Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Позната и непозната...
Rimisark
Регистриран: 13 сеп 2009, 22:21

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от Rimisark » 10 яну 2010, 12:37

Хипотезата доказва и още куп неизяснени досега факти от древната ни история. Но това са все неприятни за комшиите неща – и гърци, и турци, и румънци, и руснаци. Затова, ако знаете нещо по тази тема, пишете. :)[/quote]
Аз Вярвам, че в Българският Вечен Календар и в нашия Фолклор е Закодирано всичко.
Много Истина има в това, което казваш. Да, те са знаели много. За Небето, Планетите , Звездите..... Спомням си каква Борба беше преди Отварянето за днешния свят на Голяма Косматка. Оказа се, че само Георги Китов - светла му памет, е разбрал посланията на Предците ни. Спомнете си как действаха - с багери, трактори... Това може да си го позволи Човек, който знае от коя посока, на къде и как да копае. Всъщност Георги Китов успя да отвори за Нас Гробници, които до тогава никой не е успявал....
Така, че това за знанията на Предците ни е просто от Ясно по Ясно.
Другото което мисля - Как са ни кръстили нашите "Присъствители" според "управниците" ни - гяури. Как са кръстили елините местното население от което взимат всичко - траки.
Като какви ни приемат в Европейския съюз - чак ме е срамота, но не и като Българи...
Останете със Здраве!
:IP

Rimisark

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от Rimisark » 16 яну 2010, 14:00

Здравейте! Какво се разбра днес от предаването за Траките - терра инкогнита. Г-жа Фол заключи, че за Древните и най-вече Траките, връзката с мъртвите е била много специална. Един вид са считали, че така живота продължава, аз го възприемам като вяра в Прераждането. Та там се казва, че погревението става в Дървени ковчези, посоката е Изток - Запад, Главата е поставяна на Запад... и други ред интересни неща. Аз разбирам отношението на Съфорумците към нашите т.н. учени, но е добре да се следят техните изяви :) . Аз поне се опитвам да Отсявам най- важното и интересното.
По този повод ще кажа - и днес по нашия краи така се извършват погребенията, даже липсва и Поп - но това е друг въпрос. Е, мисля си - Аз Трак ли съм... Не, Аз се Чувствам и Самоопределям като Българин, и се Гордея :) . Със сигурност има и много други като мен.
В тази връзка си мисля - не е ли по-добре да назоваваме нещата с истинските им Имена, а не да използваме тези, които ни дават хората искащи да ни владеят и управляват. Ето например името Траки и Цивилизацията на Траките. Някак си не разбирам - ако за Племената на Юг от Балкана е нормално това име, то за Мизите, Даките, Гетите, демек племената по-непознати за т.н. древни гърци това име изобщо не ми звучи на място. Това име и Споровете около него на мен ми навяват Разделение, Вражда, Не се разбира това географска област ли е , Народност ли е .. За това според мен е по-добре и по-правилно този древен Народ да го назоваваме както си трябва :) .
Иначе поддържаме огъня разпален от Някои много, много отдавна.
Останете със Здраве! :IP

sum
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Непрочетено мнение от sum » 20 яну 2010, 12:02

Здравейте!

В музея в „Пергамон” заснех един мраморен съд, върху който има изписани три отделни текста. Текстовете ме заинтригуваха, защото още от пръв поглед личеше, че третият текст е писан с кирилица.., но много странна ми изглеждаше тази кирилица… Така че, заснех всеки текст поотделно, за да мога да ги разгледам по-късно…

…Това, което ме изненада, когато гледах първия текст, бяха глаголическите знаци. Зачудих се какво правят в един текст глаголица и руни? Нали глаголицата уж е създадена чрез фигурата-модул /В.Йончев/ през 9 в.сл.Хр?
Погледнах датировката на съда. На табелката пишеше 350 г.пр.Хр.!?! Ха.., що търси глаголицата през 4 в.пр.Хр на мраморен съд, върху който има руни? Странна работа… А и тази кирилица какво търсеше там?..

Не е нужно да обяснявам повече. Вижте текстовете и сами си направете заключение. Всъщност, предлагам ви нов термин – архаична глаголица! Според мен това е правилно, защото така ще можем да разграничаваме архаичните глаголически символи от другите, които са създадени чрез фигурата-модул.
...Много часове отделих, за да обработя на компютъра знаците и буквите, които се намират на съда… Напълно е възможно да съм пропуснал някоя руна или архаичен глаголически знак, защото специално на първия текст знаците са почти изтрити и трудно се различават. Но все пак мисля, че съм се справил.

На първата снимка стрелките сочат към трите текста, а на втората снимка е надписът за мраморния съд.
0.jpg
Ето първия текст и неговата компютърна обработка.
1.jpg
1111.JPG
Това е вторият текст:
2.jpg
22.JPG
А това е третият:
3.jpg
3333.jpg
Приятели, мисля си, че тези текстове трябва да се разпространят, за да може евентуално да достигнат до специалистите, които да разчетат надписите и да дадат обяснение какво търсят в един текст руни, глаголически и кирилски букви?
По мое скромно мнение в трите текста е съхранена много древна българска писменост, която писменост е била изградена от руни, архаични глаголически знаци и кирилски букви.
Последна промяна от Anonymous на 21 яну 2010, 11:06, променено общо 2 пъти.
Р.Ч.

VladPomak

Непрочетено мнение от VladPomak » 20 яну 2010, 12:13

sum написа:Здравейте!

Това, което ме изненада, когато гледах първия текст, бяха глаголическите знаци. Зачудих се какво правят в един текст глаголица и руни? Нали глаголицата уж е създадена чрез фигурата-модул /В.Йончев/ през 9 в.сл.Хр?
Погледнах датировката на съда. На табелката пишеше 350 г.пр.Хр.!?! Ха.., що търси глаголицата през 4 в.пр.Хр на мраморен съд, върху който има руни? Странна работа… А и тази кирилица какво търсеше там?..

Ами аз бях споменал някъде в един от постингите си, че съпругата на бившия НДСВ депутат и възстановителят на историческото дружество "Българска Орда" Димитър Димитров, г-жа Екатерина Димитрова (живеят и работят в Англия) е специалист по санскрит и преди много години публикуваше в сп. Авитохол материали за възникването на санскритската азбука. Та още тогава силно ме впечатли, че много от кирилските букви ги имаше там 1:1. Без значение как са се наричали в древността и какви звуци са обозначавали - за мен важното беше че символът е съществувал преди хилядолетия!
Същото се смята и за глаголицата - че това е древното тракийско писмо и изобщо не е "изобретявана" от двамата братя(?!?!?) Кирил и Методий. Смята се също, че кападокиеца Курил е писал на тая азбука, както и че гетския владика Урфила е превел свещеното писание с глаголически букви. Щото нали никой не вярва на немските(шведските и пр.) лакардии че "Сребърният кодекс" е това, което Урфила е създал?
ВладПомак

иво

Непрочетено мнение от иво » 20 яну 2010, 14:52

:shock: Ееееееееее това си е направо откритие sum :applause: Май някои учени ще трябва публично да си скъсат дипломите :lol:
Гледам текстовете от снимките които си пуснал и си мисля ,че би могло да се разчетат………. :roll: :roll: :roll: но само от учени от ранга на проф. Асен Чилингиров. :idea: Незнам може и да греша но май трябват сериозни изследователи за тази работа. Дано да се намерят :D

ntsk

Непрочетено мнение от ntsk » 24 яну 2010, 13:02

Включвам се с най-актуалните новини от деня!!!

"Историята на България не започва от 681 година" - е заглавието на статия от днешния брой на в.Стандарт! - НЕДЕЛЯ, 24 Януари 2010

И това го казва не кой да е... а ... забележете Проф.д.и.н. Валерия Фол!!!

Ето цялата статия:

---
Проф.дин Валерия Фол

--------------------------------------------------------------------------------

Историята на нашите земи не започва с основаването на Дунавска България. И преди това тук са живели хора, създали първата цивилизация на каменно-медната епоха. След III хилядолетие пр. Хр. от взаимодействието между носители на тази култура и дошлите от север скотовъди постепенно започва да се формира тракийският етнос. Това взаимодействие понякога е мирно, друг пък - кърваво, но знанията и технологиите не изчезват, а напротив, обогатяват се от пришълците - като се започне от колелото, опитомения кон и технологията на бронза и се стигне до стереометричния модел на Космоса. След Троянската война и след гръцко-персийските войни тракийските владетели окончателно излизат на историческата сцена. Не напразно един немски учен характеризира древна Тракия като "въртяща се трансмисия" между Изтока и Запада на идеи и технологии. Всичко това показва значението на тези изследвания за историята на българските земи. Вярвам, че ние няма да се откажем от нея и да се върнем към толкова трудно преодоления праг учебниците по история да започват от 681 г.
Затова бе съвсем закономерно след системните занимания на редица учени след Освобождението насетне през 1972 г. да се създаде Институтът по тракология към БАН и се обособи тракологията като интердисциплинарна наука за изследването на траките. Фактът, че днес няма българин, който да не знае, че по нашите земи са живели траки и са ни оставили богато културно наследство говори, че трите поколения учени наистина добре са си свършили работата.
Но историографията е скучно четиво, ако не се е превърнала в популяризация на историята. Затова с проекти, финансирани от Фонд научни изследвания, направихме онлайн платформата на енциклопедия "Древна Тракия и траките", за да качим всичко в интернет. Така чрез съвременните технологии резултатите от работата на вече четвърто поколение учени траколози ще станат достъпни за всеки.
Но тук трябва да кажем и нещо друго. На територията на съседните нам държави също са живели траки и колегите също ги изследват. Ние работим съвместно с тях. Но ако институтът загуби облика си, то ще загубим тази част от историята си. Тракологията няма да изчезне, просто ще се премести извън България.
Лошото е, че у нас не се мисли в тази насока, дори не се дискутира.Трябва да се оправи мизерното ни съществуване и да се намерят мениджъри, които да са медиаторите между нас и бизнеса. Тракологията вече носи пари, но те не влизат в сметката на института. Ето един малък пример. На онлайн енциклопедията за траките е отделен банер за реклами, но така и не ми бе отговорено имаме или нямаме право да сложим реклама.
---

Това е адреса:
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=310602
И пак толкова плахо казано... направо с половин уста... :? :lol: :PPP !

Само едно ще кажа - Добро утро, господа учОни! Къде спахте досега? Или вече не ви отърва да се правите на ударени!..

Jonathan
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Непрочетено мнение от Jonathan » 24 яну 2010, 13:29

Ами как да се правят на ударени.., много ще им е трудно оттук насетне. Генните изследвания си го показват нагледно.

Не можеш на бялото да кажеш черно. Полека лека ще клекнат, няма къде да идат. Нали за това им плащаме - да си вършат работата както трябва :!:
Изследванията на гените показват пределно ясно, че повечето днешни българи са преки наследници точно на тия дето "и преди това са живели тук" (и които ей тъй се били изпарили изведнъж):

"Историята на нашите земи не започва с основаването на Дунавска България. И преди това тук са живели хора, създали първата цивилизация на каменно-медната епоха."

Rimisark

Непрочетено мнение от Rimisark » 24 яну 2010, 14:42

Плахо, завоалирано, че даже и объркано казано. :) Журналистите и те перфектно замазват, и без това голямата мацаница. Вижте само заглавието - как са го извадили като г-жа Фол никъде не прави връзката Българи - Наши Земи. Играта на думи и географски наименования по Чужда свирка продължава. Но явно така ни е било писано, да живеем в Интересни времена. Джонатан е прав за Бялото и Черното, аз само ще добавя - Не Бива да се казва, защото Виждаме , Че не само може , ами и се твърди.. :oops:
Останете със Здраве! :IP

men
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Непрочетено мнение от men » 25 яну 2010, 09:50

Госпожа професорката, най после публично каза нещо, което и е отдавна известно,
само че го казва когато и опря яйцето в д…то и наистина с половин уста!
Пак говори за земеделци, за скотовъдци, за пришълци донесли знание и култура, за каменно-медна епоха и естествено нито дума за …НАЙ-СТАРОТО ЗЛАТО В СВЕТА КРАЙ ВАРНА НА 8000 ХИЛ.ГОДИНИ и нито дума за ПИСМЕНОСТ…
Но все пак и това е нещо … трудно се разчупват стереотипите в мисленето наложени от политиката!
И така, както е тръгнало … догодина като нищо ще признаят за ТРАКИЙСКАТА АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ присвоена от елините!

saradiva

Непрочетено мнение от saradiva » 05 фев 2010, 21:58

Древна цивилизация процъфтявала по нашите земи преди славата на Рим
/в-к "СЕГА" - 04 Декември/

"Преди славата на древни Гърция и Рим, дори преди появата на първите градове на Месопотамия или храмовете по поречието на Нил, в Дунавската равнина и подножията на планините на Балканите живеели хора, които били твърде напредничави в изкуството, технологиите и търговията. В продължение на 1500 г. - от началото на 5000 г. пр.н.е., те обработвали земи, строели големи градове, някои от които били с по 2000 жилища. Майсторили огромни медни пещи - нова технология за онова време. В гробниците им са открити изящни корони и накити за глава, огърлици, а в една от тях е най-голямата и най-древна колекция от златни накити, намирана досега някъде по света. Удивителният дизайн на техните керамични изделия говори за съвършенството на визуалния език на културата на тези хора. Доскоро най-интригуващите находки бяха всеизвестните глинени фигурки на богини, интерпретирани като доказателство за духовната и политическа власт на жените в обществото. Според археолози и историци, новите изследвания разширяват разбирането на тази дълго пренебрегвана култура, която дори е достигнала до прага на статута на цивилизация. Още не били стигнали до писменост, затова не е известно как тези хора са наричали себе си. Според някои учени, народът и регионът, обитаван от тях, са просто Стара Европа. Слабоизвестната култура излиза от неизвестността с една изложба. “Изгубеният свят на Стара Европа: Дунавската равнина 5000-3500 г. пр.н.е.“ отвори врати миналия месец в Института за изследване на Древния свят в Нюйоркския университет. Над 250 експоната от музеи в България, Молдова и Румъния са изложени за пръв път в САЩ. Изложбата продължава до 25 април. В апогея си, около 4500 г. пр.н.е., Стара Европа е едно от най-просветените и технологично напреднали места на света, където се развиват много от политическите, технологични и идеологически белези на цивилизацията, казва Дейвид Антъни, куратор на изложбата. Д-р Антъни е преподавател по антропология в колежа Хартуик в Онионта, Ню Йорк. Историците допускат, че установяването в Югоизточна Европа на народите от степите вероятно е допринесло за залеза на културата на Стара Европа през 3500 г. пр.н.е. В представянето на изложбата директорът на института Роджър Багнъл признава, че досега “твърде много археолози не са и чували на културата на Стара Европа“. И възхитен от цветната керамика д-р Багнъл, който е специалист по египетска археология, отбелязва, че по онова време “египтяните със сигурност не са правели такива съдове“. Въпреки че разкопките през последния век установяват следи от древни селища и се натъкват на фигурките на богините, едва през 1972 г. учените започват да допускат, че това не са били бедни племена и народи, обитавали неструктурирани егалитарни общества. Промяната настъпва, след като учените намират във Варна голяма гробница от V век преди новата ера. Но тогава, затворени от изолацията на студената война зад Желязната завеса, българите и румънците не са в състояние да направят своето откритие достояние на Запад. Историята, която научаваме днес, е на истински пионери в земеделието, които след 6200 г. пр.н.е. тръгват на север от Гърция и Македония в Стара Европа, пренасяйки семена пшеница и ечемик, домашни животни, овце. По бреговете на Черно море, речните долини и хълмовете те създават колонии, които се разрастват в свързани помежду си, но все пак отделни култури, установяват археолозите. Селищата поддържат тесни връзки чрез мрежи за търговия с мед и злато, използват сходни краски в керамиката. Върху широка територия, обхващаща днешни България и Румъния, тези древни хора се установяват в оградени селища, обитават едностайни и многостайни къщи. Някои от тях дори са двуетажни, строени от дърво, глина, с пръстени подове. Те изработвали и макети на многоетажни глинени къщи и част от тях са показани в експозицията. Някои от градовете на народа Кукутени, населяващ северните райони на Стара Европа, обхващат над 800 акра, което според археолозите е повече от територията на известните човешки поселища за онова време. Разкопките обаче още не са открили останки от палати, храмове, големи обществени сгради. Археолозите заключават, че вярващите са практикували обредите си у дома, където са открити и предмети на култовете. Домакинската посуда, украсена в изключително разнообразни и сложни стилове, е знак за възвишени домашни ритуали при храненето. Големите съдове за храна са типични за “социализиращата функция при поднасянето на храната“, се посочва в една от статиите в каталога на изложбата. Отсъствието на елитарна архитектура води учените до заключението, че в Стара Европа почти е липсвала властова йерархия Откритието на гробницата край Варна през 1972 г. обаче опровергава това. В следващите две десетилетия след 1972 г. археолозите откриват 310 гроба, датирани 4500 г. пр.н.е. Според д-р Антъни това е “най-доброто доказателство за съществуването на ясна и отчетлива йерархия по социален и политически признак“. Кураторът на Варненския регионален исторически музей Владимир Славчев казва, че “богатството и разнообразието на предметите, открити във варненските гробници, са изненада“ дори за българския археолог Иван Иванов, който води разкопките. “Във Варна е най-старата, открита досега гробница в света, в която хора са погребвани със златни накити“, отбелязва той. В 62 от гробовете са открити над 3000 златни предмета, медни оръжия, инструменти, накити, огърлици, гривни с егейски орнаменти. “Концентрацията на престижни вносни предмети в малка част от гробовете предполага, че са съществували институционализирани нива в обществената йерархия“, отбелязват кураторите на изложбата в секцията, представяща варненското злато. Озадачаващо е все пак, че елитът, изглежда, не е живял прекалено разточително. “Хората, окичвали се в злато приживе, са живеели в обикновени жилища като на всички останали“, пояснява д-р Антъни. Не златото, а медта, изглежда, е била основен източник на просперитета и икономическия успех на Стара Европа, посочва още той. Топенето на метала се развива около 5400 г. пр.н.е., но народите, населявали днешна България и Сърбия, добивали медта от рудата и развили технология за извличането й. Претопената мед под формата на брадви, остриета за ножове, гривни се превръща в ценна износна стока. Медни предмети на Стара Европа са открити в гробове по поречието на Волга, на хиляди километри източно от България. Над 5 т. медни предмети са открити при разкопки на селища от Стара Европа."

Хайде да коментираме!
Аз - след малко... :?

Отговори