Хексаграмата

Текстове и коментари.
sum
Мнения: 2685
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Хексаграмата

Непрочетено мнение от sum » 05 юли 2009, 10:10

Eнергийният и числов символен “език” на древните

Интервала между първите хексаграми и литературни източници за тях е твърде голям, което ни подсказва, че много древни знания са безвъзвратно изгубени. Настоящата кратка статия е малък опит в тази насока за допълнително разбиране и търсене на изгубеното съдържание на хексаграми

Хексаграмата е много, много древна. За първи път тя, идеалният динамичен модел на динамична система - хексаграмата се появява около 9 000 г. пр. н. е. като символ на промени на енергийни състояния в система, във Вечния български календар.
По същност хексаграмата е графичен израз на абстрактно число, символен знак за енергосъстояние, система за гадаене и философия в битие, логическо уравнение за изразяване на една идея. Изразява, без съвременна математика енергийният и числов символен “език” на сложна система, като в хексаграмата е скрит принципът “единично - цяло”, на съвременен език “единичност - множественост”.
Хексаграмата е част от цялото, съставено от 64 звена (хексаграми, модули). Тя е единичен модул в системата от взаимосвързани 64 хексаграми наречени И-ДЗИН.
В музиката 64 такта оформят една идея.
За нагледност и простота в изложението представяме на фиг.1 една хексаграма като в нея допълнително е изобразен център (точка 0), окръжност и квадрат. Специално са увеличени 32 характерни черни точки. Целта е да се прояват невидими на пръв поглед взаимовръзки между части на фигурата, да се илюстрира прехода от една част в друга, за да се илюстрират различни числови системи, с точки.
Най-същественото нещо в една хексаграма е смисъла на всяко дуално Ин/Ян число, т. е. скалата от (-/+) числа, получаваните пропорции между числата. Черните точки играят роля на характерни центрове, като чрез тях се получават числовите системи от 1 до 10. Смисълът на числовите системи е 1 - модулност, 2 - двоичност, антиподност, 3 - троичност, трислойност, тризоновост, триединност от минало, настояще и бъдеще, 4 - четирипосочност, 5 - петичност за 5 същностни преобразувания на фундаментални качества на енергията-материята, или петте елемента, 6 - мярата за време в зони (слоеве) на системата, 7 - мярата за специфична информационна достатъчна свързаност в системата, информационност, краен 7 степенен генезис на организация в локално пространство, 8 - промените в енергийните нива, или схема Ба Гуа, 9 - степените, нивата на енергията-материята, 10 - пространствеността.
Чрез хексаграмата без да употребяват съвременни математически методи древните са описвали символично енергийни числови представи за сложни системи. Чрез непрекъсната дълга отсечка Ян (“+”) и две прекъснати къси отсечки Ин (“-“), в 6 слоя, нашите предци по време на каменна епоха са описали 64 сложни енергийни състояния на системата?!?
До началото на ХХI век това е единствената цялостна символна математическа система за пълно описание на енергийни динамични състояния. За цялостна динамика на сложните системи.
В заключение съдържанието на хексаграми е много дълбоко. В този древен модел се намира основата за различни числови системи. Хексаграмите в прости геометрични представи ни дават древните знания за абстрактните числа. Показват ни различни промени в динамичните системи. Описват ни на символен “език” енергосъстоянията, пълната динамика в абстрактен модел. Най-важното нещо в една хексаграма е съдържанието (смисълът) на скалата, или какво ни “казва” хексаграмата. Енергийният и числов символен “език” на древните е бил език на прости чертички, на елементарни съчетания от символи, но същевременно фундаментален с много, много дълбоки познания.

Крис Минев
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост