За "Началото" на Георги Бялков

saradiva

За "Началото" на Георги Бялков

Непрочетено мнение от saradiva » 30 яну 2009, 22:17

Уважаеми съфорумци, получих много съобщения на личната си поща от някои от вас с молба да преименувам разговора, който бе предизвикан от споменатата от kdimov книга на Георги Бялков "Началото". Дискусията обаче се разви в неочаквана посока - към произхода на името на Кибела, към темата за автохтонно население на Балканите, към въпроса кои всъщност са били наричани траки и т.н. Обобщено казано, в съобщенията на съфорумците, които ми писаха, се подчертава, че те очакват извадки от книгата на Георги Бялков, които kdimov е обещал по-късно да качи, и е добре да си има отделна тема, в която след това да се разискват откритията на автора. А молбата им бе адресирана до мен, тъй като аз отворих разговора за книгата на Г.Бялков. И понеже намирам просбата за основателна, реших да прехвърля моите постове и тези на kdimov, посветени на книгата "Началото" тук, и ще очакваме обещаните от kdimov откъси. Така изследването на Бялков ще си получи вниманието, което сигурна съм заслужава. Надявам се, че господин kdimov ще прояви разбиране към вашите молби и към моето решение! :)

П.С. Новото име на темата, от която пренесох тези постове, е "КИБЕЛА-ХИПОТЕЗИ" в същата секция "Езикознание".
Последна промяна от saradiva на 30 яну 2009, 22:46, променено общо 2 пъти.

saradiva

Непрочетено мнение от saradiva » 30 яну 2009, 22:18

Публикувано на: Нед Яну 25, 2009 12:24 pm

Тази тема бе провокирана от интересното мнение на kdimov
Той написа:

"Здравейте saradiva (това sara ми е много познато от ICQ там съм wiseman) и ntisk
Вчера бях при Герги Бялков в Първомай( тел. 0336 63967 ) и получих разрешението му да снимам и кача в Интернет поне общите части от книгата. Но, понеже подготвям документална фотоизложба на тема
"100 погледа към древната тракийска цивилизация", която ще откривам на 3-ти февруари в 17:00 тук в Казанлък, съм доста зает и ще го направя вероятно след седмица.
Половината снимки от фотоизложбата съм качил на http://kdimov.multiply.com/photos/album/37/37
Скайпа ми е kedimov , паролата - Любител философ
Между другото самия автор ще бъде в Казанлък на Чудомировите празници на:
29-ти март ще има прожекция на филма Орфей с дискусия след нея
30-ти март ще има промоция на книгата на Цветан Гайдаров ~"Евангелие Бесика" със спорове по тракийския език и писменност.
Сега за хипотезата
След като Бялков доказва, че тракийската писменност е изначална,
резонния въпрос е - Защо е създадена точно по нашите земи, а не другаде?
По принцип писменност се създава по няколко причини
1. За народи които скитат немили недраги из целия свят, като евреите и им трябват записани основните закони.
2. За народи които се разселват непрекъснато (поради ограничените земи които населяват) като елините
3. За народи с сложно пирамидално управление като Египет да си записват данъци и подобни
4. Големи империи като римската да има обмен на инфо по всички колонии
Траките като сбор от сродни племена които населяват хилядолетия хубава земя( югоизточния балкански и северозаден малоазийски полуострови) не попадат в нито една от тези категории е основателен въпроса - Защо? Нали те като имат нещо да си кажат, могат да си идат на гости ( на някой празник) и да се разберат. Тоест писменност не им трябва за ежедневна употреба.
Остава да записват нещо друго.
Прегледах с какво са разполагали, което другите са нямали.
1. Как се прави бира и вино - технологични тайни, които се предават по наследство от майстор на син.
2. Как се правят музикални инструменти(орфеева лира), грънци, златни съдове и подобни -също.
3. Как се коват махайри, шлемове и отглеждат коне - това пък си е направо военна тайна
И така какво остана - една гола вяра и философия (те тогава май са включвали цялото научно и културно познание)
Тези календар, мироглед и ритуали - които по-късно са извесни като Мистерии,
а философията като Орфизъм, останаха единственото което е достойно за записване.
И да си призная трудно се описва без писменност, нали?
А как се издирва и разчита - ужас!
Нека тракийските богове са с нас и в нас - иначе няма да можем им разгада мислите.
Успех и очаквам възражения за спор.
( http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 8&start=10 )
Последна промяна от saradiva на 30 яну 2009, 22:32, променено общо 2 пъти.

saradiva

Непрочетено мнение от saradiva » 30 яну 2009, 22:18

Здравей отново, kdimov!
Първо да ти кажа, че тази sara и аз нямаме нищо общо. Saradiva е име, с което пиша в много форуми, но не обичам да влизам в раздумки в ICQ… Съжалявам, ако това те разочарова…
Голямо БРАВО! за снимките!!! У дома сме почитатели на тези свещени места и обичаме да пътешестваме до и около тях. Миналата година ходихме до Белинташ и Утробата, и за пореден път до Татул и Перперек. Тази година сме си наумили да посетим и Бегликташ…
Така че, дръпна ни тънката струна с фотографиите!…
Съжаляваме, че не бихме могли да отделим време за откриването на изложбата ти, но от сърце ти желаем успех!!! Поздрави и за Георги Бялков с комплименти за това, с което се е захванал!
Но за една друга персона, която си споменал, ми се иска да ти споделя две-три думи и ще бъда откровена. Става реч за Цветан Гайдарски.
Преди време семейството ми и наши приятели с въодушевление посрещнахме новината за доказаната от д-р Стефан Гайд хипотеза, че траките са имали първата писменост в света. Научихме за организирана среща с него и отидохме, за да видим отблизо автора на „Тракийското писмо декодирано”. Бяхме силно впечатлени от Стефан и от високата му ерудираност. След време подобна среща бе организирана отново, този път за втората му книга. Тогава обаче за първи път се появи брат му Цветан Гайдарски –натруфен и обкичен с нанизи от златни накити – като коледна елха лъщеше отдалече… Вярно е, че винаги имам предубеждения към представителите на мъжкия пол, които се украсяват с бижута , но и да нямах такива, щях да се сдобия с тях, при вида на Цветан… Е, позатворих си очите и предубежденията, и изслушах поредната подредена и перфектно поднесена лекция на д-р Стефан Гайд. След него обаче като стана брат му и като дръпна една патетична реч във възхвала на Бога, та като ни подкани да сме се докоснели до него, за да ни даде силата на Кивота и прочее брътвежи… Чак тогава ни стана ясно защо, или по-точно, заради кого се сипят толкова хули върху Стефан Гайд – обвиняват го в сектантство и църквиянство… Сега чета от теб, че книга „Евангелие Бесика” е написал! Че нали д-р Стефан Гайд откри и разчете Библия Бесика, защо брат му ще пише книга за това?!?!?! Още повече като какъв ще я пише?! Та той, Цветан Гайдарски, е оперен певец! По-точно, неуспял оперен певец! Кога се научи да пише книги, че и със спорове за тракийския език и писменост!?!? …
Извинявай за откровението, kdimov, ама наистина ме потресе новината, която си написал в поста си…

Така. Сега към по-същественото – защо им е била нужна писмеността на траките
Честно казано не ми стана ясно каква теза защитаваш. Но ето няколко думи за подчертаните от теб факти:
Чела съм, че тракийското писмо не е било всенародно и общодостъпно, а става дума само за система от писмени знаци, позната само на жреческото съсловие. Именно те, жреците, са записвали върху плочици познанието, което им е било нужно, за да го предават на идващите след тях. А и самото умение да си служат с организиран порядък от „черти, резки, кръгчета и прочее знаци”, както и да го разчитат след това, допълнително е подчертавало „божествената” им преодопределеност и статут на „избрана елитна класа”. Така че, изброените причини за възникване на потребност от писменост важат за онази писмена реч, която ще запише знания, необходими за масите. А при траките става дума за ограничена елитна прослойка, посветена в „божественото” познание. То именно е трябвало да бъде записвано.
Има теория, че племето на Бесите е било жреческо /Както иво отбеляза – Никола Гигов пише за това/ и е имало своя писменост. Но аз съм привърженик на онова, което твърди д-р Стефан Гайд – че във всяка тракийска общност е имало жрец и кръг от негови приближени – духовния елит на общността, който е владеел писмените знаци. Използвали са ги и за послания към боговете /Плочиците, намерени край Градешница и Караново, съдържат именно такива текстове/.
Но все пак, очаквам книгата на Георги Бялков и след това ще умуваме…
Последна промяна от saradiva на 30 яну 2009, 22:33, променено общо 2 пъти.

saradiva

Непрочетено мнение от saradiva » 30 яну 2009, 22:19

Публикувано на: Вто Яну 27, 2009 6:54 am

Kdimov написа:

Здравей СараДИВА,
да ти призная дори се радвам, че не си оная Сара от кюто.
Изглежда хадставката "дива" има значението в онзи древен смисъл
на инстиктивна, волна и природна неподправеност.

Когато ще ходите на Бегликташ се обади да ти пратя някоя схема как да стигнете от Приморско най-лесно.
Между другото погледни това за там когато имаш време
http://www.slovo.bg/form/index_vote.php ... =0&open=27

Мнооого благодаря за мнението ти за Цветан Гайдарски (който не познавам лично за сега). И съм доволен че инстиктивно организирах на диспута с него
на Чудомировите празници (30-ти март) да присъства лично и Бялков.

Лично аз ти обещавам да документирам(фото и видео) най-съвестно този двубой между златистия псевдосладкогласен паун и възрасния човек с голям диоптър очила и пределна скромност (отиде на среща с друг писател с колелото си, като ни отказа да го закараме с някоя от колите ни). Искрено и аз не понасям "езуитите" , но да не се отвличаме със суетните.
Написах в предния си коментар телефона на Бялков, така че благодарности и въпроси към него предавайте лично, моля Само ще подскажа, че подарява книгата си на всеки любител на тракийската мъдрост, който го посети в Първомай лично. Къщата му се намира две преки преди прелеза в дясно.

Сега за писмеността.
Гигов е бежанец от Западните покрайнини, който отдавна живее в Родопите и е малко пристрастен на тема Орфей и Родопа (аз на негово място с лекота бих разнищил Спартак, като негов евентуален прародител, който за съжаление остава анонимен, а е бил поне син на тракийски владетел съдейки от бойните му умения, които също като писмеността на се предават на кой да е).
Длъжен съм за да разберете хипотезата ми, да направя едно отклонение за нашата народопсихология. Обсъждали сме с Китов,

че 90% от хората са Дионисов(Бакхов) тип( от съвременниците ни те са които слушат чалга - тези на които хоризонталната черта(телесната) на тракийския кръст е преобладаваща)

и само 10% са Аполонов (тези които слушат Пинк Флоид, Юраята и подобни упадъчни според социалистическите догми хора). Та измежду тези 10% са били жреците във ВСЯКО тракийско племе. Реално те са имали нужда да записват и обменят помежду си знанието. Плюс това, по онова време не всичко е било редно да се записва и разбира от неПОСВЕТЕНИТЕ, това е същината на мистериите. Отклик от тази логика са изразите "Чете евангилието като Дявола" и "на свинче - звънче".
И сега за да разбираш математични формули се изисква доста подготовка.
Примерно Великата богиня майка - земя, култа към която е властвал поне от 40-то хилядолетие (съдейки по фигурките, пещерите утроби ...) еретично е получила имена Деметра, Гея, Бендида (по тракийски) едва към 8-ми век от елините, защото за тяхното линейно мислене няма ли име - няма личност. А както виждаш има ли име(има много имена) и личността се размива и субективизира. Примерно ако говорим за Бог всички народи разбират едно и също. Но кръстят ли го християните Христос, мюсюлманите - Аллах, евреите - Иахова ... и се изпокарат и почнат да се колят до девето коляно.
Та, нашите хора са били за идеята как се пали огън да знае само този, който ЗНАЕ как да го ползва без да подпали някой ненужен унищожителен пожар,
иначе племената ще се изпокарат и край на тракийското единство свещенно.

Дълго гадахме с приятелите какво е това?
http://kdimov.multiply.com/photos/album/37/37#9
и накрая се сетихме
като се покрие с бляскаво покритие и на четири пръта към фокуса се закрепи някоя черна съдина(устройството на сателичната чиния) пълна с лесно запалителна течност
и на Белинкташ по обед в ритуален ден са получавали "слънчев"- божествен огън. Нещо което в Сиракуза Архимед "открил" няколко хиляди години по-късно..

За съжаление Времето ми за днес изтече.

Публикувано на: Вто Яну 27, 2009 7:41 am

Kdimov написа:

Моля да бъда извинен,
самия аз забравих, че пиша информационна(духовна) философия.
Та нещата могат да се кажат доста по ясно.

Знанието е два вида:
1. За материалния свят (физики, химии, астрономии.....) за да се опишат принципите в тази сфера трябват цифри, формули, чертежи .... и лесно се "материализират" в макети, оръдия на труда, приспособления, инсталации ....

2. За духовния свят (вяра,философия, морал, психология, изкуство ) и за да пребъдат знанията трябват език от второ ниво, писменност, ноти, образи, обеми...

sum
Мнения: 2790
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: За "Началото" на Георги Бялков

Непрочетено мнение от sum » 30 яну 2009, 23:28

Здрасти, kdimov.

Съжалявам, че разтеглихме темата, но явно с анализите си върху името на Кибела отпушихме някаква дълго натискана тапа… и видя ли докъде стигнахме?.. :D
Лично за мен това е нормално, защото знанието по принцип е необятно и човек в един такъв открит форум едва ли знае, кое изречение от съфорумците, до къде ще го отведе.
…Но явно така е трябвало да стане… 8-)

За трети път се мести твоята тема за книгата на Георги Бялков и надявам се за последно… :?
Приеми моите извинения, защото аз задълбах за Великата богиня майка и от моите размишления изтървахме нишката…

С интерес ще чакам откъси от книгата!

Поздрави! :D
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост