D3BEP 05/09/2011, 21:18
Добре е да ви напомня основните точки на спора:
1. Че няма никаква тракийска Сибила в Илиадата - по тоя върпос сама си направихте харакири. Пейрой и Акамант... Смешна история. Количеството на поста не значи качество итакива цитати по хубаво да ги няма, поне за мен, може и да има хора които им се радват, вече не знам.... Твърденията за такава Сибила както казах са от много по - късно време.
2. Че СИБИЛА и КИБЕЛА не са едно и също - странанта теория че са еднакв иВие ми я изградихте, при положение че имаме народ с древен култ към Сибила в лицето на Рим и ясни разгранияения с Кибела. Въобще линковете, които нашляпахте изобщо показват само, че сте тотално в обърквация. СИБИЛИТЕ СА ЖЕНИ. Не богини.Четете си собствените линкове, там това си пише, коя къде е родена и къде е живяла и прочие. Жрици, още по - малко на Кибела, не са. Приравняват ги съвсем правилно на делфийския оракул ,ако изобщо знаете за кои божества става там въпрос и няма да пробутате пак някоя Кибела. За Кибела, нито дума, майко велика
3. Че в историята е необходим подход, а не дирене на парче... Сега пък като се шамарихме за Кабиле, в Свещари кибела изплющяхме... Аве кой ви каза че е кибела, Сибила или която и да е? Сън някакъв? Ами те са мисля три жени на картинката. Всяка жена в тракийското изкуство вече е Кибела официално, така ли?
Какви ключове за отвъдното?
Кой е нарекъл жреците на Кибела Сибили?
Какво незримо е упоменато в Кибела, кой е казал че го е дала на СИбилите?
Цитат(Rea @ 05/09/2011, 17:09)
Вие казвате - култът към сибилите в Рим бил унаследен. Не е вярно това Ви твърдение. Този култ е етруски, привнесен в Италийските земи от хората на Еней след Троянската война. Не отричам, че култа към Богинята-Майка е разпространен в цял свят. Ала няма да се уморя да повтарям, че в земите на древна България нейното име е Сибила или по-точно Сивила, известна сега като Кибела.
Само това твърдение ...
Аз казвам ,че е унаследен от римляните, естествено от етруските. Очевидно не знаете кои са предишните обитатели на италия?
Още по очевидно е по второто ви изречение.
Еней не е етрусец и не е по - стар от Етруските. Тоест каквото и да се опитахте да кажете, не е вярно. ТОй е първият цар на РИм ,а именно царете откупуват сибилските книги от Етруските.... Това става малко след него. Нито има шанс той да е научил етруските, а после те обратно римляните, нито изобщо той въобще да е етрусец.
Я си пуснете пак нетя.
И намерете следните лица.
Quindecimviri sacris faciundis
Пожизнена жреческа длъжност в Рим. Това е единият веариант на колегията им ,варирала е от 2 до 15 броя, висшестоящи, патриции - магистрати.
Искам да ми обясните вашата теория.
- Значи Сибилите били жрици на Кибела.
- а тия лица са жреци от мъжки пол на жриците... Е така излиза , ма*а му стара... Жреци на Сибила са те, а тя - жрица на Кибела. Напаснахме ги.
Е. обяснете ми го. Тва задължителен мъжки жрец на задължителната женска жрица на непорочната Кибела малко в повече ми идва...
Как точно тия жреци са ... обслужвали... тия жрици, каква е била връзката между тях и прочие?