Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Позната и непозната...
sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от sum » 27 дек 2008, 13:06

Тук предлагам да споделяме знания и книги за древните траки и тяхната писменост.
Родната официална наука от десетилетия твърди, че траките са безписмен народ. Наши видни траколози поддържат една и съща теза, че, тракийските племена са някакви си крадци, мошеници и конекрадци, и в същото време творят най-прекрасните златни съдове и колесници, които нямат аналог в цяла Европа.

Много им се чудя на тези твърдения… Дори наскоро даваха един филм на Валерия Фол за траките, където авторката с плам в гласа си се мъчеше да ме убеди от екрана, че едва ли не те са живеели по блата и мочурища с едничката мисъл в главите си, че трябва да оберат или плячкосат конете и храната на съседите си по блато!?..
Как може да накараш един конекрадец или един разбойник да измайстори например предметите, намерени в с.Дъбене?

Ами писмеността на траките? Има ли я или не?
Последна промяна от Anonymous на 12 апр 2009, 23:21, променено общо 2 пъти.
Р.Ч.

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от men » 29 дек 2008, 17:27

Според мен, когато говорим за траките и тяхната писменост, преди това трябва да си изясним :
- Каква е тази Фригийска азбука и кога се е появила?
- Фригите/Бригите/ траки ли са?
- Кога се е появила Коптската и Гръцката азбука и откъде са взаимствани?
Балканският полуостров е люлката на тракийските племена, най големият народ след индусите, според Херодот. Между Балканският полуостров и Египет е Мала Азия. Именно там в Мала Азия са живели племето Фриги или Бриги за които е ясно казано, че са тракийско племе живяло някога на Балканите.
Много древни автори пишат за Фригийска азбука и писменост още преди Троянската война.
След като Фригите са братовчеди на траките от Балканите и говорят на един и същ диалектен език и след като Фригите имат азбука, ами логично е и техните братовчеди
на Балканите да знаят за тази азбука и да я използват.
В цялата работа има един „неудобен факт”, че линейното фригийско/тракийско/ писмо предхожда гръцкото и е доста древно, поне 1500 години преди новата ера и по назад във времето…
Много интересни факти, за които нашите „учени” мълчат!
Нашите учени продължават да твърдят, че траките са безписмен народ!

Ето един текст на Георги Сотиров – българин емигрант:

11. Удивителна е лекотата и охотата, с която елинистите предпочитат да забравят, че фригийците са много по-древен народ от гърците. “Книгите както на фригийците, така и на мизийците”, пише Страбон, “ни връщат във времената преди Троянската война.” [26] Възможно ли е това да е вярно, ако фригите и мизите не са имали собствена писменост?
Платон признава, че гърците са заели и ползвали фригийски думи като pyr и hydor [27]. Павзаний съобщава, че е имало спор между фрийгийците и египтяните относно това, кой от двата народа е по-древен [28]. Херодот разказва, че Псаметих е провел опит, които го е убедил, че фригийският език е по-стар от египетския [29]. Имаме право на възражения срещу фараонските методи на доказване, но определено спорът сам по себе си е отражение на общоприетите вярвания от онова време за това, кои са били най-старите народи. Ако фригийският език е бил на възрастта на езика на египтяните, или по-стар, само от това вероятността фригийската писменост да е предшествала гръцката придобива почти сигурни измерения. А ще стане още по-сигурен факт, след като продължим с разследването.

12. Кои са били фригите (или фригийците), които по времето на Троянската война са изписвали имената си върху своите щитове, пращали са писма до своите роднини, както и са си записвали различни гадания? Страбон отговаря: “Фригите са бриги, тракийски народ.” [30] Херодот потвърждава, че “според думите на македонците, тези фриги са се наричали бриги, докато са живеели в Европа, и са били съседи на македонците. Но откакто някои си сменили местообитанието и отишли в Азия, името им също претърпяло промяна и станало на фриги” [31]. …

Темата е много интересна, а и има нови открития и безспорни факти, които потвърждават, че изобщо писмеността/първо, чрез пиктограми, а след това и с букви/
е създадена от древен народ наречен по късно траки!

ntsk

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от ntsk » 30 дек 2008, 11:51

Ето линк към интересен сайт, в който са публикувани материали относно разкритията на д-р Стефан Гайд. Специално в тази статия е обяснено какво означават знаците върху плочицата от с. Градешница /след "декодирането"/. В дъното на страницата има линк и за други артефакти.

http://www.institutet-science.com/bg/gradeshnitzab.php
Последна промяна от ntsk на 30 дек 2008, 19:36, променено общо 1 път.

sum
Мнения: 2766
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от sum » 30 дек 2008, 16:21

Хайде да се постараем да подредим историята на траките по години /това, което е известно като атрефакти и различни цитати на древни историци/.
Мисля си, че това ще много полезно за нас, защото ще можем да проследим хронологическия ред по години.

Предлагам да започнем от намереното по нашите земи.
1. Така наречената „Чиния на Ной” - „Учените я кръщават „Чинията на Ной” поради факта, че не могат да я датират. Тя е изработена от материал, който наподобява керамика, но всъщност е пясъчник. Чинията е изпратена за анализи в няколко лаборатории, но в нито една от тях не могат да посочат аналог на материала. Накрая специалистите изказват мнение, че тя до-Потопна.”
2. Във Варненския некропол е открито обработено злато, което се смята за едно от най-старите в света – датировката е от 6 хил.г.пр.н.е.
3. Плочицата от с. Градешница /Врачанско/ - 5хил.г.пр.н.е.
4. Плочицата от с.Караново /Новозагорско/ – 4хил.г.пр.н.е.

За това се сещам като намерени артефакти по нашите земи.
А ето и някои писмени твърдения:
Аристотел казва: „че основател на Египет бил цар Египт – синът на Тир.”
Йосиф Флафий – „А Тир, синът на Яфет, нарече народа, над който управляваше – тираки, но гърците промениха името, наричайки ги траки.” /античност на Юдеите, книга 1, глава 6:1/

Учените казват, че първото Египетско царство е било около 3 хил.г.пр.н.е.
Ако се сещате за други писмени сведения и артефакти.. давайте.
Р.Ч.

ntsk

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от ntsk » 30 дек 2008, 19:44

"Кивотът на завета", намерен в България, с.Градешница. - 5хил.г.пр.н.е. :
http://www.institutet-science.com/bg/orfArkb.php

Тракийският Амулет от Тартария (Румъния) - 5хил.г.пр.н.е. :
http://www.institutet-science.com/bg/tartariab.php

Dimitar
Мнения: 374
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от Dimitar » 31 дек 2008, 23:35

Храмът в могила Оструша (намира се до Казанлък на път за Шипка).
"В него са намерени монети и други археологически материали, които датират към средата на IV в. пр. н. е.
Таванът е покрит със стенописи, като някои от детайлите са подчертани със злато. От запазената живопис съдим, че касетите някога са съдържали портрети, орнаменти, митологически сцени и сцени от ежедневието. По полетата между касетите се виждат остатъци от геометрични и растителни орнаменти. Най-добре запазено е миниатюрно изображение на женска глава в касетата, разположена на втория ред в източната част на тавана. Изображението на женската глава е три четвърти с кафява коса, златни обеци и златна огърлица. На запад от централния кръг има останала част от главата на мъж, увенчана с златен венец. Живописните фигури са със запазени пропорции в духа на тракийския реализъм от средата на IV в. пр. н. е., след което е извършено погребение"
(от брошура на историческия музей "Искра", изд. Вифор Казанлък ООД)
Прикачени файлове
Ostrusha_2s.JPG
Ostrusha_1s.JPG

saradiva

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от saradiva » 02 яну 2009, 21:20

Хипотезата, която много ми допада, е тази: Преди потопа в Черно море, земите на целия Балканският полуостров, както и далече на северизток, са били населявани от /прото/български племена /ако въобще „племена” е точната дума/. Тези, които са живеели на Балканите са имали високо развита култура и познание в различни сфери на живота. Днес тези племена наричаме траки. Различни артефакти доказват че всъщност те са /прото/българите. Какво обаче се случва според тази теория? Владеейки високо познание, техните върховни жреци предсказват предстоящ природен катаклизъм, заради „огън, който ще се изсипе от небето” / метеорит/. Започва масово изселване на цели племена най-много на север и малка част на юг. Според защитниците на тази теория, това се случва около 6-5 хилядолетие пр.н.е. Хипотезата ми допада най-вече защото дава отговори на неотговорени досега въпроси. Част от тях:

Първо:
Тази хипотеза обяснява нещо, което досега не е получило обяснение - нито от кабинетните учени, нито от археолозите:
КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО С ТРАКИТЕ?!?!? КАК СА ИЗЧЕЗНАЛИ?
Men вече цитира думите на Херодот, че те, траките, са били най-многобройният народ след индийците. Как ще изчезне този народ?!?!? Той не би могъл да се претопи за няколкостотин години, не би могъл и да се унищожи – от какво и как?!?! Това не са били диваци и варвари, а високоразвита цивилизация – обработвала злато, притежавала култура и писменост /макар и само сред жреческата класа/. „Учените” споменават траките само в краткия период между 6-4 век пр. н.е. За по-рано да кажеш „траки” пред тях се изисква смелост. Според кабинетните умове, преди този период съществуват само гърци /?!/, а по нашите земи е имало „скални хора”/!!!/ …

И горната хипотеза обяснява всичко – те, траките, и по-точно по-развитите „пламена” сред тях, предприемат разселване, заради предречения катаклизъм от жреците им – далеч преди времето, до което достигат умувете на „учените”.

Второ:
Защо синовете на Кубрат водят своите поданници – цели български родове, именно по земите на „изчезналите” древни траки. Какво дирят тук?! Теорията за плодородните земи на Балканите ми е много аграрна някакси! Твърдението, че древните българи са били джигити-номади, е смешна и отречена – кривокраките номади градове не строят! Категорично вярвам и в това, че, докато са се придвижвали от Далечния Изток до Балканите и Европа, древните предци са преминавали ПРЕЗ СВОИ ЗЕМИ, т.е. не са водили войни по пътя си за завладяване на нови територии, а няма как да преминат по това време през чужди земи, без да воюват – те все пак не са били просто една конница, нали? /Това са само мои предположения/
Та, хипотезата, която представих в началото, обяснява отлично Големият преход на тримата синове и следващите ги българи от Далечния Изток до земите, където са днес Унгария, Македония и разбира се титулярът България. /Четвъртият основава Волжка България – там пък днес е „Великата Рус”/. Според тази хипотеза - ТОВА НЕ Е БИЛО ПРЕСЕЛЕНИЕ, А ЗАВРЪЩАНЕ ПО ИЗКОННИТЕ РОДНИ ЗЕМИ!!! …

Трето:
Разселените на юг от днешните Балкани български племена, мисля, че са онези „преселници от север”, които носят културата и писмеността на египтяните. Ето извадка от книгата на Боно Шкодров „Писмените знаци на българите”
„В том втори, стр. 233 от “История на пластичните изкуства”, Николай Райнов /42/ цитира т. нар. “Царски папирус”, съставен около 1500 го-дини преди новата ера. В него се съобщава, че през V хилядолетие пр. н. е. от север са дошли “полубогове - наследници на Бог Хор”. Някои изследователи на древните писмености изразяват мнение, че египетската писменост е възникнала под влияние на шумерската. Има и мнения, че шумерите са приели своята писменост от предшестващ ги културен кръг. И. Е. Гелб /21/ дори отбелязва тази вероятност по следния начин: “от друг етнически елемент, който поради отсъствие на по-добър термин, аз назовавам “елемент Х”.”

Четвърто:
Теорията за Разселването и Завръщането на българите по родните изконни земи, обяснява и еднаквостта между писмените знаци, намерени от един и същи период в Далечните източни земи на българите и тези, които са останали от времето на траките. Наричаха ги „ прабългарски руни”, после, след Промените, се промъкна „ прабългарско рунно писмо”, а отскоро чета „ прабългарска руническа писменост”.
Оставям го без коментар, но подчертавам радостта си, че в този Форум никой не нарича древните българи прабългари!!!
Хипотезата доказва и още куп неизяснени досега факти от древната ни история. Но това са все неприятни за комшиите неща – и гърци, и турци, и румънци, и руснаци. Затова, ако знаете нещо по тази тема, пишете. :)

Dimitar
Мнения: 374
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от Dimitar » 02 яну 2009, 22:32

Имам една статия на Здравко Даскалов - Величието и непреходността на тракийската култура.

За съжаление pdf не е разрешено разширение за качване, а статията е около 7 страници.
За това реших да представя най-интересните неща:
Траките са имали високо развита медицина. Те създали и науката за лекарствата фармацията. Медицината им била водещата в света.
Проф. Петър Боев въз основа на костен материал, писмени извори, паметници на изкуството, тракийски погребения, маски, монети и др. установи, че по нашите земи са извършвани трепанации операции на черепа, още в новокаменната / неолита / и в медно-каменната /енеолита / епоха. Такива операции е могло да прави само население с особено развита цивилизация и богата духовна и материална, многопластова култура. Първобитни народи не биха могли да ги извършват. Проф. Боев установи още, че траките са правели същите операции. Не само те, но и българите в средна Азия и в Аспарухова България.
Не случайно в Тракия възниква най-древната световна цивилизация. Великите гърци: Пиндар, Есхил, Платон и др. твърдят, че името Тракия означава страна на чистата наука и произлизащата от нея свещена поезия, че тя е духовна страна, място за учения и традиции, което показва появяването на световния божествен разум . Затова първите големи поети и музиканти в света предхождащи и Орфей са траките: Тамирис, Музей, Лин и Амфоион...
Безспорно най-великият тракиец, с подчертано влияние в цялата световна древност и до днес, е Орфей, живял 1300 години пр. Хр. Той бил цар на одрисите, бистоните и единоте. Това показва, че царството му било голямо. Предполага се, че родното му място е западно от устието на Струма. Според други е в Родопите. Че действително е българин се вижда от изображението му заобиколен от слушащи го тракийски първенци наметнати с български ямурлуци.
Орфей бил изключителна личност, разностранно развита, зареден с огромна космическа енергия. Бил едновременно велик лечител маг, прорицател, философ, поет, певец и музикант. Орфей е една от най-великите личности в човешката история. С право го определят като един от седемте велики посветени представители на Бога при човечеството, каквито били: Лао Дзъ, Зороастър, Мойсей, Исус Христос, Конфуций и Мохамед...
Старите автори го определят, като велик лечител и заклинател. Свиренето му на лира и песните му притежавали велика магическа сила. Че действително е бил недостижим лечител се разбира и от името му. Според Едуард Шюре името Орфей или Арфа го е получил след завръщането му от 20 годишното му пребиваване в Египет, където се обучавал в египетските мистерии и тайната Херметическа наука. Преди това бил наричан син на Аполон. Орфей смислово означава, ОНЗИ, КОЙТО ЛЕКУВА СЪС СВЕТЛИНА / от финикийски аура светлина, а рафос лечение/.
Орфей е написал много произведения сред, които епическата му поема Аргонафти от 1384 стиха, която е запазена до днес, Химни за мистериите разказващи за силата на природата и в различните тайнства, Ритака магически песни за целебните свойства на кристалите и камъните и Магическа ботаника за лечебните свойства на родопските треви. Орфей е имал прочута лекарска школа. Негови ученици са били Лин, Мидас, Евролп и други видни личности и лечители на древността.
Според Аристофан, Орфей притежавал свръхестествени лечебни средства, такива имал и ученикът му Лин. В Европидовата трагедия Алекстида , хорът търсел лечебна сила в тракийските таблички написани от Орфей...
Траките не са били само велики лечители и създатели на магьосническата медицина на Балканите и на фармацията, а са разностранен народ с изключителни духовни способности. В областта на изобразителното изкуство постиженията им са изумителни. И досега те са върхове в световната живопис. Такива са не само стенописите на Казанлъшката гробница, но и тези в откритата през 2000 година гробница край село Александрово Хасковско. Според откривателят й Георги Китов, те надминават тези на Казанлъшката гробница. Един от най-големите колористи Анри Марис ги определя като майстори на багрите. Той признавал, че се е учел от тоновете на Родопските халища.
Не по-малко е художествената стойност на Тракийската металопластика, с която са изработени откритите многобройни златни, сребърни и от други метали, великолепните тракийски съкровища, както и предмети от бита им. Знаменателно е, че всичките освен, че изпълняват задачата на украса върху тези съдове и предмети имат изключително висока художествена пластична стойност. Те са едновременно и художествени произведения от световен ранг. Достатъчно е да се посочат Вълчитрънското, Панагюрското, Рогозенското, Летнишкото, Врачанското, Луковитското съкровища, тези открити в могилите при Дуванлий Пловдивско и стигнем с фантастичните разкрития през тези години край град Шипка в гробницата на Севт I от доцент Георги Китов и още други десетки тракийски съкровища и предмети в които тракийският скулптор декоратор се изявява като изумителен майстор не само на човека, но и на животните. Това го постига чрез своя самобитен зверилен стил, като използва цели животни или части от тях за украса. Това прави и с човешката фигура. Въпреки свободната си най-причудлива художествена деформация, тракиецът пластик предава най-характерното за тях. Прави още по-трудното, дори непостижимото. Изпълва ги с живот и с психологизъм.
Траките са познавали много добре и астрономията. Владеели са и металотехниката на най-високо ниво. Във Вълчитрънското златно съкровище, което е 12,5 килограма и е от V век пр. Хр. някой части на съдовете му, като този, който се състои от три листовидни лопатки и чието предназначение не е известно, са запоени с електрон. Днес при огромния технически прогрес, не само не може да се направи това. Не може и да се обясни как го е направил древния металик, майстор трак.

Kris

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от Kris » 03 яну 2009, 12:56

Здравейте на всички форумци!
Включвам се само, за да добавя, че " pdf " , " doc " и други текстови разширения, вече са разрешени за качване. Важно е удобството за пишещите да се превърне във факт.

Поздрави и за много години!

men
Мнения: 977
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от men » 13 яну 2009, 15:29

Ето какво намерих за Фригийската/тракийска според мен/ азбука в Уикипедия:
Фригийската азбука е писмеността, използвана в най-ранните текстове на фригийски /тракийски - добавено от мен/ език Възниква е през 8 в. пр.н.е. от финикийската азбука, може би с посредничеството на ранните западногръцки азбуки, с които е почти идентична. Засвидетелствана е в няколкостотин каменни надписа от периода 800—600 г. пр.н.е., наричани старофригийски, за да се отличават от по-късните, новофригийски надписи, в които се използва гръцката азбука. Азбуката се състои от 20 букви - 5 гласни (a, e, i, o, u) и 15 съгласни (b, g, d, v, z, k, l, m, n, p, r, s, t, ph, kh). Вариант на фригийската/тракийска-добавено от мен/ азбука (с една допълнителна буква - т. нар. „мизийско s“) е използвана в надписите на мизийски диалект. Думите могат да се разделят с три или четири отвесно разположени точки. Пише се както от ляво на дясно, така и от дясно на ляво, а в многоредовите надписи обикновено има изписване бустрофедон.
Много интересен текст от който научаваме, че изобщо съществува фригийска/тракийска азбука. Следва да добавим, че фригите са тракийско племе според Херодот, което се преселва в Мала Азия от Балканите. Другото интересно за мен в този текс, е че фригийската азбука възниква от финикийската през 8 век пр.н.ера. От което можем да направим един предварителен извод, че фригийската/тракийска/ и елинската/гръцка/ азбука са произлезли от Финикийската.
Но къде е Финикия и кои са финикийците? Това е страна и народ намиращ се в територията на днешна Сирия и Ливан, т.е. между Мала Азия и Египет, по точно между Балканския полуостров и Египет. Може би точно тук трябва да уточним, кой е основал Египет според римския историк от еврейски призход Йосиф Флавий:
„А Тир, синът на Яфет , нарече народа, над който управляваше – тираки, но гърците промениха името, наричайки ги траки./ Античност на Юдеите, книга І, глава 6:1/125/”
А според Аристотел, основател на Египет бил Цар Египт – синът на Тир.

И така, ако Египет е основан от Цар Египт син на Тир, който е дошъл в делтата на Нил от север от Балканския полуостров и народа на Тир по късно е наречен Тираки или Траки, то има вероятност да предположим, че става дума за същите траки дошли край делтата на Нил от Тракия от Балканския полуостров. Много историци и изследователи споменават, че Египет е основан от народ дошъл от север, но не уточняват, кой е този народ и от къде по точно е дошъл в Африка…
Но Тир го срещаме и като име на град, не къде да е, а на крайбежието на Финикия според Страбон! И може би тук трябва да споменем, че в древността сегашното Егейско или Бяло море се е казвало Тракийско море…
И още нещо интересно от текста в Укипедия:
„Вариант на фригийската/тракийска-добавено от мен/ азбука (с една допълнителна буква - т. нар. „мизийско s“) е използвана в надписите на мизийски диалект.”
Появява се думата „мизийско s” и мизийски диалект, къде е Мизия, ами между Балкана и река Дунав, а това говори за естествена връзка между населението на Мала Азия, Фригите/Траките/ и това население от Балканите от Мизия. Ако премахнем няколко букви от името Мала Азия / М…ала А.. зия/, получаваме Мизия …много интересно…

А ето какво пише в Укипедия за Фригийския/Тракийския/ език:
Фригийският език е бил индоевропейски език, говорен от фригийците/тракийците добавено от мен/ — древен народ, мигрирал от Тракия в Анатолия около 1200 г. пр.н.е. Смята се, че фригийският е близък до тракийския и вероятно до арменския, но най-сходен изглежда е бил с древногръцкия, с който дълго време е бил в контакт. В някои думи се открива близост със славянските езици, поради което се предполага някогашно съжителство на прафригийци и праславяни. Фригийският е познат от две групи надписи — старофригийски от около 800-600 г. пр.н.е., изписани с фригийска азбука, и новофригийски, от началото на новата ера, изписани с гръцки букви и често двуезични с паралелен текст на старогръцки език. Освен това отделни фригийски думи се цитират с превод от античните автори. След 6 век от н.е. фригийският език отмира. От възстановената му структура изглежда, че фригийският е бил типичен индоевропейски език. Съществителните са били изменяни по падежи (поне четири), по родове (три) и по число, а глаголите се спрягали според време, залог, наклонение, лице и число. Ала нито една оригинална дума не е запазена във всичките ѝ форми.
Няколко фригийски думи:
• βαλήν (balen) — „цар“
• βέδυ (wedy) — „вода“
• γέλαFος (gelawos) — „зълва“
• γλούρεος (glureos) — „златен“
• ζέλκια (zelkia) — „зеленчуци“
• ζεμελος (zemelos) — „земен“
• κίμερος (kimeros) — „разум“
• ματαρ (matar) — „майка“
• σι (si) — „този“ (= старобълг. сь, сии)
А този текст за Фригийския език е още по интересен. Потвърждава се изобщо, че съществува Фригийски език, някъде около 1200 г.пр.н.е. и се потвърждава, че Фригийския език е много близък до Тракийския език, ами естествено след като Фригите са Тракийци, нормално е да говорят един и същ диалектен език със своите братовчеди от Балканите…После се говори за старофригийски надписи от 8 век пр.н.е. изписани на фригийска азбука. И тук веднага можем да споменем стелата на Цар Мидас известна на науката и датирана около 9 в.пр.н.е. Между другото Цар Мидас се споменава и като ученик на митичния Орфей Родопееца…Но все още сме някъде около 1200 г.пр.н.е. във времето на Троянската война, а Орфей Родопееца се споменава едно поколение преди Троянската война …май много объркано стана…но пък за това, в този период 1200 г.пр.н.е. никой не е чувал за „гърци”, а само за именци, синди, пелазги, ахейци, йонийци, елини, пеонци, меди, бриги, витини, тесалийци, траки и т.н.

Сега за фригийските/тракийски/ думите цитирани в Укипедия:
• βαλήν (balen) — „цар“
Коренът на тази дума е „Бал” много прилича на „Баал” и на „Баалгури” и на „Българи”,
Може би става дума за някакъв Царствен народ…
• βέδυ (wedy) — „вода“
Ами тя тази дума „веду” вода , май е същата и в нашия сегашен език…вода H2O, водата в реките, езерата в морето и в космоса т.н.
• ζέλκια (zelkia) — „зеленчуци“
Още по интересна дума , коренът и е „зел” , като нашата зелка и нашите зеленчуци…
• ζεμελος (zemelos) — „земен“
А тази дума има цели четири букви аналогични със сегашния ни език „зем” земя, земен…
• ματαρ (matar) — „майка“
Корена е „мат” или „мать”на руски, а на български е просто Майка…
• σι (si) — „този“ (= старобълг. сь, сии) – и това говори за връзка със сегашния ни език.
• κίμερος (kimeros) — „разум“
Знаем, че разумът и паметта са все елементи на Ума. Ето по какъв удивителен начин коренът на думата „кимерос” – „КИМ” се е съхранила от древността до наши дни в разговорния български език. Когато един човек е злопаметен или помни/запаметил/ дълго време някаква негативна случка свързана с някой човек, обикновено казваме – Той му има „ким”! или Той му гони „ким”!
„КИМ”- помни, не забравя случката станала преди доста време.

За сега мисля да спра до тук с разсъжденията си на средностатистически читател…

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост