Солинвиктуса написа -
аз съм служил в елитно поделение когато ти сигурно си се напикавал още!
Момко .. чичо ти Иво година и три месеца е бил редовен боец на границата. А ти сигурно в елитното поделение си бил готвач….

На мен ли ще ми разправяш как граничари ще тръгнат да изповядват култове и да колят бикове.. ти имаш ли си бегла представа какъв е живота на граничарите?

Виж пишете си какво си искате и където си искате но на мен тия номера с граничните войски не минават.
За Кибела сто пъти ти писах че тия скопски идиотщини са патент на гърчулята…. Що ми ги натрисаш.. вече почнахме едно и също да пишем и то по няколко пъти като червените папагали. Срамота..
Кибелизма както го наричате тука си е копие на Митра!
Нали видя фактите.. какво копие като при Митра има падане на колене,посвещения,степени а при храма на Кибела има книга,мислене и после изпит. Нали видя че същите трима човека са изобразени при заколения бик. Вие се чудите кви са тия богове.. изкарахте ги Вести,Митри и незнам си какви още а се оказа че това са простосмъртни хора.
Митра.. като бог е оня двуполовия от Кападокия.

И кво общо има с одрисите? Нали видя че одриския цар го посреща. И като го е посрещнал това да не означава че е приел кървавите му ритуали ? Не.... Защото няма АРТЕФАКТИ тук да са се колили бикове и кучета и то в пещери.. дето само прилепи ходят да играят на гоненица.
И откъде да знам дали фригийската Кубаба е равна на нашата Кибела…. Те кападокийците са имали гъсти отношения с хетите.. отде да знам че при тия контакти нещо не са избочили първоначалното знание за Кибела..
Според Одриските скрижали защо Кибела е с два лъва и как се казва каручката и?
Двуколка. Като на дядо ми.
Боцмане движението на римските лимеси е от Германия по Дунава към нас.
Може да се приеме защото има такова движение и точно по лимеса е първопроявата митраизма и т.н.
Значи искаш да кажеш ,че митраизма е дошъл от германските земи при нас?.. Може и така да е.. и какво общо има това с одрисите?
И точно ТЕ по-късно са наречени „българи”, а не легионите от Тракия.
Така пишеш ти. Възможно е да е така. Но аз не мисля че името българи идва от наименованието на 10 метровата кула /бурга/......А от BUL което значи бик.

Бика е свързан с религиозно знание за бога Бал. Той и Кибела са две страни на една монета.
Примера ти за обувките и тапицираните коли не е точен защото не знам кожухари преди да работят да се къпят в кръвта на животното.
Точно така, „ОНЯ двуполовия”. Точно ТОЙ посвещава василевса, а не Кибела
Значи не си разбрал от картината коя е Кибела. Заградих ти я
Стрелката сочи към цилиндричната й шапка. Тоя дето е помага на басилевса да не падне е човек. И да…. Тя наблюдава как СИЛАТА й влиза в царя. Разбираш ли боцмане.. това е сила а не швепс. А силата й sum обясни че е изобразена с животното лъв!!
Затова тя наблюдава как "лъва" влиза....... И това е така щото после царя слага лъвска кожа и вече е басилевс. Ама тия неща нали вече бяха обяснени.........
че тази тип шапка не може да бъде отличителен белег на Кибела, за мен това е Двуполовият. Който през римският период вече е изобразяван и със боен шлем.
Няма как това да бъде вярно боцмане. Кибела без значение как точно се пише и изговаря при другите народи винаги е била изобразявана с тая шапка. Sum на снимка показа че и Бал по нашите земи е бил изобразяван с такава подобна. И е нормално.. нали при одрисите са мъж и жена.
Ако е така, я покажи къде е Кибела на одриските монети ? Аз мога да твърдя, че това е Двуполовият.
Нали видя монетите от Кабиле.. нали освен тях sum ти показа Кибела на монети от 3 в.пр.Христо от Сердика с някой си Гетас.. Познахме я по шапката и паницата с точката в средата която държи. Също по трона на който седи.. на същия трон е нарисувана и в Казанлъшката гробница. Има още много примери. Ама много са…..
Значи военните и войниците - желязната челяд на човечеството са тъпи пиендета
Не. Те са научени да изпълняват заповеди а не да мислят за природата или за проблемите на планетата. Че се напиват като прасета си е вярно де…..
а чобаните и копачите по полето са духовният цвят на нацията !?
За тях не знам.. но щом всеки от тях по време на одриското царство е ставал митра що да не? Какъв е проблема…..
НО не така е било в Римската армия. Твърдя, че и до ден днешен, където не е влязла Червената Чума, титлите „войник”, „офицер” и т.н. са високо достойни и всеуважителни понятия сред гражданството.
И какво общо има това с одрисите през 7-1 век преди Христо....... Де е римската армия де е Одриското царство..... нерде Ямбол нерде Стамбол
В Римската армия най-низшият по чин войник получава 200 хектара земя още с постъпването си в армията
Браво на тях. Това показва колко са широко скроени техните началници. Иначе това са чобаните добре си го написал. Хареса ми.
Фактите са, че ритуалите на „митраизма” не произтичат от зороастризма и други сходни религии, по това две мнения няма сред западняците (за квалитетните нашенци Sum вече даде данни) и това ни устройва напълно.
И мен ме устройва напълно. Щото показват че преди да дойдат римляните тук бикове и кучета по пещерите села и паланки не са се колели..

а бика е бил високо уважаван образ.. щом го има в храмовете на Кибела. Дори бичите глави до 16 век сме ги изобразявали на гербовете си.
Другото е лукуми за децата.
Кой е писал за обичаите на илири, мизи, меди и т.н. преди н.е. ? Ами никой, поне няма налични данни.
Да.. така е. Докато sum не ни показа артефактите с одриските плочи. Всеки като ги види ще си направи изводите. А те са че в храмовете на Кибела няма сцени с трепане на бикове. Факт.
За „светата двоица” нищо не мога да кажа….. Ама е много интигуващо.
Поздрави