Митра

Позната и непозната...
sum
Мнения: 2724
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Митра

Непрочетено мнение от sum » 17 авг 2011, 20:41

Още в началото повдигнах въпрос за това каква е била религията на одрисите. Задълбах се в различни текстове, за да прочета какво има писано по тази тема, но нищо смислено не открих. Обаче още по-глупавото е, че за духовното знание на предците ни се пише по този начин: траките вярвали в много богове, но нямали конкретни представи за техните образи, защото са били безлични; вярвали във Великата Майка, която се покривала с представите за Бендида, Атина, Гея и Афродита; обожествявали са природата и дървета, а змиите са били свързани с представата за отвъдното царство /понеже излизали изпод земята/ и затова ги изобразявали върху паметници, посветени на Херос /тракийския конник/.
Безсмислено е да продължавам с извеждането на други примери, защото те не разкриват духовното знание на одрисите. Можем ли тогава да разберем какво е то при положение, че няма писмени сведения по този изключително важен въпрос?
Аз мисля, че можем, защото освен на текстове предците ни са запазили своето духовно знание по керамични съдове. Ще ви покажа един такъв от музея „Пергамон”.
1.jpg
Този артефакт беше до други керамични съдове в залата за „гръцка керамика”, а на табелката пишеше 8 в.пр.Хр. и нищо повече. До тях имаше други грънци с табелка 5 в.пр.Хр.. Значи може да се каже, че артефактът от горната снимка е от периода 8-5 в.пр.Хр..
Обърнете внимание на триножника /долу вдясно/. Показах същия елемент на одриски монети, от които става ясно, че златният венец на одриските Басилевси се поставял точно там:
2.jpg
2.jpg (78 KиБ) Видяна 3518 пъти
Златният венец е на последната монета.
Вижте сега на първата снимка, че мъжът е изобразен с венец. Това означава, че пред нас имаме одриски цар! Няма как да не е така, защото по това време имаме Одриско царство.
Съпругата му върви зад него, а на дясната си ръка има птица.
/птица на дясната ръка присъства в изображенията на Кибела/:
3.jpg
3.jpg (8.62 KиБ) Видяна 3516 пъти
Забележете сега жезъла на царя.
Горната част е направен като пеласгийски /йонийски/ капител, нали? Вижте обаче какво има изобразено над него:
4.jpg
4.jpg (44.34 KиБ) Видяна 3517 пъти
Това е фигурата на ЧОВЕК!!!
Одриският цар не е изобразил на жезъла си Бал или Кибела, или някакви жречески символи, или свещени животни, или името си, а е изобразил човека! Явно тази фигура е била много важна за него и за това е там. Но защо?
Защото Бога се намира в човека, а не някъде си там на връх Олимп…
Тоест духовното знание на одриския цар е свързано с ПОЗНАНИЕТО ЗА ЧОВЕКА!

„Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже -
мен в сърцето и в душата...”

Все пак може ли по друг начин да се докаже, че за одрисите човекът е бил много важен?
Да, може. Защото са го изобразили на монетите си. Ето две одриски монети от периода 4-3 в.пр.Хр.:
5.jpg
5.jpg (142.31 KиБ) Видяна 3515 пъти
6.jpg
Показах ви фактите.
Това е от мен.
Поздрави.

/все пак да не забравяме, че днес е сряда… :D /
Р.Ч.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Митра

Непрочетено мнение от Честит Българин » 18 авг 2011, 09:56

Здравейте, всички,

На показания съд / няма да го експонирам отново / можем да обърнем внимание на пътеката на по която се развиват събитията. Тя е възходяща. На най-ниската част е мястото с триножника и ритуала с огъня за посвещаване в степен Басилевс. На второ стъпало е жената с птичката / не е Кибела – липсват други нейни атрибути, не вярвам и да е жена му, акцентът е върху птичето – мое мнение /. На трето стъпало е самият той – новопроизведеният в степен Басилевс. Той поема от по-високото стъпало кивота с договора между него и Върховния Баал. Над пътеката с тези персонажи е изобразен небесния свят ангажиран в този момент с ритуала на мига. Там са помощници и свидетели на събитието, участващи по някакъв начин – трудно ми е да го коментирам. Зад поднасящата кивота с договора е стилизиран образ на наблюдаваща с жезъл вдясната ръка и лък в лявата ръка и с .... шапчица тип Кибела! Може би това е Кибела!
Съждението е изцяло лично мое. Надявам се да не греша.
За жезъла на Басилевса и неговия връх: това е нов елемент неспоменаван досега. Дали може да се направи извод, че власта на Басилевс се дава за това да служи на Човек и да носи отговорност за това пред Господа? Знаем, че човек е най-важния елемент във всемира, съчетал в себеси всички основни компоненти от световете.

Успех!

Честит Българин

ntsk

Re: Митра

Непрочетено мнение от ntsk » 18 авг 2011, 10:04

Определено са много интересни нещата с този "триножник". Sum, браво за монетата със Златният венец над него!
Аз имам няколко снимки от Ефес (жена ми ги е правила преди няколко години), които заслужават внимание.
Ето ви го "триножника" с трите лъвски крака, забележете какво (или по точно Коя...) е изобразено в горния край на средния крак. Да не забравяме и змията, която се увива нагоре! Изобщо тази колона си е трепач:
PIC_1267.JPG
Само за сравнение - кана от Рогозен с изображение на Богинята майка и сандъче от Пергамон, показано ни от sum:
fig_64_item_158.jpg
Разбира се това на триножника от Ефес в никакъв случай не е онзи Митра - убиващия бикове. За него и дума не може да става. В Ефес поне биковете са били на почит:
PIC_1269.JPG
А ето как са почитали Великата майка в Ефес:
PIC_1270.JPG
Наблизо има и храм на "Артемида" /поне така са го нарекли/ - и все пак отново става въпрос за Богинята майка.
Ето още едно интересно изображение. До колкото става ясно, богинята носи лъвска кожа, забележете и венеца в ръката й. Откъде ли се е пръкнала тази идея... :roll: :
PIC_1272.JPG
А относно "сурвачката на Митра", мисля че е пределно ясно какво представлява.
Изображението по-долу отново е от Ефес. Това е Хермес с кадуцея в едната ръка, забележете и елемента кръг с точка отляво. За сравнение съм добавил истински жезъл на Хермес, сниман от sum:
PIC_1266.JPG
3_.jpg
Инфо и снимки на "сурвачката" - http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 7dbb11166e

Това е засега от мен. Поздрави!

иво

Re: Митра

Непрочетено мнение от иво » 18 авг 2011, 12:26

На този жезъл ясно се виждат змийските глави в средата на осмицата.
PIC_1266.JPG
PIC_1266.JPG (43.71 KиБ) Видяна 3437 пъти
Ама аз от няколко дни си мисля друго..... :roll: На снимката на Боцмана има заколен бик. Това действие е насочено срещу Бал защото бика е символ на неговата сила.. както лъва за Кибела. Обаче змията е елемент от самата Кибела.. тъй де тя е част от богинята. :idea:
Понеже е ясно, че римските войници след Христо са извършвали сатанински ритуал срещу бога на одрисите.. нима не може в същия кървав ритуал да са убивали и змията,която е символ за мъдрост и знание при Кибела. :roll: Като гледам снимката на Боцмана танцуващия гледа към змията..... че и ножа е в него
.jpg
Тя затова жената горе вляво си е обърнала главата настрани защото сатанинския кървав ритуал още не е свършил :shock: :shock:
Боцмана пише,че Император Теодосий забранява култа през 391 година. Ама забележете че този кървав сатанински ритуал е извършван близо 350 години :!: :!: :IL Вие представяте ли си как на няколко места по нашите земи.. по няколко пъти в годината тия кретени войниците са колили бикове в сатанинските си ритуали с една единствена цел да убият връзката на одрисите с Бал и Кибела :o Само сатанисти се крият по пещери като мишоци в тъмни дупки за да изпълняват своите гнусни ритуали,далеч от погледа на хората. То затова само избрани са присъствали и обикновен човек не е бил допускан. Егати кавалите...... :mrgreen:
А един Господ знае след забраната на Теодосий още колко години са изпълнявали извратените си идиотщини. Ужас. :envy_green:
И после що на българите все не ни върви.. Ми как да ни върви като тия са ни унищожили корена. На едно дърво като му одрежеш корена то изсъхва.

sum
Мнения: 2724
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Митра

Непрочетено мнение от sum » 18 авг 2011, 19:41

Съгласен съм, Иво.., но нещата са много по-сложни.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Здрасти, Честит Българин.
Идеята, че това е среща между Басилевса и Бал с кивота е много изкушаваща, но за съжаление мисля, че не е точна. Защото образът на подаващия сандъчето е на бисексуален двуполов Бог, с малки рогца отпред на челото.
12.jpg
Всъщност, виж персонажите зад него:
15.jpg
Зад гърба на бога има женска фигура, държаща лък и странен жезъл с формата на „Х”.
Забележи обаче какво има в ръцете на мъжа /вляво/. Държи книга и факел, нали? Над него виждаме жена и друга долу вляво, държаща огледало.

Искам сега да отворя една скоба, за да изведа част от написаното от изследователя на митраизма Шарл Отран в неговата книга:
„В местностите /става въпрос за Кападокия – б.м./ където тамилите и сродните им народи: карийци, киликийци и т.н. в продължение на дълги векове са запазили старите си култове, нашите изследователи откриха изображения на Великата Богиня с брада и на великия бог с женски гърди, отговарящи в основата си на същата идея.
Брадата Иштар Алилат от Кипър и богът с женски атрибути са интегрална част от мистичната двойка, подвизаваща се из Кападокия.


Професор Кюмон с право припомня в тази връзка корибантите от Крит, които се обличали в кожи на животни и изпълнявали в чест на своя бог ритмичен танц под акомпанимента на тимпан

Предполагам вече на всички стана ясно, че на вазата художника е нарисувал срещата между одриския цар и двуполовия Бог от Кападокия!
Както споменах в предните си постове в литературата има много писано за кападокийските магове, които изпълнявали митраистки ритуали, включващи убиване на животни и обличане на кожите им, танцувайки танц, чрез който изразявали почитта си към своя хермафродитен Бог. Но кой е той?..
Щом има описани мистериите в чест на двуполовия Бог това означава, че на вазата е изобразен… Митра!!!

И накрая нека ви цитирам какво още пише проф. Франц Кюмон, цитиран от писателя Шарл Отран: „кучето убивали последно, защото то било за Бога им…”.

Я сега вижте какво има нарисувано под двуполовия Бог…
Май коментарите са излишни, нали?

Така че Иво, в пещерите мистериите на Митра са включвали освен убийство на бика, но също така и на змията. Предполагам после са ги обезглавявали и са танцували с главите и кръвта им... А за последно са оставяли кучето за бога си.

~~~~~~~~~~~~~~

Ето според мен как са стояли нещата:
- след като одриският народ станал римска провинция /1 г.сл.Хр./, тогава римляните са създали проект, който може би е бил изграден от две основни точки. Първата включвала сатанински ритуали, за да се прекъсне съзнателната връзка на народа със своя Бог, а във втората точка било заложено да се предложи нова благородна духовна посока, за да може народът нацяло да забрави за своите корени. Тогава на сцената се появява римският военачалник… апостол Павел!
На ви любов…
Римляните са ни вкарали в клопката на „доброто и лошото ченге”. След близо 350 години сатанизъм Теодосий забранява култа /лошото ченге/, за да ни вкара в кюпа на скалъпената християнска вяра /доброто ченге/, която народът приема с охота, изтощен от сатанински ритуали и кървища.
Резултатът: Има вяра, няма познание!
А без познание връзката с Бал и Кибела се скъсва.
Р.Ч.

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: Митра

Непрочетено мнение от Честит Българин » 19 авг 2011, 09:21

Разбрах, Sum!

Първо са направили харакири на добродетелите ти, знанието и пътя ти, а после са ти дали алтернатива, с която те вкарват във филма „Радвай се на гадното, но организирано!”
Или, целта е забрави това, в което е силата ти и получаваш сладникаво менте с украса разни хубави идеи.
И така и днес...

А двуполовите и до сега си имат разни шарени движения.

Хм, Митра, а? Това е било въженцето, стегнато около врата ни, докато спрем да дишаме...

По-късно нещата стават още по-брутални. Или ти режат главата, или слагаш чалмата. Целта е същата. После идва малко социализъм, малко Европейски съюз и т.н.

А по-нататък?

Да – ...2012г.,... някое катаклизъмче,... извънземна помощ,... ново бъдеще в други измерения, ... тотална промяна на ДНК ...и др. подобни ... Нали така пише в нашумяващите напоследък книги – някой от някъде ще идва да ни спасява, ...ама ще почакате! И да не забравите да бъдете духовно извисени, иначе няма да сте в онези 144000 бр. дето ще им се усмихне Господ!


Разбрах, Sum!
Благодаря!

Успех!

Честит Българин

shturman
Мнения: 23
Регистриран: 08 авг 2011, 15:25

Re: Митра

Непрочетено мнение от shturman » 19 авг 2011, 10:56

здравейте,
в постинга на sum / Заглавие: Re: Митра/ от : - Публикувано на: Пон Авг 15, 2011 7:44 pm е казано буквално следното:
…” Поразрових се из моите фотоси, които съм правил по музеите /другият камион / и намерих много интересни артефакти. Оказа се, че съм заснел ритуална сцена от поставянето на митраиската шапка. Артефактът също е от 2 в.пр.Хр.:”
Това което веднага прави впечатление за горе предложения фотос е : - липсата на всякакви данни за него, къде е правен?!, в кой музей?!, как е описана представената сцена ?! и т.н.
Ето защо, тук ви предлагам същата сцена - резба в/у алабастър - намерена в Volterra, Tuscany, Italy, съхранява се : - National Archaeological Museum in Florence, Italy.
/Etruscan urns - Volterra, Tuscany, Italy/
Изображение

накратко:
Тази етруска погребална резба в/у алабастър показва една версия на легенда вдъхновена от древните олимпийски игри.На тази сцена са изобразени основните герои от легендата :- колесничаря Миртил в средата/ намерил убежище в храма/, Пелос в дясно, в ляво Хиподамея, която взема счупеното колело!!! от Миртил и т.н.
Тук е пълния текст, според скромното мнение на „музея”:
http://www.sciencephoto.com/media/185467/enlarge
а ето и самата легенда, например от /и на много др. адреси/:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Хиподамея

Поздрави,

Щурман.

shturman
Мнения: 23
Регистриран: 08 авг 2011, 15:25

Re: Митра

Непрочетено мнение от shturman » 19 авг 2011, 15:58

Здравейте,
Във връзка със статията ” МИТРАИЗМА НА БЪЛГАРИТЕ” от линка на боцмана, бих искал отново да подчертая един основен /по моето мнение / извод от нея:
…”Въпреки това не можем да не забележим, че не става въпрос за „колене” на бик, а за ритуално убийство.”
Когато говорим за пресъздаването на ритуал, не е зле да имаме пред вид думите на Цицерон:
…”Но идва време, когато разумните хора трудно могат да разберат как, ако е с всичкия си, човек би могъл да предполага, че като яде хляб или пие вино, яде тялото или пие кръвта на някакво божество. „Когато наричаме житото Церера, а виното Бакхус“, казва Цицерон, използуваме позната метафора: „но представяте ли си, че може да има достатъчно безумен човек, който да вярва, че се храни с божество?“

Във връзка с пресъздаването на ритуали, интересно четиво е книгата на Джеймс Фрейзър – „Златната клонка”, където в ГЛАВА XLIX
„Древни зооморфни божества на растителността” е описан подобен ритуал / смятам,че ще хвърли някаква светлина по въпроса/.
1. Дионис — козелът, бикът
http://chitanka.info/text/5438/116#textstart
//а горе-посочения цитат е от същата книга//
Именно при творческото представянето на който и да е ритуал, съществена дума има твореца /човека/, без значение, дали става дума за картина, склуптура … или за така познатите ни от живота обичаи,обреди, традиции и т.н.

Изображение
ето едно малко творческо отклонение при представянето на така познатата сцена.Тук Митра не държи с лявата си рака ноздрите на бика - за да предизвика болка!, дори бих казал,че не се чувства никакво напрежение в действието!
/всъщност нямам намерение да правя какъвто и да е анализ на творбата, такъв вече е направен в горе-посочената статия/
Поздрави,
Щурман.
Едно допълнение към постинга ми от днес Пет Авг 19, 2011 10:56 am:
Ето същата сцена от:
http://www.flickr.com/photos/dameboudicca/3306388984/
или:
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... 24&bih=633
[img]http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://f
Berlin, Altes Museum - The Etruscan Collection
Etruscan urn from the family grave of Calisna Sepu, close to Volterra, with motif from the death of Myrtilos / Миртил /, second century B.C.
/Етруска урна от фамилната гробница на Calisna Sepu, в близост до Volterra , с мотив от смъртта на Myrtilos, втори век B.C./

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 19 авг 2011, 17:37

Нека разгледаме и двата артефакта заедно, защото разликите са много интересни.
Първо което ми направи впечатление са детайлите на изработката - втората е по-финна с по-ясно изразени детайли.
Общо взето вторият ми изглежда правен в по-късен период.
Дрехите на хората са различни, при него изглеждат по-модерни.

Сега забележете колоните - стилът също е различен и липсват елементите бичи рога в горната част.
Да разгледаме така наречения олтар - липсва сакралният символ кръг с точка.
Различно е и колелото което държи младежа. В първия вариант то е 4-раменно.
Това ми напомня на един друг сакрален символ - кръст в кръг, който е основата на Схвастиката и Сувастиката и символизира духът и материята в хармония.
Това тълкуване се вписва с тезата за ритуал свързан с духовното израстване на младежа в сан Митра.
Също така най-интересното за мен е, че липсва меч в ръката, лично поне аз не го виждам.

Възможно е тези артефакти да се окажат нагледен пример за заличаването на едно духовно знание и заместването му с легенди за кръвопролития и междуродови убийства.
Възможно е също и представянето на една и съща сцена от различни майстори от различни периоди.

Дали има и други артефакти с тази сцена, те биха хвърлили светлина по този въпрос.

П.С. - туй туловище на първата снимка дето са го пльоснали отгоре ама хич не си пасва с това което е под него
Прикачени файлове
1.jpg
1.jpg (133.05 KиБ) Видяна 3229 пъти
2.jpg
2.jpg (69.67 KиБ) Видяна 3223 пъти

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Митра

Непрочетено мнение от Dimitar » 19 авг 2011, 18:33

Ето няколко снимки на подобни урни - http://commons.wikimedia.org/wiki/Categ ... erary_urns
Качеството на снимката е лошо, но погледнато от този ъгъл, като че ли има промушване в хълбока - http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ng_237.JPG
Тук може да се види и подобно 4-раменно колело - http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... c._ac..JPG

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта