Волжска България

Позната и непозната...
saradiva

Волжска България

Непрочетено мнение от saradiva » 28 фев 2009, 21:45

Отдавна имам желание да отворя теми за различните Български държави, които са предшествали или са съществували паралелно с нашата, Дунавска България. Появи се и повод да го направя и първо да се насоча към прелюбопитната история на Волжска България.
Преди няколко дни ми възложиха задача – да подготвя материал, посветен на 131-вата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Зарадвах се, защото отдавна ми се искаше да пиша за една от най-големите светини за българите – Самарското знаме! E, в материала си включих само част от написаното по-долу, но имах рамкиране на обем и нямаше как. Тук обаче има как...
Всъщност, уж всички знаят толкова много за Самарското знаме, а пък малцина са онези, които могат да отговорят на въпроса:
Защо в руския град Самара е ушито и избродирано бойно знаме, което да вдъхновява борбите на българският народ срещу чуждото иго? :roll:
Истината доскоро се премълчаваше от всички, но днес за нея се говори все по-често.
И все по-често някой се осмелява да каже, че в днешна Самара, както и в повечето селища, разположени в огромен отрязък от съвременна Русия, и до сега има много жители, които се определят като … българи! Защото всички те, както и техните деца и внуци, са всъщност потомци на древните ни събратя от Волжка България.
bulgariazsiva1.gif
bulgariazsiva1.gif (181.92 KиБ) Видяна 10615 пъти
Въпреки Голямото потулване на истината от имперски руски историографи и политици, съветски руски историографи и политици, както и от съвременни руски историографи и политици, непрекъснато през вековете все е „изскачал” някой факт, откритие или извор, който пагубно е торпелирал част от Големите лъжи, здраво застопорени в Историята от руския керван-историци, служещи вярно на Руския напън да се превърне в Трети Рим на Евразия.

Развенчани лъжи:
1. Всичката земя, върху която пише "Русия", не е извечно руска, напротив - по-голямата й част е била владение на древните българи.
2. Онези, дето руснаците и техните приятели от Балканите наричат "татари", са всъщност древни българи - които нито са с дръпнати очи, нито са номади, нито пък са варвари. Защото варвари и номади градове не строят /господа офицери!/. Нито пък татари! /А и “татар” не е определение за етнос – това е унизителна форма на дума за “чужденец” на монголски език и до днес./

Факти:
През 1997 г. екипът на проф. Фаяз Хузин започва разкопки в старата част на Казан.
На голяма дълбочина под останките на късните периоди се появил непознат културен пласт. Постепенно се очертало неголямо селище, оградено с дървена стена и ров. То имало търговско-занаятчийски квартал и жилища за гарнизона. Откритите предмети, без изключение и без съмнение, били датирани към IХ-Х в. Особено важни са арабската сребърна монета от Х в. и незнайно как попадналата чешка монета на княз Вацлав (907-935). Но не това било голямата сензация. А откритието, че съгласно азбуката на археологията, градът се оказал част от прочутата салтово-маяцка култура, определяща ясно наследниците на Велика България на кан Кубрат. Изводът бил категоричен - Казан се оказал град, създаден в една от българските средновековни държави, известна днес в науката като Волжско-Камска България.
.jpg
.jpg (53.33 KиБ) Видяна 10284 пъти
Историята започва след 660 г., когато умира великият хан Кубрат. Смъртта му съвпада със страшното нашествие на хазарите, разгромили Велика България. Един от синовете му, Котраг, тръгва със своите конници из непознатите и враждебни степи на север. Най-многобройни сред тях са кутригурите, известни като сребърни българи. Те достигат района на Средна Волга, където през VIII-IХ в. влизат в контакт с древноунгарски и хунски племена. През 922 г. хан Алмас обединява отделните племена и създава Волжско-Камска България. Животът му преминава в битки със стария враг, хазарите. За да се противопостави, той се свързва с арабския халиф Муктадар. Цената е приемането на исляма.
По-късно киевският княз Светослав Игоревич слага край на хазарската държава. Земите на Волжско-Камска България са напълно освободени и това полага началото на голям разцвет. До ХII в. тя обхваща огромна територия от днешната Самарска област в Русия до Северна Чувашия и Южното Приуралие. Мощната държава контролира прочутия Път на коприната от Азия към Европа по Волга. Това й дава възможност да развива търговията и да натрупа несметни богатства. Издигат се яки каменни градове като първата столица Биляр, по-късната Болгар, Сувара и др. Арабските автори Ибн Фадлан, Ибн Руста и руските хроники с удивление разказват за приказната страна България.
kartaVoljkaBulgaria.1.jpg
Както се вижда, Волжска България е била над десет пъти по-голяма от Симеонова България. А край днешния гр. Самара се е намирал един от най-големите градове-крепости не само на Волжска България, но и на средновековна Европа – днес останките от него са наречени Муромското градче.
Разбира се богатство на Волжска България привличало много нашественици. Особено агресивни били руските князе. През 977 г. се разразила първата голяма война на русите с българите на Волга. А от ХI в. основен враг на Волжско-Камска България става Владимиро-Суздалското княжество, предшественикът на Московска Русия. Въоръжените сблъсъци продължили повече от 200 години - чак до 1229 г., когато най-сетне бил сключен мир. Двете страни се помирили пред идващата от изток смъртна опасност - монголското нашествие. Волжко-Камска България станала предната и най-важна преграда срещу голямата азиатска заплаха за Европа. И макар че държавата все пак била завладяна и влязла в границите на Златната орда, тя все пак запазила значителна автономия.

Българските първенци бързо се издигнали в управляващия елит и през ХIII-ХIV в. наследниците на Котраг преживели втори разцвет. Именно тогава процъфтяла и северната част на Волжско-Камска България с главен град Казан. През ХV в. обаче напълно освободилото се от монголската власт Казанско ханство отново се сблъскало с руските войски, този път на Московското княжество. Последната дата е 1552 г., когато, след поредица военни походи и след продължителна тежка обсада, войските на Иван IV Грозни превзели българската столица Казан. След това го превърнали в гробищен град.
И така, след многогодишни опити отслабената от многократните монголски нашествия Волжка България, паднала под властта на Русия. Първият държавен акт на цар Иван Грозни бил да се обяви за български кхан.
По-късно, в края на XVI век, той се самопровъзгласява и за “цар на руси и българи”.
Но получава и прозвището “българоубиец”. Защото при завладяването на красивите и богати български градове, неговите войски избиват над 400 000 българи. За да се оправдае пред Европа за този истински варварски акт, Русия заявила, че наказва “татарите”.

В мемоарите на пътешественика Питър Хенри Брюс от 1722 г. пише: "… пристигнахме в Самара. Градът принадлежи на царството Болгар. Животът и нравите на българите в Самара са много сходни с онези на живещите в Казан българи."

Близо 3 столетия по-късно потомците на древните волжски българи даряват бойно знаме на своите братя по кръв. От едната му страна поставят лика на чудотворната Казанска Богородица, а от другата - образите на светите братя Кирил и Методий. Кметът на град Самара Кожевников лично връчва светинята на българските опълченци в Плоещ, Румъния, с думите:
“Юнаци!... Както в деветото столетие Кирил и Методий са освободили НАС, българите, от невежеството, така също и днес, посред българското опълчение, те ще го насърчават в сраженията и ще му помагат най-сетне да избави България и отечеството от турското робство."
0901.jpg
0901.jpg (53.89 KиБ) Видяна 10309 пъти
.jpeg
Понастоящем Самарското знаме се съхранява в Националния военноисторически музей в София.
…..
През 2005 г. бе чествана 1000-годишнината от основаването на Казан. Този факт дълго време бе отричан в руската и съветската историография. Твърдеше се, че градът е създаден едва в ХIV в. …
Последна промяна от saradiva на 28 юни 2009, 19:12, променено общо 4 пъти.

иво

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от иво » 28 фев 2009, 22:46

Е-е-е - ти ме разби с инфо saradiva! :shock:

Значи за туй са ни викали братушки… ;) Ами то накъдето и да погледна на картата виждам , че повечето е българско! То какво остана за Русия? :roll:
На черно море /сегашна Украйна/ до отсам Дунав е бил Аспарух. Котраг виждаме какво е създал на картата.
Едно време вдясно от Волжка България са били Монголските племена. Преди време бях чел , че Чингиз Хан са го спрели Волжките Българи. Ако не са били те - монголите е можело да стигнат до Европа. :idea:
Но нашите не са се огънали. Дори и синовете на Чингиз Хан не са могли да пробият през Българите…. Едва внуците на Чингиз Хан са успели да сломят голяма част от Българските градове.
После какво става ,когато нашите се освобождават от монголите през 15 век - И... ХОП... тогава се намесил Иван Грозни….. То сакато куче без три крака е много лесно да го утрепеш! Че и Ивановата работа… превзел Казан….. ами как няма да го превземе….. :?
За такова действие си имаме наша поговорка „с чужда пита помен прави”. Само че май много солен ни е излязъл този „помен”. :o :twisted:

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от time » 28 фев 2009, 22:56

:!: Saradiva, поздравления за невероятния труд!!!

Миротворец
Мнения: 44
Регистриран: 16 фев 2009, 14:04
Контакти:

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от Миротворец » 01 мар 2009, 01:19

"Името "българин" означава "мъдър, знаещ човек", отбелязва арабският пътешественик Абу Хамид ал Алдалуси (Абу Абдаллах ал Гарнати), посетил на два пъти Велики Болгар, в 1135-1136 и в 1150г.

Прославяна и възпявана е красотата на българката. Насири Хусрау в един стих казва: "О, Боже благий. Ти не трябваше да сътвориш в такова съвършенство устните и зъбите на тия чаровни българки, които са блестящи като луната".
Друг персийски поет, Адалолод-дин Мохаммад Балхи от XII в., пък възкликва: "На оня свят, в рая, красотата на жените надминава дори красотата на българката."
Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.

Saint Denis

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от Saint Denis » 01 мар 2009, 09:38

Сарадива, ние с теб паралелно търсим едно и също. Има и още нещо за Самарското знаме - днешното е базирано на това, историческото. ;)

Ще ви дам един линк за Болгар, на който можете да прочете "любимите" руси братушки и Сталин как се отнасяли към волжките българи! http://web.hit.bg/bgsviat/parvaBGrepublika.html те до днес искат да бъдат записани в паспортите си българи, но не им дават. Имат си българско освободително движение, същестуващо и до днес. Водят го за "терористична организация", защото са мюсюлмани.

Saint Denis

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от Saint Denis » 02 мар 2009, 18:17

Днес в freeforum.politolozi рекламираха сайт, който включва:

Дунавска България

Волжка България

Кубратова България

Балхара

Прародина

Фолклор


Ето и за Волжка България - http://samoistina.at.ua/volzka.htm

purusha

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от purusha » 03 мар 2009, 11:10

Saint Denis, просто си ми като гид в И-нет пространството! Сайтът, към който си дала линк, е разтърстващ! И след написаното от Сарадива и инфото от него - направо пощурях! Честно казано не знаех, че са толкова ужасни нещата за волжките българи. Ами че то си е направо пет вековно руско робство! :cry: Пък и като се замисля, че туй дето го имаме тук като държава от 131 години не е ли пак същото, дето го влачат като окови братята от Волга? :| Само че те са Волжка губерния, пък ние - Дунайска! :cry: Ха да ни е честит Празника на Свободата!!! :( ...

ntsk

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от ntsk » 03 мар 2009, 13:01

Сайтът, за който пише Saint Denis, наистина е готин 8-) . Интересни статии намерих там...
А това е сайта на Булгар Иле: http://www.bulgarile.narod.ru/index.html

На мен ми беше много интересно и обръщението на Българския национален конгрес /в Казан/ към българския народ, което го има на другия линк, който дава Saint Denis /на сивата лента вляво/:
http://web.hit.bg/bgsviat/parvaBGrepublika.html

cheter
Мнения: 51
Регистриран: 04 яну 2009, 16:17

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от cheter » 05 мар 2009, 20:23

Здравейте,
Много ме впечатли разработката ти saradiva, особено думите на кмета на гр. Самара към българските опълченци. Бих искал да узная кой е източника в който са записани тези думи. Интересно ми е и дали има сведения за волжски българи учавствали във Руско - турската освободителна война.
Благодаря предварително.
Поздрави!

saradiva

Re: Волжка България

Непрочетено мнение от saradiva » 06 мар 2009, 01:15

Благодаря на всички за добрите оценки. Живот и здраве и да имам време куп неща имам да пиша още… :D

Cheter, думите на кмета на Самара Кожевников са представени в няколко сайта и форуми и от един от тях съм ги взела. Цитирала съм ги със съкращения, за да отсея онова, което е свързано с поставената от мен теза – Самарското знаме е изработено от българи за българи!
Искаше ми се да се поровя из библиотечните фондове, за да открия източника на тази реч – но за това трябва доста време, а в момента не мога да си го позволя.
Но :!:
Ще споделя за теб и за другите съфорумци един интересен /и очакван/ факт:
:idea: Забелязах подчертано и, според мен, тенденциозно разминаване в различните източници по отношение на използваните думи от кмета на Самара. Всъщност в почти всички сайтове и статии из Нета думите са следните:
“Юнаци! С вас наедно ние днес празнуваме първата година на това знаменито и първо българско знаме, върху което са изображени славянските апостоли Кирил и Методий, паметта на които днес тържествено се слави по сичка Русия и целия славянски свят. Както в деветото столетие Кирил и Методий са освободили славянството, а особено нас, българите, от идолопоклонството и невежеството, така също и днес ще се намерят посред българското опълчение, ще го насърчат в сраженията и ще му помагат най-сетне да избави България и отечеството им от турското робство."

Същевременно обаче един „другар”, Йордан Ценов, който се е писал „дългогодишен изследовател на историята на Самарското знаме”, в своята книга „Знамето и губернаторът” е цитирал Кожевников така:
„Юнаци! Ние с вас днес празнуваме първата годишнина на това знаменито и първо българско знаме, което има образите на светите апостоли Кирил и Методий, паметта на които в тази минута се чества и слави по цяла Русия тържествено и в целия славянски свят. Руските камбани възвестяват славата им и свещениците във всяка руска църква говорят за значението на проповедите и дейността на светите апостоли Кирил и Методий за славянското могъщество и просвета...
Тъй както през IХ век светите апостоли Кирил и Методий са освободили славянския свят въобще и българския в частност от езичество и невежество, така и днес те се намират сред Българското опълчение, ще го въодушевяват в сраженията и ще му помогнат да избави България! Вие, драги соколи и синове на България, вървете и се сражавайте под това знаме за свещените права, езика и вярата на България!“


Лесно могат да се открият различията между двете речи. Във втората е изпусната много удобно най-важната част, доказваща, че жителите на Самара по това време се самоопределят като българи.
Подчертавам преди всичко, че книгата е издадена в Жан-Виденовата 1997 г., което означава, че е писана в Онова време… :!:

Та според мен другарят Йордан Ценов малко е поскрил някои неудобни думички и е добавил няколко от себе си –„за да има пластичност и експресивност словото на кмета Кожевников” :lol: /както би се изразил някой лит.крит. от неговия „ранг” :ugeek: /.
Защо смятам така.
Първо: другаря Йордан Ценов е дългогодишен сътрудник на в-к „Земя”, за който е знайно, че е орган на преданните привърженици на старите комунисти /съдя от стопанина на вестника, бившия шеф на бившия 6ти отдел на ДС Д.Иванов/. Цяла страница е посветена на книгата в zemia-news.bg от 27 Февруари 2009.
Вижте я и тук: http://nezavisim.net/2008-04-26-11-18-1 ... 7-00-47-53

Второ: В различни конкурси, организирани от Национално движение „Русофили”, за помощна литература се препоръчва именно книгата на Й.Ц. „Знамето и губернаторът”. А това вече подсказва приятелство и сътрудничество с влюбените в Мать Великая Русь другари.

Тези два факта само са достатъчни, за да се сетим, че един такъв зависим автор едва ли ще цитира онези думи на Кожевников, доказващи еретичната истина, че Самарското знаме е ушито от самарските ни събратя по кръв - потомци на волжките българи. Тези думи обаче са цитирани във всички останали сайтове и форуми.

Но ето го и третият факт: :idea:
Има ли нормално мислещ българин, който ще повярва, че през далечната 1877 година, Кожевников в реч пред опълченци готови за сражение /не пред академичен съвет/ ще употреби такъв завързан израз: „свещениците във всяка руска църква говорят за значението на проповедите и дейността на светите апостоли Кирил и Методий за славянското могъщество и просвета” :?: :!:
Или пък още по-странния: „Кирил и Методий са освободили славянския свят въобще и българския в частност” :?: :!: Подобни формулировки с "въобще" и "в частност", са съвременни и никой българин, нито руснак не ги е употребявал преди 132 години!
А и още нещо неестествено: След като Кожевников говори пред и се обръща към Българското опълчение, нормално ли е в речта си да го постави в трето лице :?: :!:
„така и днес те се намират сред Българското опълчение, ще го въодушевяват в сраженията и ще му помогнат да избави България!”
А след това, да им каже: „Драги соколи и синове на България…” :?: :!:

Така че голямо финтифлюшкване и външна удобна украса му е ударил, според мен, Данчо Ценов.

Та ще бъде добре, Cheter, ако изнамерим източника на тези слова. Макар че съм песимист – сигурно всяко свидетелство вече е унищожено. По стар руски и русофилски обичай…

/ Мисля си, този Йордан Ценов, да не би да е онзи Йордан Ценов Начев, който е автор на три „важни” разузнавачески и шпионски книги:
Вербовка и агентура - 2000г
Вербовка, агентура, разузнаване 2006 г.
Конкурентно разузнаване 2007 г./

И още един странен факт:
В издадената през 1983 г. книга „Кръст за храброст за Самарската светиня” на д-р Георги Вълков, са представени подробни и всеобхватни спомени на Леон Филипов, свидетел на живота на Опълчението в лагера край Плоещ. В тези спомени няма нито ред за реч на Кожевников към опълченците /?!/. Пише само:
„… главнокомандващият Николай Николаевич изпратил телеграма до императора, с която го уведомил, че е получил от Самарската делегация (кмета на Самара Е. Т Кожевников и съветника П. А. Алабин) знаме за българските дружини и че на следващия ден то ще им бъде предадено…”
А иначе има подробно предадени речите на полк. Калитин, на опълченеца дядо Цеко, на П.Алабин, на А. Марчин. Но нито думичка няма от кмета на Самара?!

Изводите са ясни за всички!

Има хубави филмчета за Руско-турската война ето тук:
http://www.youtube.com/Kubrath

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта