Откъде идват гърците и кои са те

балканец
Регистриран: 26 авг 2010, 06:06

Откъде идват гърците и кои са те

Непрочетено мнение от балканец » 10 сеп 2010, 23:45

Коментарите из мрежата обикновено са глупости, но понякога има и изключения.
Ето едно мнение на което аз много се смях. Има и поука... Надявам се да развесели и вас:

...

http://news.ibox.bg/news/id_925834765

Гриша Петела | 29.01.2010 15:03

Vyzantinos ....... Знам, че още щом си започнал да разбираш думи на тебе ти е внушавано, че гърците са най-древния и мъдрия народ..... Изобщо не се съмнявам в това, че са ти казали това безброй пъти.

Вземи обаче да прочетеш "Срещу Апион" на Йосиф Флавий!
След това ми дай един-единствен старогръцки исторически извор, в който мога да прочета, че траките са роднини на гърците. Такъв извор няма, но аз ще почакам да ми дадеш някакъв.

Срамно е, че си приписвате всичко. Преди македонците да ви покорят им казвахте варвари, а после изведнъж завоевателя Александър стана грък?

Верно е, че и вие гърците сте дали нещо на света.
Според Xеродот I-135 гърците са тези, които научават персите как да правят секс с момчета. Прочети сам! Не си измислям нищо, старогръцки писател казва това, аз съмо цитирам.

Vyzantinos ...... Хубаво си научил българския гръцки съседе...... Така и подобава, вие сте добри ученици, но лошото е, че си преписвате делата на учителя.

Не беше ли Херодот , който каза, че идвате от Египет?
Не беше ли Омир , който нарече Зевс пеласгийски бог?
Не взехте ли назаем от дедите ни Арес , Атина , Дионис?
Не бяха ли траките Орфей , Музей , Евмолп , които ви дадоха култура?

Vyzantinos

Аз на себе си не вярвам... Vyzantinos но вярвам на тия които са писали преди мене ...ПЪРВОИСТОЧНИЦИТЕ......

Не вярвам на вчерашни и днешни КОМСОМОЛЦИ.... и ГЪРЦИ - БългароМразци....

Вярвам Vyzantinos , че не можеш да намериш древен исторически извор, в който пише, че траките са гърци?

Казавам ти, че такъв извор няма, но ти Vyzantinos не ми вярваш.

Виждаш ли как са те баламосвали в училище?

Гръцки съседи, аз съм много добре запознат с произхода Ви, по-добре от Вас дори. Истинските гърци идват от Африка..... Вие сте Данайци-негри, хора съвсем различни от Ахейците и Пеласгите. Съвременните генетични проучвания потвърждават, че Гърците са роднини на Етиопците, т.е. че Гърците са по произход африканци.

http://www3.interscience.wiley.com/jour ... 1&SRETRY=0

Прочетете и научете произхода си!.... Не е нужно да се срамувате, че предците ви са африканци.

Не можахте да намерите древен исторически извор, в който пише, че Траките са Гърци, нали?
Казвам Ви, мили южни съседи, че такъв няма, но Вие не ми вярвате.

А сега да Ви дам старогръцки и латински извори да се пообразовате малко:

1. Херодот I-56 - Йонийците са пеласги по произход.
2. Херодот VIII-44, II-56-Това, което днес е Гърция някога се наричаше Пеласгия.
3.Плиний- IV-III.8-iv- Старото име на Пелопонес бе Пеласгия.
4.Плиний- IV-V-19-vi- Аркадия бе наречена в древността Пеласгия.
5.Страбон V-2-3- Пеласгите са древен народ, живял на територията на цяла Гърция.
6. Херодот - I-57 - Пеласгийския език не е в никакъв случай гръцки.
7.Херодот - I-57- Атиняните са по произход пеласги, които са сменили езика си, когато са били асимилирани от гърците.
8.Херодот- I-58 - Гърците се превръщат от незначително племенце във влиятелен народ, защото са асимилирали много други хора.
9.Страбон VII-7-1 - Данай доведе хората си от Египет.
10.ПлинийVII-LVI-195-197-Данай дойде от Египет.
11.Херодот IV-190 - Гърците имат същите погребални ритуали както и африканските номади.
12.Херодот IV-189 - Гръцката дреха аегис е африканска по произход.
13.Страбон VІІІ-6-9 Данай се установи в Аргос и издаде закон, с който хората наричащи себе си пеласги бяха преименувани данайци.

Колко благородни са били гърците в миналото знаем от латинската поговорка - Timeo Danaos et dona ferentes -Боя се от данайците дори когато поднасят подаръци.

Затова за добро на Гърците е да отиват в Африканския съюз.
Последна промяна от балканец на 21 сеп 2010, 17:21, променено общо 2 пъти.

балканец

Re: Бисер от мрежата

Непрочетено мнение от балканец » 10 сеп 2010, 23:53

Разбира се, гърците не са негри.
Истината е по-лоша... Те са данайци - евреи от Дановото коляно, прогонени от Египет. За това има сведения от древността и на днешните учени е известно, друг въпрос, че избягват да го казват.

А, че им е известно - ето някои примери:

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 1%86%D1%8B

Според хипотезата на Й. Йадин името на данайците се съпоставя с названието на еврейското племе на Дан. - Вейнберг Й. Введение в Танах. Пророки. М.-Иерусалим, 2003. С.36
Животното на дановото племе, назовано "рогат змей" има паралел в гръцката митология - Вайнберг, цитира И.Ш. Шифман.

Цитиран е исраелския археолог Игаел Ядин:
Ядин, Игаэль - http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0% ... 0%BB%D1%8C

...

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... &sb=5&vc=1

Изследвайки гръцкия лексикон 52.2% от него е семитски думи и термини.

Спарта е семитски термин от групата чужденци,които са били изгонени от Египет и са били известни като Хиксос.
За еврейска имиграция в Гърция знаем от писанията на гръцкия историк Хекатеус по времето на управлението на Птолемий-генерал на Александър Велики в Египет.
Лизимах от Александрия също пише за юдейска емиграция в Гърция.
В древността Гърция е била известна като Данаос,т.е хората от еврейските данаи.
Др.Роберт Латам от 19-то столетие пише,че Данаос= еврейското племе Дан.
Археолога др.Сирус Гордон прави същата аналогия.
археологическо доказателство,че гърците са с евррейски корен.
В1971 гръцкия археолог Теодор Спирополус открива край древен Тебес гробовете на създателите му от 1500 П.Н.Е.
Намерените артифакти са златни и други ценности с египетски мотиви,което показва,че създаването на Гърция започва в Египет от семитските Хиксос(различни семитски племена) които са били изгонени от там.

...

и други...
Последна промяна от балканец на 23 сеп 2010, 15:46, променено общо 3 пъти.

kulian blagar
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Re: Бисер от мрежата

Непрочетено мнение от kulian blagar » 11 сеп 2010, 21:51

Здравей Балканец.

Много добра тема си отворил – имаше нужда! Досега Елини и „Гърци” ги обсъждахме разхвърляно в другите теми. Мисля обаче, че името на темата е доста отвлечено. Щеше да е по-добре да е по-конкретно и ясно.
Изнесената информация е много вярна, но още по-точна и правилна ще е ако вместо „Гърци” и „гръцки” през античния период се използват термините „Елини” и „елински”. Макар в днешно време да е прието м/у тях да се поставя знак за равенство, те НЕ СЕ ПРИПОКРИВАТ. В действителност днешните Гърци не са идентични с древните Елини! Гръцкото име се появява в историческите извори едва от IV век СЛЕД ХРИСТА!! Впоследствие то измества името Елини ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕПИСИ НА ПО-СТАРИТЕ ДОКУМЕНТИ. Темата е много деликатна и към нея трябва да се подхожда много внимателно. Тя е и възлова точка в Българската история.
А ИСТИНАТА ЗА НЕЯ ТРУДНО БИХА ПРИЕЛИ И ДНЕШНИТЕ ГЪРЦИ И ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ!!!

Кулиян Блъгар

miroki
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Откъде идват гърците и кои са те

Непрочетено мнение от miroki » 13 сеп 2010, 11:27

Аз мисля че икономическото положение на точно тези 2 държави в момента е такова , че вече не знам какво не биха приели. А в какво се състои всъщност проблема за това, защо е толкова болен въпрос? Някои приветстват новостите и извличат ползва от тях.

балканец

Непрочетено мнение от балканец » 13 сеп 2010, 13:36

Страбон за произхода на данайците:

Данай довежда хората си от Египет

Страбон, География – кн. 7 – 7, стих 1
http://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk7c7/

...

Данай... според Еврипид „над Елада наложил закон всички наричани дотук пеласги да се зоват данайци”

Страбон, География – кн. 8 – 6, стих 9
http://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk8c6/

...

Кулиян, прав си, но пък е забавно как при тия сведения гърчоманите получават гърчове :)

...

Как ще коментирате това?

Любопитни сведения дава египетския историк Манетон от 3-4 в. пр. Хр. - цитиран от еврейския историк от 1 в. Йосиф Флавий в трактата му "Срещу Апион".

Манетон
История на Египет
фрагменти
http://www.sigilla.com/manetho.html

Фр. 50. Йосиф, Срещу Апион, І, 15, 16, 93 – 105
"...Сетос се наричал Египт, а брат му Хармаис – Данай.”

Фр. 54. Йосиф, Срещу Апион, І, 26 – 31, § 227 – 287.
"... Сетос се прекръстил на Египт, а Хермей – на Данай, като последният изхвърлил Сетос и царувал 59 години..."

Ето и един друг цитат от египетския историк, за да стане ясно, че двамата субекти от политическите борби в Египет - Данай и Египт са същите Данай и Египт от гръцките "стилизирани" митове:

Фр. 53 (а). Синцел, стр. 116, 129, 133, 135. Според Евсевий.
12. "Армаис, наричан също Данай, 5 години, след като напуснал Египет и бягайки от брат си Египт пристига в Елада, завладява Аргос и властва над аргосците."

Изяснява се, че историята на данайците не започва от Балканите. В Египет те имат живописна предистория.

novex
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Непрочетено мнение от novex » 17 сеп 2010, 22:21

Интересно е, че тези същите цитати от древните извори се родиха в този форум събрани от Sum. Хубаво е, че обикалят сайтовете и стават популярни. Според мен, може да се съберат, не 13 такива точки, ами 200.
Поздрави
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

sum
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Непрочетено мнение от sum » 20 сеп 2010, 10:36

Novex, това, което твърдиш, не е точно така. Много от цитатите, представени от балканец досега не съм ги срещал.
И ако може да се съберат не 200 древни цитата за произхода на гърците, а 1200, ще е по-добре.
Р.Ч.

балканец

Непрочетено мнение от балканец » 21 сеп 2010, 17:06

Цитатите всъщност идват от блога на Спароток. От спорове там между грък и Спароток. Оттам ги е взел "Гриша Петела", а и други из мрежата. А дали Спароток ги е взел оттук незнам.

На някои намерих точните връзки към изворите (на български и на руски) - добавих ги горе, за да се види, че са точни.
С издирването на цитатите от Плиний - "Естествена история" не се справих. Има онлайн издание на английски, но не се ориентирах в него. Ако някой може, нека да даде връзка към точния текст, за да видим, дали цитатите са верни.

...

Искам да помоля за нещо:
Някой може ли да даде някакво потвърждение за някое от следните неща:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... &sb=5&vc=1

автор Бургас

Изследвайки гръцкия лексикон 52.2% от него е семитски думи и термини.

Спарта е семитски термин от групата чужденци,които са били изгонени от Египет и са били известни като Хиксос.
За еврейска имиграция в Гърция знаем от писанията на гръцкия историк Хекатеус по времето на управлението на Птолемий-генерал на Александър Велики в Египет.
Лизимах от Александрия също пише за юдейска емиграция в Гърция.
В древността Гърция е била известна като Данаос,т.е хората от еврейските данаи.
Др.Роберт Латам от 19-то столетие пише,че Данаос= еврейското племе Дан.
Археолога др.Сирус Гордон прави същата аналогия.
археологическо доказателство,че гърците са с евррейски корен.
В1971 гръцкия археолог Теодор Спирополус открива край древен Тебес гробовете на създателите му от 1500 П.Н.Е.
Намерените артифакти са златни и други ценности с египетски мотиви,което показва,че създаването на Гърция започва в Египет от семитските Хиксос(различни семитски племена) които са били изгонени от там.
"Бургас" е дал много добра информация, но за съжаление не е посочил източници. Не намерих информация за учените Робърт Латам и Сирус Гордън, нито за другите неща.

Свободния Дух
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 22 сеп 2010, 15:25

балканец написа:Не намерих информация за учените Робърт Латам и Сирус Гордън, нито за другите неща.
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Gordon_Latham
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyrus_Herzl_Gordon

Който търси - намира! ;)
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

балканец

Непрочетено мнение от балканец » 23 сеп 2010, 01:25

Свободния Дух написа:
балканец написа:Не намерих информация за учените Робърт Латам и Сирус Гордън, нито за другите неща.
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Gordon_Latham
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyrus_Herzl_Gordon

Който търси - намира! ;)
Благодаря :D
Така вече се намира доста повече информация :)
Мисля, че за всички ще бъде интересно:

http://www.ucg.org/brp/materials/throne ... s/ap2.html

Were the Greeks Israelites?

Сведения от Робърт Латам.
Не съм добър преводач от английски, но наистина е интересно:

Хекатей от Абдера от 4 век описва, че египтяните, смутени от бедствия, прогонват израелтяните от Египет.Една част от евреите, начело с Данай и Кадмус(?) мигрират в Гърция.

В потвърждение на еврейската самоличност на тези хора Диодор от Сицилия от 1 век казва, че предвожданите от Данай, които напускат Египет се населват в Аргос. Също, че те са колонисти от делтата на Нил.

Омир нарича гърците данайци. Те самите се наричат така.

Д-р Робърт Латам, известен етнолог от 19 век, пише:
"Аз мисля, че няма разлика между етнонима "данайци" (на аргоските гърци) и името на израелтянското Даново племе." (Ethnology of Europe, 1852, p. 137)

Свързват ги също и:
Сайръс Гордън - Cyrus Gordon, Common Background of Greek and Hebrew Civilizations, 1966
Алън Джоунс - Allen Jones, Bronze Age Civilization: The Philistines and the Danites, 1975; "Danaans and Danites: Were the Hebrews Greek?," Biblical Archaeology Review, June 1976; "Against the Tide: An Interview with Maverick Scholar Cyrus Gordon," Biblical Archaeology Review, Nov.-Dec. 2000, pp. 52-63).

Нататък следват още изключително интересни сведения.

Има писмо от царя на спартанците (лакедемонците) до първосвещеника на евреите от Палестина - съдържанието му е записано от еврейския историк Йосиф (Йосиф Флавий?). Писмото е цитирано в статията.
В него спартанския цар Areus пише на еврейския първосвещеник Onias, че и лакедемонците и евреите са от един произход, потомци на Авраам.

Друг еврейски първосвещеник - Йонатан - отговаря на спартанците, потвърждава родството и пише, че за него има сведения и в юдейските свещени книги.

Следват косвени примери от свещените писания, от които се вижда, че евреите от Дановото коляно са описвани като моряци, които плавали с кораби (съдии 05:17). От тях се състои флотата на Соломон, която плава заедно с финикийците (1 Царе 9:26-28; 10:22; 2 Летописи 08:18; 09:21). Също и за тясно търговско сътрудничество между Дановото коляно и гърците.

Ако някой може, нека преведе статията.

...

Искаме цитати и истината за произхода на гърците?
Ето ги - достатъчно е да напишем в гугъл -
Danaans Latham

В друга статия се казва, че по времето на Херодот египетския произход на гърците бил толкова добре известен, че той дори не си правел труд да навлиза в подробности: http://www.keithhunt.com/Arch4.html

Съжалявам, че не мога да превеждам от английски.

Отговори