Митра

Позната и непозната...
solinvictus
Мнения: 59
Регистриран: 17 юли 2011, 21:28

Re: Митра

Непрочетено мнение от solinvictus » 21 авг 2011, 03:28

иво написа:Здрасти на Митраистите!!! :D

Ай наздраве
АВЕ на Одрисите!
Примерът с казармата е НЕвървежен!
Казармата е дисциплина ред и единоначалие тия случки дето си ги описал са сигурно след демокрацията в някое поделение тип КЕЧ ...хаха Аз съм служил в елитно поделение когато ти сигурно си се напикавал още!
Та "сатанински" ритуали преди Ристьо са смешни твърдения!
Именно ристяните са били тези които са дезорганизирали и внушавали "мир хляб народовластие" и са внушавали дезертьорство .За това са ранили лъвовете с тях!

Кибела е била Главен герой в ТАУРОБОЛИУМА именно когато се жертва БикЪт и е придружавана само от евнуси скопените и попове(аз ги предпочитам пред евангелистките и католоческите педофили)
Кибелизма както го наричате тука си е копие на Митра!
Затова са разделили празниците на две за да могат да участват и жени,защото те са били аут от мистериите!И за това има жени с фригийски шапки и изобразявани по релефите.

Понеже не ми отговори на въпроса пак да попитам Фригийската Кибела =на Тракийската ?

Виждам ,че копирате този релеф без да го гледате ,точно на него има такъв стрелец с лък!Пък и доста други неща има от монетите на одрисите! :girl_witch:

Браво Димитър точно така казват 400 монумента открити ...но не броят тези в България защото сме азиЯтски мангали(по ибрикчийте) В софия са разрушили най големият на Балканите!

п.п.Според Одриските скрижали защо Кибела е с два лъва и как се казва каручката и?

Наздраве и на теб ...с тая бира хехе минах на Ламбруско!
Ай!
'He who will not eat of my body and drink of my blood, so that he will be made one with me and I with him, the same shall not know salvation....'

bozman
Мнения: 101
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Re: Митра

Непрочетено мнение от bozman » 21 авг 2011, 04:14

Иво:
Всичко туй дето го пишеш и показваш е след Христо Инвиктосе…..Що при войниците се е разпростарнил култа?
--- Ето тук е обяснено http://www2.evansville.edu/ecoleweb/art ... raism.html сравнително достоверно за мен. Накратко какво пише горе - след реформите на Римската армия, когато се набляга на опазване на границите, а не на разширението на територията, легионите разположени в Мала Азия, Близкия Изток и Сев. Африка се дислоцират предимно по лимеса на р. Дунав и на Британските о-ви. И те донасят култа към Митра и т.н. Може да се приеме защото има такова движение и точно по лимеса е първопроявата митраизма и т.н.
И точно ТЕ по-късно са наречени „българи”, а не легионите от Тракия. Ние обаче виждаме на монетите, че ИМА такъв култ за посвещение, а приоритетния образ в тях е бика. Аз не виждам по-разпространен култ в одриските монети от този на култа към бика – да си спестим засега крайните попски определения за сатанизъм и кръвопролитие, че митраистите убивали биковете и се обличали с кожите йм. Ами що не се огледаме, че до ден днешен се обличаме с бичи кожи, че и се обуваме с тях, тапицираме колите и т.н. Значи който трепе бика е сатанист, а този който седи в коженият „телешки” салон на колата си е светец !?


А нали го видя на вазата оня със женските гърди А преди да станем провинция видя какво е било при нас Чакай да ти припомня щото нещо забравяш.
--- Точно така, „ОНЯ двуполовия”. Точно ТОЙ посвещава василевса, а не Кибела/ Сибела, която е зад гърба му и най-вероятно подсказва неговата същност и духовна закваска, а не че се е изтипосала на пейката зад него, като реално лице в сцената. Тук напълно съм съгласен с казаното от Честитият Бълг., че това е Кибела, НО НЕ ТЯ посвещава във василевс (по предположението на Sum), а НАБЛЮДАВА. Във всички снимки, които даваш Иво „за припомняне” Кибела липсва. Дори напротив, шапката която Sum указва като отличителен белег за Кибела е също и на мъжката главата на онзи бюст от Пергамон. Също някаква такава, може би има и на главата на весталката, която не гледа през отвора, надолу в митрариума ( на стелата с трите питанки), така, че тази тип шапка не може да бъде отличителен белег на Кибела, за мен това е Двуполовият. Който през римският период вече е изобразяван и със боен шлем.
Тъй че за митраизъм може да се говори по нашите земи.. ама СЛЕД Христа. А по време на одриското царство (7-1 в.пр.Хр) тук религията не е митраизъм а КИБЕЛИЗЪМ.
--- Ако е така, я покажи къде е Кибела на одриските монети ? Аз мога да твърдя, че това е Двуполовият.
Кибела е изобразена на монетите..
--- Е да, ама може би както казах. Откъде позна, че е Кибела, а не е Двуполовият ?
храмовете са в нейна чест, символите й са по носии,грънци, рисунки..римски императори до 3-4 век са я изобразявали на монетите си заедно с Бал.. тесетки топоними има останали по нашите земи..... Кво да говорим повече.
--- Можем да говорим, че това не е Кибела, а Двуполовият "префасониран" във времето като еднополов – Кибела.
Dimitar : Докато за Римският Митраизъм характерното е че се развива сред войници, наемни убийци. Е за каква духовност може да се говори при тези хора, дай им да колят, да леят кръв, подложи ги на някакви изпитания кой ще издържи на студ, огън или премине някакво смъртоносно изпитание и за награда им уреди таен запой. Голяма духовност няма що.
--- Абе малко като болшевишки комисар говориш. Значи военните и войниците - желязната челяд на човечеството са тъпи пиендета, а чобаните и копачите по полето са духовният цвят на нацията !? Аз не отричам, че в момента в българско ТОВА Е ЦВЕТА НА НАЦИЯТА – чобаните и пастирите от полетата закичени с титли „проф”. „академици” и т.н., НО не така е било в Римската армия. Твърдя, че и до ден днешен, където не е влязла Червената Чума, титлите „войник”, „офицер” и т.н. са високо достойни и всеуважителни понятия сред гражданството. В Римската армия най-низшият по чин войник получава 200 хектара земя още с постъпването си в армията (ІV в., преди това се предполага, че земята е била многократно повече), пенсия след 10 г. служба, семейството му - пенсия ако го убият или осакатят фатално и т.н. Войската, това е бил цвета на мъжката част от населението и най-имотната прослойка от хората работещи за държавата, от тях се тръгва по титлите нагоре в Римската империя, а не от овчарите, пастирите и т.н. И роб е можел да стане сенатор, комита, дук, император и т.н. и е ставал, но чобанин - НИКОГА. И Юстиниян и Василий І са били овчари, НО стават императори ЕДВА след като се издигат във ВОЙНИШКАТА ЙЕРАРХИЯ, а не в чобанската.

Да обобщя накратко по развихрилата се тук „одриско-митраистка криза”. Фактите са, че ритуалите на „митраизма” не произтичат от зороастризма и други сходни религии, по това две мнения няма сред западняците (за квалитетните нашенци Sum вече даде данни) и това ни устройва напълно. Митраизма е „Мало Азиатско – Балканско” явление. Защо се проявява едва в пограничните лимеси на РИ и в лит. паметници? Ами защото ЕДВА тогава римските войски се разделят на действащи и стационарни, като тези три кордона около границата на Дунав са стационарните. И ЕДВА ТОГАВА може да се забележи и индикира. След като преди това легионите се разкарват от Британските о-ви до Палестина и обратно до Германия например, как, по какъв начин може да се разбере, даден легион какви ритуали изпълнява ? Дошъл – заминал. Кой е писал за обичаите на илири, мизи, меди и т.н. преди н.е. ? Ами никой, поне няма налични данни. Къде са първите индикирани фактологично „бичи ритуали” – ами на монетите на одрисите и се появяват пак там, където е възможно да се проявят – на Балканите (като първият митраистки обичай бил засечен в Горна Панония – сведението е от от горният сайт). Откъде е Крум Страшни – той е панонец. За ритуалите му под стените на КПол всеки е чувал, но не всеки знае, че това са митраистки ритуали и т.н. Абе християните го решават въпроса много радикално – Отца, Сина и Св. Дух са едно и също нещо и . . .пунто.
По този тертип аз не виждам причини да не решим и този проблем – Св. Майка (Кибела – Сибела) и Сина (Двуполовия Митра) са едно и също нещо с различни проявления - СВЕТАТА ДВОИЦА.
Дори има и аванс да се включи и още някой за напълване на числото до "Светата Троица на одрисите". :D
Поздрави.

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 21 авг 2011, 12:04

Солинвиктуса написа -
аз съм служил в елитно поделение когато ти сигурно си се напикавал още!
Момко .. чичо ти Иво година и три месеца е бил редовен боец на границата. А ти сигурно в елитното поделение си бил готвач…. :? На мен ли ще ми разправяш как граничари ще тръгнат да изповядват култове и да колят бикове.. ти имаш ли си бегла представа какъв е живота на граничарите? :P Виж пишете си какво си искате и където си искате но на мен тия номера с граничните войски не минават.
За Кибела сто пъти ти писах че тия скопски идиотщини са патент на гърчулята…. Що ми ги натрисаш.. вече почнахме едно и също да пишем и то по няколко пъти като червените папагали. Срамота.. :)
Кибелизма както го наричате тука си е копие на Митра!
Нали видя фактите.. какво копие като при Митра има падане на колене,посвещения,степени а при храма на Кибела има книга,мислене и после изпит. Нали видя че същите трима човека са изобразени при заколения бик. Вие се чудите кви са тия богове.. изкарахте ги Вести,Митри и незнам си какви още а се оказа че това са простосмъртни хора.
Митра.. като бог е оня двуполовия от Кападокия. :idea: И кво общо има с одрисите? Нали видя че одриския цар го посреща. И като го е посрещнал това да не означава че е приел кървавите му ритуали ? Не.... Защото няма АРТЕФАКТИ тук да са се колили бикове и кучета и то в пещери.. дето само прилепи ходят да играят на гоненица.

И откъде да знам дали фригийската Кубаба е равна на нашата Кибела…. Те кападокийците са имали гъсти отношения с хетите.. отде да знам че при тия контакти нещо не са избочили първоначалното знание за Кибела.. :neznam:
Според Одриските скрижали защо Кибела е с два лъва и как се казва каручката и?
Двуколка. Като на дядо ми.

Боцмане движението на римските лимеси е от Германия по Дунава към нас.
Може да се приеме защото има такова движение и точно по лимеса е първопроявата митраизма и т.н.
Значи искаш да кажеш ,че митраизма е дошъл от германските земи при нас?.. Може и така да е.. и какво общо има това с одрисите?
И точно ТЕ по-късно са наречени „българи”, а не легионите от Тракия.
Така пишеш ти. Възможно е да е така. Но аз не мисля че името българи идва от наименованието на 10 метровата кула /бурга/......А от BUL което значи бик. :idea: Бика е свързан с религиозно знание за бога Бал. Той и Кибела са две страни на една монета.
Примера ти за обувките и тапицираните коли не е точен защото не знам кожухари преди да работят да се къпят в кръвта на животното.

Точно така, „ОНЯ двуполовия”. Точно ТОЙ посвещава василевса, а не Кибела
Значи не си разбрал от картината коя е Кибела. Заградих ти я
9.jpg
Стрелката сочи към цилиндричната й шапка. Тоя дето е помага на басилевса да не падне е човек. И да…. Тя наблюдава как СИЛАТА й влиза в царя. Разбираш ли боцмане.. това е сила а не швепс. А силата й sum обясни че е изобразена с животното лъв!! Затова тя наблюдава как "лъва" влиза....... И това е така щото после царя слага лъвска кожа и вече е басилевс. Ама тия неща нали вече бяха обяснени.........

че тази тип шапка не може да бъде отличителен белег на Кибела, за мен това е Двуполовият. Който през римският период вече е изобразяван и със боен шлем.

Няма как това да бъде вярно боцмане. Кибела без значение как точно се пише и изговаря при другите народи винаги е била изобразявана с тая шапка. Sum на снимка показа че и Бал по нашите земи е бил изобразяван с такава подобна. И е нормално.. нали при одрисите са мъж и жена.

Ако е така, я покажи къде е Кибела на одриските монети ? Аз мога да твърдя, че това е Двуполовият.
Нали видя монетите от Кабиле.. нали освен тях sum ти показа Кибела на монети от 3 в.пр.Христо от Сердика с някой си Гетас.. Познахме я по шапката и паницата с точката в средата която държи. Също по трона на който седи.. на същия трон е нарисувана и в Казанлъшката гробница. Има още много примери. Ама много са…..

Значи военните и войниците - желязната челяд на човечеството са тъпи пиендета
Не. Те са научени да изпълняват заповеди а не да мислят за природата или за проблемите на планетата. Че се напиват като прасета си е вярно де…..

а чобаните и копачите по полето са духовният цвят на нацията !?
За тях не знам.. но щом всеки от тях по време на одриското царство е ставал митра що да не? Какъв е проблема…..

НО не така е било в Римската армия. Твърдя, че и до ден днешен, където не е влязла Червената Чума, титлите „войник”, „офицер” и т.н. са високо достойни и всеуважителни понятия сред гражданството.
И какво общо има това с одрисите през 7-1 век преди Христо....... Де е римската армия де е Одриското царство..... нерде Ямбол нерде Стамбол :D
В Римската армия най-низшият по чин войник получава 200 хектара земя още с постъпването си в армията
Браво на тях. Това показва колко са широко скроени техните началници. Иначе това са чобаните добре си го написал. Хареса ми.
Фактите са, че ритуалите на „митраизма” не произтичат от зороастризма и други сходни религии, по това две мнения няма сред западняците (за квалитетните нашенци Sum вече даде данни) и това ни устройва напълно.
И мен ме устройва напълно. Щото показват че преди да дойдат римляните тук бикове и кучета по пещерите села и паланки не са се колели.. :idea: :idea: а бика е бил високо уважаван образ.. щом го има в храмовете на Кибела. Дори бичите глави до 16 век сме ги изобразявали на гербовете си.
Другото е лукуми за децата.
Кой е писал за обичаите на илири, мизи, меди и т.н. преди н.е. ? Ами никой, поне няма налични данни.
Да.. така е. Докато sum не ни показа артефактите с одриските плочи. Всеки като ги види ще си направи изводите. А те са че в храмовете на Кибела няма сцени с трепане на бикове. Факт.
За „светата двоица” нищо не мога да кажа….. Ама е много интигуващо. ::up::
Поздрави :D

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 21 авг 2011, 12:50

Та "сатанински" ритуали преди Ристьо са смешни твърдения!
Добре не са сатанински, по-точно е демонични ритуали.
Кибела е била Главен герой в ТАУРОБОЛИУМА именно когато се жертва БикЪт и е придружавана само от евнуси скопените и попове(аз ги предпочитам пред евангелистките и католоческите педофили)
Стига с тези приказки наизуст, излагаш се. Къде вкара Кибела при Тауроболиума. Жени при Римско Митраитските ритуали не са допускани.
Къде е Кибела в тази сцена

Изображение
Кибелизма както го наричате тука си е копие на Митра!
За Римския Митраизъм ли става дума или Индо-Иранския. Май само ти все още не правиш разлика. За Римския Митраизъм определено не може да става дума тъйкато той не предшества артефактите на които се изобразява Кибела.
Виждам ,че копирате този релеф без да го гледате ,точно на него има такъв стрелец с лък!Пък и доста други неща има от монетите на одрисите!
Да на релефа Митреум има стрелец с лък, но това не означава че на всякъде където видим стрелец с лък това е сцена на Тауроболиум.
Логиката ти е сбъркана, не правиш разлика между неубходимо и достатъчно условие.
И на мен ми омръзна да копирам постоянно нещо което е вече показвано, но явно за теб е наложително.
Да видим отново монетите на одрисите.
На нито една от монетите няма убийство на бик.
Бикът е изобразен жизнен и никой не му точи ножа.

Изображение
Изображение

Басилевсът също не яхнал да коли бик, а е на кон

Изображение
Изображение

Относно Кибела, тя не е в Тауроболиум, а дава венеца на басилевса

Изображение
Изображение

Някой може ли да покаже Митраистки ритуали от преди Римско време по нашите земи?!
Докато Кибела връчваща венец на конник има в Свещарската гробница

Изображение
Изображение

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 21 авг 2011, 13:02

Вчера пропуснах да спомена и това, че за епицентър на Римския Митраизъм се смята Рим, а не пограничните райони на империята.
Нещо в повече :
The earliest monument showing Mithras slaying the bull is thought to be CIMRM 593, found in Rome. There is no date, but the inscription tells us that it was dedicated by a certain Alcimus, steward of T. Claudius Livianus. Vermaseren and Gordon believe that this Livianus is a certain Livianus who was commander of the Praetorian guard in 101 AD, which would give an earliest date of 98-99 AD.

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 21 авг 2011, 13:11

Ухаа.... Тъй се прави Димитър. :applause: :D Аз пък ще им покажа риимските императори как са изобразявали Бал и Кибела на монетите си. То sum отдавна ги показа ама митраистите нещо хич не щат да гледат тия факти. Аз пък нали съм прост да взема отново да им ги припомня :P

viewtopic.php?f=16&t=393&start=170
„Домициан през 81 год. и божественият Август с великия БАЛ. Третата и четвъртата монета са на Перунтос с БАЛ /1-2 век/.”
44.jpg
„Първата монета е от град Филипопол /Пловдив/ и е на Фаустина II с БАЛ, а втората е намерена на 20 км. от Бургас”:
45.jpg
„До тук показвах монети с БАЛ, но по-интересното е, че освен с бога има запазено изображение на Римски император и с КИБЕЛА! Това е Максимин Тракиеца /235-238 год./. Вижте го”:
47.jpg
„Лукас Криспинос /164-193 г./; Антонин Пий /138-161 г./ втората и третата монета, и Гордиан III /238-244 г./!”
48.jpg
„Освен тези императори впечатление правят Калатис /първата монета/ и Каракала с КИБЕЛА”:
49.jpg
„А ето как на Самотраки са изобразявали КИБЕЛА; на втория ред е Римският император Септимий Север /193-211 г./”:
50.jpg
„Комод /180-192 г./ и БАЛ; на втората снимка е Савромат II /174-210 г./ от Боспорското царство, който също е изобразен с древната КИБЕЛА!”
51.jpg
51.jpg (86.21 KиБ) Видяна 2548 пъти
Може ли да ви видя монетите на римските императори с Митра?
*svirkam si* *svirkam si* *svirkam si* *svirkam si*

solinvictus
Мнения: 59
Регистриран: 17 юли 2011, 21:28

Re: Митра

Непрочетено мнение от solinvictus » 21 авг 2011, 13:42

иво написа:Ухаа....

„Комод /180-192 г./ и БАЛ; на втората снимка е Савромат II /174-210 г./ от Боспорското царство, който също е изобразен с древната КИБЕЛА!”
51.jpg
Може ли да ви видя монетите на римските императори с Митра?
*svirkam si* *svirkam si* *svirkam si* *svirkam si*
Аве на Одрисите!
Хехехе става ми забавно !
Комод е митраист,Каракала ,Септимий Север тоже!
Изобразявани са със слънчева корона както споменах преди!
Като короната на Атила и на оня български владетел победен от некакви швайзери и са сложили картината в Главният вход на кметството (сега съм забравил точно къе беше)
та Иво от тия свободни интерпретации които правите забелязвам някаква умишлено неглижиране на мистериите на Кибела (как го обясняват одрисите?) по кое духовно учение?

Както е показал Димитър се вижда как един лъв е захапал бикЪт тази сцена е типично арийско еранска ...персийска !Направо е бъкано с тях релефи,статуи скулптури и т.н. даже има и скитски,бактрийски,согдиански,дакийски,гетски сарматски и так дальше!
Защо лъвът го изяжда този БИК/БОГ?

Венецът е символ на властта и има релефи където Митра го дава на владетеля,защото Той е върховният.

Както казах ,че се жертват тестисите на поповете в чест на Кибела и са нейните важни участници в церемониите !Те са и дълги коси!
Брадатковците са митраистите ...дори и Гета като млад е изобразен с брадица!

След като не можеш да ми кажеш приликите и разликите между Фригийската Кибела и Тракийската ,не се напъвай с други казармени случки хехехехехе
Как ще коментираш примерно скитски артефакти които са идентични с тези които показваш за одриски?

@боцмане,да ти кажа ,че идеята да се представи едно "забравено" духовно учение (тракийско) което няма нищо общо със "сатанистките" митраисти е много полезно ,защото ще бъде свързано с БОГмилите и сегашната глупава претенция на дъновистите за приемственост на тяхното измислено учение!
Така ,че нещата са в центъра на центъра! хехехе
п.п. отивам да лъскам долната мачта ,че след снощния запой само ...миерда! :crazy_pilot:
'He who will not eat of my body and drink of my blood, so that he will be made one with me and I with him, the same shall not know salvation....'

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 21 авг 2011, 14:17

Както е показал Димитър се вижда как един лъв е захапал бикЪт
Ивниктусее.. освен че нищо не панимаиш от гранични дела се оказва че и недовиждаш. Точно на тия монети няма захапване на бик.
tarsus.jpg
tarsus.jpg (43.43 KиБ) Видяна 2523 пъти
Венецът е символ на властта и има релефи където Митра го дава на владетеля,защото Той е върховният.
ХАХАХАХАХАХА................... :uaaaha: Ай дай да видим такъв релеф.. и то при ОДРИСИТЕ А НЕ В КАТАКОМБИТЕ В РИМ..... И ТО ПРЕДИ ХРИСТА.
Аде де...
Аз все още чакам да видя на монети римски императори с Митра...... *svirkam si* *svirkam si*
Комод е митраист,Каракала ,Септимий Север тоже!
Хехехехе... :lol: :lol: Такива са само в твоя ум. Но от монетите друго се вижда. То тъй и Ленин ще изкараш митраист.. колко му е.

Митраисти много се изложихте бре.. голям бой. Аз ако съм на боцмана ще ви дам три дена карцер щото много се издънихте. То не бяха категорични твърдения от ваша страна че Митра е Бал..Митра е Кибела.. Митра е Ахура Мазда..Митра е Слънцето..Митра е жена.. Митра е мъж.. Митра е Янус..Митра е бог който гледа на договорите..Митра коли бикове..Митра е Аполон.. Митра е Дагон..Митра е Бакхус..Митра е Паднал Анхел.. Митра е Аполон.
да не говоря за Тауроболиуми и Сатурналии *hihi*
Комод бил върл митраист щото имал лъвска кожа :IL :IL хахахаха и аз мога да накарам брачеда да ме нарисува с такава лъвска кожа. И кво от това?!!? значи след като ме нарисува ще стана митраист .. тъй ли :facepalm: :lol:
Ох..големи сте образи .
Ай живели...........
Аве на митраистите. :D

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 21 авг 2011, 14:34

solinvictus, стига ръса бисери. Митраистите с тези стъкмистики надминахте и войните на Тангра. Между другото, що не отидете да се разберете първо с тях Митра или Тангра е древната религия на българите. Само че там директно ще ви спрат радиоточката, докато ние будалите се опитваме да водим диалог с нея...

Честно казано аз се уморих от тази тема, каквото имаше за казване и показване го направих, няма смисъл да копираме като гламави неща из целия форум за да начешим нечии езици. Който има очи да гледа, който може да мисли да мисли...

shturman
Мнения: 23
Регистриран: 08 авг 2011, 15:25

Re: Митра

Непрочетено мнение от shturman » 21 авг 2011, 15:34

Здравейте,
Още нещо по „бичия” проблем:
Не следващия фотос ще видите още една странна интерпретация!
/тук дори няма „кървища”!/
http://www.flickr.com/photos/francescom ... 4/sizes/o/
Поздрави,
Щурман.
П.п. – към иво:
Съжалявам,че трябва така да подходя, но изглежда не сте разбрали „джентлия” намек които Ви се направи по повод с нищо непредизвиканата обида отправена от Вас към военното съсловие, ето защо разрешете да приложа елегията на възпитаника, на Школата за запасни офицери в Княжево - подпоручик Димчо Дебелянов с надеждата,че ще видите, надявам се, нещичко духовно и в „тези редове” ?

http://www.litclub.bg/library/bg/debelianov/bkushta.htm


Димчо Дебелянов
* * *

Да се завърнеш в бащината къща,
когато вечерта смирено гасне
и тихи пазви тиха нощ разгръща
да приласкае скръбни и нещастни.
Кат бреме хвърлил черната умора,
що безутешни дни ти завещаха -
ти с плахи стъпки да събудиш в двора
пред гостенин очакван радост плаха.

Да те пресрещне старата на прага
и сложил чело на безсилно рамо,
да чезнеш в нейната усмивка блага
и дълго да повтаряш: мамо, мамо...
Смирено влязъл в стаята позната,
последна твоя пристан и заслона,
да шъпнеш тихи думи в тишината,
впил морен поглед в старата икона:
аз дойдох да дочакам мирен заник,
че мойто слънце своя път измина...

О, скрити вопли на печелен странник,
напразно спомнил майка и родина!
Елегията е публикувана за първи път в сп. "Смях", г. II, бр. 64 от 19.08.1912 г.
/Подпоручик Дебелянов, пада убит а сражение, на 2 октомври 1916 г., около 10 часа сутринта в боя близо до Горно Караджово (днес Моноклисия), на 29 години и 6 месеца./

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта