Ванга: Сирия ке падне

за Познанието... Продължение на двете теми от форума на Спиралата.
sum
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Ванга: Сирия ке падне

Непрочетено мнение от sum » 27 дек 2015, 18:23

Не знам, нямам представа...
Р.Ч.

Честит Българин
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Непрочетено мнение от Честит Българин » 28 дек 2015, 09:20

Ако посоча всичките цитати, които ме впечатлиха и говорят за връзката на Ванга със Знанието, ще трябва да препечатам повече от половината книга!
Най-добре е всеки да си я чете и "кой чел - чел, кой разбрал - разбрал"!

Успешно разбиране!

Ч.Б.

sum

Непрочетено мнение от sum » 29 дек 2015, 11:24

Съгласен съм с това всеки да чете и да разсъждава. Но специално от изведеното в тази книга искам да покажа още нещо много важно от стр.86 -
„Та ние сме си земни, Пеше. Земляни сме и знакът ни е осмолъчка. Обемна осмолъчка, да знаеш, чу. Космична осмолъчка. Това е законът ни. Звезда. Звезда-осмолъчка…”

Години наред съм показвал (чрез различни артефакти) старият символ на Бал – два квадрата един в друг или това е фигура с осем върха… тоест това е Звездата-осмолъчка, за която говори Ванга.
Р.Ч.

Честит Българин
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Непрочетено мнение от Честит Българин » 29 дек 2015, 16:51

Двоен квадрат = звезда осмолъчка = Блаал в движение!
Ех, Вангелио, Вангелио, толкова неща си ни подсказала и все питаш -"ЧУ!?" Някои вече чуваме...

Пожелавам на всички успешно чуване и виждане!

Ч.Б.

Свободния Дух
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Re: "На колене пред Ванга" Петър Баков

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 11 яну 2016, 17:28

Миналата вечер по Канал 1 на БНТ излъчиха един от филмите посветени на Ванга. Заснет през 1976, филмът "Феномен" демонстрира по недвусмислен начин отношението на Партията и Държавата по онова време към необяснимите за науката способности на Ванга. Особено показателна е дискусията между (на)учените (от 1:07:30 нататък), в която проличава тяхната предубеденост и безпомощност да обяснят естеството на "феномена Ванга". Пропусналите филма могат да си го свалят от следната препратка: http://www.kolibka.com/download.php?mid=8292
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

Вселик човек
Регистриран: 01 фев 2015, 15:19

Re: "На колене пред Ванга" Петър Баков

Непрочетено мнение от Вселик човек » 12 яну 2016, 10:28

Свободния Дух написа:Особено показателна е дискусията между (на)учените (от 1:07:30 нататък), в която проличава тяхната предубеденост и безпомощност да обяснят естеството на "феномена Ванга".
Боже, боже...
Гледам, гледам...и не вярвам на ушите си...
Представям си какво е било по времето на Инквизициятата...
Свободния Дух написа:Заснет през 1976, филмът "Феномен" демонстрира по недвусмислен начин отношението на Партията и Държавата по онова време към необяснимите за науката способности на Ванга.
Откъс от книгата на Христо Нанев, посветена на Слава Севрюкова - Бъдете в този свят, но не от този свят:

(Слава Севрюкова е приела поканата на Ванга да я посети в дома й, в Петрич.)
- У-у, мари Славке. Виж ти... Като доктор познава!... Боже, боже!... Чуй яз що ке ти кажувам. Що не се регистрироваш да приимаш и гледаш на людето като мене, мари?
- Защото нямам условия в къщи - отклонява истинските причини, - затова не се занимавам като тебе, сестро Ванго, с ясновидство.
- Айде сега, айде! - Усеща, че крие нещо. - Ако те подири некой тежко болен, ке го върнеш?
- Ако ме помоли твой близък, ще го приема. Пък, ако щат, после да ме обесят. Все ми е едно, щом съм спасила страдащ човек.
- Море, море, вижте я! Яз не съм вчерашна... Хич не те е страх, а?!...
- Що ще ме е страх? На болен съм помогнала.

По онова време властта строго преследва, сурово наказва проявите на ясновидство и лечителство.
Нека не се учудваме - невежеството към психотрониката властва до ден днешен.
През шейсетте години на миналия век Ванга е нарочена за принудително въдворяване на остров Белене заради нейното дразнещо силните на деня "инакомислие". С лека ръка са били готови да затрият този природен уникум. За щастие, за нея се застъпва Людмила Живкова. По-късно от позиция на дъщеря на Първия й помага да получи статут в община Петрич - свободно, без страх от репресии да ясновидства. Така я спасява от терора на местните милиционерски величия. По тази причина признателната врачка говори с благодарност за нея до края на страдалческия си живот като за светица. Толерирана от фамилия Живкови, Ванга е привилегирована.
Лишена от подобен статут Слава е в сянка. "Гледа" на доверени лица, в които е сигурна, че няма да я злепоставят. И по изключение - на някой "външен", задължително отказвайки да приема пари. Това е право на извоювалата си независимост в ония мрачни времена нейна "духовна сестра". Затова е лишена от шанса да се превърне като нея в жива легенда. Впрочем, никога не се стреми към това. Нейната мисия е друга.

sum

Непрочетено мнение от sum » 13 яну 2016, 17:32

Леле, мале… : ))))
Много ти благодаря за филма, Свободния Дух. Искрено се забавлявах с дебата на нашите родни учени. И както ги слушах просто не се сдържах и извадих няколко строфи от диалога им. Всъщност това са фрази, изказани от първите четири учени във филма. Понеже не знам имената и титлите им за това ще ги именувам така :
учен 1
„Феноменът Ванга е създаден не от личните качества, а от суеверието на хората. Следователно този проблем не е психологичен или психиатричен, а социално-психологически проблем. Без вярата на хората, без едно суеверие, никаква Ванга нищо не може да предскаже.”

учен 2
„Проблемът Ванга като едно психо-социално явление, което не заслужава голямо внимание в една културна държава приела една марксистко-ленинска идеология. Може да се създаде такава национална психоза, та понякога да се налага да се води дискусия с твърде интелигентни хора, дали има или няма нещо реално.”

учен 3
„Ванга… интелектуално, като гледачка стои на едно много ниско равнище... сега… и преди това беше, преди шест години. Вие трябва да знаете, че има гледачи с изключителен интелект.”

учен 4
„Главната задача тука е да се разкрие техниката на разпитването и да се покаже, че Ванга не е никакъв пара психологически феномен,… трябва да стане ясно и на нас и на телезрителите, че това е просто едно фокусничество, което подхранва вярата в съществуването на феномените. Такива феномени не съществуват."

учен 2
- Според тебе, Ванга е мошеник значи. За да бъде мошеник трябва да има някаква мотивация. Даже и да има мотивация, според мен нейната е на един душевноболен човек. Пропагандата на Ванга е вредна, обаче аз не мога да разбера действията, кое ги подклажда, каква необходимост, защо…

учен 4
„….Филма трябва да се обработи, разбира се някой деликатни моменти трябва да се премахнат ако се прецени от съответните компетентни органи, но филма трябва да излезе като един атеистичен филм, да се запознаят нашите зрители с историята на спиритизма. Те са абсолютно неграмотни и т.н.”

Заключителни думи на учен в края на филма:
„Проблемът не е дали Ванга познава или не, проблемът е защо съществува явлението Ванга. Какви социално-психологически фактори поддържат това явление. Какво липсва на тия хора, които ходят при нея?
Аз смятам, че на тия хора им липсва… психотерапевти!
Първо липсват им хора, с доверие. От една страна… човечност… загриженост на хората. Значи от една страна лекарите не им помагат. Търсят юристи, юристи не им помагат. Търсят човеци, няма такива. И тогава кво търсят?!
Ванга. Тяя… на нея й вярват.”

:IL : )))) без коментар : )))))))))))) :facepalm:
Р.Ч.

manechi
Регистриран: 06 ное 2012, 12:55

Непрочетено мнение от manechi » 14 яну 2016, 11:29

Те ти булка Спасовден, както се казва !И сега не са малко "учените" всезнайковци, но тогава имаше и директиви и ехеее , много работи !
МАТЕЙ

sum

Непрочетено мнение от sum » 29 яну 2016, 00:00

В понеделник вечерта (25.01.2016) в предаването „История БГ“ по БНТ имаше разговор за Ванга.
http://bnt.bg/predavanyia/istoriya-bg/p ... 25-01-2016
Позволявам си да ви занимавам отново по темата, защото в предаването пуснаха избирателно част от филма "Феномен", който коментирах в предните постове.
Та…
След избирателната сцена от филма (вж. кадрите от 13,47 до 16,18 ) хората в студиото започнаха да умуват върху това кой от учените я изследвал и т.н. Богословът от Великотърновския университет се изказа доста комично… но няма да си губя времето с него. :)
На друго искам да обърна внимание, и то е как завърши предаването.
Писателят Николай Стоянов завърши с много интересна информация за Ванга… След това водещият даде думата на доц. Александров, който завърши с доста добре премислени слова. После насочи вниманието за последни думи към богослова, който каза, че „на нас ни липсва интелигентна православна вяра, а тогава ще разберем много неща“.
(следва светване на табелата „пляскане“ и публиката започна да пляска : ))) голям майтап. Тоест, за зрителите остава впечатлението, че богословът е казал умно нещо.)
И финалните дума бяха отредени за писателката и философка Жени Костадинова, която забележете е написала шест книги за Ванга, без да я познава:
„Ванга е обърнала хората към вярата“.

А ето какво е записал лично от Ванга, Петър Баков в книгата си. Интересно, но в нея няма и ред за вярата, но пък има ето това:
„Нема ад, нема рай. Има само обучение в разните нива. Обучение, нищо друго. Смъртта е поправка. Поправителен... Пази Боже, да попаднеш между нивата. Нема излизане, до пълното пречистване. Там са разните властелини, убийци, самоубийци, разбойници и целата лошотия. Изпълниш ли си мисията на Земята, преминаваш в по-високо ниво или оставаш на същото, ако не си се справил, както требва. Всеки път, преди да се преродиме, ни изтриват паметта. Взимат ни паметта, докато тече поредната ни съдба от общата Карма.
…Да знаеш, отиваме и на други планети и там се учиме да създаваме живот. Създаваме. Било тревичка или животинка, или нещо друго, различно от понятието ни. Що дойде, това. Никой не ни помага. Длъжни сме, требва всеки сам да се усъвършенства. Почва се от най-низшото, та докато стигнем до Душата. До Душата на Душата. Чу. Докато се слеем с Познанието. Със Създателя. Със Силата, Пеше. Чу.“

Поздрави.
Р.Ч.

Отговори