Митра

Позната и непозната...
Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 23 авг 2011, 00:32

Виж сега какво ще ти кажа, solinvinctus -
Ако ще цитираш някой, го цитирай като хората. Не си позволявай да вписваш твоите объркани умозаключения и да ги вменяваш в чужди мнения.
Едни такива дейстия са израз най-малкото на неуважение към останалите участници.
На няколко пъти беше помолен да спазваш елементарни правила.

Заслужаваш да ти изтрият последните две мнения, за да се научиш как се води дискусия.
Ако не можеш да си събереш мислите и да ги представиш в една логическа последователност, по-добре се откажи, няма смисъл...
И ако пак се напънеш да пишеш за нещо, остави празните приказки и се постарай да посочиш конкретни факти, имена, местоположения, дати и т.н. за да знаем какво да търсим.

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 23 авг 2011, 02:17

Интересното при езическия храм в Преслав са основите, които представляват вписани един в друг квадрати/правоъгълници.
Тези основи напомнят играта на дама. Това е обсъждано в темате за Бал viewtopic.php?f=3&t=236&p=6505&hilit=%D ... 0%B0#p6505
Някой може ли да покаже Митреуми или Тауроболиуми с такива основи?!

solinvictus
Мнения: 59
Регистриран: 17 юли 2011, 21:28

Re: Митра

Непрочетено мнение от solinvictus » 23 авг 2011, 02:55

Dimitar написа:Виж сега какво ще ти кажа, solinvinctus -
Ако ще цитираш някой, го цитирай като хората. Не си позволявай да вписваш твоите объркани умозаключения и да ги вменяваш в чужди мнения.
Едни такива дейстия са израз най-малкото на неуважение към останалите участници.
На няколко пъти беше помолен да спазваш елементарни правила.

Заслужаваш да ти изтрият последните две мнения, за да се научиш как се води дискусия.
Ако не можеш да си събереш мислите и да ги представиш в една логическа последователност, по-добре се откажи, няма смисъл...
И ако пак се напънеш да пишеш за нещо, остави празните приказки и се постарай да посочиш конкретни факти, имена, местоположения, дати и т.н. за да знаем какво да търсим.
@Dimitar,няма никакъв проблем да ме изтриеттв изцяло!Бях с намерение за сериозна дискусия ,но видях някакво отношение на база стари дискусии из форумите и някакви безмислени казармено -сатанински примери и фантазии с цел да се принизи и неглижират доста от фактите.Така ,че аз нямам проблем с комуникацията ,можеш да севърнеш назад и да видиш лал започнахме и кой почна с напъванията!

Ето ти някой факт...и цитати!(между другото ви копирах линк с всички известни досега от източниците споменавания за Митра) което е достатъчно за сериозна дискусия!Но ...

1.Край с. Крета, Плевенско, в местността „Главниците”, на 0.6 км северно от селото, се намира античното светилище - speleum, на Бог Митра. То е било изследвано от Ив. Велков
(вж. Велков, Ив. „Светилището на Митра при село Крета”, 1934 г. - б. а.).
В скалния масив до каменните кариери (lapidaricinae - б. а.) е било изсечено едно от най-големите светилища в света, на Бог Митра - Митреум.
Размерите му били: дължина - 7 м, широчина - 6 м и височина 1.80-2.00 м.
В светилището са влизали иманяри преди то да бъде открито от науката. В северната култова ниша е намерен релеф на Бог Митра. Всички останали материали от светилището са свързани с Митра и датират от III в. Митреумът е едно от редките култови съоръжения, свързани с Бог Митра - т. н. speleum, specus или specunca. Това са подземни пещерни храмове или изсечени в скали масивни храмове.
За съжаление храмът край с. Крета е разрушен и днес е останало само мястото на неговото изсичане.


2.Изображение

3."Ако аз съм победител, кълна се във Великия Бог Aramazd, в Бога Слънце и Луната, с огън и вода от Mihr и всички богове, че аз ще ви дам царството на Армения, както и който искате да направите цар за себе си"

квадратните храмове с вписан квадрат ги ома на монети а все още е запазен този на Шапур с каналите за водата!
Всеки митреум трябва да има вода (извор река)
Езическия храм в Преслав е митреум и този в подножието на Мадарския конник!
Можеш да ме изтриеш спокойно! :girl_witch:
'He who will not eat of my body and drink of my blood, so that he will be made one with me and I with him, the same shall not know salvation....'

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 23 авг 2011, 09:45

Абре Инвиктусе...... :facepalm: абре момко.. къв е тоя 3 век след Христо бре :lol: Абе не проумя ли че при одрисите няма стоежи на подземни храмове при прилепите. НЯМА :D Колкото да се мъчеш да ни промиеш мозъците фактите друго казват.
На всичкото отгоре такава ужасна стъкмистика за Митра говори за пандемия. То ти надмина и тангристите бре.. :lol: досега само Батман дето не си изкарал митраист. Ама да знаиш,че той си е баш Митра.. от прилепи роден,в пещера живял.. вода има наблизо.

Аз викам стига толкова. Видяхме ви фактите. Лично мен не ме устроиват щото всички са след Христо а туй значи, че нямат нищо общо с одрисите и тяхното духовно знание :D
Жив и здрав. ::hat::

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 23 авг 2011, 10:25

Този митреум е класически, като всички останали от 1-5в. от н.е.
За Митреумите на Балканите пише и Кюмон. Никой не отрича тяхното съществуване, но те са както Иво подчерта след Христа.

Езическите храмове на Плиско-Преславската култура с вписани квадрати напомнят Гьобекли тепе и Аркаим, които датират хилядолетия преди митраизма. Не случайно там се намира и Демир Баба. Също така пак там в онзи район край Балчик през 2007 откриха храм на Кибела.

Solinvictus - знаем, че Християнството е юдейска секта, взаимствало юдейски истории и символи. Може ли да твърдим тогава, че юдеите са християни. Същото е и с Римския Митраизъм, който е стъпил върху по-древни знания и символи, а и в известна степен ги е променил. Дори и да има символи на Бал и Кибела в Митреумите-тауроболиуми, това не означава, че хилядолетия преди това хората почитали Бал и Кибела са били Митраисти. Такова едно заключение, може да се направи ако се намерят доказателства за Митреуми предшестващи храмовете на Бал и Кибела.
И още нещо не смесвай Митреум (храм на Митра) с Маетреум (храм на грцката Кибела).
Последна промяна от Dimitar на 23 авг 2011, 19:37, променено общо 2 пъти.

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 23 авг 2011, 14:14

От Сирия отиваме в Иран...
Лошото че е на френски и едва ли всеки ще го разбере, съжалявам но не намерих нещо така систематизирано на английски.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Bishapour

Съвсем на кратко...
Прието е че храмът в местността Бишапур или Бей Шапур е посветен на богинята Анахита. Хипотезата че е свързан с Митра заради 4 бичи глави в основите на колоните е малко вероятна заради самата архитектура на храма.
Интересен е също един от барелефите в местността - Той показва встъпването в длъжност на Шапур I, копие на барелеф от Naqsh-e Rostam, посветена на Ардашир I, баща на Шапур I. Той показва двама ездачи един срещу друг: зороастрийският бог Ахура Мазда предоставя на Шапур пръстен на властта. Конят на Ахура Мазда потъпква Ахриман, богът на злото, докато копитата на коня потъпкват тялото на римския император Гордиан III смъртоносно ранен по време на похода срещу град Ctesiphon през 244.

Нормално в Персия да видим храмове на Ахура-Мазда и Анахита.
Докато в древността по нашите земи има храмове на Бал и Кибела.
За Митреуми-тауробоилуми тогава никой още не е чувал.

shturman
Мнения: 23
Регистриран: 08 авг 2011, 15:25

Re: Митра

Непрочетено мнение от shturman » 23 авг 2011, 18:37

Здравейте,
…”Носталгия и духовно прозира в редовете...... но за трепане на бикове в пещери не пише. Тъй че как ще свържеш стиховете на поета с митраиските посвещения при прилепите?”
Стиховете на поета нямат нищо общо с „митраиските посвещения при прилепите”, но имат много общо с Вас!!! – жалко,че не сте го разбрали /но колкото – толкова!/.
иво Заглавие: Re: Митра Публикувано на: Съб Авг 20, 2011 8:12 pm
…”А нали го видя на вазата оня със женските гърди А преди да станем провинция видя какво е било при нас Чакай да ти припомня щото нещо забравяш”
…”Тъй че за митраизъм може да се говори по нашите земи.. ама СЛЕД Христа. А по време на одриското царство (7-1 в.пр.Хр) тук религията не е митраизъм а КИБЕЛИЗЪМ.”

Иво, това което напомняш - изразено чрез фотосите е „малко” съмнително, неточно и криво разбрано: - да вземем например фотоса /сцената с „поставянето” на митраиската шапка/, вече коментирахме, но очевидно е неразбрано, поради което си позволявам да се изразя така:
Те искат да му изкарат джигера , а той си мисли,че му слагат шапка! :dance:
/може би от тук е тръгнала крилатата фраза – „ да ти скроят шапката”/
…………………………………………………………………………………………………………………..
Другият фотос, който всъщност предхождаше горе-посочения, също го коментирахме.Е, не мислите ли че е възможно и друго тълкуване,че го смятате едва ли не за неоспорим факт и с какво сте го показали това?!
Ето още нещо по този въпрос – както си спомняте неговото тълкуване започваше така: -… „ жена, която държи в дясната си ръка книга и жестът недвусмислено показва, че тя я подава към тях.”… и т.н.
Това обаче е съвременната ни представа за книга, а дали „книгите” са изглеждали така и тогава?!
На мен, предмета по-скоро ми изглежда като "пан флейта"* … и тогава разсъжденията ще тръгнат в съвсем друга посока !!!
Направете сравнение:


Изображение


…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Защо непрекъсната свързвате Митра с коленето на бикове?

Ето тук Митра язди бик /не го е заклал още/ и държи в ръка „факела на познанието” – както тук се обяснява !!!
http://www.mithraeum.eu/imago.php?id=310
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
По първата фигура – първия фотос, горе в ляво:
…”Това е фигурата на ЧОВЕК!!!
…”Одриският цар не е изобразил на жезъла си Бал или Кибела, или някакви жречески символи, или свещени животни, или името си, а е изобразил човека! „
Защо фигурката да не е изображение на бог, нима и боговете не се изобразяват в произведенията на изкуството като човеци /разбира се, има и изключения/ .
/- виж например богинята Диана, която началството веднага я „сви” …, но имате късмет, запазил съм и адреса - ето я тук, но само за ценители!/ ::yes::
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... e_2712.jpg

- което очевидно не пречи …” духовното знание на одриския цар (да) е свързано с ПОЗНАНИЕТО ЗА ЧОВЕКА!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Относно:
Всяка религия се появява в резултат на някакви духовни практики на определен пророк - Моисей, Буда, Иисус, Мохамед и т.н.
Докато за Римският Митраизъм характерното е че се развива сред войници, наемни убийци. Е за каква духовност може да се говори при тези хора, дай им да колят, да леят кръв, подложи ги на някакви изпитания кой ще издържи на студ, огън или премине някакво смъртоносно изпитание и за награда им уреди таен запой. Голяма духовност няма що...
/ Dimitar Заглавие: Re: Митра Публикувано на: Съб Авг 20, 2011 10:00 pm /

Ако е така?, как тогава си обяснявате факта,че ДУХОВНИНОТО ХРИСТИЯНСТВО черпи с пълни шепи от "БЕЗДУХОВНИЯ" МИТРАИЗЪМ !
И не е ли това парадокс ?
Погледнете на следващия фотос и преценете, дали ТУК Митра не изразява „нещо” от своята духовна същност ?
http://www.mithraeum.eu/imago.php?id=133
Cautopates de Burdeos
Current location: Musée d'Aquitaine, Bordeaux, France
Original location: Bordeaux, Francе

Относно:
…”Боцмане движението на римските лимеси е от Германия по Дунава към нас.” и т.н.
Нещо не си разбрал, но по-добре тръгни по стъпките на „V-ти Македонски легион” /„Legio V Macedonica ”/ и ще ти се изяснят нещата!

Поздрави,
Щурман.
Не е зле да се „хвърли” и един поглед в/у хипотезата на д-р Атанас Орачев:
- „Култа към Митра произхожда от Тракия”.
статията – „ Яйцето на Митра” от д-р Атанас Орачев, - списание "Будител" /юли-септември 2009г./ .
Всъщност това е последната ми реплика по тази тема, не виждам как може да се прибави нещо, след като все още не можем да излезем от „кланицата”? A, може би е трудно да се схване, че митраизма е балканско явление?!…, !!!
(…)* ето едно прекрасно изпълнение на пан флейта:
Gheorghe Zamfir - "Учителят на пан флейта"
Gheorghe Zamfir - Massenet Serenad
http://vbox7.com/play:4d02cbca&al=2&vid=8616304

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 23 авг 2011, 19:16

Те искат да му изкарат джигера , а той си мисли,че му слагат шапка!
:lol: :lol: :lol:
Това обаче е съвременната ни представа за книга, а дали „книгите” са изглеждали така и тогава?!
Не си ли виждал орфическа книга? :) Че и златни има такива. Разкарай се до историческия музей в София и ще видиш оригинал.

На мен, предмета по-скоро ми изглежда като "пан флейта"* … и тогава разсъжденията ще тръгнат в съвсем друга посока !!!Направете сравнение:
Направи......... и се смях
kniga.jpg
kniga.jpg (18.74 KиБ) Видяна 3067 пъти
Ето тук Митра язди бик /не го е заклал още/
Което не значи че по-късно няма да го заколи..... както става по принцип. :idea:

Ако е така?, как тогава си обяснявате факта,че ДУХОВНИНОТО ХРИСТИЯНСТВО черпи с пълни шепи от "БЕЗДУХОВНИЯ" МИТРАИЗЪМ !
Че нали християните не по-малко от митрите са колели и бесели.... Ще ми кажеш ли к'ва е разликата?

И не е ли това парадокс ?
Не, не е парадокс.. а закономерност.

A, може би е трудно да се схване, че митраизма е балканско явление?!…, !!!
Да....... Но след първи век!! Що го забравяш........ ;)] По времето на одрисите 7-1 в.пр.Христо НЯМА прилепоподобни помещения с кървави сцени на заколени бикове, змии и кучета.

Жив и здрав ::hat::

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 23 авг 2011, 19:32

Ако е така?, как тогава си обяснявате факта,че ДУХОВНИНОТО ХРИСТИЯНСТВО черпи с пълни шепи от "БЕЗДУХОВНИЯ" МИТРАИЗЪМ !"
Римският Митраизъм и Християнството са идеологически платформи създадени от Римската Империя за асимилиране, контрол и манипулация.
Първо се пръква Митраиската секта, която има за цел да подмени духовното знание на пограничното население с някакво подобие на персийски Митраизъм, набляга се на жертвоприношения и демонични ритуали.
След това когато учението на Иисус започва да набира популярност и да застрашава устоите на империята, се пръква нова секта, която изхвърля ценното от това учение, обявява го за ерес и го подменя с някакви псевдо-евангелия писани 2-3в. сл. хр.
И отново когато Богомилите се опитват да възродят старото знание и социални структури на управление, същата тази империя решава проблема радикално, като ги изтребва поголовно.

sum
Мнения: 2724
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Митра

Непрочетено мнение от sum » 24 авг 2011, 11:51

Тези дни бях ангажиран да търся надписи с изпис на графемата „Б”. За целта прерових много личен снимков материал и държа да ви споделя, че никъде не видях на снимките си /правени по наши и чужди музеи/ сцената „мъж убива бик”. Този сюжет не присъства изрисуван по вази, грънци, паници, гробници, лични вещи, носии и т.н.. Същото важи и за одриските храмове. В тях не са намерени останки от заколен бик, нито пък има нарисувани по стените такива сцени, свързани с някакъв ритуален замисъл. Просто няма. Ако имах щях да покажа снимки, за да ги обсъдим, но не би… Съжалявам.
За сметка на това попаднах на две каменни графики, на които ясно се виждат хора /мало и голямо/ и в средата между тях овен до олтар. Храмът на Кибела е изобразен в далечината. Тоест одрисите може би са колели овните си точно както и ние правим на Гергьовден… извън храма, на поляни... където се събира мало и голямо. Това са факти, от които може да се направи заключението, че нашият официален национален празник има одриски корени.
Ако ви е интересно ще ги публикувам…

От друга страна намерих каменна плоча с изображение на Кибела и лъвовете. Под главата й ясно се вижда двете глави на змията. Датировката е 1 век /колко е вярна не се наемам да коментирам/:
.jpg
Тази плоча е уникална не само заради графемата „Б” на нея, а преди всичко заради човешката фигура, която е в кръга под Кибела. При одрисите вече на няколко пъти срещам тази фигура... и то в доста голям период от време. Първо присъстваше на жезъла на одриския цар през периода 7-5 в.пр.Хр., после я намерих на монети от 4-3 в.пр.Хр.. А сега от плочата разбирам, че същото изображение е било изобразявано и до 1 век… и то точно под Кибела.
Ако човешката фигура нямаше връзка с Майката то тя никога нямаше да бъде изобразена точно там, нали?
Тоест може да се каже, че за одрисите човекът е неразривно свързан с Кибела! Казано по-просто: Знанието за човека е свързано със знанието за боговете. Който познава бога в човек той ще познава й Кибела.

В тази посока ето още една каменна плоча, на която ясно е изобразено какви са персонажите, посещавали храма на Кибела:
DSC04891.JPG
Горе в триъгълния фронтон е Майката. А отпред в близък план виждаме самия акт на действие, извършван от жените в храма. Тук също няма ритуал, свързан с култ към убийството на бикове.
Последна промяна от Anonymous на 24 авг 2011, 18:19, променено общо 1 път.
Р.Ч.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта