Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Позната и непозната...
saradiva

Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от saradiva » 28 яну 2009, 19:17

Това открих тази сутрин - новина от инфо-сайт:

"Фотоизложба „Скални мистерии – древността проговаря” ще бъде представена в музей „Земята и хората”, съобщиха от музея. Изложбата ще бъде открита на 28 януари 2009 г. и ще продължи до 21 февруари.
Тя е поглед към четиригодишните проучвания на група хора с различни специалности, обединили усилията си да проникнат в тайните на почти неизследвана ранна праисторическа цивилизация. Тя припомня мистиката и великолепието на най-ранните паметници на една изчезнала човешката цивилизация. Тези паметници са представени отчасти в предишните ни две изложби. Сега главната цел е да споделим първите резултати от анализа на събраните и проучени данни. Както и да представим изводите си за характера и предназначението на врязаните в скалите на Родопите знаци и символи, оставени от една общност с изумителни познания.
Отново ще припомним, че датирането на скалните паметници е много по-ранно от приетото досега.
Началото на тяхното изграждане е свързано с края на неолитната епоха. Някои скални светилища са основани още в края на VІІ и в началото на VІ хилядолетие пр.н.е. Или светилищата в Източните Родопи са с 1000 години по-стари от известните в цял свят египетски пирамиди и от цивилизацията в Месопотамия.
Цялостната светилищна система в Родопите се създава през втората половина на каменно-медната епоха (през V хилядолетие пр.н.е.) – т.е. почти 4000 години преди траките да заселят нашите земи.
В края на каменно-медната епоха скалните светилища са изоставени и запустяват за продължителен период от време. Едва 2500 години по-късно траките преоткриват старите свещени места.
Ранните праисторически скални комплекси в Източните Родопи са свидетелство за културния разцвет на една общност с изумителни познания – общност, която изработва най-старите в света златни изделия и на базата на постоянно и продължително наблюдение на небесните тела създава лунни и слънчеви календари. Общност, която води запис за нещата и събитията и се стреми да предаде тази информация на следващите поколения."


Тази информация ме предизвика да отворя тема за така наречените "Скални мистерии".
Ядосват ме няколко неща, не само в тази кратка новина, но и изобщо като отношение от страна на "научните" кръгове /слугинаж на властта ;) / и националните медии /слугинаж на слугинажа на властта ;) /.

1. Защо никъде, ама никъде в И-нет не се споменават имената на учените, работили четири години по темата за скалните паметници в Родопите. Какво значи "група хора с различни специалности"?! Ако това беше Н.Овчаров то щяха да са снимки, та интервюта, та фойерверки, та чудо! А тук - новина без назовани действащи лица!..
А всъщност, ръководители на екипа са проф. Ана Радунчева и ст. н.с. д-р Стефанка Иванова (археолози от НАИМ при БАН, секция “Праистория”). А останалите са: Мария Златкова (инженер- геофизик), ст.н.с. д-р Мария Гюрова (археолог), Стоян Петков (спелеолог - техническо осигуряване), Христо Тотев (водач), Николай Генов (художник-фотограф), Николай Николаев (художник). В рамките на своите възможности в експедициите участват инж. Никола Ланджев (спелеолог), Дамян Гюров (оператор), инж. Иво Тачев (спелеолог), доц. Руслан Костов (геолог). В проучванията като консултанти взимат участие проф. Цанко Цанков (геоморфолог) и ст.н.с. д-р Георги Нехризов (археолог).
Но онова, което искам да подчертая, е, че А.Радунчева и Ст.Иванова не са долюбвани от Н.Овчаров – приятел и състудент на президента и син на другаря Димитър Овчаров. Затова и техните имена не са споменати като ръководители на екипа, правил проучванията. Защо не са долюбвани от него: Преди време, когато Н.Овч. започна да рови Перперек и Татул, тези две дами изказаха публично възмущението си от башибозушкото му отношение към скалните паметници, носещи безценни сведения за историята и археологията. Подробности за нескопосаното ровене на Н.Овч.:
http://www.bg-history.info/1023/Stefank ... rikon.html

Та затова в слугинажните медии няма да видите изписани имената на А.Радунчева и Ст. Иванова.

Това е едната страна на нещата
И, за да не реши някой, че съм им адвокат, сега към онова, което ме дразни пък в тяхното мнение:

2. Защо тези две госпожи наричат древните траки: „неизследвана ранна праисторическа цивилизация”, „изчезнала човешката цивилизация”, „знаци и символи, оставени от една общност с изумителни познания”. :( Става дума за „края на VІІ и в началото на VІ хилядолетие пр.н.е.”, а цялата светилищна система в Източните Родопи според тях е изградена през V хилядолетие пр.н.е. Следва уточнението: „… почти 4000 години преди траките да заселят нашите земи.” Добре де, ама откъде идват тези траки? От Космоса ли ги спускат? :roll: И като как е станало това, след като, доказано е, те са били най-многобройният народ след индийците? И още – значи траките идват отнякъде си, преоткриват светилищата на древната неизвестна цивилизация и изведнъж започват да ги използват!?!?!? Това е пълно безумие според мен! Подобни каращисвания на ритуали, вяра и религия е немислима за древните хора! Светилищата не са като чинии за ястия – всеки ги взема и си сипва в тях да яде! :)
Напротив – всеки народ с нова и различна вяра е разрушавал храмовете и тотемите на предишната, като е изграждал върху тях своите – с цел да наложи власт и консолидация на членовете на общността! И ето го разковничето – ЗНАЧИ ВЯРАТА НЕ Е БИЛА НОВА И РАЗЛИЧНА! :idea: Т.е., траките, дето ги пишат, че току са се материализирали от някъдеси, всъщност са започнали да ИЗПОЛЗВАТ СВЕТИЛИЩАТА НА ПРЕДЦИТЕ СИ – СЪЩО ТРАКИ!!! :idea: :idea: :idea: Те са били потомци на същата цивилизация, „…с изумителни познания – общност, която изработва най-старите в света златни изделия и на базата на постоянно и продължително наблюдение на небесните тела създава лунни и слънчеви календари. Общност, която води запис за нещата и събитията и се стреми да предаде тази информация на следващите поколения.". Какво има да се чудят и да се маят?!?!?!... Друг е въпросът какво се е случило, че тези светилища и земи са били изоставени, както казват учените?… :?:
Да, вярно е, че може би не съм права, тъй като и за това, което твърдя няма доказателства. НО – И ЗА ТЯХНАТА ВЕРСИЯ НЯМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА!!! Защо тогава да не приемем за вярна другата теза - която представя тракийската цивилизация в истинската й светлина?! Пред нея бледнеят и елини, и шумери, и египтяни, и прочее "велики" творци на "велики" цивилизации! ;) ...
Но, ако все пак допуснем, че наистина става дума за неизвестна общност с богата култура – къде е изчезнала тя?!?!?! Изпарила ли се е?! :roll:
И да вземат да се разберат нашите учени какво ще говорят за нея, че вече много високоразвити и многолюдни, пък изчезнали цивилизации им се събраха. Траките – появили се, намножили се, поживели и изчезнали мистериозно, българите – появили се, намножили се и ги претопили мистериозно в славянското море; сега пък и една непозната високоразвита цивилизация – появила се, направила си светилища и прочее забавления и /пак за забавление/ взела, че изчезнала /и тя/…. Само великите славяни и гърци още от зората на народите са на този свят – имало ги е, има ги и ще пребъдат във вековете! Глупости!!! :lol:
Като ги съберем така нещата, май започват да звучат доста несериозно и абсолютно ненаучно… Но пък много политически удобно за Русия и Гърция!...

Все се чудя :roll: – а бе защо нашите учени не твърдят нещо, което ще подчертае земите ни като уникални и интересни за всички любители на историята по света, а все следват хипотези, за които използват гръцки, руски, че и македонски източници. В тях никога нищо не е в интерес нито на българите, нито на траките!
Например: Някой няма ли да каже: БЪЛГАРИТЕ СА АВТОХТОННО НАСЕЛЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ. ОБЩНОСТИТЕ ИМ СА БИЛИ НАРИЧАНИ ТРАКИ ДО ИДВАНЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО. ОЩЕ ПРЕДИ НОВАТА ЕРА СА ЗАПОЧНАЛИ РАЗСЕЛВАНЕ ИЗ ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНА РУСИЯ И МНОГО СТРАНИ ОТ БЛИЗКИЯ И ДАЛЕЧЕН ИЗТОК… :D :D :D
Това трябва да кажем всички! :idea:
И ще започнем да НАМИРАМЕ доказателства за тази теза. Пък другите нека доказват обратното! И в едната, и в другата посока аргументите са еднакво малко. Но така поставената теза, ще работи за популярността на България и ще е вид заявка за категорично вписване сред Големите цивилизации в историята на света. Където ни е мястото! А има ли ни в историята, доста по-лесно стават много неща и в географията, т.е. в икономиката… Че В сравниние с гърците, ние си имаме много по-подплътена древност и история -чрез: наша азбука, наша писменост, наша църква, древна история – ама наша, българска, а не елинска или някаква друга… Така че, какво ни пречи да го направим?! :)

Айде, вие сте, че се увлякох…
Последна промяна от saradiva на 31 яну 2009, 16:34, променено общо 1 път.

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от men » 29 яну 2009, 11:22

Много голяма тема...
Много ми хареса примера с чиниите!
Представяш ли си ескимос, седнал пред пълен набор
фин майсенски порцелан и с пълен набор прибори!
Как ли ще се справи!....
То и аз едва ли ще се справя! :shock: :oops: :lol:

ntsk

Re: Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от ntsk » 29 яну 2009, 13:10

saradiva написа: ...
Добре де, ама откъде идват тези траки? От Космоса ли ги спускат?
...
И още – значи траките идват отнякъде си, преоткриват светилищата на древната неизвестна цивилизация и изведнъж започват да ги използват!?!?!? Това е пълно безумие според мен! Подобни каращисвания на ритуали, вяра и религия е немислима за древните хора! Светилищата не са като чинии за ястия – всеки ги взема и си сипва в тях да яде!
...
Напротив – всеки народ с нова и различна вяра е разрушавал храмовете и тотемите на предишната, като е изграждал върху тях своите – с цел да наложи власт и консолидация на членовете на общността! И ето го разковничето – ЗНАЧИ ВЯРАТА НЕ Е БИЛА НОВА И РАЗЛИЧНА!
...Т.е., траките, дето ги пишат, че току са се материализирали от някъдеси, всъщност са започнали да ИЗПОЛЗВАТ СВЕТИЛИЩАТА НА ПРЕДЦИТЕ СИ – СЪЩО ТРАКИ!!!

...
Само великите славяни и гърци още от зората на нарoдите са на този свят – имало ги е, има ги и ще пребъдат във вековете! Глупости!!!
...
БЪЛГАРИТЕ СА АВТОХТОННО НАСЕЛЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ. ОБЩНОСТИТЕ ИМ СА БИЛИ НАРИЧАНИ ТРАКИ ДО ИДВАНЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО. ОЩЕ ПРЕДИ НОВАТА ЕРА СА ЗАПОЧНАЛИ РАЗСЕЛВАНЕ ИЗ ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНА РУСИЯ И МНОГО СТРАНИ ОТ БЛИЗКИЯ И ДАЛЕЧЕН ИЗТОК…
Много ми хареса поста ти, saradiva! :D
В днешно време ни е нужен един нов/стар/ поглед, различен ъгъл на виждане, на нещата. Трябва да отърсим съзнанието си от /манипулативно/ натрупаното с времето. Само тогава ще започнем да разбираме огромните мащаби на познанието на нашите древни предци и от друга страна - "филма", в който се е вкарало днешното т.нар. "човечество".
Позволих си да цитирам фразите от мнението ти, които най-силно ми допаднаха. 8-)
Последна промяна от ntsk на 31 яну 2009, 17:47, променено общо 2 пъти.

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от men » 29 яну 2009, 17:17

"Добре де, ама откъде идват тези траки?"
Абе, май са ги спуснали с парашути, а може и да са долетели от някъде...
По същия начин и Климент и Наум са ги спуснали с парашути край Охридското езеро....
Малко смях! :lol: :lol: :lol:

purusha

Re: Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от purusha » 31 яну 2009, 17:19

saradiva написа:
"И да вземат да се разберат нашите учени какво ще говорят за нея, че вече много високоразвити и многолюдни, пък изчезнали цивилизации им се събраха. Траките – появили се, намножили се, поживели и изчезнали мистериозно, българите – появили се, намножили се и ги претопили мистериозно в славянското море; сега пък и една непозната високоразвита цивилизация – появила се, направила си светилища и прочее забавления и /пак за забавление/ взела, че изчезнала /и тя/…. Само великите славяни и гърци още от зората на народите са на този свят – имало ги е, има ги и ще пребъдат във вековете! Глупости!!! :lol: "

Територията на днешната българска държава - Бермудският триъгълник на Балканите!!! :idea: :idea: :idea:
Изчезват всички неудобни - не-славяни и не-гърци!
Сал славянци и гърци ги не лови мистериозната изчезванка в небитието! :twisted: :twisted: :twisted:
Брей, живи гяволи, брей! Брех, брех, брех... :lol: :lol: :lol:


men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от men » 17 мар 2009, 14:33

SUM: …Та казано по-просто - посветените по нашите земи много добре са знаели каква е формата на Космическия Разум /Брахман/!
Наистина посветените по нашите земи в древността са знаели каква е формата на Космическия Разум/Брахман/, знаели са за Очите на Брахман , знаели са и за Парабрахман-единното цяло от множество шестоъгълници, символично изобразявани с корубата на костенурка.
Вижте фотосите на проф.Ана Радунчева и от фотоизложбата "Послания от камък".
Очите на Брахман/Космическия Разум/:
radf1.jpg
radf1.jpg (84.11 KиБ) Видяна 9939 пъти
Шестоъгълниците на Парабрахман/Небесната костенурка/:
0108Kostenurki_Fotinovo_Nik.jpg
0108Kostenurki_Fotinovo_Nik.jpg (45.64 KиБ) Видяна 9925 пъти
Оля Желева: Стоунжендж в Родопите
В Родопите се намират каменни светилища и обсерватории, загадъчни като Стоунхендж във Великобритания и по-стари от египетските пирамиди.
Това разкриха пред медиите старшите научни сътрудници проф. Ана Радунчева и д-р Стефанка Иванова от Археологическия институт с музей при БАН.
Уникалните скални обекти са открити в района на Източните Родопи, обитавани от древна цивилизация преди 7000 години.
Над 20 години професор Радунчева е посветила на на скалните светилища в района на Родопите. През 2001 година към екипа й се присъединява д-р Стефанка Иванова, а през 2006 - геофизикът инженер Мария Златкова. След експедицията в началото на 2007 година се оказва, че скалните структури в Източните Родопи са част от
цивилизацията на едно много ранно общество, което принадлежи към най-старите цивилизации от този вид.
Непознатата досега цивилизация е била с изумителни металургични умения и астрономически познания. Паметниците, оставени от тях, предхождат с няколко хилядолетия издигането на египетските пирамиди, създаването на големите градове в Двуречието и световно известни паметници като Стоунхендж във Великобритания. „Това са хора, принадлежащи към така наречения енеолитен каменномеден период от нашата история, които слагат началото на европейската цивилизация“, обяснява д-р Стефанка Иванова.
Някои от скалните светилища в Родопите са създадени и функционират активно още през VII- VI хилядолетие Пр. Хр
А тук следва цитат от руското списание „Вокругсвета” за храмовия комплекс до с.Долнослав, Пловдивско:
„Оживление започнало сред археолозите около храмовата постройка № 2 – не много голяма добре съхранена. Вероятно ритуалът се е провеждал под открито небе, а вътре са пазели огъня. Храмът бил с три взаимно свързани помещения. В средното, заемащо голяма площ се намирал жертвеник. Достатъчно внушителен, изтеглен и приповдигнат на повече от метър над земята. На неговата торсова част се виждало скулптурно изображение на фалос.
Жертвеника неволно отвличал вниманието по разчистването на храма, затова не веднага забелязали как на една от стените се показвали ярки петна от краски. Все по-ясно се откривал охрен фон, на който все по отчетливо се появявало човешко лице в бели цветове.
Тази стена разчиствала Ана Радунчева.
- На нивото на очите ми се появи стенопис. Струваше ми се, че бялото лице ме гледа от тъмата на вековете – казва Ана – образът приличаше на иконописен. Бадемовите му очи непрекъснато ме гледаха. Впечатлението беше силно – сякаш лицето и очите се взираха в мен като в транс. Лице от чужда епоха, на чужд бог. Пламъка на култовия огън, в неговата размита светлина, в колебание с нагретия въздух озаряваше този суров образ...”

men
Мнения: 965
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от men » 08 апр 2009, 10:04

Ето един откъс от книгата "Ти си това 2 - Разбирането" относно загадъчната древна цивилизация оставила своята висока култура в Родопите:

"Другата група в Европа, с течение на времето, се развила и напреднала в познанието. Все пак с тях бил водачът им - Премъдрия Човек от Балканите. Няколко хиляди години ядрото на тази група било в центъра на Европа. Но през 5600-5400 г.пр.н.е. започнало голямото им преселение. Много малка част от тях се насочили към днешна Украйна, оттам покрай Азовско море и стигнали до Волга. Заселили се покрай реката, но не след дълго, някои поели към необятните простори на днешна Русия, а останалите тръгнали към Казахстан и Хималаите.
Другата, по-голяма част от ядрото на европейската група предприела поход на изток, към Балканите. Тези преселници се установили в Родопите, а по-късно се пръснали и по други територии, стигащи чак до бреговете на Черно море.
Заселниците в днешните Родопи са всъщност далечни предци на траките и на всички останали общности, които ще се развият много по-късно на Балканите. Трябва да се знае, че това не са били диви, варварски племена, а народ с култура и с познание за всемира. Между тях нямало конфликти и сблъсъци. Бил установен точен ред във взаимоотношенията - никой на никого не налагал волята си и не посягал на живота на другия. Нещо повече. Хората в Родопите използвали "писменост". Те изобразявали първо чрез танц основните енергийни вълни /татвите/, които ще текат през годината, а след това рисували тяхното движение чрез различни фигури върху предмети. Така знаели по всяко време, какво ще се случи през годината и предвещавали по-големите катаклизми, които предстоят. Освен тези графики те използвали образна символика, те. рисували фигури с различни знаци между тях. Това били "изречения", чрез които древните записвали мисли, идеи, послания. По-късно, при други народи, върху основата на тези "записки" ще се родят клиновидното и линеарното писмо. А във фолклора на българите ще се запази спомен от тази "писменост" сред орнаментите по престилките, килимите, носиите и др. Тези "записки", като рисунък и послания, са в основата на голяма част от етнографската култура на българите..."

ntsk

Re: Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от ntsk » 10 апр 2009, 14:30

Интересно е какво открих при едно от посещенията ми на Перперикон съвсем наскоро. Не бях го забелязал преди това, но този път, може би защото гледах от малко по-различен ъгъл, успях да видя няколко шестоъгълника допрени един до друг. Мястото се намира извън крепостта малко след кулата, на възвишението, което се явява като свръзка с отсрещния хребет. Там все още няма разкопки, доколкото знам. Самите фигури са добре оформени, личи си намесата от човешка ръка, за да бъдат издялани скалите в тази форма - а именно шестоъгълници като част от корубата на небесната костенурка - т.е. ПараБрахман.
С червената стрелка съм отбелязал един храст, който може да служи като ориентир относно повърхността, която съм снимал от два различни ъгъла. Понеже целия терен е издут нагоре, подобно купол /коруба на костенурка/, нямаше как да го обхвана наведнъж целия с една снимка. Затова снимах на два пъти, за да се видят шестоъгълниците в единия и в другия край. Голяма част от "корубата" е разрушена или е останала затрупана под почвата.
Незнам доколко си личи от снимките, но на място определено се вижда много по-добре!
Ето и снимките:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (46.75 KиБ) Видяна 2676 пъти
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg (50.21 KиБ) Видяна 2676 пъти
Clipboard03.jpg
Clipboard03.jpg (40.89 KиБ) Видяна 2676 пъти
Clipboard04.jpg
Clipboard04.jpg (34.31 KиБ) Видяна 2679 пъти

Миротворец
Мнения: 44
Регистриран: 16 фев 2009, 14:04
Контакти:

Re: Скалните мистерии в Родопите - хипотези!

Непрочетено мнение от Миротворец » 10 апр 2009, 18:36

Това и аз го видях, когато посетих Перперек, но по-интересното е, че помислих - това е нарочно направено и като че ли е оформено чрез топене на скалната маса.
Няма на какво друго да го оприличи човек освен на коруба на костенурка, дори след толкова години подложено на атмосферните влияния много ясно личат очертанията на плочките.
Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост