Одриско царство - Босфорско царство

Позната и непозната...
Ладо

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от Ладо » 17 юли 2011, 12:28

Може да е от полза...Поздрави!
chart_gre_anc_alphabets_cities_1369x1301_tr.JPG

sum
Мнения: 2676
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от sum » 17 юли 2011, 12:36

Сега отново за проблемната графема „Ξ”.
Показах монета от 5 в.пр.Хр., на която пише АЛЕΞАNΔРО. Изказах предположението, че графемата "Ξ" е възможно да е звук за ОН, защото така надписа ще се чете А ЛЕОН АНДРО - "Лъва /лъвът/ Андро".
Търсейки същата графема попаднах на монети на Александър Велики, на които ясно се вижда, че името му е изписано по два начина. Единият път с графемата Ξ, а вторият с ?.
велики.jpg
Така че в Декодера графемата ? автоматично отива при Ξ.
И другото важно - вижте Александър Велики как е изобразен… има лъвска глава с отворена уста, нали?
Да, гърците четат името от монетите като Александър, но според мен това е „Андро Лъвът”.

Р.Р. Само като се сетим как казваме на дякона Васил Ив.Кунчев… Васил ЛЕВСКИ /лъвът/, мисля, че много лесно можем да обясним на света какво означава името от монетите.
...Че и Бал е от другата страна...
Decoder.doc
(2.4 MиБ) Свален 162 пъти
Р.Ч.

иво

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от иво » 17 юли 2011, 19:30

Като гледам декодера остават само три букви: Ж,Ч и Ш. :applause: :D
При моите таблици финикийците имат знак за „ш” разчекнато W. Убих се да търся монети с тази графема и нищо. Айде да се съсредоточим върху тая графема или друга подобна за да я намерим на монетите.

Sum плювните на тоя Ладо показаха че е голям каун. Май момчето нещо е сбъркало форума......... Веселяк. :P

bvlgr
Мнения: 14
Регистриран: 29 юни 2011, 01:59

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от bvlgr » 17 юли 2011, 20:02

Тази графема как я разчитаме? Някои казват че било "VE". Ако е "ВЕ" не би ли трябвало чертичката да започва от основата на "Е"? Може би е "YЕ" ?
Weber_2421.jpg
Weber_2421.jpg (22.48 KиБ) Видяна 2257 пъти
Междувременно попаднах на тази странна монета: "TETRADRACHM OF DYNAST OF THRACE" (no other info of coin) ???
Thrace_Tet_2.jpg


Знаещите, бихте ли я коментирали?

bozman
Мнения: 101
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от bozman » 18 юли 2011, 01:42

Тази графема как я разчитаме? Някои казват че било "VE". Ако е "ВЕ" не би ли трябвало чертичката да започва от основата на "Е"? Може би е "YЕ" ?
Междувременно попаднах на тази странна монета: "TETRADRACHM OF DYNAST OF THRACE" (no other info of coin) ???
Знаещите, бихте ли я коментирали?
--- На мен ми се струва, че писменостите по монетите станаха повече от известните. На тази последната например (лявата от двете на дланта) има 2 руни от V в.пр.н.е., гръцка графема от около н.е. +- 150 г., финикийски графеми от ранно финикийския алфавит и други които ги има на много места. Това е и при монети 114132thasos. от по-преди. При това положение, се събират графеми от различни периоди в рамките на 500 - 700 г. Това ИЛИ означава, че имаме писменост, ОТ която са се развили семитската (арабски, иврит) и индоевропейската група (гръцки, одриско-тракийски), такава първична група няма открита все още от хора със познания многократно надвишаващи моите ИЛИ, че тези монети са ментета. Блгр, който ги предостави какво мисли по въпроса ?
За Иво - Защо трябва да търсим финикийски графеми в одриските и тракийски монети ? Ние не търсим графеми за декодера, а евентуални фонеми, с евентуални изписи, както при "стандартни" монети, така и при "варваризати" по термина посочен от Ладо.
Ето защо, ако се вкарат монети ментета, работат на 80 % е провалена. Да питам специалистите по монети - "варваризатите" имат ли някаква класификация - по време, по материал, по райони, каквато й да е. Саво една научих , че са правени от ковачи, считани за второ качество цивилизация. Не е ли възможно, толно те да са първите ковачници на монети, а "цивилизационните монети" да са техен подобрен вариант.
Във всеки случай считам, че въпроса за ментетата е много нужно да се изясни. И то не за ментета ,които дублират известни монети, те са "редовни" за нашата работа, а за монети, които са се издънили с нереална графология от "производителя".
Поздрави.

bvlgr
Мнения: 14
Регистриран: 29 юни 2011, 01:59

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от bvlgr » 18 юли 2011, 02:08

Докато 114132thasos си е "варваризат" като многото такива от това време
http://www.acsearch.info/search.html?se ... w_mode=1#0 ,
то последната Thrace_Tet_2 е мноого съмнителна,
като се има в предвид от къде идва: Bar Kochba Revolt, Judaea :mrgreen: иначе е продадена като "истински варваризат"
http://208.123.218.120/fakes/displayima ... 20&pos=434

иво

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от иво » 18 юли 2011, 10:52

Боцмане съгласен съм с теб. :D Ти на няколко пъти обръщаш внимание да не се влияем от други писмености които са на други монети. Така е..ама как да го намерим този звук „ш” като не знаем какъв е знака? Затова предположих просто за ориентир разчекнатото W............. При твоята таблица ш си е ш.....ама при одрисите може да е по-различно. Например това разчекнатото W може да стане на Ш :idea: търся някакъв ориентир и затова

men
Мнения: 962
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от men » 18 юли 2011, 11:08

„Не е ли възможно, точно те да са първите ковачници на монети, а "цивилизационните монети" да са техен подобрен вариант.”
Според мен Боцмане е точно така! Нали знаеш „пръв крадеца вика дръжте крадеца…”
Всичко което не е гръцко е варварско! Вижте и таблицата по горе в нея са вкарани всички графеми от района на Тракийско море, Балканите и Мала Азия.
Нали трябва да се оберат всичките файди. Всички народи които не са „елини/гърци” са варвари и естествено и монетите им са варварски. Типичен подход за учените … не могат да разчетат нещо и хоп веднага то става варварско, правено от неграмотни матричари.
Тези учени и специалисти как си представят сеченето на монети-пари? Седнал един неграмотен ковач/матричар, взел малко метал и започнал да прави монети под носа на Базилевса! Как си представят учените, че писанията и изображенията по монетите няма да бъдат съгласувани с ГРАМОТНИ хора от царството. Единственото за което се сещам, че ако някой започне да сече монети без знанието на Одриския Базилевс, на същия този матричар ще му хвръкне веднага зелката.
Както и днес така и тогава е имало фалшифициране на пари/монети, но фалшификата трябва да бъде почти абсолютно копие на оригинала и тогава матричаря може и да е неграмотен.
Всъщност моля запознатите да кажат, кои букви са всъщност „гръцки” ???
Кои букви са гръцки „патент” и изобщо има ли такива? Какво са прибавили като букви „гърците” към азбуката на финикийците, фригите и етруските?
Например за буквите „Φ,Χ,Ψ” се казва, че са с неясен произход в „гръцката” азбука…

За мен буквите са налице още от Беласгийско време и са известни на Одрисите в Тракия. Ако допуснем, че Одрисите са били „по-тъпи” и са си нямали представа от букви, то логично е да ги вземат от братовчедите си … Фригите/Бригите и Етруските.
:IP

sum
Мнения: 2676
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от sum » 18 юли 2011, 12:41

Херодот пише за бригите, че първоначално живеели на Балканите, като САМО част от тях отиват в Мала Азия, където основават своето царство Фригия. В такъв случай логично е одрисите, ако са нямали своя писменост да са я взели първоначално от бригите. Не виждам проблем за това…
Но според мен е било точно обратното – бригите, преди да отидат в Мала Азия, са имали азбука. Така тези хора, които останали на Балканите няма как да не са повлияли на одрисите да създадат своя писменост, още повече, че през 6-5 в.пр.Хр. тяхната територия влиза в границите на Одриското царство.

~~~~~~~~~

Вчера, когато писах за Александър Велики си изясних и друго, което не ми даваше мира. Чудих се защо на монетите на Лизимах графемите са изписани така: ЛYΣIМАХОY?
Чрез Декодера прочита става ЛВЗ/с/ИМАХОВ. В един момент проумях, че от прочита на иберийските руни ако поставим Ъ след всяка съгласна то тогава „ЛВ” означава думата ЛЪВЪ!
Така надписа от монетата ще се чете „Лъвъ З/с/ИМАХОВ”
.jpg
.jpg (67.5 KиБ) Видяна 2160 пъти
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
А сега за „Ш”-то…
Иво, и мен много ме глождеше проблема, свързан с графемата за звука „Ш”. Днес мисля, че намерих решение. Прерових книгата на Никола Мушмов и открих една монета, на която ясно се вижда графемата „Ш”.
Ш.jpg
Вдясно графеми на монетата са:
?/А/ТЛ ШΔ

Така че „Ш”-то го слагам в Декодера:
Decoder.doc
(2.49 MиБ) Свален 140 пъти
Р.Ч.

volkar
Мнения: 17
Регистриран: 11 юли 2011, 10:40

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от volkar » 18 юли 2011, 13:34

Ако разделим както предлагаш -А ЛЕОН АНДРОВ в превод на гръцки означава МЪЖКИ ЛЪВ
Може ли да предположим че ЛЕОН МАХОВ означава същото само че на одриски език ако Х се чете Ж

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост