Котката на Шрьодингер може да бъде спасена

Текстове и коментари.
sum
Мнения: 2783
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Котката на Шрьодингер може да бъде спасена

Непрочетено мнение от sum » 13 юни 2019, 10:19

Котката на Шрьодингер може да бъде спасена, казват учени
Ново проучване поставя под съмнение идеята, че квантов скок е мигновен и непредсказуем
Никола Дейвис
https://www.theguardian.com/science/201 ... rsed-study
@NicolaKSDavis
Пон 3 Юни 2019 12.55 EDT Първо публикувано на Mon 3 Jun 2019 12.06 EDT
gjk.jpg
Котката на Шрьодингер е мисловен експеримент, изследващ съдбата на животно, поставено в кутия с отрова и радиоактивен материал. Снимка: Бенджамин Тороде / Getty Images / Flickr Open
Котката на Шрьодингер може да е не само мъртва или жива, но и да бъде върната от ръба, според учени, които твърдят, че са открили предупредителен знак за квантовите преходи, за които се смята, че са мигновени и непредсказуеми.
Резултатът е, че съдбата на котката на Шрьодингер може не само да се предскаже скоро, но дори и да се обърне обратно, твърдят учените.
Въпреки че известната котка е просто мисловен експеримент, тя капсулира ключова загадка в квантовата теория. Идеята се върти около котка, която се поставя в кутия с отрова, която се освобождава, ако атом от радиоактивен материал в кутията се разпадне. Въпреки това, дали радиоактивният разпад е настъпил или не, и следователно дали котката е мъртва или жива, може да бъде позната само ако погледнете в кутията. До този момент котката е едновременно мъртва и жива едновременно.
Най-важното, основавайки се на теорията за квантовия скок, предложена от датския физик Нилс Бор, се смяташе, че съдбата на котката е едновременно непредсказуема и мигновена, когато някой наднича вътре в кутията.
Но сега учените, които пишат в дневника на Природа (Nature), вярват, че скокът не е мигновен, а е много бърз и че всъщност е по-скоро скок, отколкото скок. Нещо повече, има признаци, че ще се появи квантов скок, макар че в по-широк смисъл остава непредсказуем.
Д-р Златко Минев, първи автор на изследването от Университета в Йейл, каза: „Когато отворите кутията - с други думи, когато започнете да наблюдавате - обикновено в това време [преходът] изглежда рязък и мигновен. по-кратки срокове, изглежда, че ситуацията е много различна.

С други думи, след като кутията е отворена, има процес, при който котката се извива или не, с ранен предупредителен знак за началото на процеса. Най-важното е, че „скокът” може да бъде обърнат по средата на прехода, което означава, че котката на Шрьодингер може да бъде върната от ръба.
"Взимате обектив към него ... и ако увеличите динамиката, можете да погледнете процеса, с който се случва скокът", каза Минев.
Екипът направи откритието си с помощта на експериментална инсталация, включваща електрическа верига, която имитира атом с три енергийни нива, охладен до част от градуса над абсолютната нула, затворен в метална кутия и облъчен с микровълнова светлина. Един лъч от микровълнова светлина осигуряваше енергия за квантовия скок, а другият позволише на учените да наблюдават ситуацията. Тогава те бяха в състояние да открият квантови скокове, когато „атомът“ се развълнува или загуби енергия.
Екипът каза, че работата също така показва „квантови скокове“ не са толкова рязко скачане между енергийните нива, както предлага Бор, но постепенните преходи са по-близки до плъзгането. Екипът установи също, че продължителността и естеството на прехода са последователни в 6.8 м квантови скокове.
Минев каза, че изследването може да се окаже ценно за квантовите изчисления. "В квантовия компютър, когато се случи квантов скок, това може да е грешка в изчисленията," каза той.
Въпреки че много изследвания се насочват към откриване и коригиране на такива грешки, Минев каза, че новото проучване повдига друга възможност, което предполага, че е възможно да се установи кога ще се появят грешки и по този начин да се предотврати това.
Други експерти в областта приветстваха изследването, като проф. Влатко Ведрал от Университета в Оксфорд описва работата като “много красив експеримент”.

https://news.yale.edu/2019/06/03/physic ... ly-save-it

https://www.theguardian.com/science/201 ... rsed-study
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост