Асен Чилингиров - изследвания, статии и цитати от книги

Tschilingirov
Мнения: 13
Регистриран: 16 яну 2010, 13:55

Re: Асен Чилингиров - изследвания, статии и цитати от книги

Непрочетено мнение от Tschilingirov » 04 яну 2011, 04:08

От вчера, 3 януари 2011, на свободен достъп в Интернет в pdf-текст е и първата част от "Готи и гети ІІ" :

Готи и гети Изследвания II
Второ допълнено издание, София 2009:

http://www.ivanstamenov.com/2011/01/2370/

1. Съдържание и предговор (0.2 MB)

2. Археологическите изследвания за готите, 2-53 стр. (1.6 MB)

3. Археологическите изследвания за готите, 54-103 стр. (1.5 MB)

4. Археологическите изследвания за готите, 104-153 стр. (1.5 MB)

5. Археологическите изследвания за готите, 154-199 стр. (1.2 MB)

6. Археологическите изследвания за готите, 200-247 стр. (0.9 MB)

Втората част от същата книга

УРФИЛ - УЧИТЕЛЯТ НА ГЕТИТЕ

беше пусната на същия адрес през януари миналата година:
http://www.ivanstamenov.com/2010/01/872/

През юли 2010 бяха закачени на същия адрес със свободен достъп и теглене като pdf-файлове и останалите две части от сборника:

Готи и гети в известията на историческите извори:
http://www.ivanstamenov.com/files2010/gg3int.pdf

Ожие Бусбек и краят нва "кримските готи":
http://www.ivanstamenov.com/files2010/gg4int.pdf

saradiva

Re: Асен Чилингиров - изследвания, статии и цитати от книги

Непрочетено мнение от saradiva » 06 мар 2011, 20:51

С голямо удоволствие и възторг ви поднасям новата книга на професор Асен Чилингиров. Това е любимото му проучване, на което посвещава много години - още от времето, когато е живял в родната България, та до днес. Изследванията му на Ивановските стенописи са съпътствани с фуруорната радост на откривателството и едновременно с това с отвращението му от полицейщината, преследването, предателството, интригите, както и от безсилието след кражба на интелектуалния му труд.

Всичко това е описано в тази книга.
Но най-важното е самото откритие на професор Чилингиров. Той развенчава една дълго повтаряна лъжа от български и чужди "учени", че комплексът от пещерни църкви край с. Иваново, Русенско е от времето на цар Иван Александър. Лъжа, която е толкова дълго повтаряна, че вече никой не се съмнява в нейната правдивост”…

А защо е толкова важна тази лъжа ли? Ами развенчаването й носи нови информации и за християнството по нашите земи и за неговите особености… Но още по-важното е, че стенописите в Ивановските църкви подчертават традиции сред българите, които могат да се зародят и развият само сред народ с уседнал живот, народ европейски, сътворяващ европейско изкуство. Стенописи като Ивановските, както и стотици други великолепия не се сътворяват нито от „прабългари” дошли преди стотина години от азиатски пущиняци, нито пък от землянкаджии „славяни”, току-що напуснали блатата. Стенописите в Иваново и не само те, не са „гръцки”, защото никъде сред земите на древна Елада няма и следа от подобен стил изкуство… Стенописите и другите великолепни творби на изкуството са сътворени от европейски народ - от българите...

Така че тревожността и преследването, с което „учените” в България посрещат откритията на Асен Чилингиров по времето на начеващия социализъм, и възмутеното мълчание, с което ги приемат сега, във времето на "слугинажната демокрация", освен че са реакции противни, подсказват и нещо много важно – Чилингиров е прав в твърденията си.. И още – откритието му развенчава манипулации, подпиращи фундаментални лъжи в Българската история.
Така че, благодаря от сърце на професор Асен Чилингиров за огромния ежедневен труд, който полага за възраждането на истинската ни история.

Голяма част, любимата му част, от този ежедневен труд, е написаното в книгата, която вече можем да прочетем тук във Форума на Познанието:

„КОЙ Е ДАРИТЕЛЯТ НА ИВАНОВСКИТЕ СТЕНОПИСИ?”

Книгата ми беше изпратена по е-мейла с разрешение да бъде споделена с нас, които пишем и четем тук в „Ти си това”.

Скоро /когато имам късче време/ ще ви предоставя и следващите част на „Срещи с Чилингиров”. В една от тях професорът разказва за перипетиите си около откритията в пещерните църкви край с. Иваново.

Поздрави!
Ivanovo Ktitor 2011 Ba.pdf
(4.05 MиБ) Свален 373 пъти

saradiva

Re: Асен Чилингиров - изследвания, статии и цитати от книги

Непрочетено мнение от saradiva » 06 мар 2011, 20:55

Вече е публикувана втората част "Разговори с Чилингиров". Можете да я прочетете и да чуете пореден блиц от разговора ми с професора.
::up::

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост