Земетресението в Чили

Текстове и коментари.
stoian

Земетресението в Чили

Непрочетено мнение от stoian » 09 мар 2010, 17:52

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО в ЧИЛИ ПРОМЕНИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА на ЗЕМНОТО ДЕНОНОЩИЕ
http://www.balkanmysteries.com/bg/?p=1558&lang=bg

Разрушителното земетресение от 8,8 степен разтърсило Чили на 27.02.2010 г. вероятно е променило въртенето на Земята и е скъсило земното денонощие, заяви учен от НАСА.
Земетресението, което е сред 10 – те най-силни в света от началото на регистриране на това природно бедствие, вероятно е скъсило земното денонощие с 1,26 милисекунди ( 0,00126 сек. ).Това заяви Ричард Грос – учен от лабораторията на НАСА „Jet Propulsion Laboratory” в Пасадена, Калифорния.
„Най-забележителното последствие от Чилийското земетресение е изместването на земната ос” заяви представителят на НАСА.
Компютерният модел използван от учения Р.Грос и колегите му, за определяне изместването на земната ос показва, че Чилийското земетресение е изместило геометричната ос на Земята с 8 см. ( 27 милидъгови сек. ).
Геометричната ос на Земята не съвпада с магнитната ос (север – юг),
около която Земята се върти със скорост от 1 604 км./ч.
Геометричната ос е оста на земната маса, около тази ос планетата е балансирана и е в равновесие.Двете оси са изместени една спрямо друга с около 10 м.
Силни земетресения подобно на това в Суматра през 2004 г. със степен 9,1, което предизвика смъртоносните цунами, скъсяват земното денонощие.
Това в Суматра скъси деня с 6,8 милисек. ( 0,00068 сек. ) и измести земната ос със 7 см. ( 2,32 милидъгови сек. ).
Земното денонощие е с продължителност около 24 часа.През годината то се променя с около 1 милисек. ( 0,001 сек. ).През зимата денонощието се увеличава, тогава Земята се върти по – бавно, а през лятото се намалява, това казва ученият Р.Грос.
Въпреки че Чилийското земетресение е по-слабо от това в Суматра, въздействието на Чилийското е по-силно, поради местоположението му.
Епицентъра в Чили е по отдалечен от екватора, а в Суматра е по-близо до екватора.Освен това в Чили трусовете бяха с по-остър ъгъл спрямо Земята, поради това тяхното въздействие е по-силно.”По този начин натискът причинен от трусовете в Чили действа вертикално, затова изместването на геометричната ос е по-голямо.” Това заяви ученият от НАСА.
Изчисленията за промяна на земната ос се базират на първоначалните данни, оповестени за земетресението в Чили.С прецизиране на информацията е възможно да се променят и резултатите от изчисленията.
Според първоначални данни, жертвите от земетресението в Чили са над 700 ( по-късни данни на властите в Чили сочат 280 жертви бел.админ ).
Разрушенията и щетите са за над 70 милар. долара.
Големите телескопи на Европейската Южна Обсерватория, разположени в пустинята Атакама, Чили не са засегнати от земетресението.
Апаратурата за сателитно измерване концентрацията на сол в океана също не е пострадала.НАСА монтира тази апаратура в гр.Барилоче, Аржентина
на 588 км. от епицентъра на земетресението в Чили.
Апаратурата е предназначена да приема сателитни сигнали за измерена концентрация на сол в световния океан и да съставя карти, като по този начин се оценяват последствията в климата, предизвикани от глобалното затопляне.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост