"Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

saradiva

"Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от saradiva » 03 яну 2009, 01:37

"Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата"

В различни теми на Форума на Познанието по различни поводи е засегната темата за българските писмени знаци. В тази секция обаче, посветена на езикознанието, реших да отворя тема за нашата азбука, както и за глаголицата и още една, наречена азбуката от Плиска. Поставям като начална провокация частица от линографичната книга на проф. д-р Васил Йончев за трите азбуки. Уточнявам, че съм чела само въведението на автора, както и предговора на Светлин Русев. Но те ми бяха достатъчни, за да си кажа онова невероятно "АХА-А-А!!!", и мислите ми да се занареждат по спиралата на съвършено ново познание за едно от най-ценните и най-неизследвани съкровища, което имаме – НАШАТА българска азбука /български азбуки/. Предлагам ви да коментираме статията /давам линк по-надолу/ и се надявам, ако някой има книгата, да я качи във Форума на Познанието. Тя между другото се оказа, че е библиографска рядкст, но ако ви е на сърце … Колкото да статията /предговора /мисля, че трябва да се има предвид, че е писана през 1982 година и е публикувана през 1984 г. Това е важно, защото по това време темата за българите и тяхната цивилизация преди 681 година е била табу. Азбуките са се наричали не български, а славянски, а е било абсурд някой да твърди, че всъщност Константин Философ-Кирил е използвал древното българско рунно писмо и, като е добавил графеми за звукове в развилата се на Балканите българска реч, "сътворява" една, че и две азбуки. Статията, която се надявам да коментираме, представя изключителното откритие на проф. Васил Йончев - че голямото дело на Константин Философ - Кирил всъщност е възстановяването и доразвиването на писмеността от древните български земи за съвременните нужди на българите, живеещи на Балканите и далече извън тях /чак през 15 век се пръква това "славяни"/. Голямото откритие на Философа е свързано с, така наречената, "фигура-модул" - той разбира коя е тя в древните рунни писмени системи, прозира философията, заложена в нея от предците ни, и сътворява липсващите графични знаци. Професор Васил Йончев не е написал това през 1982-4 година. Но според мен е бил наясно. Не случайно Светлин Русев е автор на уводните думи - той е от кръга на Людмила Живкова, в който са участвали само хора, дълбаещи дълбоко в познанието и назад във вековете за и на древната българска история. Още повече, че книгата на професор Йончев е написана година след смъртта /убийството/ на Людмила Живкова. Представям си колко факти, открития и разсъждения авторът сам е спестил, за да си няма, меко казано, неприятности. Друг е въпросът защо нито един учен досега не разви тази теория на Васил Йончев?!?! Или може би има такива учени, но и техните трудове не са достатъчно популяризирани? Вие как мислите за всичко дотук?
Ето обещания линк:

http://www.aba.government.bg/bg/Bd/Arch ... 201/7.html

sum
Мнения: 2768
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от sum » 03 яну 2009, 20:02

Здравей, saradiva!
Поста ти за трите азбуки провокира в мен огромно любопитство. От предговора на книгата на проф. д-р Васил Йончев разбрах, че той разглежда знаците от Бронзовата розета, като азбука.
Според мен е уникално прозрението му за "фигурата-модул", чрез който професорът обяснява двете азбуки на Константин Философ-Кирил – глаголицата и кирилицата.
Когато четох материала в Уикипедия за трите азбуки и "фигурата-модул", тогава ме завладя невероятна идея… Но, преди да споделя тази идея във форума, първо ще си купя и ще прочета книгата на проф. д-р Васил Йончев.
…Едва тогава ще си позволя да коментирам идеята си във връзка с "фигурата-модул"...

Искам да споделя, че книгата я поръчах, но на два пъти ми отговориха, че я нямат в наличност и не могат да ми я доставят.
…Ами… здраве да е!
Р.Ч.

saradiva

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от saradiva » 04 яну 2009, 15:11

Съмнявам се, че изобщо ще я изпратят на някого тази книга! :? Каквато и да е цената й! Отдавна историята е част от голямата политика и от големите пари. А този труд на професор Йончев торпелира важни устои на стъкмената в угода на Русия, Византия и Гърция, Голяма лъжа - азбуките са славянски, написани са за нуждите на славянското население, което е било едно огромно море, претопило шепата кривокраки номади - диваците българи, дошли на пикник и физ-зарядка в дунавските земи и най-нахално останали да живеят и да пречат на високоразвитите византийци и на добрите кротки агънца - русо-синеоките славяни. ;) И нито дума в тази "приказка с очакван край" няма за това: защо Византия е плащала данъци на българите, защо Балканският полуостров е наречен с името на българите /Балк/х/ански/, планината е балк/х/н, днес има България, пък и ние, българите, напук на "Големите", сме живи, говорим и пишем на собствения си български език, имаме си собствен фолклор, книжнина, история и география - древна и настояща. Как очакваш, че книга, разкриваща аргументирано древния произход на българите, древния произход на азбуката /азбуките/ ни, ще бъде свободно достъпна. Дано съм опроверган песимист, де!... :? Наскоро присъствах на една мила русофилска среща на "благодарния български народ" с някакъв руски консул в България. :x Той подчерта, че руснаците дължат благодарност на българите за азбуката, писмеността, книгите и християнството /!!!!/. Бях изумена! :shock: /В България все се изумяваме, щом някой каже истината/. Помислих си, а бе да не би Христо Маджаров или някой друг, верен на България изследовател, да се е маскирал като руски консул?!?! :roll: ... Това бе тъжна шега. Защото консулът си беше консул и макар че наистина каза цитираното изречение, то нищо не промени. Нямаше и как да стане това - на срещата присъстваха пет-шест просълзени баби, :cry: десетина дядовци /половината задрямаха на петата минута/, имаше и петима-шестима служители на читалището, което бе домакин на "събитието". Именно заради това се отпусна руският консул и си го каза - белким събуди някой позаспал другар, ама нейсе... С други думи - "всички знаят истината, но манипулират хората със създадения мит". /Цитатът пасва, но всъщност е взет от филма "Духът на времето". Цитираните думи са използвани, за да подчертаят църквата като манипулативна машина./

И така, очаквах, че говорим ли за българските азбуки, ще стане дума и за руснаците, и за „славяните”, и за гърците.
Та сега за тяхно величество най-древните сред древните – извор наш насъщний на знания и спортни постижения – гърците и гръцката история. ;)

Въпроси: Кой народ наричаме "гърци" около началото на новата ера, и кое е гръцко по това време? Къде и кога точно се използват за първи път тези термини (Greek)? И още - имало ли е по това време (в началото на новата ера) държавно образувание известно с името "Гърция"?

Цитати:
„Исторически името „Гърция” на гръцки винаги е било Елада. Разликата в изговора и изписването се дължи на дългата история на езика. Името й идва от названието на едно беотийско гръцко племе от град Граеа, което колонизира Южна Италия през 8 век пр.н.е.. Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans (йонийци). В Средновековието елините започват да се наричат римляни (ромеи), а елин започва да означава езичник. Едва по време на Гръцкото възраждане се появява отново самоназванието „елини“, но и „ромеи” се запазва в Южна Македония и Тесалия чак до 1912 година.”
/ http://philosophy.log.bg/article.php?article_id=10064 /
------------------------
„През 19-ти век, когато на географската карта се появяват и Елада и Персия, сега Гърция и Иран, е имало две големи сили, които са ги породили. Знаем добре историята на възникването на Гръцката държава - след няколко успешни кампании, по суша и море, Русия създава в южната част на Балканите свой доминион, наречен с красивото име Елада, силна плесница в лицето на Запада, на която той отговаря само като поставя друго име - Гърция, защото никога не е имало преди Елинска държава. Самата дума Елини е значела езичник, грък-нехристиянин. Византийците са се наричали, ромеи или римляни, до падането на Константинопол…”

„…Думата "елини" е срещана за първи път в септуагинтата на пет места, от които 3 в Данаил. Думата в еврейския е идентична с тази за Яван - един от синовете Сим. Един и същ номер на "Стронг" Х3120 в 4 случая е преведена като "гърци", докато в други 7 е просто оставен оригиналът за "Яван", в тези случаи все пак се вижда, че става въпрос за човек, а не за народ. Седемте случая са; Gen_10:2; Gen_10:4; 1Ch_1:5…”

„… Заключение: и гърци, и перси, и мидяни са АРАБИ, живеещи в региона на днешна Йордания и северозападна Саудитска Арабия. Названията показват верски или териториални признаци на обединяване, в миналото племената са имали строги родови организации и са били административно независими.
Най-важният извод е, че в голямата си част документите, писани след 3-ти век, са по-близки до творчеството на автори като Толкин, в "средната земя" географските названия и имената на създанията и хората са взаимствани от съществуващи в нашия свят.
Войната между "гърци" и "перси", дала материал на много филми, в действителност е политически и религиозен сблъсък между арабските племена."

/http://bogoizbrania.blog.bg/viewpost.php?id=67462/

-------------------
Тези извадки са само част от многобройните доказателствата, че сред големите измислици в историята са например изразите: „Гръцка нация”, „древен гръцки народ”, „Старогръцка литература”, „Старогръцки митове и легенди” и т.н. Ако някой иска и може, нека даде контратези. Ще е добре да прочетем и тях. :)
Но – основното във форумната тема е азбуката – българската азбука, българските азбуки. А приведох тези цитати, за да се подчертае колко нелепо звучи вече твърдението, че Кирилицата била взаимствана от гръцката азбука. И понеже men зададе въпрос в друга тема за историята на фригийската азбука, лъжа има и в нея: „…Възниква през 8 в. пр.н.е. от финикийската азбука, може би с посредничеството на ранните ЗАПАДНОГРЪЦКИ азбуки, с които е почти идентична. Засвидетелствана е в няколкостотин каменни надписа от периода 800—600 г. пр.н.е., наричани старофригийски, за да се отличават от по-късните, новофригийски надписи, в които се използва гръцката азбука..." :roll:
Какви гърци, каква азбука?!?! :? И какви собствено са западногръцките азбуки?!?!

sum
Мнения: 2768
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от sum » 04 яну 2009, 19:12

Реших да представя откъси от книгата на Никола Гигов „Орфей и Европа”. В нея открих много ценни цитати на различни автори, които ме накараха да се замисля много за човека Орфей и създадената от него азбука /това твърдение е на автора/.
За да бъде правилно разбрана историята на дадена азбука /без значение в днешно време кой и какви претенции има спрямо нея/, трябва да се разбере, кога е живял въпросният човек, който я е създал. Така чрез тази хронология лесно ще се разбере къде се намират траките спрямо гърците във времето и т.н.
„Времето на Орфей вече е датирано – XIII век пр.н.е. – едно поколение преди Троянската война. Орфей живее 5 века преди Омир. Доомировият период в създаването на древната цивилизация – това е приносът на траките в световната цивилизация, който в древността се е наричал Орфически период в световната цивилизация (XIII-VIII век пр.н.е.).”
„Векът на Орфей – XIII в. пр.н.е. – е свързан с царуването на четирима тракийски царе. Това са Харопс – цар на траките и дядо на Орфей, Ойагър – баща на Орфей, самият Орфей – Върховен жрец и цар на траките, и Рез – цар на траките, загинал при стените на Троя по време на сън. Цар Рез е бил съюзник на троянците и им се е притекъл на помощ. Той е възпят от Омир в Десета песен на Илиада.”
„Едуар Шюре определя века на Орфей: “Това беше във времето на Мойсея – пет века преди Омир и тринадесет века преди Христа”. Походът на аргонавтите потвърждава тази датировка – “едно поколение преди Троянската война “– думи на Аполоний Родоски в неговата книга Аргонавтика (III век пр.н.е.).
„Павзаний (II век) дава най-висока оценка за Орфей, като го сравнява с Омир. Той пише: “По красота химните на Орфей биха могли да се поставят на второ място след Омировите, а в изразяването на почит към Бога те дори ги надминават”. По времето на Павзаний все още са били оцелели две книги на Орфей – Свещени слова (поема в 24 части) и Мрежа на душата.”
„На гръцки език е изписано: “Тираните на Тракия изгорили книгите му (на Орфей). Изгонили учениците му. Гръцките владетели последвали техния пример – заличавали паметта му. Унищожили последните му следи. След няколко века се съмнявали в съществуването му.”
А ето накратко описанието на Никола Гигов за безписмения тракийски народ и историята на гръцката азбука и писменост.
„Досега учените смятат, че траките са били безписмени. Но те са били 90 племена, а най-елитната им част – бесите – са били ясновидци и прорицатели. Това са били посветените траки и тъкмо те са имали писменост. Това е жреческата писменост на най-видните траки-беси. И поради тайните си, писмеността не е била разпространена.
Все повече се утвърждава мнението, че Орфей, след учението си в Египет, е пренесъл и реформирал писмеността, предал я е на гърците, а от там тя се е разклонила по цяла Европа. Орфей, Евмолп и Аристей – и тримата тракски поети, са познавали финикийските букви преди самите гърци. Те са им ги предали, за да станат те “гръцка азбука”.”
„Освен Еврипид, за тракийски таблички с написано Орфеево слово на тях говорят и пишат още Платон, Питагор и Хераклид. В Гръцката библиотека на Фабриций се споменава, че дълго се съхранявал каталог с Орфеевите песни. Хераклид – специалист по музика, в тритомния си труд изнася данни за музикалните дарби на траките. Той пише: “Орфей никому не подражавал, защото нямал предшественици.”
Нека заедно да сравним годините.
През 13 в.пр.Хр. е живял Орфей като върховен цар-жрец на част от 90-те тракийски племена. Гигов цитира различни автори, които твърдят, че Орфей на „тракийски таблички” е записвал своето слово. А това означава, че по него време е имало писменост. Каква е била тя… тепърва ще разберем…
До 8 в.пр.Хр. /векът на Омир/ има 5 века Орфически период и няма никакви гърци, елини и т.н. Обаче учените твърдят, че има „елинистическа епоха”. Но през КОЙ век е била тази епоха? Ето друг откъс от книгата му:
„До времето на Орфей е имало само градове-държави на различни племена, които воювали помежду си. Чрез светилището в Делфи и писмеността, Орфей дари гърците с най-великия дар на света – буквите. За да разцъфти гръцката цивилизация от Омир насам и през VI век пр.н.е. вече в писмен вид да имаме Илиада и Одисея”
Значи може да се говори за „елинистическа епоха” едва след 6 в.пр.Хр...
Големият въпрос за мен е, каква е била тракийската азбука по времето на Орфей? Запазена ли е тази писменост в днешно време и може ли тя да се види?
Нека споделя и още нещо от книгата на Никола Гигов:
„Скалните рисунки в Родопите все още не са разчетени. Те крият своите тайни. Намерените там три мраморни плочи (неизвестни на българската наука) са от близките села Върбово - Гела - Мугла. Това е най-сърцевинната част на Родопите, до най-високия връх на планината – връх Перелик (2191 метра). На мраморните плочи, които съм виждал с очите си, е изписана незнайна писменост. Тя не е нито гръцка, нито арабска, нито турска, нито грузинска, нито латинска, нито еврейска. На какъв език е тогава? Не е и прабългарската азбука – нито глаголица, нито кирилица. Тогава какво търси тази писменост в най-високите части на планината?!”
Значи все пак има мраморни плочи със записана на тях неизвестна за учените писменост!?!? Ами учените какво чакат още??? Защо не разчетат тази писменост.., а това, което разчетат, що не го направят достояние на хората???
Р.Ч.

иво

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от иво » 06 яну 2009, 15:51

Здравейте. Реших да се поровя в различни сайтове и да изведа кога са били тези периоди след Омир.Честно да кажа голяма неразбория е с тези епохи и години и е много объркана датировката им. Въпреки това мисля , че се справих.
От 6 в.пр.Хр. до 4 в.пр.Хр. се води класически период.
В сайта на Варненския музей пише - Елинистична епоха (средата на IV - средата на I в.пр.Хр.)
В Уикипедия пишат за „Тракия през елинистическата епоха”, където „през 351 пр.н.е. Филип II превзема западната част на Тракия и я прави част от своята империя”

Има още една епоха - Елинска. Някъде я пишат Елинизъм (3 - 1 век пр.н.е), а в една енциклопедия дават периода от 332 до 30 г.пр.Хр.

sum
Мнения: 2768
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от sum » 13 яну 2009, 16:43

Благодаря ти, Иво.
Струва си да подредим хроническия период за азбуката, използвана от копти, траки, гърци /елини/ и т.н…
Предлагам ви някои много ценни части от книгата на Никола Гигов „Орфей и азбуката”. Можете да си я изтеглите оттук:
http://megimg.info/mg/modules/booklists ... hp?cid=648
От VIII до VI век пр.н.е. създадената от Омир „Илиада“ се е предавала като устно творчество (Още писмеността не е била изявена). В VI в.пр.н.е. по времето на Пизистрат, за първи път се записва „Илиадата“ като за всеки Омиров ред-стих се е заплащало на записвача по един обол. Тримата първи записвачи на „Илиада“ са Ономакрит, Зопир и Орфей (друг Орфей). Ономакрит е първият записвач, който записвайки устното творчество на Омир, попада и на още неунищоженото творчество на Орфей /13в.пр.н.е./. И – без да му се заплаща – той записва книгата „Оракули“ от Орфей. Ономакрит съпоставя поезията на Омир и Орфей и дава преднина на Орфей.
Поради това Ономакрит е бил наказан и за да се спаси бяга при персите.
Орфей копнее да обедини 90-те племена на траките чрез писмеността. Той търси свои ученици, поддържници и помощници. Тримата – Линос, Музей и Аристей – са поети-траки. Кадъм е сродник: Аристей е негов зет, а самият Кадъм е брат на тракийския цар Финей. Орфей и Кадъм се срещат и във Финикия, и в Родопите, и в Делфи – там Орфей основава светилището на Делфи, а Кадъм основава новия град Кадмея (Тива). Гръцко писмо още няма, защото Гърция още не е единна държава (XIII в.пр.н.е
В пренасянето на писмеността пряк помощник е и „финикиецът“ Кадъм. И „финикиец“ ли е Кадъм, след като е брат на тракийския цар Финей. Същият Финей, който е предсказател и който посочва пътя до Босфора на преминаващите аргонавти. Тогава Финикия се е смятала за „Краят на Тракия“.
Страбон е написал: “Богатството на Кадъм произлизало от рудниците на Тракия“. Чрез Хермес и Кадъм Орфей се доближава до тайните на буквите. И когато Орфей вижда в подземията на Египетските пирамиди светлинния знак „А 1“ вече знае, че това е първата буква и първото число. ТОВА Е БОЖЕСТВЕНИЯТ ЗНАК.
Орфей сам е записал този свой стих: “ИЛИ КОГАТО В ЕГИПЕТ СЪЗДАВАХ СВЕЩЕНОТО СЛОВО“

Орфей пренася азбуката от Египет и Финикия, реформира я в Родопите и фактически създава нова азбука. ОРФЕЕВАТА АЗБУКА Е СВЕЩЕНОТО СЛОВО НА ТРАКИТЕ. В ТОЗИ ПОДВИГ НА ОРФЕЙ Е СЪХРАНЕН КОЛОСАЛНИЯТ СИНТЕЗ
НА ИДЕИТЕ.
Затова Платон пише: „У траките се намирали много книги... Купища книги от Орфей и Музей“. Гийом Аполинер добавя: „Орфей предрече идването на Спасителя“. Да, Орфей е по-дивен от седемте чудеса на света.
Р.Ч.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от men » 15 яну 2009, 17:42

В интернет се натъкнах на противоречиви мнения от различни автори,
относно Кадъм, този който е донесъл на елинските племена буквите.
Ето какво пише Херодот за писмото на Финикийците:
Херодот, V, 58
Същите тези финикийци, които се заселили в Елада заедно с Кадъм, между които се намирал и родът, на гефиреите, донесли чрез своето заселване в Беотия много науки и изкуства в Гърция, между които например и писмото (В действителност гърците си служели още от средата на II хилядолетие с няколко вида писмо, на първо място с т. нар. линейно писмо В, срещащо се най-често на Крит и в Пелопонес, а сетне и със сричковото (сила-бично) писмо, най-много образи от което се намирали на о. Кипър.), което гърците, както ми се струва, дотогава не познавали. Най-напред кадмейците употребявали същите букви, както всички останали финикийци. По-късно обаче заедно с езика им претърпяла промяна и формата на тяхното писмо. От елинските племена, които живеели наблизо до тях, главен техен съсед били йонийците. Те възприели буквите от финикийците, преобразили ги от своя страна също тъй до известна степен, нарекли ги финикийски, което било правилно и справедливо, защото действително те били донесени от финикийците(В същност гърците заимствували от финикийците само звуковото писмо. Това, както изглежда, станало на о. Кипър, където гръцките селища се развивали паралелно със съществуващите преди тях финикийски колонии. Поради това, че някои знакове на финикийската азбука за съгласни не могли да бъдат употребявани за гръцкото произношение, те намерили приложение като гласни). По същия начин йонийците наричат още от старо време книгите „кожи", защото тогава поради липса на папирус те употребявали за писане кози и овчи кожи. Дори и до днес много варварски народи пишат на такива кожи. http://www.nauka.bg


От горния текст е ясно, че финикийци заедно с Кадъм, между които се намирал и родът на гефиреите са се заселили в Беотия и донесли много науки, изкуства и…писмото.
От този текст за мен не е ясно какъв по народност е Кадъм.
Друг автор прави друго заключение върху същия текст, а именно:
“Същите тези финикийци, които се заселили в Елада заедно с Кадъм, между които се намирал и родът на гефиреите (от който род произхождат гърците т.е. Кадъм, б.а.)
Така, че този автор твърди – „ родът на гефиреите, от който род произхождат гърците т.е. Кадъм”.
Възможно е в древността дае имало много исторически личности с името Кадъм, както доста често се среща и името Орфей…..но все пак един е този Кадъм, брат на Европа и един е Орфей Родопееца. В „За буквите” Черноризиц Храбър, например споменава Кадъм Милиски, който е добавил три букви към елинската азбука и т.н.....
Друг автор цитира, че Кадъм е брат на Тракийския Цар Финей, и ако приемем това то значи че Кадъм е Тракиец…..
Но какъв все пак е Кадъм, този Кадъм, който е донесъл в Елада финикийските букви и основал Кадмея/Тива/?
За едни той е финикиец, за други грък, за трети тракиец…

sum
Мнения: 2768
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от sum » 16 яну 2009, 23:08

Напълно е възможно да си прав в разсъжденията си, men, спрямо тезата, че е възможно да има няколко исторически човека с името Кадъм.
Гигов отделя внимание в книгата си на този Кадъм, който е помогнал в пренасянето и създаването на азбуката. Другото негово твърдение, заложено в книгата му е, че Орфей е реформирал коптската писменост и създал нова азбука.

Нека все пак видим каква е коптската и финикийската азбука, за да се ориентираме спрямо каменната плоча, намерена от Никола Гигов в село Гела, с изсечените по нея 978 букви.
koptska_finikiiska.JPG
"В битката за писменост Орфей не е тръгнал към пиктограмите, иероглифите, клинописа и други писмена, а избрал коптските букви, които са като „сиамски близнаци“ с „кирилските букви“.
В тази плоча от село Гела най-много са кирилските и коптските букви, и съвсем малко финикийските, гръцки и латински букви. Но не бива да мислим, че пренасянето и създаването на азбука е по силите само на един човек. В създаването на новата азбука участват: гениалният Орфей, брат му Лин, поетът Музей, поетът Аристей, сродникът Кадъм, финикиецът Паламед. Орфей, Лин и Аристей са познавали финикийските букви. И не случайно Еврипид пише: „На тракийски таблички е записано Орфеевото слово“. Същото потвърждават и Хераклид, и Платон, и Питагор."

И ето още какво пише Гигов за намерената от него плоча:
Каменният надпис от села Гела е по-стар от досегашните надписи по нашата земя, защото в него си личи развоят на азбуката. В Египет и Финикия азбуката е от 22 букви – всичките съгласни. Но азбуката в Родопите – село Гела – е не само от съгласни. Тук виждаме пробив на някои гласни и особено на гласната „А“ – божественият знак. В надписа от село Гела буквата „А“ се повтаря над 80 пъти.

Плочата е голяма – дълга е един метър и е широка 85 сантиметра. Съдържа 978 букви на 25 линеарни реда.
Издълбаните 978 букви включват коптски букви, финикийски, много кирилица, гръцки и латински букви (малко). Това сякаш наистина е подложката, върху която са работили светите братя Кирил и Методий. Чрез пренесените от Орфей букви ние сме дали писменост на цяла Европа!
kamenen_nadpis.jpg
Последна промяна от Anonymous на 19 яну 2009, 21:37, променено общо 1 път.
Р.Ч.

иво

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от иво » 19 яну 2009, 15:58

Извинете за глупавото уточнение но от тази плоча с буквите по нея , аз виждам кирилската ни азбука.
Излиза , че братята Кирил и Методи са копнали азбуката на тракиеца Орфей? така ли?
Щом Орфей и приятели са създали първи буквите какво тогава са създали Кирил и Методи.. Май нищо не са създали ами може би са намерили някои стар ръкопис и хайде-е-е-е..... на ви нова азбука.

АМи то тогава 24 май трябва да е ден на тракийската писменост, а не на славянската /да де българската/.

kdimov
Мнения: 6
Регистриран: 22 яну 2009, 14:25

Re: "Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" Васил Йончев

Непрочетено мнение от kdimov » 22 яну 2009, 14:57

Здравейте,
новости по темата интересни за вас има в книгата на Георги Бялков "Началото" издадена 2006г от ИПК Збелсурд СД.
В събота ще се видя с автора да видя, дали има още екземпляри налични от тиража.
Ако няма, ще ви сканирам съществените пасажи и кача в интернет.

С няколко думи теорията му(доста съвестно доказана) е:
че не траките са пишели на гръцки букви (както е разпространено),
а елините(и не само те) са използвали тракийските букви, чието оформяне е започнало около 4500г. пр.н.е. Писмените знаци последователно са разгледани върху съдчето от Градешница, чашата от Овчарово; знаците от Белинташ; глинения печат от Караново; Езеровския пръстен и др. Аз от своя страна обмислих, защо точно при траките се появява за първи път писменност, но това е все още хипотеза подлежаща на доказване. И ще я изложа само при наличие на интерес във форума.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост