Митра

Позната и непозната...
Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 20 авг 2011, 01:01

Въпросът дали се коли бика или не е доста сложен.
Във всички статии които прочетох за Римския Митраизъм се говори за убиване на бика.
Може би за да се отговори категорично на този въпрос, първо трябва да се разбере дали Римският Митраизъм има нещо общо с Индо-Иранския. Според съвременните теори, той няма нищо общо...
Тук намерих сбито всичко най-важно за Римските Митраиски ритуали - http://en.wikipedia.org/wiki/Mithraic_mysteries
Последна промяна от Dimitar на 20 авг 2011, 11:29, променено общо 1 път.

bozman
Мнения: 101
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Re: Митра

Непрочетено мнение от bozman » 20 авг 2011, 04:07

Именно при творческото представянето на който и да е ритуал, съществена дума има твореца /човека/, без значение, дали става дума за картина, склуптура … или за така познатите ни от живота обичаи,обреди, традиции и т.н.
--- Щурмане,
Корсарската ти класа расте всяка година.
Моите уважения.
::tan::

bozman
Мнения: 101
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Re: Митра

Непрочетено мнение от bozman » 20 авг 2011, 04:10

....

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 20 авг 2011, 10:53

Ами хайде да му видим продължението на щурмана
„ето едно малко творческо отклонение при представянето на така познатата сцена.Тук Митра не държи с лявата си рака ноздрите на бика - за да предизвика болка!, дори бих казал,че не се чувства никакво напрежение в действието!”

Тъй тъй...... още малко ще изкараш че бика доброволно си е опънал главата назад за да го колят. :lol: Момко не гледай глупавите интерпритации на съвременници а гледай оригиналите
mitra.jpg
mitra.jpg (25.7 KиБ) Видяна 2690 пъти

shturman
Мнения: 23
Регистриран: 08 авг 2011, 15:25

Re: Митра

Непрочетено мнение от shturman » 20 авг 2011, 14:07

Офтопик:
Здравей иво,
…”Тъй тъй...... още малко ще изкараш че бика доброволно си е опънал главата назад за да го колят. Момко не гледай глупавите интерпритации на съвременници а гледай оригиналите”

Ето сигурното доказателство,че Митра е богиня, защото само Тя – богинята, може да му внуши,че например… го снимат за Playboy /пардон – Playbull /*!
То и при хората е така – ако повярваш много на жените … виж снимката! *no* , но от друга страна пък, как да не повярваш? - щом във всяка жена се крие една богиня - като тази Диана например!!!
:inlove:
Boucher_Diane_sortant_du_bain_Louvre_2712.jpg
Щурман.

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 20 авг 2011, 14:25

Офтопик:
Туй ли ти е доказателството…… сигурно после от картината ще изведеш гениалното достойно за БГ прафесори умозаключение , че Митра е правила сфирки на бика преди да го заколят :lol:

За четвърти път спамираш темата. На къв са праиш………… на Митра ли *hihi*

shturman
Мнения: 23
Регистриран: 08 авг 2011, 15:25

Re: Митра

Непрочетено мнение от shturman » 20 авг 2011, 17:29

Здравей Dimitar,
Съгласен съм със забележките които правиш по повод сравнението на двата артефакта, според мен няма съмнение, че разликите са в резултат на „…представянето на една и съща сцена от различни майстори … ”, но за нас е важно,че и в двата случая имаме представяне на една и съща легенда –независимо от изразните художествени средства!
Относно:
„Това тълкуване се вписва с тезата за ритуал свързан с духовното израстване на младежа в сан Митра. „
Нека преди, всичко фотоса от постинга на @sum от Нед Авг 14, 2011 1:01 am
наречем Ф1 , а фотоса от - Пон Авг 15, 2011 7:44 pm – Ф2 / за удобство при следващите разсъждения /
Нека сега приемем и следваме логиката на @sum:
- Ф1 е художествено пресъздаване на ритуал свързан с духовното израстване на младежа в сан Митра.
…”Тоест младежите щом докажат духовните си знания те стават Митри.”
- Ф2 пресъздава …”ритуална сцена от поставянето на митраиската шапка”…, с което на практика се показва,че приносителят е станал/израснал в сан Митра.
Ако се върнем отново към Ф1, в началото на процеса имаме …„ жена, която държи в дясната си ръка книга и жестът недвусмислено показва, че тя я подава към тях.” И този символ няма как да се сбърка - книгата/познанието/, показва на младежите пътя по който могат да израснат в сан Митра /ако се съди по символите/.По-нататък е показан този път, който завършва с изпит, но забележете, изобразен ли жест или символ с който да се потвърждава,че младежите са придобили този сан? Нали според Ф2 точно поставянето на митраиската шапка показва,че приносителят е станал/израснал в сан Митра?.Мисля,че не е изобразен такъв жест или символ, но не защото те не са си взели изпита или нещо друго, а защото това е само началото на пътя – забележете израженията на лицата на младежите и особено на дясно стоящия, не е ли реакция на реплика от рода на: - Много добре момчета, но сега предстои по-трудното /или нещо подобно/ ?!
Дори и да приемем и следваме тази логика */видяхме,че Ф2 може и да не отразява точно този ритуал!/, то пак ще разберем, защо на тази сцена не са изобразени така коментираните вече ритуали с бикове?
Точно в този смисъл говори и @solinvictus – „Тези младежи минават първата степен на култа "corax" там няма бикове и кървища.В такива ритуали може да участва този който е минал през Лъв(leon) и тогава може да участва в угощенията и банкетите.”
относно:
…”Възможно е тези артефакти да се окажат нагледен пример за заличаването на едно духовно знание и заместването му с легенди за кръвопролития и междуродови убийства.”
Мисля,че това е погрешна представа, която се внушава отдавна и определено е свързана с РИ /най-вече с така наречената ИРИ./.Всъщност може ли да има такова заличаване след като? :
- ИРИ постепенно се превръща в „балканска”, поради неоспоримия факт,че основното население на империята е на балканите и се е запазило такова, каквото е било, независимо от всичките войни и чужди нашествия.
- Неоспорим е също факта, че местното население неизменно е излъчвало представители във висшите управленски кръгове на империята, като:- императори, висши духовници, висши командващи армии и т.н.
- Тракийските провинции дават основните сили на империята…” Древните паметници показват, че най-много са запазени имената на тракийски войници. …”/ Проф. Иван Маразов/.

Вероятно могат да се посочат и други доводи, например огромното строителство на военни и обществени обекти: - театри, храмове, бани, пътища и др., и всичко тава за да се тормозят „туземците” ли е било?! – не, не мисля така.
/Само Прокопий Кесарийски споменава за над 170 построени или възстановени укрепления от Юстиниян – не е ли впечатляващо?/
Поздрави,
Щурман.
(…)* - не казвам,че е грешна логиката, ние няма как да сме сигурни в това / още повече ,че тя може да е приемлива и за двете страни/, но изводите са малко съмнителни.

solinvictus
Мнения: 59
Регистриран: 17 юли 2011, 21:28

Re: Митра

Непрочетено мнение от solinvictus » 20 авг 2011, 18:15

иво написа:Ами хайде да му видим продължението на щурмана
„ето едно малко творческо отклонение при представянето на така познатата сцена.Тук Митра не държи с лявата си рака ноздрите на бика - за да предизвика болка!, дори бих казал,че не се чувства никакво напрежение в действието!”

Тъй тъй...... още малко ще изкараш че бика доброволно си е опънал главата назад за да го колят. :lol: Момко не гледай глупавите интерпритации на съвременници а гледай оригиналите
mitra.jpg
Здрасти на Одрисите!!!
Заблуждавате се затова ,че винаги се изобразява Митра като разливащ бича кръв насякъде ...
пък феновете на Кибела четяли книжки и държали изпити за Духовен Сан?!? -това разбира се е само една интерпретация (не знаем какви книги -може да четат Мистериите на Митра :IP и + това в Нейна чест се коли БЯЛ бик )
Изображение
Тука са го обгърнали дзмии ...не ги е изклал още!
Изображение
Тука също няма никаква бича кръв
Изображение
Тука е много интересно с крилата на Паднал Анхел излизаш от яйце също както в Червената Църква а крилото е символ и го има на "прабългарски щит" притежателя му е нарисуван с черни "галошки" така са изобразявали азиЯтските патриций които са се САМОнакичили с "бизантийски" титли!
Изображение
Toва което казах преди ,че "лъвът" е степента в която митраистта получава респект и уважение.Затова са си слагали Лъвски глави като шапки
Komod върл митраист
Изображение

А ,Иво забравих да ти напомня ,че този с лъвската глава и дзмиите е стъпил на глобус с "Х" дето се чудите за какво са го нарисували на вазата ...такива кръстве са им слагали на челата или на ръката по време на фиестата!СТАВАЛИ са КРЕСТОСИ(посветени) ,а не МИТРИ
Такъв кръст има и на монета на Симеон Велики ,пък няма да ти казвам колко римски императори са си използвали този знак върху жезъла....знакът на ЯНУС(IAN)!
Ето ти един Митра на ДухЪт!
[/img]http://tangsir2569.files.wordpress.com/ ... =157&h=157[/img]
Фригийската Кибела и Тракийската едно и също ли е?
Нещо като еранския Митра и скитско/тракийския ли?
Пийте бири сега жега е! ::tan::
'He who will not eat of my body and drink of my blood, so that he will be made one with me and I with him, the same shall not know salvation....'

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 20 авг 2011, 20:12

Здрасти на Митраистите!!! :D
Всичко туй дето го пишеш и показваш е след Христо Инвиктосе….. :idea: Боцмана ясно го е написал, че след като ставаме провинция тогава ПРИ НАС се забелязва култа колене в пещери и други митраиски степени,посвещения, мистерии.. които са явно присъщи на двуполовия кападокийски бог. Що при войниците се е разпростарнил култа? :roll:
Щото войника НЕ МИСЛИ А ИЗПЪЛНЯВА :idea: като му кажат легни и той ляга. Като му кажат ритни се по гъза и той се рита.. войника ВИНАГИ изпълнява заповеди.. то затова е войник я. Къде си видял войник да мисли? Не може да мисли щото му е забранено. Заради него други мислят..... Затова култа се разпространява сред войниците.. щото изпълняват заповеди. И как си я представяш ти тая работа – нощем старшината като заспи ротата тихомълком бегом през оградата отива до селото и крадне бик, щото без него няма мистерии. то да откраднеш бик е ехее.. много лесна работа. кучетата спят.. бабата и дятото пияни.. комшиите на гости :lol: :lol:
После се забутват в някоя пещера и до сутринта яха биби.... После на разсъмване,докато старшината още спи се прибират.. ама на часовия му дават парче от задния бут на бика, за да не ги издаде че после ще има дисцип. И така 350 години. *wacko* :lol:
Мислиш ли че ще се хвана на такъв плосък сюжет.. Или ти май в казарма не си ходил и затова за теб е нормално ротата нощно време да избяга и да коли бикове.
АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ! :uaaaha:

А нали го видя на вазата оня със женските гърди :?: А преди да станем провинция видя какво е било при нас Чакай да ти припомня щото нещо забравяш
kibelizum.jpg
Тъй че за митраизъм може да се говори по нашите земи.. ама СЛЕД Христа. А по време на одриското царство (7-1 в.пр.Хр) тук религията не е митраизъм а КИБЕЛИЗЪМ.
Кибела е изобразена на монетите.. храмовете са в нейна чест, символите й са по носии,грънци, рисунки..римски императори до 3-4 век са я изобразявали на монетите си заедно с Бал.. тесетки топоними има останали по нашите земи..... Кво да говорим повече.
Ние не отричаме че тук е имало сатанински култ ама не може да ни вменявате че той е бил наш патент.. щото такъв при одрисите няма регистриран.

Ай наздраве

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 20 авг 2011, 22:00

Е стига с този бик вече.
Дадох ви линка и не знам на ударени ли се правите...
Добре ето по-важните цитати
The iconic scenes of Mithras show him being born from a rock, slaughtering a bull, and sharing a banquet with the god Sol (the Sun).
Among the items found are about 1000 inscriptions, 700 examples of the bull-killing scene (tauroctony), and about 400 other monuments.
Neuenheimer_Mithraeum.jpg
Relief of Mithras as bull-slayer from Neuenheim near Heidelberg, framed by scenes from Mithras' life
In every Mithraeum the centrepiece was a representation of Mithras killing a sacred bull; the so-called tauroctony.
The centre-piece is Mithras clothed in Anatolian costume and wearing a Phrygian cap; who is kneeling on the exhausted bull, holding it by the nostrils with his left hand, and stabbing it with his right. As he does so, he looks over his shoulder towards the figure of Sol. A dog and a snake reach up towards the blood. A scorpion seizes the bull's genitals. A raven is flying around or is sitting on the bull. Three corns of wheat are seen coming out from the bull's tail, sometimes from the wound.
The event takes place in a cavern, into which Mithras has carried the bull, after having hunted it, ridden it and overwhelmed its strength.
Относно този симпатяга
Leontocephaline-Ostia.jpg
Leontocephaline-Ostia.jpg (62.78 KиБ) Видяна 2557 пъти
Leontocephaline of the Mithraic Mysteries. Line drawing of the figure found at the mithraeum of C. Valerius Heracles and sons (dedicated 190 AD) at Ostia Antica, Italy. CIMRM 312
One of the most characteristic features of the Mysteries is the naked lion-headed figure often found in Mithraic temples.
He is entwined by a serpent, with the snake's head often resting on the lion's head. The lion's mouth is often open, giving a horrifying impression. He is usually represented having four wings, two keys (sometimes a single key) and a scepter in his hand. Sometimes the figure is standing on a globe inscribed with a diagonal cross. In the figure shown here, the four wings carry the symbols of the four seasons and a thunderbolt is engraved on the breast. At the base of the statue are the hammer and tongs of Vulcan, the cock and the wand of Mercury. A more scarcely represented variant of the figure with a human head is also found.
Although animal-headed figures are prevalent in contemporary Egyptian and Gnostic mythological representations, an exact parallel to the Mithraic Leontocephaline is not found.
The name of the figure has been deciphered from dedicatory inscriptions to be Arimanius (though the archeological evidence is not very strong), which is nominally the equivalent of Ahriman, a demon figure in the Zoroastrian pantheon.
Arimanius is known from inscriptions to have been a deus in the Mithraic cult (CIMRM 222 from Ostia, 369 from Rome, 1773 and 1775 from Pannonia)
Нормално, жертвоприношения без демони не може, сатанинска му работа...

Иво, съгласен съм с теб. Ролята на войската е не да прави духовни революции, а да превзема и налага политиката на империята.
Всяка религия се появява в резултат на някакви духовни практики на определен пророк - Моисей, Буда, Иисус, Мохамед и т.н.
Докато за Римският Митраизъм характерното е че се развива сред войници, наемни убийци. Е за каква духовност може да се говори при тези хора, дай им да колят, да леят кръв, подложи ги на някакви изпитания кой ще издържи на студ, огън или премине някакво смъртоносно изпитание и за награда им уреди таен запой. Голяма духовност няма що...

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта