Кой даде имената на Темза и Лондон?

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Кой даде имената на Темза и Лондон?

Непрочетено мнение от men » 19 ное 2009, 11:48

КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Днес Темза и Лондон са символи на Англия, но произходът на имената им няма нищо общо с езика на старите англо-сакси. Те стъпват в Британия едва през V-VI-ти век. Поради тази причина се правят опити името на Темза ( в древноста Тамесис) да се обясни и с ирландското прилагателно тевел-тъмно сив и кимришкото тъуил-тъмен. Изследователите обаче пропускат важните факти, че ирландците идват в Британия малко по-рано от англо-саксите (през IV-ти век), а кимришкото тъуил не е перфектния еквиалент за древния хидроним Тамесис имащ значение тъмна река. Някои учени като К. Джаксън смятат, че хидронима не може да се тълкува защото принадлежи на не индо-европейски език. Други са на мнение, че Темза идва от някакъв индо-европейски глагол с корен те- теча, тека.
Всички специалисти обаче забравят един извънредно важен факт. Когато името на реката е документирано за първи път, хората живеещи около нея са племена от групата на белгите, наричани още болги. За тях се казва, че са дошли от Гърция ( наричана в древността Пеласгия). Според проф. Я. Бест повече от 80% от днешните гръцки земи са били населени с траки преди идването на данайците. Точно в най-древните тракийски владения има хидроними и топоними сродни на Темза-Тамезис. Един от тях е река Тимок, наричана още Тимакус. В тракийския регион на Мала Азия има река Темрис, проход Темено Дури ( Тъмни Двери) и Теменос (Г)орос ( Тъмна Гора). В днешна България имаме река Темшица, Темната река, Темното дере. Сроден топоним е и сръбската Тамава.
Названието Темза-Тамесис е най близко по звучене до българската Темшица. Кимришката Тъви ( тъмна река) и ирландското Дувлин ( тъмно езеро) също показват прилика, но не толкова силна както при нашия хидроним.
Колкото до Лондон то неговото най-старо име е Лугдун, означаващо крепостта на Луг ( божество на светлината). Луг е считан за келтски бог, но и тук учените забравят да споменат, че той е отгледан от владетелката на болгите Таилту.
От благодарност към болгската принцеса Луг посвещава на нея най-важния келтски празник Белтен ( бял огън, бел ден). Освен това името на Луг показва ясна връзка със старобългарската дума луча-лъч, докато кимришкия вариант на Луг е Лхеи. Не трябва да се забравя също, че Луг е потомък на царя на фомориите Балор. Фомориите са морски разбойници. Фомории и Помории ( пътуващи по морето ) е едно и също нещо. А Балор не е име, а титла, която е вариант на нашата боляр. Колко интересно става, когато всички данни биват показани, а не само добре селектирани фрагменти!
В Луг-дун намираме частицата дун-крепост. Тя е широко разпространена в Галия, но има сериозни индикации, че е наложена от мигранти защото на никой от така наречените келтски езици няма обяснение за нея. С термина дун са наричани крепости върху дюни, хълмове. В тракийските земи топонимите съдържащи дун са Новиодунум и Дунакс (най-старото име на Рила). Верно е, че в България са идвали галати, но те се задържат около седемдесет години в юго- източната част на страната, а не в западната. където се намира Рила. Освен това галатското присъствие е твърде кратко, за да може да се говори за налагане на ново име на такава голяма планина. Най- важното обаче е, че Дунакс, дун и т.н. са обясними на български език. Те са свързани със старобългарския глагол дунти- духам, вея. Дюните са създадени от вятъра. Първичния смисъл на раздут, надут, издут, подут е нещо голямо, масивно каквото е и дюната ( хълма, планината).
На ирландски духам, вея е шид, а шиде означава могила, хълм ( нещо голямо, издуто). Кимришката дума кхуидо- подут ( голям, масивен) е свързана с глагола кхуити-духам. Виждаме, че семантичната постройка е същата, но българският, а не ирландския и кимришкия език дава точното обяснение за дун.
Може би се питате- Щом всичко е толкова лесно за обяснение защо до сега тази информация не ни е дадена? Причините са няколко, завоеватели като римляни и англо-сакси са унищожили значителна част от древната келтска култура и история. Римляните елиминират аристокрацията на британските белги, а англо-саксите заличават дори и старото име на болгската столица Вента Белгарум. Тя е преименувана на Уинта- Каестре. Частицата Белгарум – на болгите е дразнела англо-саксите защото им е напомняла за старите им господари- българите. Днес се знае само в научни кръгове, че през V-ти век англо-саксите са практикували изкуствената черепна деформация по подобие на владетелите си. Също по подобие на българите англо-саксите са правели от черепите на враговете си чаши, от които са пиели медовина на важни тържества.
По-късно, със създаването на Британската империя англичаните осъзнават, че трябва да изтрият всички спомени за чуждо владичество и и го правят много умело както сами се уверявате. В наше време почти никой не знае за тракийските миграции в Западна Европа, нито пък, че германските племена са ни били подчинени в древността. А. Пинкертон потърси проихода на своя народ в Пеласгия, по неговите стъпки тръгна и Г. Нибур, който направи опит да изкара пеласгийския език от тевтонски произход. Тракийски и кимерийски царе като Одоакар ( Окатар), Радагайс ( Радагаст), Татул, Рецесвинт, Видимир, Укромир и много други са познати в Западна Европа като германи. Най-смелия тракийски народ гетите, наречени още готи са определени като източни германи. Ш. Търнър убеждаваше упорито света, че англо-саксите са скити. А само преди няколко години датски учени се опитаха да изкарат народа си от трако-троянски произход, което си е направо наглост. Лъжите си са трупат, но във века на информацията е вече лесно да се оборят. Преди 60-70 години щеше да е непосилна задача да се съберат и анализират всички представени тук данни, днес обаче има интернет, а работите на Страбон, Цезар, Дион Касий и др. са вече достъпни за тези, които имат желанието и търпението да ги прочетат.
Може старите български книги да са изгорени, древните ни градове ограбени и преименувани, но истината за миналото ни не може да бъде унищожена. Тя е вплетена в топонимите и хидронимите, в легендите на чуждите народи, които сме повлияли и в летописите, които още не са цензурирани. Твърде много сме дали на света, за да изчезне спомена за величието ни. Гласът на истината започва своя разказ тихо, като малко поточе, но с времето пораства на бушуваща и гръмовита река, която никой не е в състояние да спре!

http://sparotok.blog.bg/

kulian blagar
Мнения: 98
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Re: КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Непрочетено мнение от kulian blagar » 22 ное 2009, 01:43

КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Men, много точно са казани нещата, но има и недоизчистени моменти, които пораждат противоречия!

”Днес Темза и Лондон са символи на Англия, но произходът на имената им НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕЗИКА НА СТАРИТЕ АНГЛО-САКСИ. Те стъпват в Британия едва през V-VI-ти век. Поради тази причина се правят опити името на Темза ( в древноста Тамесис) ДА СЕ ОБЯСНИ С ИРЛАНДСКОТО прилагателно тевел-ТЪМНО сив И КИМРИШКОТО тъуил-ТЪМЕН. Изследователите обаче пропускат важните факти, че ирландците идват в Британия малко по-рано от англо-саксите (през IV-ти век), а кимришкото тъуил не е перфектния еквиалент за древния хидроним Тамесис имащ значение тъмна река.....
.....Точно в най-древните тракийски владения има хидроними и топоними сродни на Темза-Тамезис. Един от тях е река Тимок, наричана още Тимакус. В тракийския регион на Мала Азия има река Темрис, проход Темено Дури ( ТЪМНИ Двери) и Теменос (Г)орос ( ТЪМНА Гора). В днешна България имаме река Темшица, ТЕМНАТА река, ТЕМНОТО дере. Сроден топоним е и сръбската Тамава.
Названието Темза-Тамесис е най близко по звучене до българската Темшица...”

От изложеното е очевадно, че името Тамесис(Темза) най-добре пасва на цитираните хидроними и топоними от земите на древните Траки. Но не бива да се омаловажава и ирландското и кимришкото тълкуване на значението на хидронима, още повече, че и трите варианта дават едно и също значение на думата – Темза(Тамесис)=ТЪМНА. Макар да не са перфектния еквиалент за древния хидроним Тамесис, ИРЛАНДСКОТО прилагателно тевел и КИМРИШКОТО тъуил демонстрират неоспоримо сходство със съвременните си български аналози и загатват общия си древен произход. А от къде авторът на статията е сигурен, че АНГЛО-САКСИТЕ стъпват в Британия(за първи път) едва през V-VI-ти век и може ли някой от днешните историци и езиковеди да се ангажира с твърдо/аргументирано/ становище – кои са Англите и Саксите/Саките/ и какъв е бил езикът им през V-VI-ти век?
Действително древните Траки са народът, който е дал имената на много географски обекти на територията на цяла Европа, а ако се поровите малко ще откриете такива и в Азия. Това е свързано с многобройните миграции на Тракийските племена, както по суша, така и по вода, както на близки, така и на изключително далечни разтояния по целия Евро-Азийски материк и Африка. Причините за тези миграции са много, но една е основната. Отговорът- коя е тя? - се крие в отговора на въпроса – КОИ СА ТРАКИТЕ?
КОИ СА ТРАКИТЕ и откъде дойдоха, сега няма да се спирам подробно. Само ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! Името Траки(Trakoy) им е дадено от древните Елини. Но споменът за тях пази и друго име в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ и в ТРУДОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ. Там се говори за ЯТРАЧКАТА(Тракийската, Троянската) война и за ЯТРАЧКИТЕ. Ако ЯТРОС на езика на древните Елини днес се превежда като лекар, то в антични времена е значело ГАДАТЕЛ, ЗАКЛИНАТЕЛ, МАГ, ЛЕЧИТЕЛ, МЪДРЕЦ, значело е ЗВЕЗДОБРОЕЦ-АСТРОЛОГ, УЧИТЕЛ, СВЕЩЕННИК. Древните Траки са племената, посветени в тайните на древното знание, дадено на хората от Боговете. Те са негови жреци-пазители, а тяхната орисия е да го разнасят навред по земята и да просвещават другите народите.
Името на реката Темза(Тамесис) е свързано със заселването на устието и бреговете и от Трако-Кимерийски племена в средата на ІІ хил.пр.Хр. А Траки и Кимери са едни и същи народи, но получили имената си В РАЗЛИЧНИ ВРЕМЕНА, НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА/местоживелища/, ПРОИЗЛИЗАЩИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ. А тълкуванието-ТЪМНА -на хидронима Темза(Тамесис) не е най-точното. По вярно е да се каже ЧЕРНА. Тамесис, ТЪМА-зис, от българската дума ТЪМА т.е. НЕПРОГЛЕДНА, ЧЕРНА/като космоса/, а жреците Трако-Кимерийци са медиаторите/посредниците/ между хората на Земята и Боговете на небето/черния космос/. Абсолютно по същия начин получава името си и днешното ЧЕРНО МОРЕ.
Името на Лондон/ Лугдун / - абсолютно вярно –Лугдун, ЛУГ, ЛУЧ, ЛУКС/LUXUS lat./ ЛЪЧ, СВЕТЛИНА т. е. значи ЛЪЧЕЗАРЕН, СВЕТЪЛ, ОСВЕТЯВАЩ/в смисъл- бликащ, даващ светлина/, значи и ЗВЕЗДЕН, значи и СЛЪНЧЕВ защото древните посветени открай време знаят, че Слънцето е Звезда, а Звездите са Слънца, но значи също и БОЖЕСТВЕН защото Боговете дойдоха от звездите . А доколкото до втората съставка на думата Луг-ДУН. ДУН значи крепост, но значи и град. По-точно в миналото, ГРАДОВЕ наричали укрепените населени мяста.
Така, че Лондон/ Лугдун / значи ЗВЕЗДЕН, СЛЪНЧЕВ, БОЖЕСТВЕН ГРАД.

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Непрочетено мнение от men » 23 ное 2009, 11:39

Здравей, kulian blagar!
Отлично уточнение! :[)]I:
КОИ СА ТРАКИТЕ и откъде дойдоха, сега няма да се спирам подробно. Само ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! Името Траки(Trakoy) им е дадено от древните Елини. Но споменът за тях пази и друго име в СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТОПИСИ и в ТРУДОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВЪЗРОЖДЕНЦИ. Там се говори за ЯТРАЧКАТА(Тракийската, Троянската) война и за ЯТРАЧКИТЕ. Ако ЯТРОС на езика на древните Елини днес се превежда като лекар, то в антични времена е значело ГАДАТЕЛ, ЗАКЛИНАТЕЛ, МАГ, ЛЕЧИТЕЛ, МЪДРЕЦ, значело е ЗВЕЗДОБРОЕЦ-АСТРОЛОГ, УЧИТЕЛ, СВЕЩЕННИК. Древните Траки са племената, посветени в тайните на древното знание, дадено на хората от Боговете. Те са негови жреци-пазители, а тяхната орисия е да го разнасят навред по земята и да просвещават другите народите.

kulian blagar
Мнения: 98
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Re: КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Непрочетено мнение от kulian blagar » 23 ное 2009, 19:17

Men, това което написах не съм си го измислил аз! За Траките в старите български летописи и във византийските хроники се споменава само между другото. Това е така защото в тази „следтракийска епоха” името ТРАКИ вече е отмряло(в смисъл-не е актуално, подменено е с други имена, не е модерно), но не е забравено. Но обърнете внимание – както Българите, така и Ромеите декларират тракийския си произход и то без намеци за срам от него.
Не знам откъде, днес се внушава на хората, че името ТРАКИ им е прикачено от Елините ОТ ОМРАЗА и означавало НЕВЕЖИ, ДИВАЦИ, НЕДОДЯЛАНИЦИ и прочее обидни епитети и определения. Най-много сведения за Траките са оставили именно древните Елински историци и философи.
Сведения за тях може да се намери в “География” на Страбон, в трудовете на Питагор,в „Историята“ на Херодот, в трудовете на Хезихий - лексикограф от V век от н.е, в диалогът „Хармид“ на Платон, в трудовете на Тукидит, Диодор и Диоген Лаерций. Макар в техните трудове понякога Траките да са наричани БЕЗКНИЖНИ(което не се припокрива с неграмотни!!) и понякога да се чувстват несъгласия на религиозна основа, в написаното от тях няма и намек за омраза и презрение, а напротив – писали са за тях като за равни, и в повечето случаи с почит и уважение. Именно древните Елини натрапват версията, че Траките са племена от древно ЖРЕЧЕСКО ПОТЕКЛО, призвани да бъдат МЕСИИ(Мизи) на тази Земя. Още поетът Омир в „Илиада” нарича предците им “СВЕЩЕННИ доячи на кобили, които пиели мляко, без живот и най-коректните хора”.Те са наречени “без живот” защото живели без жени(и без поколение [б.а.]) т.е. скитащи мисионери-монаси. Едва от ХVІІІ-ХІХ в. западно европейски и руски „изследователи” и колегите им от прясно освободената от османска зависимост млада гръцка държава започнаха да налагат „съвременните представи” в Тракийската/и в историята изобщо/ история. Русите и Западняците някакси по-мога да ги разбера в стремежете им да изопачат и насосат историята по техен калъп, но Гърците не мога! Заради Фанариотски грандомански амбиции и омраза към Българите да си присвоят историята и културата, както на древните Елини, така и на древните Траки и в съвкупност да нарекат всичко Елинско – разбирам ги, да им е простено, искат да имат повече и да е по-лъскаво!! Но да се отрекат от тракийския си произход и в същото време да имат претенции, към това което днес е признато дори от тях като Тракийска история, култура и територии – това вече е повече от безочлива наглост!!! С последните изречения вписвам мнението си и по темата „Опасна епидемия от исторически ревизионизъм”

Кулиян Блъгар

novex
Мнения: 471
Регистриран: 10 авг 2009, 21:54

Re: КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Непрочетено мнение от novex » 27 авг 2010, 17:31

Здравей, kulian blagar,
Можеш ли да разкашеш повече за името на Черно море как се е образувало. До колкото си спомням идва Sum, беше споменял че идва от древногръцката дума "Понтос"
Поздрави
Таньо ||| Преживяванията разкриват действителността |||

kulian blagar
Мнения: 98
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Re: КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Непрочетено мнение от kulian blagar » 02 сеп 2010, 01:55

здравей NOVEX!

Защо е ЧЕРНО името на Черно Море? Ще се постарая да ти отговоря по-накратко, доколкото ми е възможно.
Ако се поразровиш из литературните източници на тази тема ще попаднеш на какви ли не обяснения, включително и такива от сорта на това, което съм дал по-горе аз. Най-често обаче ще срещнеш следното „логично” обяснение - при често вилнеещите бури в Черно море цветът на водите му изглежда ЧЕРЕН?! Или - поради честите силни бури и несъвършените плавателни съдове и навигационна техника на древните мореплаватели Черно море в древността е вземало ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО ЖЕРТВИ, поради което са го нарекли ЧЕРНО, т.е. МОРЕ НА СМЪРТТА?! Може би с изключение на ЧЕРНАТА ВОДА, всичко друго е много вярно, но възникват логичните въпроси: по-малко бурни ли са останалите морета и океани в света на тогавашните хора и по-малко жертви ли са вземали те? Тези въпроси ги оставям без отговор, нека всеки сам се замисли и да си отговори!
Защо е ЧЕРНО името на Черно Море? Почти всички народи го наричат така: Черное море, Mare nigro, Schvarze meher, Kara deniz! Древните Елини го наричат Понтос Евксинос. ПОНТОС значи море, но какво точно значи ЕВКСИНОС? Елинистите твърдят, че в древни времена също е значело ЧЕРЕН, макар че и тогавашните Елини и днешните Гърци използват друга, много по-различна дума за обозначаване на черния цвят – МАВРОС. Тълкуванието на елино-гръцкото название на морето ще го направя по-късно, след като изложа тезата си ЗАЩОТО ТО Я ПОТВЪРЖДАВА.

Отговорът на въпроса, „Защо е ЧЕРНО името на Черно Море?”, трябва да се търси във философията на древните. В него е вложена ТРАДИЦИОННА ДРЕВНА СИМВОЛИКА, в случая става дума за СИМВОЛИКА НА ЦВЕТОВЕТЕ. Нека да разгледаме цветовете на Старобългарския календар: изписан върху лист хартия, цветовете му са в следния порядък – от долу ЧЕРВЕНО, от ляво ЖЪЛТО, от горе СИНЬО, в дясно БЯЛО, а в ЦЕНТЪРА ЧЕРНО. Няма да изпадам в подробности. Направо ще представя символичното им значение а то ВИНАГИ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО.
ЧЕРВЕНО – огън, лято, юг долу; ЖЪЛТО – земя, есен, запад, залез, ляво; СИНЬО – дърво, зима, север, горе; БЯЛО – метал, пролет, изток, изгрев, дясно. От тук се вижда, че цветовете в календара символизират „петте елемента”, годишните сезони, основните посоки. Освен изброените значения, цветовете имат и други, които ще спестя да изброявам за да не задръствам темата.

ЧЕРНИЯ цвят в ЦЕНТЪРА - освен, че е символ на елемента вода, какво друго означава той?
Културата на всички древни цивилизации е ориентирана спрямо звездното небе и е изградена върху знанието за ВЗАИМОВРЪЗКИТЕ между Небето и Земята, Бога и човека. В представите на древните светът е „построен” от Бога по строго определен план и се състои от множество „СВЕТОВЕ” разположени НА РАЗЛИЧНИ НИВА. Най-висшето ниво, включващо всички останали е Космоса(целият Всемир, Вселената). Това ниво е МАКРОСВЕТА и олицетворява самия БОГ. Всички останали по-низши нива Бог е създал по подобие на по-висшите т.е. те са проекция(отражение) на макрокосмоса. ЗЕМЯТА е светът на хората. Тя е човешкия микросвят и е пряко отражение(огледален образ) на Божия макросвят. На ЗЕМЯТА е СВЕТЛО и ТОПЛО – в КОСМОСА владее НЕПРОГЛЕДНА, ЧЕРНА и ЛЕДЕНА космическа тъма, на ЗЕМЯТА кипи ЖИВОТ - – в КОСМОСА няма живот, там владее СМЪРТТА и битуват само ДУШИТЕ т.е. СМЪРТТА е формата на ЖИВОТ в света на Бога. Древните хора винаги са търсели ОБЩЕНИЕ(връзка) С БОГА. За недостатъчно просветените такава връзка могат да осигурят само просветените в СВЕЩЕНОТО ЗНАНИЕ, те са МЕДИАТОРИТЕ между хората и Бога, т.е. това е ЖРЕЧЕСКАТА прослойка(съсловие). СВЕЩЕНИЦИТЕ са тези, които осигуряват връзката на хората от БЕЛИЯ СВЯТ на Земята с ЧЕРНИЯ свят на Бога.
От написаното дотука ще обобщя: ЧЕРНИЯ цвят освен, че е символ на елемента вода символизира и НЕПРОГЛЕДНАТА, ЧЕРНА и ЛЕДЕНА космическа тъма, т.е. БОЖИЯ МАКРОСВЯТ(оня свят), символизира и СМЪРТТА, която е огледалното отражение на ЗЕМНИЯ ЖИВОТ в Божия макросвят.
Но защо в календара ЧЕРНИЯТ цвят е точно в ЦЕНТЪРА? ЗАЩОТО СИМВОЛИЗИРА ТОЧНО ТАЗИ ВРЪЗКА, КОЯТО СЪЩЕСТВУВА МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ „СВЕТОВЕ-НИВА”, И КОЯТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ОТ СВЕЩЕНИЦИТЕ! В ТОЗИ СМИСЪЛ ЧЕРНИЯ ЦВЯТ В ЦЕНТЪРА СИМВОЛИЗИРА И САМОТО ЖРЕЧЕСКО СЪСЛОВИЕ. Точно него имат в предвид древните автори, когато говорят за ЧЕРНИ БЪЛГАРИ! Не е случайно, че думите МАВЪР и ЧЕРНОРИЗЕЦ са синоним на СВЕЩЕНИК, не е случайно че и в миналото и днес расата на свещениците по традиция(макар не винаги) са с ЧЕРЕН цвят.

Но каква е връзката на всичко това с ЧЕРНОТО име на Черно Море? ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСА СЕ НАМИРА, КАКТО НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ, ТАКА И ОКОЛО САМОТО ЧЕРНО МОРЕ!
Най-древната цивилизация, за която споменават старите автори е ПЕЛАСГИЙСКАТА.
За Пелсгите бях писал:
„...Около 15хил.пр.Хр. в края на последния Ледников Период, при топенето на ледниковите шапки и последвалото повишаване нивото на Световния Океан, водите му разрушават „стената” деляща Атлантика от плодородните низини/депресии/, в които процъвтява ДРЕВНАТА СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ и милиарди тонове вода нахлуват през Ахилесовите стълбове. В резултат се образува Средиземно Море а ДРЕВНАТА СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ остава на дъното му... ...Тези от тях, които се установяват в земите на днешния Балкански полуостров и Черно море стават известни в трудовете на древните елински автори под името ПЕЛАСГИ...КОИ СА ПЕЛАСГИТЕ? Направо ще ви кажа – НАПИСАНО Е В ИМЕТО ИМ! ПЕЛАСИТЕ - белите звезди (ПЕЛ - бел, бял; АС – астра, звезда). От ПЕЛ/бял/- от тук е останала думата у днешните Българи – ПЕЛЕНА/снежно бяла завивка, снежна покривка/, както и името на столицата на древното Македонско царство – ПЕЛА/Бяла, Бел Град/. ПЕЛАСГИТЕ са „предисторическият народ”, от който започва ПИСАНАТА ИСТОРИЯ НА СЪВРЕМЕННАТА ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! Самите те се считат за потомци на загиналата цивилизация на митичните Атланти...”
ПЕЛАСИТЕ – БЕЛИТЕ ЗВЕЗДИ!!! Така ги наричат античните философи и хронисти - БЕЛИТЕ ЗВЕЗДИ – означава БОЖЕСТВЕНИ защото Боговете дойдоха от звездите и древните ги отъждествяват със звездите. Означава и СЛЪНЧЕВИ, защото от дълбока древност е известно, че звезда и Слънце е едно и също. Означава и Царски (Господарски), защото Боговете са господари на Хората. А ПЕЛАСГИТЕ СА ТЕХНИТЕ МЕСИИ И НАМЕСНИЦИ НА ЗЕМЯТА!!!

През 5505 год.пр.Хр. при природни катаклизми по подобен начин водите на Средиземно Море разкъсват преградата на ПЕЛАСГИЙСКИЯ БОСФОР и заливат низините на мястото на днешното Черно Море и потапят СТАРАТА/черноморската/ ПЕЛАЗГИЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ...”. ПЕЛАЗГИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ на дъното на Черно море е ПЪРВАТА ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ причини то да бъде наречено ЧЕРНО и точно тя е ПРИЧИНАТА, КОЯТО СЕ НАМИРА НА ДЪНОТО НА МОРЕТО!

СЛЕДВАЩИТЕ ПРИЧИНИ СА ОКОЛО САМОТО ЧЕРНО МОРЕ! Около него се поселяват КИМЕРИЙЦИ, процъфтява ТРАКИЙСКАТА ЦИВИЛИЦАЦИЯ, на западните и югозападните брегове на Черно море – Балканския п-в и Мала Азия, около Черно море се поселяват ГЕТИТЕ, около него живеят и СКИТИТЕ.
За Траките бях писал:
„…жреците Трако-Кимерийци са медиаторите/посредниците/ между хората на Земята и Боговете на небето/черния космос/.
Траките са племена от древно ЖРЕЧЕСКО ПОТЕКЛО, призвани да бъдат МЕСИИ(Мизи) на тази Земя. Още поетът Омир в „Илиада” нарича предците им “СВЕЩЕННИ доячи на кобили, които пиели мляко, без живот и най-коректните хора”.Те са наречени “без живот” защото живели без жени(и без поколение [б.а.]) т.е. скитащи мисионери-монаси…”
в “География” на Страбон Книга 6,Глава 3 пише: “...Елините смятали,че Гетите били Тракийско племе. Те живеели на двата бряга на Дунава.Имам предвид Гетите и Мизите също. Мизите също били Тракийско племе, но в днешно време(в смисъл преди това са се именували другояче [б.а.]) те са известни под името Мизи. Произходът на Мизи е от Мези(МЕСИИ), които живеят сред Лидийците, Фригите и Троянската етнос...”
Посейдон казва, че Мизите не използвали месо и алкохол поради ОПРЕДЕЛЕНА РЕЛИГИОЗНА ВЯРА, затова и не отглеждали животни.Те се изхранвали с мед, мляко и сирене,живеейки сами, като били наричани РЕЛИГИОЗНИ МЪЖЕ. Практиката на въздържанието от месо и вино се подкрепя от Питагор като повеля от Залмоксис: “Накратко....бил считан като Бог,както казах когато говорех за Залмоксис.И в знак на подчинение Гетите били убедени да откажат виното и да живеят без него ”. Измежду тях има и такива, които живеели без жени. Те били наричани ОСНОВАТЕЛИ. Били считани за СВЕТЦИ, поради тяхната чест и живот без страх.Поетът Омир нарекъл предците им “СВЕЩЕННИ доячи на кобили, които пиели мляко, без живот и най-коректните хора”.Те са наречени “без живот” защото живели без жени(и без поколение [б.а.]).

Според древните автори Гетите са Траки, а от своя страна Траките и Гетите са СКИТИ. Херодот даже предлага обяснение за появата на „скитското” име у Гетите, но това е друга тема а е време да привършвам с тази.
От всичко казано до тук, надявам се стана ясно, че ОТКАКТО СВЯТ СВЕТУВА, ЧЕРНО МОРЕ Е ЛЮЛКА НА ПОРЕДИЦА ОТ ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ, КОИТО СА ПОТОМЦИ НА ОЩЕ ПО-ДРЕВНИ НАРОДИ ОТ ЖРЕЧЕСКО ПОТЕКЛО, НОСИТЕЛИ НА ДРЕВНО ЗНАНИЕ И ВРЪЗКА НА ХОРАТА С БОГА.
А ЧЕРНИЯТ ЦВЯТ Е СИМВОЛ НА ВСИЧКО ТОВА!
Затова Черно море е наричано и СКИТСКО МОРЕ, и САРМАТСКО МОРЕ, и БЪЛГАРСКО МОРЕ! А сега ще се върна към Елино-гръцкото име на морето – ПОНТОС ЕВКСИНОС. ПОНТОС значи море, но какво точно значи ЕВКСИНОС?
Направо ще ви кажа – означава БОЖЕСТВЕНО МОРЕ! Който не вярва да провери в Християнските именници, как се тълкува името Евксиния – там е написано – БОЖЕСТВЕНА! А ЧЕРЕН И БОЖЕСТВЕН В ПРЕДСТАВИТЕ НА ДРЕВНИТЕ МАЙ БЯХА СИНОНИМИ?! …
…Поне аз останах с такова впечатление от това, което съм написал…!

Кулиян Блъгар

bozman
Мнения: 101
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Re: КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Непрочетено мнение от bozman » 28 юни 2011, 19:21

men написа:КОЙ ДАДЕ ИМЕНАТА НА ТЕМЗА И ЛОНДОН ?

Днес Темза и Лондон са символи на Англия, но произходът на имената им няма нищо общо с езика на старите англо-сакси. Те стъпват в Британия едва през V-VI-ти век. Поради тази причина се правят опити името на Темза ( в древноста Тамесис) да се обясни и с ирландското прилагателно тевел-тъмно сив и кимришкото тъуил-тъмен. Изследователите обаче пропускат важните факти, че ирландците идват в Британия малко по-рано от англо-саксите (през IV-ти век), а кимришкото тъуил не е перфектния еквиалент за древния хидроним Тамесис имащ значение тъмна река. Някои учени като К. Джаксън смятат, че хидронима не може да се тълкува защото принадлежи на не индо-европейски език. Други са на мнение, че Темза идва от някакъв индо-европейски глагол с корен те- теча, тека. . . .
http://sparotok.blog.bg/
--- Река Темза, има изпис на англ. Thames (Темс) , на лат. Thamesis (Тамесис). Наречена е така по времето на Цезар или от него. т.е. ТОВА име е от І в. Откъде автора узна, че Тамесис е "древен хидроним" не е ясно. Как пък този "древен хидроним" има значение на "тъмна река" е още по-неясно. Откъде пък автора узна, че "белгите" са поселници край Темза, когато още първият летописец за тези походи на Цезар, Страбон нарича поселниците в Британия "британи" кн.ІV, гл. V.,3, не е ясно.Как белгите, живеещи в района около устието на Рейн в Европа ( и до ден днешен са си там) , гл. ІV, т. 3., където те са име на петнайсет други племена и т.н. прескочиха и се заселиха в Британия - не е ясно.
https://sites.google.com/site/runiistor ... a-blgarski
Видно е, че днешният изпис на р. Темза е същият както и на латинското име. С развитието на анг. ез. се е получило и различието в четенето на това име, на анг.ез. и на лат. ез. Като цяло - името на р. Темза е прекрасно ясно от кого е дадено и кога е дадено. Тълкуванията на това име на реката и следващите тълкувания на други имена по надолу в текста ми приличат на онази игра, която играеха какичките и пееха
"ала бала ница - турска паница,
кой излезе първи, пак бе ти".

От където можем много ясно да видим (използвайки горната методология за "търсене етимологията на имена"), че името на гр. Ница идва от думата "паница". Нататък мисля, че не е нужно да разглеждам "историческият текст".
Поздрави.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост