случат или спомени от предишни животи. Научих се с времето да различавам кои случки в сънищата ми са от миналото и кои от бъдещето.
Забелязах също, че ако пропусна да медитирам вечер, в сънищата ми могат да се намесят ТЕ или просто да бъдат малко объркани, което е типично за един нормален сън, каквито имах преди. Затова всяка вечер преди да заспя чистя ума си от боклуците. Но все пак сънувам...

sum, как ще обясниш това?

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от Jonathan » 15 ное 2012, 09:19

Докато човек е в състояние на сънуване, той не излиза от собствения си обусловен ум.
Какви пластове, какви океани.... , какви реалности , кви пет лева... :facepalm:
Всичко е плод на твоя ум.
П.п. замисляла ли си се дали наистина си изчистила самскарите си?

alex
Мнения: 687
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от alex » 15 ное 2012, 10:30

Офтопик:
Когато сънуваш съзнателна ли си? Можеш ли да избереш какво сънуваш, и да направляваш събитията ?

sum
Мнения: 2705
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от sum » 15 ное 2012, 10:56

Здрасти, Light. Мисля, че не използваш правилните думи. :)
Виждането на бъдещи събития не е сънуване.
Ако човек унищожи самскарната решетка и въпреки това пожелае да види някаква информация, свързана с любимия човек или просто иска да разбере къде е съществувал в Крешака, това също не е сънуване. Защото съзнанието може да се настрои по време на сън да приема информация директно от Брахман. Той може да възстанови картините на това къде и как е живял. Лично аз често пъти съм ползвал този начин на приемане на информация от Брахман, когато съм имал някакви търсения, свързани с минали събития. /спомням си, че подобен начин на приемане на информация бях описал в темата за „Вечният календар на българите“/
На няколко места съм писал, че Брахман е този, който може да покаже на човек всичките му превъплъщения...
Обаче в тази връзка най-важното, което трябва да се знае е, че „ТЕ“ могат да използват образите и формите, за да навлязат в човек. Ще го кажа в прав текст – изкуствените съзнания слагат пред Ума нещо като екран и започват да проектират на него всякакви образи на любими хора, разни случки от преживяно удоволствие и прочее. Въобще могат да създават всякакви картини и така, когато човек спи, Умът му попада във филм, който се възприема като сънуване. В този момент може да води всякакви диалози с всякакви хора, свързани с определени случки, сюжети и т.н.. Обаче в момента, в който се съгласи с каквото и да е в този филм трябва да се знае, че спящият нищо друго не прави освен да създаде „портал“, през който „ТЕ“ буквално навлизат в Ума му.
След това вече започва осъзнатия контрол /от страна на „ТЕ“/ чрез други информационни боклуци, който влияят пряко на Ума и на неговата работа.
Обаче това също не е сънуване…

~~~~~~~~~~~~~~

Jonathan, с Light се познаваме и смея да твърдя, че няма самскарна решетка. Всичко, което е споделяла за своята опитност, свързана с реалността в и извън Океана, е точно така.
Преди време аз настоях да сподели във форума за своите преживявания извън Океана, за да имате бегла представа за реалността на Бал, обаче описана от друг човек.
Р.Ч.

Light

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от Light » 15 ное 2012, 11:26

sum, сега осъзнавам, че това, което ми се случва, докато спя, не е сън, а реалност.

Иначе с времето се научих да разпознавам кога "филмът" ми се прожектира от ТЕ. Затова чистя боклуци всеки път и когато усетя нещо такова, се старая да игнорирам всичко, което съм преживяла, докато съм спяла. Ако имам някакви съмнения, обръщам се към Брахман или Бал в медитация и проверявам по няколко пъти.

За съжаление не мога извличам определена информация съзнателно и рядко мога съзнателно да променям "съня". Това, което ми се предоставя, понякога е свързано с въпроси, които съм си задавала, но в повечето случаи идва отсамо себе си.

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от Jonathan » 15 ное 2012, 12:27

Не знаех , че ходенето на Атман в реалността на Бал (или някъде другаде из Океана) може да се сравни със сънуване на сънища докато спиш.....
Или и то трябва да е предаване на информация от страна на Брахман (което пък означава че реално не ходиш никъде).
Но.. щом казвате значи си вярвате.... в което не виждам нищо лошо.

Light

Re: Шанкара

Непрочетено мнение от Light » 15 ное 2012, 12:47

Jonathan, прав си, че това не е точно като сънищата, но все пак може да се сравни. Най-малкото поради факта, че това е преживяване, което се случва докато спиш. С тази разлика, че сънищата са някакъв филм, който може да ти се представя от ТЕ или да се формира на база информацията в самскатите ти. А това, което ни се случва на нас очевидно си е истинско.
Както излизам в медитация в тези реалности (Океана, Бал и т.н.), така го правя и когато спя.

Аз често съм си задавала въпроса как информацията от случките извън Океана стига до Ума и съответно имам възможността да я възпроизведа, когато се събудя или изляза от медитация, но и това си има обяснение.

Успех по Пътя на теб! :-)

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта