ТИ СИ ТОВА ◦◦◦ Tat Tvam Asi ◦◦◦ Thou Art That

Форум за Познанието
Дата и час: Сря Яну 17, 2018 1:48 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Опасна епидемия на исторически ревизионизъм
Ново мнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 5:31 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 21, 2008 1:38 pm
Мнения: 946
ОПАСНА ЕПИДЕМИЯ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕВИЗИОНИЗЪМ
Писмо до президента Барак Обама
До: Почитаемия Барак Обама

Президент,
Съединени американски щати
Белият дом
1600 Pennsylvania Avenue, NW
Вашингтон, DC 20500

Уважаеми президент Обама,
Ние, долуподписаните учени, специалисти в областта на гръко-римската античност, почтително молим да се намесите, за да се изметат някои исторически неистини, останали непочистени в Югоизточна Европа от предишната администрация на САЩ.
На 4 ноември 2004 г, два дни след преизбирането на президента Джордж Буш, неговата администрация едно-странно призна "Република Македония." Това действие не само отрича географски и исторически факти, но също така и отприщва опасна епидемия от исторически ревизионизъм, за която най-очевидният симптом е не-законното присвояване от страна на правителството в Скопие на името на най-известния от всички македонци, Александър Велики.
Ние смятаме, че тези безмислици отидоха твърде далече и че не е работа на САЩ да подкрепя такава подривна дейност в историята. Нека раз-гледаме фактите.
(Документацията за тези факти мо-же да бъде намерена тук: http://macedonia-evidence.org/documentation.html)
Въпросната територия, със столица в Скопие, се е наричала Пеония в древността. Планините Барноус и Орблеос (които днес са северната граница на Гърция] представляват естествена разграничителна линия, която разделя и е разделяла Македония от нейната северна съседка. Единствената връзка е по Axios / река Вардар и дори тази долина "не е представлявала линия за комуникация, тъй като сама по себе си е разкъсана от клисури."
Макар и да е вярно, че пеоните са били завладени през 358 пр.н.е. от Филип II, бащата на Александър, те никога не са били македонци и не са живели в Македония. По същия начин, например, египтяните, които са били завладени от Александър Велики, са били управлявани от македонци, включително и легендарната Клеопатра, но те самите никога не са били македонци, и Египет никога не е бил наричан Македония.
Македония и македонските гърци, които са живели най-малко преди 2500 години, са били точно там, къде-то сега е съвременната гръцка провинция Македония. Това е същата тази зависимост, която важи и за Атика и атинските гърци, Аргос и аргонавти-те, Коринт и коринтските гърци и др.
Ние не разбираме как съвременните жители на древна Пеония, които сега говорят славянски език, и са се появили на Балканите едно хилядолетие след смъртта на Александър - могат да твърдят, че той е техен национален герой. Александър Велики е из-цяло и безспорно грък. Неговият пра-пра-прадядо, Александър I, се е съ-стезавал в Олимпийските игри, в които участието е било позволено само на гърците.
Дори преди Александър I македонците са проследявали потеклото си до аргонавтите и много от царете им са използвали главата на Херакъл на техните монети - един безспорно чист гръцки герой.
Еврипид - който е починал и е по-гребан в Македония, пише пиесата си "Архелай" на гръцки език в чест на великия чичо на Александър. Докато е пребивавал в Македония, Еврипид пише също и "Вакханки", отново на гръцки език. Това доказва, че македонска-та публика е можела да разбере какво той е пишел и какво те са слушали.
Бащата на Александър, Филип, е победил няколко пъти в конните състезания в Олимпия и Делфи, двете най-големи светилища в Древна Гърция, където не-гърците не са били до-пускани да се състезават. Още по-значим факт - Филип е бил назначен да ръководи провеждането на Питийски игри в Делфи през 346 г. пр. Хр. С други думи, бащата на Александър Велики и неговите предци са били чисти гърци. Гръцки е и езикът, използван от Демостен и неговата делегация от Атина, когато посещават Филип, също в 346 г. пр. Хр
Друг грък от северна Гърция, Аристотел, е бил в продължение на почти 20 години в академията на Платон. Аристотел впоследствие се връща в Македония и става учител на Александър III. Той е използвал гръцкия в училището, което все още може да се види близо до Негуш в Македония.
Александър винаги е носил със себе си по време на всичките си походи Аристотеловото копие на Илиадата на Омир. Александър също така е разпрострявал гръцкия език и култура по цялата си империя, където е създавал градове и центрове за обучение. Ето защо за тези имена и надписи на гръцки институции като гимназиум присъстват чак до Афганистан. Те всички са на гръцки език.
Въпросите, които следват от всичко това са: Защо гръцкият език е бил lingua franca за цялата империя на Александър, ако той е бил "македонец"? Защо, например, Новия Завет, е напи-сан на гръцки език?
Отговорите са ясни: Александър Велики е грък, а не славянин. Славяни-те и техният език не са били дори наблизо до родината на Александър в древността. Те се появяват там едва 1000 година по-късно. Това ни връща към географския район, известен в древността като Пеония. Защо хората, които сега живеят там, наричат себе си македонци и земята си Македония? Защо вземат една напълно гръцка историческа фигура и я правят техен на-ционален герой?
Древните пеони може да не са били гърци, но впоследствие със сигурност се "погърчват". Те никога не са били славяни. Те също не са били и македонци. Древната Пеония е била част от македонската империя. Такива са би-ли Йония, Сирия, Палестина, Египет,
Месопотамия, Вавилон, Бактрия и много други. Те са били "македонски" временно, но нито една страна от тях не е била "Македония". Кражбата на Филип и Александър от една земя, която никога не е била Македония, не може да бъде оправдана.
Традициите на древната Пеония сигурно могат да бъдат приети, със значителна научна обосновка, като съществуващи в живота на настоящи-те жители на тази географска област. Но разширяване на географския термин "Македония" до покриването на южна Югославия, не може да се прави. Дори в края на XIX век тази злоупотреба е включвала в себе си нездраво-словни териториалните аспирации.
Същата мотивация стои и зад печатането на училищни карти, които по-казват псевдо "Велика" Македония, простираща се от Скопие до връх Олимп и с надпис на славянски език. Същата карта се копира в календари, стикери за коли, банкноти и т.н., които
са в обръщение в новата държава, от-както тя обяви своята независимост от Югославия през 1991 г. Защо една нова бедна държава, без излаз на море, се опитва да произвежда тези ис-торически безмислици? Защо тази държава трябва насила да се подигра-ва и провокира своята съседка?
Както и да се характеризира това като поведение, то очевидно не е движеща сила, базирана на историческа истина, нито помага за стабилността на Балканите. Тъжно е, че Съединени-те американски щати поощряват и насърчават това поведение.
Призоваваме Ви, г-н президент, да помогнете - по какъвто начин Вие сметнете за уместен - така, че правителството в Скопие да разбере, че не може да се изгражда национална идентичност за сметка на историческата истина. Целостта на нашето международно общество не може да оцелее, когато историята се игнорира, а още по-малко, когато историята е подложена на такива фалшификации.

С уважение,
Име, титла, научна институция
Подписано от 347 учени
от цял свят.
Май 18, 2009 Превод: Росица Охридска-Олсон
Оригиналният текст на писмото може да прочетете на http://macedonia-evidence.org/obama-letter.html
СП. «БУДИТЕЛ» 4(14)/2009


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ОПАСНА ЕПИДЕМИЯ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕВИЗИОНИЗЪМ
Ново мнениеПубликувано на: Пон Ное 16, 2009 5:35 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 21, 2008 1:38 pm
Мнения: 946
Интересно писмо...
Но кой всъщност и защо премълчава исторически истини???
За да излязат историческите истини за Югоизточна Европа наяве е нужно
успоредно с гръко-римската античност да се разглежда и тракийската такава,
едва тогава може да се покаже историческата истина.
Би трябвало да е известно на учените специалисти по гръко-римска античност,
че преди т.н. „гърци” да се заселят на Балканите на същите тези Балкани има местно коренно население и това е огромния народ на траките включващ около 80 племена според Херодот.
Областта Македония означава земята на Едоните – тракийско племе. Възможно е древните македонци да са знаели международния тогава гръцки език, но по-важно е какъв е бил техния майчин език! Всъщност каква е по народност майката на Александър Велики???
И днес целия свят говори английски език, но това не прави хората англичани и индианците в Южна Америка говорят испански и португалски език, но не са испанци или португалци.
Траките Пеласги/Беласги/ постепенно са претопени от Елините, но оставят на същите своята азбука, писменост и висока материална и духовна култура. Тракийският народ не загубва през хилядолетията своята идентичност, съществува преди идването на „гърците” и преди и след завладяването на Балканите от Рим.
Така, че „велики” учени почистете историята и покажете на светло високата материална и духовна култура на Тракийския народ, изградил основите на Европейската цивилизация. Достатъчно е да започнете от Орфей и Троянската война, когато няма още елини/гърци/ от тогава може да говорите примерно за Пеласги и Фриги/Бриги/ все тракийски народи имащи и азбука и писменост!
И защо основаните от Александър Велики държави в Азия не запазват във времето своята „гръцка” идентичност. Отговора е прост – защото етническата принадлежност на мнозинството от хората, които е водил със себе си Александър не са елини, макар и да са говорили „гръцки” език.
В голямата си част Тракийският народ не се погърчва, макар и да е ползвал международния тогава „гръцки” език.
Трябва да е известно на учените от света, че през 5-6 век такова нещо като славяни няма. Има склавини, венети, анти в чийто генезис стои огромния тракийски народ разселил се по различно време от Балканите и района на Черно море из Азия и Европа. Едни от най големите изселвания на свободолюбиви траки са станали в посока на север от Дунав по време на Римското нашествие на Балканите.
Така, че т.н. „славяни” не са пришълци на Балканите и т.н. „славянски” език в основата си е тракийски.
Историческата истина ни казва, че на Балканите в голямата си част живее местно коренно население и това е тракийския народ наричащ себе си с различни имена според страната в която живее.
Пришълци на Балканите са племената заселили се в Беотия през първо хил. пр.н.е. идвайки от Африка! Пришълци на Балканите са и Римляните!
Но т.н. „славяни” ако бяха пришълци, както са помели по пътя си всички траки, така нямаше да оставят и помен от всички елини. Смешно е да се твърди, че от „славянското” море на Балканите са се спасили само елините!
Гръцкият език не можа да погърчи тракийския народ живеещ и до днес на Балканите.
Ако днес гражданите на Р.Македония присвояват „гръцка” история същото може да се каже и за древните елини присвоили славната тракийска история.
Като доказателство и за начало можем да започнем от Боговете …
Този, който твърди, че „славяните” са пришълци на Балканите, този който твърди, че траките са изчезнали – просто ИСКА ДА ЛИШИ местното коренно население на Балканите от неговите законни права!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ОПАСНА ЕПИДЕМИЯ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕВИЗИОНИЗЪМ
Ново мнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 11:24 am 
Чудесна статия и страхотен коментар, men!

Интересни са ми тия учени... сигурно Земята трябва да се обърне наопаки, че да спрат най-сетне с това премълчаване..., да започнат да чистят историята и най-после да се покаже на светло истината за траките и тяхната култура...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: ОПАСНА ЕПИДЕМИЯ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕВИЗИОНИЗЪМ
Ново мнениеПубликувано на: Сря Фев 24, 2010 4:12 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Дек 21, 2008 1:38 pm
Мнения: 946
В по горе цитираното писмо „ОПАСНА ЕПИДЕМИЯ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕВИЗИОНИЗЪМ” подписано от 347 учени от цял свят се казва следното:

”Бащата на Александър, Филип, е победил няколко пъти в конните състезания в Олимпия и Делфи, двете най-големи светилища в Древна Гърция, където не-гърците не са били допускани да се състезават. Още по-значим факт - Филип е бил назначен да ръководи провеждането на Питийски игри в Делфи през 346 г. пр. Хр. С други думи, бащата на Александър Велики и неговите предци са били чисти гърци. Гръцки е и езикът, използван от Демостен и неговата делегация от Атина, когато посещават Филип, също в 346 г. пр. Хр”
…..и нито дума, че Филип Втори не е знаел елински/гръцки/ език!!!

Филип Втори е завоевател и няма как да му забранят да участва в Олимпийски игри.
Тракийски царе също са участвали в Олимпийски игри и са ставали почетни граждани на Атина. Явно е правено изключение за велики личности и не-гърци са можели да участват на тези игри.
Но по интересното е какво казва за Филип Втори Македонски по горе цитирания Демостен в прочутите си „Филипики”: -"Недостоен македонец е! Не знае елински?! Дивак и варварин"!?
Следователно тези 347 учени от цял свят би трябвало да знаят, че Филип Втори Македонски не знае елински език и по никакъв начин не може да бъде елин/грък/ т.к. неговият майчин език не е елински. Филип Втори е от друг народ, живее в земята на Едоните и говори на език различен от този на елините. Неговият син Александър Македонски също не е знаел елински език. Александър Велики научава международния тогава елинския език едва от своя учител Аристотел.
В 4-ти век пр.н.е. според елините, този който не е знаел международния тогава елински език е бил „дивак и варварин”. Може би елинския език в древността е станал международен заради кръстопътното положение на Елада в Средиземно море.
А днес в обединена Европа, ако не знаеш английски език просто не можеш да комуникираш с хората от другите държави. Нищо ново!
Но това, че знаеш елински език по никакъв начин не те прави Елин. И също, ако знаеш английски език, това по никакъв начин не те прави англичанин!
Така, че Филип Втори и сина му Александър Велики дори и да са научили елински език никога не са били елини.

Ето един цитат от статия на Емил Митков Захариев:
„Според това, което казва ХЕРРОДОТ/по половина трак и елин/ : " Траките и родствените на тях Скити, ВТОРИ ПО ЧИСЛЕНОСТ СЛЕД ИНДИЙЦИТЕ......." Та Траките били с висока материална и духовна култура и почти половината Богове в елинският пантеон са Тракийски, около 30% египетски и останалите ЕЛИНСКИ?!?
Няколко века след ХЕРРОДОТ, Демостен се провиква в прочутите си филипики, срещу ФИЛИП Втори и неговите поддръжници в Л/А ТИНА : "Недостоен македонец е! Не знае елински?! Дивак и Варварин" ?!? Сина му Александър Трети Велики е Първият Македонски Цар, който благодарение на АРИЙ+СТО+ТЕЛЕС научава елински. По повод на езика Георги Раковски в том 4-ти отбелязва, че специално за елинските наемници от 3000 души Александър се обръщал към тях на елински?!? И пита този Раковски : "На какъв език е говорил Александър на останалите федерати от Тракия?!?" И отговаря, че на същия език, на който са говорели македонците?!?„
Откъс от статията:
„Разсипаната ИСТО+ОРИА на БОЛГ+АРИА!
На Емил Митков Захариев

Тук възниква въпросът - Каква е историческата истина? и Кой краде от историята?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ОПАСНА ЕПИДЕМИЯ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕВИЗИОНИЗЪМ
Ново мнениеПубликувано на: Сря Сеп 01, 2010 10:02 am 
Offline

Регистриран на: Вто Авг 31, 2010 2:11 pm
Мнения: 730
Хубави отговори но печели този който пуска писмо , това тука е за наше познание и едва ли президента на щатите ще го прочете.
Изпратено ли е до него писмо опровержение подписано от Български или Македонски учени ? Или поне официална обосновка.
Защото който пише печели , който не играе лотария не.

_________________
Уеб дизайн и изработка на сайт! http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ОПАСНА ЕПИДЕМИЯ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ РЕВИЗИОНИЗЪМ
Ново мнениеПубликувано на: Вто Сеп 28, 2010 8:45 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Авг 26, 2010 6:06 am
Мнения: 25
Писмото е типична гръцка пропаганда.
Подобни манипулации и у нас развиват официалните учени, които в спора между Р Гърция и Р Македония заемат изключително гръцка страна.
Като гъркомана Божидар Димитров, които явно изпитва удоволствие от гръцките гаври срещу Р Македония.
И други такива изкуствено настройват България срещу сънародниците ни в Македония и на страната на Гърция.

...

Въобще у нас съвсем едностранчиво се представят "глупостите на македонизма". Липсва всякаква обективност.
Изобщо не се представят аргументите на македонската наука в спора с Гърция.

Всъщност истината е, че по подобен хумористичен начин в Р Македония гледат на писанията на Божидар Димитров като "Десетте лъжи на македонизма". В тая книга има толкова много глупости, че човек наистина може да падне от смях и направо надминава глупостите на македонистите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB © 2008 - 2013 форум "ТИ СИ ТОВА"