Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Позната и непозната...
Kris

Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:08

Здравейте. Преди две седмици във форума на АБВ една жена с ник Rea отвори тема за Кибела. Считаме, че изведеното от нея е много важно и поради тази причина си позволихме да копираме част от мненията в нашия сайт.
Цялата дискусия в АБВ можете да видите на този адрес:

http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=105235

От диалозите ние изведохме само това, което касае важните неща за Кибела и за Бал.
Приятно четене!


____________________________

Rea 04/09/2011, 22:12

Отговарям на един господин с животински ник:
Цитат(D3BEP @ 04/09/2011, 13:23)
Всъщнсот май името "Кибела" ни е познато само от гръцки и латински източници?
И не се ли пише Κυβέλη на гръцки? Ако въобще се пише ,защото сега поразгледах гръцките произведения, в ни едно не открих името. навсякъде разказват нещо като "фригийската майка" или "Планинската майка", а нашите масово го превеждат "Кибела".
Всъщност, изобщо не е така.

Кибела - Cybelе е известна много, много отдавна на древните българи под името Сибила или още Сивила. Това име се среща и в древнобългарската апокрифна литература.
http://www.kroraina.com/knigi/bg_ap/dp_17.html
От име на Богинята-Майка по-късно то става нарицателно за жените с по-особени пророчески дарби, считани за нейни служителки и наречени сибили. Сибила се е наричала и известна прорицателка от Троя. Троя да не би да е гръцка крепост? Като чуя да наричат сибилите древногръцки прорицателки и се изприщвам цялата. Що ли? Ами, някъде в гръцката митология да се говори за сибили? Не. Обаче, в българските легенди изобилстват разкази за мистични сибили и самодиви. Защо ли?.. И защо ли не някъде другаде, а в сърцето на Тракия се намира цяло нейно древно светилище с името Кабиле...
http://rock-cut.thracians.org/bg/s_m_cabyle.php

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:09

D3BEP 04/09/2011, 22:35

Отговарям на една госпожица с божествено съзнание:
Колежке,
Всичко тoва е много хубаво.
Обаче да се върнем на изходна позиция:
Името кибела сме го взел иот латински.
Римляните правят, ама МНОГО ХУБАВА РАЗЛИКА
между:
СИБИЛА: Sibyllae
и
КИБЕЛА: Cybele

Кибела е великата майка.
Сибила е пророчица, авторка на велики книги за Рим.
ДВЕТЕ ИМАТ ОТДЕЛНИ КУЛТОВЕ.
Римляните правят разлика между двете, като сибилският култ им е унаследен(доколкото си спомням още царете им откупуват книгите някъде от етруско), а кибелският - вносен. Даже имат истории как са внесли чуждата Кибела.

За троянската пророчица Сибила съвсем искрено ще помоля за източник, че нещо се обърках, а съм чел всички поризведения по въпроса сигурно двуцифрен брой пъти.
Да не се бъркате с Касандра?

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:11

Rea 05/09/2011, 02:03

Господине, моля да бъда извинена, ала имам намерението да отговоря на още един пост от предната тема. Нали разрешавате? Благодаря!
На моя пост:
Асет е просто съкратено име на ханаанската Астарта (Aset - Asht - Ashtoret), която е шумерската Инана и вавилонската Ищар. А ханаанците са ни кръвни братовчеди. Неслучайно името на ханаанския бог Бал, чиято съпруга се явява Астарта, се среща толкова често по тези древни БАЛкани като топоними, хидроними и т.н.
Вие отговаряте с:
Астарта е ФИНИКИЙСКА БОГИНЯ.

Господине, само да Ви информирам, че финикийци е гръцкото название на ханаанците.

---

Сега на въпроса Ви от този пост: Сибилите, Господине, са много. Те са пророчици и жрици в храмовете на Кибела.
Цитат(D3BEP @ 04/09/2011, 23:48)
За троянската пророчица Сибила съвсем искрено ще помоля за източник, че нещо се обърках, а съм чел всички поризведения по въпроса сигурно двуцифрен брой пъти.
Да не се бъркате с Касандра?
Господине, Вие не знаете коя е Сибилата на Троя?
Който е чел Илиада на Омир, веднага ще зацепи. А Вие да сте чувал за Хелеспонтската Сибила? Името Хелеспонт говори ли Ви нещо?
Източници - колко щете. Хем двуцифрен брой пъти да ги прочетете.

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:12

D3BEP 05/09/2011, 09:51

Мисля че и аз следва да се извиня за пререканието със същество от женски пол.

Сибилският култ в рим е държавен, обслужващите Сибила имат почти ранга на магистрати. Допитването до реликвите й има мистичен характер, прави се в изключителни за държавата случаи и от точно определени лица. Сибила има ясният характер на източен оракул.
ТОва няма нищо общо с кибела, която както вече казах е силно смесена с Изида и е богина за "всеобщо ползване".
Сибила е нещо каот човек съссвръхестествени способности. Кибела е незримата майка на Вселената.
Различават се също така по храмове, по дати на въвеждане, по митове, Както казах разликата между Кибела и Сибила е огромна и осезаема. Приликатае само във вашите българоезични уши и пола.

За финикийците мила госпожице само ще Ви кажа да чететесъдържанието някои от стелите, които ми пляскате. Финикийци има далеч преди да е имало гърци, те са почти толкова стари колкото Египет, а Ханаан е египетска буферна зона за трудни за контролиране идиоти - Хиксоси... и прочие. Изобщо проявявате една типично древноегипетска любов към "имената", но съм длъжен да Ви кажа, че не всеки език е свещен, т.е. тея еквилибристики нищо не доказват. Като казвам ФИНИКИСКА имам предвид ФИНИКИЙСКА, както като казвам НЕМСКА имам предвид държавата ,а не група неми хора.

Що се отнася до "хелеспонтската Сибила", моля Ви... Имам три превода на Илиада. Няма такова нещо в нея, няма и да има.
Дайте цитат?
Най лошото е че аз знам откъде идва това волно съчинение. НЕ е от Илиадата. и изобщо няма ... "Древногръцка номенклатура".
Помолете там който Ви подучва, да даде цитат. ТОй цитира МОЯ статия, която се опитва да върти срещу мен. Нема му се отдаде
Дайте ми го тоя цитат от Илиадата.

Финално, завършвам:
В историята по форумите има два типа хора.
Единият е които знаят и имат идея от нещата. Естествено, хората имат всякакви идеи, често различни, няма как всички да са верни едновременно, но отва не променя нещата.
Вторият тип са хората, които почти нищичко не знаят, но пък не могат да спрат да говорят, "догонвайки" с гугле търсачк ии други подобни, и поради тая причина често градят плиткоумици и показват на показ че изобщо не им е мястото в такива дискусии.

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:13

a4ovek 05/09/2011, 10:28

„В историята по форумите има два типа хора.
Единият е които знаят и имат идея от нещата.
Вторият тип са хората, които почти нищичко не знаят, но пък не могат да спрат да говорят”

Ти явно си от третия – които нищо не знаят а си мислят че знаят и пишат за да се убедят че поне нещо малко от малко знаят. Детска му работа. То затова още бъркаш културата на египтяните с култура на траките. Като пораснеш ще видиш разликата. Още скачаш на ластик.

Кибела е богиня за „всеобщо ползване” само в главата на ДЗВЕР. Това да не ти е мотика.
При нас Кибела е регистрирана по храмовете и по монетите на одриските басилевси и римските императори. Има я на скално светилище датирано 2000 г.пр.Хр. Името й не е латинско защото има глинени артефакти както и много монети от 4-3 в.пр.Хр от одриската столица Кабиле на които пише KABY ЛН NΩN
Забрави че Кибела е латинско име.

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:16

Rea 05/09/2011, 16:09
Цитат(D3BEP @ 05/09/2011, 10:51)
„Мисля че и аз следва да се извиня за пререканието със същество от женски пол.
Сибилският култ в рим е държавен, обслужващите Сибила имат почти ранга на магистрати. Допитването до реликвите й има мистичен характер, прави се в изключителни за държавата случаи и от точно определени лица. Сибила има ясният характер на източен оракул.
ТОва няма нищо общо с кибела, която както вече казах е силно смесена с Изида и е богина за "всеобщо ползване".
Сибила е нещо каот човек съссвръхестествени способности. Кибела е незримата майка на Вселената……………………….”
О, не. Годподине, Вие ме обърквате с някого. Моля, изчистете параноичните мисли, които нападат съзнанието Ви, за да продължим интересната дискусия с Вас, защото- ето, както виждате сам, Вие вземате активно участие в темата за Великата българска Богиня-Майка, а на мен това ми е много приятно и за което Ви благодаря - ще доведе до изясняване на истината коя, всъщност, е тя. Кибела и Сибила е едно и също име. Сибилите не са римски патент, а български. Те са жрици в храмовете на Кибела. Има едно светилище в България - така наречената гробница в Свещари, където е изобразена Богинята Кибела, поднасяща златен венец на конник. Конникът, както знаете, вероятно, символизира пътя на човека в отвъдния свят. А онази, която държи ключовете към вратите на Отвъдното, е само една - Богинята Майка Кибела. Сцената е изобразена горе над женските фигури, които представляват точно сибили - жрици в храма на Богинята Кибела. Неслучайно учените археолози виждат в тях изображение на богиня.
31.jpg
31.jpg (211.64 KиБ) Видяна 10040 пъти
Името Кибела е българско и по-точно тракийско. Точно затова и в сърцето на а слънчева Тракия е открит цял неин храмов комплекс, както отбелязах в началния пост - Кабиле.

Сибила е наричана всяка жена, която е изповядвала Великата Богиня-Майка и е била нейна служителка. Такива жени са имали по-особени дарби - виждали са незримото. Сибила носи името на Богинята, на която служи - Кибела. Двете имена са само фонетични вариации на едно и също име.

Водеше цар Хипотой племе с копие силно пеласги,
тези, които живееха сред плодородна Лариса,
тях ги предвождаха в бой Хипотий със Пилей войнолюбец,
двамата сина на Лет пеласгийски, потомък Тевтамов.
А пък Пейрой с Акаманта предвождаха всички тракийци,
мирно живеещи близо покрай Хелеспонт бързотечен.

Илиада - Втора Песен - Сън - 840-845
http://chitanka.info/text/2033/3#textstart

Само да поясня - според гръцката митология, Хелеспонт носи името на Хела - в превод - морето на Хела, в което тя се удавила, бягайки заедно с брат си Фрикс от злата си мащеха Ино
http://chitanka.info/text/2428/48#textstar

Хелеспонтската Сибила е известна с това, че другото й название е Троянската сибила. Между другото, тя е и Еритейската, и Фригийската Сибила:
Искахте източници по въпроса. Както Ви съобщих, много са. Ето Ви нещо кратичко:
http://www.tititudorancea.com/z/sibyl.htm

Вие казвате - култът към сибилите в Рим бил унаследен. Не е вярно това Ви твърдение. Този култ е етруски, привнесен в Италийските земи от хората на Еней след Троянската война. Не отричам, че култа към Богинята-Майка е разпространен в цял свят. Ала няма да се уморя да повтарям, че в земите на древна България нейното име е Сибила или по-точно Сивила, известна сега като Кибела.

А коя е Троянската Сибила ли? Ами нали казвате, че сте чели многократно източници по въпроса? Една от всички известни сибили е наречена Хелеспонтска. А в Илиада Омир казва за траките, които са съюзници на троянците, че се намират близо до Хелеспонт. На Хелеспонт, според същия, се намира и самата Троя.

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:18

D3BEP 05/09/2011, 21:18

Добре е да ви напомня основните точки на спора:
1. Че няма никаква тракийска Сибила в Илиадата - по тоя върпос сама си направихте харакири. Пейрой и Акамант... Смешна история. Количеството на поста не значи качество итакива цитати по хубаво да ги няма, поне за мен, може и да има хора които им се радват, вече не знам.... Твърденията за такава Сибила както казах са от много по - късно време.
2. Че СИБИЛА и КИБЕЛА не са едно и също - странанта теория че са еднакв иВие ми я изградихте, при положение че имаме народ с древен култ към Сибила в лицето на Рим и ясни разгранияения с Кибела. Въобще линковете, които нашляпахте изобщо показват само, че сте тотално в обърквация. СИБИЛИТЕ СА ЖЕНИ. Не богини.Четете си собствените линкове, там това си пише, коя къде е родена и къде е живяла и прочие. Жрици, още по - малко на Кибела, не са. Приравняват ги съвсем правилно на делфийския оракул ,ако изобщо знаете за кои божества става там въпрос и няма да пробутате пак някоя Кибела. За Кибела, нито дума, майко велика
3. Че в историята е необходим подход, а не дирене на парче... Сега пък като се шамарихме за Кабиле, в Свещари кибела изплющяхме... Аве кой ви каза че е кибела, Сибила или която и да е? Сън някакъв? Ами те са мисля три жени на картинката. Всяка жена в тракийското изкуство вече е Кибела официално, така ли?
Какви ключове за отвъдното?
Кой е нарекъл жреците на Кибела Сибили?
Какво незримо е упоменато в Кибела, кой е казал че го е дала на СИбилите?
Цитат(Rea @ 05/09/2011, 17:09)
Вие казвате - култът към сибилите в Рим бил унаследен. Не е вярно това Ви твърдение. Този култ е етруски, привнесен в Италийските земи от хората на Еней след Троянската война. Не отричам, че култа към Богинята-Майка е разпространен в цял свят. Ала няма да се уморя да повтарям, че в земите на древна България нейното име е Сибила или по-точно Сивила, известна сега като Кибела.
Само това твърдение ...
Аз казвам ,че е унаследен от римляните, естествено от етруските. Очевидно не знаете кои са предишните обитатели на италия?
Още по очевидно е по второто ви изречение.
Еней не е етрусец и не е по - стар от Етруските. Тоест каквото и да се опитахте да кажете, не е вярно. ТОй е първият цар на РИм ,а именно царете откупуват сибилските книги от Етруските.... Това става малко след него. Нито има шанс той да е научил етруските, а после те обратно римляните, нито изобщо той въобще да е етрусец.

Я си пуснете пак нетя.
И намерете следните лица.
Quindecimviri sacris faciundis
Пожизнена жреческа длъжност в Рим. Това е единият веариант на колегията им ,варирала е от 2 до 15 броя, висшестоящи, патриции - магистрати.
Искам да ми обясните вашата теория.

- Значи Сибилите били жрици на Кибела.
- а тия лица са жреци от мъжки пол на жриците... Е така излиза , ма*а му стара... Жреци на Сибила са те, а тя - жрица на Кибела. Напаснахме ги.
Е. обяснете ми го. Тва задължителен мъжки жрец на задължителната женска жрица на непорочната Кибела малко в повече ми идва...
Как точно тия жреци са ... обслужвали... тия жрици, каква е била връзката между тях и прочие?

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:20

Rea 06/09/2011, 01:04

За името Сибила - Кибела: Има 13 вариации: Cybele, Cybil, Cybill, Sibell, Sibilla, Sibyl, Sibylla, Sybel, Sybella, Sybelle, Sybill, Sybilla and Sybille.
http://www.thinkbabynames.com/meaning/0/Sybil

За произхода на името - пеласгийски, тоест нашенски, български.

The name Cybele, by its form and also by its meaning, is identical with the term Sibyl, an archaic Pelasgian word, which means prophetess (this also resulting from the epithet of the great Mother of Sipilena).

Името Кибела - неговата форма, а също и значението му са идентични с понятието Сибила - една архаична пеласгийска дума, която означава пророчица (в резултат от епитет на Великата Майка - Сипилена).

http://www.pelasgians.org/website2/12_12.htm

Малко пояснение - Сипилена е наричана Кибела според връх Сипил - Sipylus, в чието подножие е бил разположен едноименния древен град Сипил, в който е царувал Тантал и след неговата смърт синът му - Пелопс, дал названието на п-в Пелопонес. Овидий в Метаморфози разказва за тях. Историците твърдят, че този връх се е намирал в древна Лидия, сега в територията на Турция - днешният вилает Маниса. В близост тече река с турското име Гедиз Нехри и с древното име Ерми или Хермес. Обаче, по-интересното е, че Омир в Илиада - глава 24 - стих 614-616 споменава в близост на връх Сипил не друга, а реката Ахелой:

Даже и днес във Сипил сред скали и самотни чукари;
гдето са, казват, местата за отдих на нимфи богини,
гдето те кръшно танцуват покрай Ахелой бистроструен,..

Имам въпрос - някой исторически грамотен /понеже аз не съм/ ще ми обясни ли има ли друга река в древността или поне по времето, когато е творил Омир, която да носи името Ахелой? Мерси!

За сибилите като жреци в храмовете на езическата богиня Кибела - тук има интересни неща, макар с някои данни да не съм много съгласна.
http://www.goddess.org/vortices/notes/cybele.html

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:22

Rea 06/09/2011, 01:20
Цитат(D3BEP @ 05/09/2011, 22:18)
Прочетете си внимателно линковете, които ми давате, вътре ИЗОБЩО не пише такива неща.
Извинете, Господине, Вие късоглед ли сте или просто сте неграмотен? В линка, който Ви давам, дословно пише:
Hellespontine Sibyl
The Hellespontine, or Trojan Sibyl ...
http://www.tititudorancea.com/z/sibyl.htm

Никъде не съм изказвала мнение, че сибилите са богини. Твърдя само, в опозиция на Ваш пост /където любезно ни съобщавате, че името Кибела сме го взели от латинския/, следното:
„Кибела - Cybelе е известна много, много отдавна на древните българи под името Сибила или още Сивила. Това име се среща и в древнобългарската апокрифна литература.
От име на Богинята-Майка по-късно то става нарицателно за жените с по-особени пророчески дарби, считани за нейни служителки и наречени сибили. Сибила се е наричала и известна прорицателка от Троя.”

В същия си пост, Вие се изръсихте, че Сибила била една жена и имало отделен култ към нея:
Цитат(D3BEP @ 04/09/2011, 23:35)
Името кибела сме го взел иот латински.
Римляните правят, ама МНОГО ХУБАВА РАЗЛИКА между:
СИБИЛА: Sibyllae и
КИБЕЛА: Cybele

Кибела е великата майка.
Сибила е пророчица, авторка на велики книги за Рим.
ДВЕТЕ ИМАТ ОТДЕЛНИ КУЛТОВЕ.
Затова Ви информирам, че сибилата не е една и няма отделен култ към нея, а сибилите са точно тези, които обслужват култа към Кибела и са много - известни са цели 10 на брой по имената на местностите, където са храмовете на Богинята, понеже са нейни жрици. Една от тях е Сибилата на Троя, наречена още Хелеспонтска. Сибила е титла, давана заради определена дарба, а не име и означава пророчица. Тази титла, обаче, произлиза от името на Богинята, на която служат. Така че Сибила и Кибела е едно и също име с различни фонетични транскрипции. Източници по този въпрос - бол и няколко от тях показах в поста си до Боцмана.

Виждам, че Ви е мътно и объркано в главата и опитвам да Ви разбирам, ала много моля - не извъртайте думите ми, защото това го недолюбвам - влачи след себе си излишни преповтаряния на постове и напразни пояснения. С две думи - изрично Ви моля да не спамите в темата.
Благодаря!

Kris

Re: Кибела - БЪЛГАРСКАТА Богиня-Майка

Непрочетено мнение от Kris » 17 сеп 2011, 12:23

bozman 06/09/2011, 03:32
Цитат
Кибела - Cybelе е известна много, много отдавна на древните българи под името Сибила или още Сивила. Това име се среща и в древнобългарската апокрифна литература.
--- Здравейте,
При това положение "древните българи" не са ли твърде нови спрямо латинските източници - по-нови с има-няма 1000 г. От кого е цитата даден от Реа нямам представа.
Поздрави.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост