Откъде идват гърците и кои са те

men
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Откъде идват гърците и кои са те

Непрочетено мнение от men » 05 ное 2010, 11:27

Кулиян Блъгар написа:
„…Тракийската култура и Елинизмът имат ОБЩТ ПРОИЗХОД- ПАНТЕОНА Е ЕДИН И СЪЩ, РАЗЛИКАТА Е ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА.

ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА И ЕЛИНИЗМЪТ СА КАТО ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА МОНЕТА…”
Съгласен съм, че елинската цивилизация се формира „ВЪРХУ ФУНДАМЕНТА НА ПО-СТАРАТА МЕСТНА ПЕЛАСГИЙСКА КУЛТУРА” и точно това днешните гърци или отбягват да признаят или го казват с половин уста.
Според мен трябва да се направи едно малко уточнение за да няма недоразумение, т.н. ДНЕС древногръцка /елинска/ цивилизация е … ТРАКО-ЕЛИНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, и „че тази култура не е нито само Тракийска, нито само Елинска, както се представя днес”. А тракийската култура и елинизмът могат да се разглеждат като две страни на една монета само, когато говорим за т.нар. древногръцка/елинска/ цивилизация маркирана върху конкретна територия на Балканите.
Одриското тракийско царство маркира територия, върху която се запазва самобитната тракийска култура и религия макар и частично повлияна от смесицата наречена трако-елинизъм.
…………
Когато говорим за уно гури, утри гури, кутри гури и уногундури, трябва да имаме предвид и този превод/прочит/:
”ко-тракг-ури” - /на богарски тракийски диалект/, буквално означава ”/които са/ другите тракийски царе”, влезли в употреба на летописците като „кутригури”.
„утаг-ури” - /на богарски тракийски диалект/, буквално означава „раждащи царе” /”царе роднини”/ или „разплод на цере”, или „утроба /раждаща/ царе”, влезли в употреба на летописците като „утигури”.
„уон-гхонт-ури” - /на богарски тракийски диалект/, буквално означава „ония /които са/ жреци-царе”, влезли в употреба на летописците като „уногондури”.
Ако названието гърци/гурци,гури/ произлиза от гури /учители/ и маркира тези които проповядват или са последователи на „ереста наречена Източно православие” и от теоним се е превърнало в етноним, съвсем логично е определени популации на Балканите и Мала Азия да са станали гърци.
С времето „ереста наречена Източно православие” е приета като официална религия и от българи, сърби, румънци, руси и т.н. които не са приели названието „гърци, гурци, гури” и ясно се разграничават и до днес от т.нар.”гърци”, като етноси.

Поздрави!

mura
Регистриран: 27 окт 2010, 16:59

Непрочетено мнение от mura » 05 ное 2010, 20:12

Ще си позволя да изкажа една еретична, много еретична мисъл.Ще я кажа тихичко,а Вие съфорумци ще прецените дали може да я изговорим и на висок глас.
Та тя мисълта е: С изключение на последните 60-70 години,Българската църква и Българският народ никога не са изповядвали православно християнство,НЕ И ПО СВОЯ ВОЛЯ.В малки периоди и насилствено да!

kulian blagar
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Непрочетено мнение от kulian blagar » 05 ное 2010, 21:01

Men, съгласен съм с твоята редакция, може би недостатъчно точно съм се изразил.

Разбира се, напълно съм съгласен, че културата, която днес наричат ДРЕВНОГРЪЦКА е и Тракийска, и Елинска и е най-правилно да се нарече КУЛТУРА НА ТРАКО-ЕЛИНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! Тази ДРЕВНОГРЪЦКА култура не може да бъде наричана САМО Елинска, както се представя днес, като на днешните хора се натрапва НЕДВУСМИСЛЕН ЗНАК ЗА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ТЕРМИНИТЕ – ГЪРЦИ и ЕЛИНИ, ГРЪЦКИ и ЕЛИНСКИ, нещо което е АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО!
В тези термини старите автори влагат РАЗЛИЧНО СЪДЪРЖАНИЕ.
Съгласен съм, че тракийската култура и елинизмът могат да се разглеждат като две страни на една монета „…само, когато говорим за т.нар. древногръцка/елинска???/ цивилизация…”

Ти казваш: „…Одриското царство маркира територия, върху която се запазва самобитната тракийска култура и религия / МАКАР И ЧАСТИЧНО ПОВЛИЯНА от смесицата наречена трако-елинизъм…”

Нарочно разделих цитата ти НА ДВЕ!

С ПЪРВАТА ПОЛОВИНА съм абсолютно съгласен. Именно „физиономията” на Одрисите е представителното лице на тези, които древните елински автори определят като ТРАКИ! Именно Одрисите(по-точно царете и аристокрацията им) са СЪЩИНСКИТЕ ТРАКИ на Балканския полуостров! Останалото население получава това название ВПОСЛЕДСТВИЕ по аналогия от тяхното название!
Същото „представителство” на Тракийското име в Мала Азия принадлежи на ТРОЯНЦИТЕ!

Кои са Траките, моето становище ви е известно, писал съм няколко пъти и няма пак да се повтарям. Само ще направя малко допълнения. Името ТРАКИ им е дадено още около 2 хил. година пр.Хр. от местното Пелазгийско население, впоследствие е заимствано от Елините в същия(непроменен) вид. Понеже Траките са прочути лечители и от тях на медицина са се учели и са ползвали медицинските им познания и умения всички съседни народи, включително и Елините, името ТРАК се превръща в НАРИЦАТЕЛНО за лечител, но в елинския език се превръща в ЯТРОС, т.е. думата ЯТРОС произхожда от ТРАК а не обратното.

Кое ми дава основание да мисля така?
ПЪРВОТО е, че Траките са по-стари жители на Балканите от Елините и би трябвало вече да са имали това име преди Елините да дойдат, което действително не е сериозен аргумент, но все пак е нещо.
ВТОРИ АРГУМЕНТ: Ако се сещаш бях писал: „… Името Траки(Trakoy) им е дадено от древните Елини. Но споменът за тях пази и друго име в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ и в ТРУДОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ. Там се говори за ЯТРАЧКАТА(Тракийската, Троянската) война и за ЯТРАЧКИТЕ…”
Т.е. в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ е запазен споменът за връзката ТРАК- ЯТРОС, за която говоря, както и за връзката ТРАК- ЯТРОС-ТРОЯ, т.е. ТРОЯНЦИ значи ТРАКИ, само че не на Балканите, а в Мала Азия.
ТРЕТИ АРГУМЕНТ: от Одриско време, та чак до днес, населението от Ямбол на юг до Одрин, т.е. в изконните Одриски земи е известно на останалото население с прозвището ТРОНКИ т.е. потомци на (същинските) Траки, докато останалото население в географските граници на Тракийската низина понякога се обозначава като Тракийци, поради простата причина, че я населяват. Това от една страна потвърждава твърдението, че същинските Траки на Балканите са Одрисите, но от друга предоставя и допълнителна информация по въпроса – кои са Траките – и е аргумент в полза на твърдението: „… Ако ЯТРОС от езика на древните Елини днес се превежда като лекар, то в антични времена е значело ГАДАТЕЛ, ЗАКЛИНАТЕЛ, МАГ, ЛЕЧИТЕЛ, МЪДРЕЦ, значело е ЗВЕЗДОБРОЕЦ-АСТРОЛОГ, УЧИТЕЛ, СВЕЩЕННИК. Древните Траки са племената, посветени в тайните на древното знание, дадено на хората от Боговете. Те са негови жреци-пазители, а тяхната орисия е да го разнасят навред по земята и да просвещават другите народите...”......” Не знам откъде, днес се внушава на днешните хора, че името ТРАКИ им е прикачено от Елините ОТ ОМРАЗА и означавало НЕВЕЖИ, ДИВАЦИ, НЕДОДЯЛАНИЦИ и прочее обидни епитети и определения. Най-много сведения за Траките са оставили именно древните Елински историци и философи…”

ТРОНКИ, ТРОНки, ТРОН!!! ТРОН - чисто българска дума, АТРИБУТ САМО НА ЦАРЕТЕ И ДУХОВНИЦИТЕ ОТ НАЙ-ВИСОК РАНГ!!!

Кулиян Блъгар

kulian blagar

Непрочетено мнение от kulian blagar » 05 ное 2010, 21:12

По-смело Mura! На тази тема, в този форум не шепнем а крещим!

Кулиян Блъгар

miroki
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Непрочетено мнение от miroki » 05 ное 2010, 21:47

Уважавам ти мнението , но от чисто правдива гледан точка , покажи , на какво лежи тази хипотеза, защото ми изглежда много странна. Аз знам че Траките са Лечители и затова има толкова храмове, всеки се досеща за какво са служели, но тука има доста твърдения. не само за това.
Хайде, за да почнем да вникваме в тях да видим , на какво лежат.
Аз съм човек който иска да ти повярва, представи си как това изглежда на човек който не знаеме дали иска да ти повярва, а сега се замислете , как би изглеждало за човек който иска да събори мнението.
Мене не ме интересува, как би изглеждало на този който не иска да повярва , но аз искам и ме интересува.
До сега знаех че са от 3 , 4 хил. години преди н.е. ти спомена 2 явно има защо. Троянците също са Траки това си го пише на много места.
Аналогията с думите е малко е страна, дай малко повече информация , защото ако това е неясно следващата страница ще е мътна , а по следващата не знам как.
Аз искам да ти повярвам помогни ми да го направя.
Благодаря за Хубавите статии.

men
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Непрочетено мнение от men » 08 ное 2010, 12:52

Кулиян Блъгар написа:
от Одриско време, та чак до днес, населението от Ямбол на юг до Одрин, т.е. в изконните Одриски земи е известно на останалото население с прозвището ТРОНКИ т.е. потомци на (същинските) Траки
.............................
ТРОНКИ, ТРОНки, ТРОН!!! ТРОН - чисто българска дума, АТРИБУТ САМО НА ЦАРЕТЕ И ДУХОВНИЦИТЕ ОТ НАЙ-ВИСОК РАНГ!!!
Така е Кулиане... и до днес жителите на Боляровска и Елховска община от Ямболска област ги наричат ТРОНКИ. Има разни легенди откъде произлиза названието ТРОНКИ, но твоята версия за връзка с Одриското царство ми звучи доста правдоподобно.
Тракийските градове Ускудама/Одрин/ и Кабиле са резиденции на Тракийските царе и звучи логично хората хивеещи в този район да са приближени ... до ТРОНА.
Между другото в Елхово има добре уреден етнографски музей с може би най-красивите български ТРОНСКИ носии, за които казват, че жените облечени в тях били достойни да стоят до ТРОНА.

Поздрави!

kulian blagar

Непрочетено мнение от kulian blagar » 08 ное 2010, 17:43

…не ДО… а НА ТРОНА!!! Ех, жени, жени…БОЖЕСТВЕНИ ЦАРИЦИ!!!

Men, и ти имаш големи чепове за дялане, ама кога ли ще те закастря с голямата брадва…!!!
И не искам да се правиш, че не разбираш за какво говоря! Точка по въпроса, все едно чe нищо, нито съм казал, нито съм го писал!!!

иво

Непрочетено мнение от иво » 08 ное 2010, 19:14

kulian blagar:
Тази култура, чийто зародиш покълва в периода от края на 3 хил. пр.Хр. (когато на Балканите се поселяват Траките) до средата на 2 хил. пр.Хр.(когато пристигат и потомците на Елините) СЕ ФОРМИРА ВЪРХУ ФУНДАМЕНТА НА ПО-СТАРАТА МЕСТНА ПЕЛАСГИЙСКА КУЛТУРА.
Откъде черпиш сведения, че траките са дошли на Балканите? ::thinking::
Нещо не се връзва теорията ти защото пеласгите са траки....а пишеш, че траките като дошли тук тогава заварили пеласгите.. Значи излиза че пеласгите не са траки.. но според теб са дали това име на някакви хора, който дошли на Балканите през 2000 г.пр.н.е.. ::thinking::
Уточни какво имаш предвид и кои са тези хора защото става обърквация. :D
Аз знам че е нямало никакви преселения на траки. Става въпрос за един народ наричан с различни имена през различните епохи. Думата траки маркира същия народ от време от 2500 г.пр.н.е. на Балканите. Но те не са дошли от някъде си.. а винаги са си били тук. :idea:

И си коригирай думите за дялането щото хич не ти отиват. Твоите чепове не са по-малко ама нищо не казвам.

И не разбирам защо пишеш, че кутригурите или оногундурите имат някаква езикова връзка с гърците?
Нали Йордан пише за етнонима „ултинзури” , че е водещ на хунския народ до 469 г.? Прокопий въвежда „хотраги” като етноним „кутригури”. От Прокопий пък този етноним преминава във византийските историци от VІ век. :idea:
Народът, чието име във византийската историческа наука през VІ век става известно като „кутригури” при готите през VІ век е „ултинзури”. Готските историци пък не познават етноним „утигури” и наричат този етнос „българи”...
Прокопий пише за хунските разслоения и тяхното завръщане.. но вече с името кутригури.
Тъй че кутригурите или оногундурите имат връзка с нас българите а не със гърците. :idea:
Нали знаеш , че името „гърци” е измислено през 19 век? Защо го търсиш в първите векове след Христо?
Уф.. обясни какво искаш да кажеш че нещо не мога да те разбера............ :neznam:

miroki

Непрочетено мнение от miroki » 08 ное 2010, 23:11

Аз не съм съвсем убеден че Пеласгите и Траките са едно, на много места ги разграничават, както и коментират , че Траките са дошли преди Елините (Гърците).
И около 3 то 4 то хилядолетие преди Христа съм засичал и се изнеадах, че тука говорят за 2 ро хилядолетие.
Може и това да са спекулации.

miroki

Непрочетено мнение от miroki » 09 ное 2010, 08:23

Иначе и аз чакам с интерес информацията по произхода ни и на Гърците, както го започна.

Отговори