Не е само опашката а цяла риба с отворена уста която образува"двата триъгълника" и в сегашната папска митра ли се казва е сцепена така!sum написа:Ето Бал и Даган, който винаги е изобразяван с рибя опашка.
Това е свързано с астрологията .
Забелязваш ли линиите, които излизат от сърцето на Бал? Същите ги срещаме при изображенията на Бал при Асирийците, които оформят своето царство в същия регион, само че в периода между 2500-2300 г.пр.н.е..
Това е кръста(крестоса) това е нивото на посвещение и го срещаме навсякъде !Всъщност този кръст тогава е осмолъчев и го има от Месопотамия до медалиона на Омуртаг!
При асирийците Бал е главният Бог, а не Енлил.
Сашо Великийот когато минава оттам не го събаря (в Баалбек) ама как го наричат този храм?
Не ми се вярва да е бил милозлив ,а по скоро близък с тази философия?
Както виждаш тези богове имат винаги по нещо което се припознава в по късните интерпретации,изключвам юдейски и грцки!
А ето как същите са изобразявали върховния си Бог /2200-2000 г.пр.Хр./:
Под същите имаш предвид хетите и митаните ...за да припознаят всички тези богове за важни и да ги изобразят значи?
Тази каменна стела е уникална… Виждаш БИКА под Бал, нали?
Съжалявам ,но това е лъв ,а не бик!хехе Лъвът е символа на власт и войната(войните) козмичезкия дъх!Именно лъвът е символът на войнството и за това владетелите се изобразяват с лъвове,които вървят величествено до тях,признавайки силата на владетеля!
С крилатите е малко по сложно ,но пак е същото(не са крилата на НИКЕ-то)
Горе вляво е изобразен крилатият диск. Това е същият диск, върху когото по-късно ще бъде изобразен персийският Ахура Мазда. Показах го на монетата в предните си постове…
Обърни внимание, че бикът е изобразен с крила! Това е много важен елемент...
Да важни са крилата ,дори броя на редовете пера!Монетката е трепач!
Не са изобразени два бога а един!Този с венеца(символът на власта) е Митра има аналог сасанидски релеф където Митра предоставя венеца на власта на владетеля!
Тези шапки не са само скитски а са "тракийски" после са станали и ерански!
Западняците ги припознават като фригийски(БРИГИТЕ траки ли са?)
~~~~~~~~~~~~
Само да допълня, че при нас има същото изображение на Бал с тези линии... и то в неолитен храм!!
viewtopic.php?f=30&t=414&start=40
Този надпис който навсякъде го цитират като първо споменаване на Митра е важен до толкова да ни подскаже в каква функция са го използвали...тука обаче трябва да видим последвалите събития а не сляпо да преразкакзваме какво са си откраднали юдеите!
И това какво са писали в по късно време и какви им са мераците не ме засяга!
Ето го техният "сатана"

Както виждаш счупили са му рогата и като гледам има много благороден вид и чертите му са доста различни от африканците!
Може би за това са го набедили за Ариман? хехе
поздрави
п.п. всъщност аз нямам за цел да обяснявам всички богове и да водя безконечни спамаджийски дискусии върху тази материя!
Идеята ми е религиите на Балканите от 100 преди до 700 след .
Защо?
Защото по това време се формират всички култове и религии които после влизат на въоръжение.И най важното което ме интересува религията на българите!
Както по горе написах има въпроси от източниците ,които НЯМАТ грамотно обяснение!
Обясненията с "Богинята майка" на всиичко неясно и необяснимо не ми върши работа!
Давам ти един прост пример ...наскоро откриха под прага на стара църква обезглавена статуя на жена или нъж не си спомням и питаха некакъв фанариотин ,който също нямаше идея ЗАЩО е направено така?