Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Позната и непозната...
Евридика
Регистриран: 18 юли 2010, 19:52

Re: Траките и тяхната писменост

Непрочетено мнение от Евридика » 01 окт 2010, 22:44

men написа: …египтяните приели, че фригите са по-древен народ от тях.”
И ако приемем горния текст за верен, то траките/фригите/ са народ поне преди три хиляди години пр.н.е. Артефактите открити по земите, където са живели траки, доказват това!
Здравей, Мен.
Не знам дали си попадал на това:
http://www.maravot.com/Phrygian1.html
Английският ми е доста повърхностен и не мога да коментирам текста, но илюстрациите са доста и интересни.
Най-същественото са надписите, разбира се, но и храмовете има какво да ни напомнят...
Ти можеш ли да насочиш към източници на разчетени фригийски надписи? Защото до тук аз не успях да намеря в нета такива... Интересно ми е на основата на какъв език правят разчитането им.

men
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от men » 04 окт 2010, 11:12

Здравей, Евридика!
Преди време Спароток беше дал линк към изказване на някакъв западен учен
цитирам по памет: ..."да вярно е, че фригийската азбука и писменост са по стари от гръцката, но сега няма да преобръщаме историята". Фригийските надписи са открити в края на 19-ти и началото на 20-ти век, когато вече навсякъде е утвърдено, че всичко тръгва от гръцката азбука. Учените вече знаят, че т.н. "гръцка" азбука, елините са копнали от пелазгите и фригите, но не желаят да променят утвърдената през 19 век история относно "древността" на гърците. Предполагам, защото на много държави ще им се обърка работата, а и много книжки на мастити учени трябва да идат на боклука.
Виж на 2 стр. превода на фригийски текстове направен от Стефан Гайд, чрез Богарския коптски диалект. Виж и коментара за Лемноската стела пак в тази тема.
:IP
Последна промяна от men на 22 окт 2010, 10:10, променено общо 1 път.

Baphaa
Регистриран: 11 сеп 2010, 07:55

Непрочетено мнение от Baphaa » 16 окт 2010, 21:01

Здравейте всички, да сте ми живи и здрави!

Попаднах на следният трейлър на филм за траките, от описанието разбрах, че е френска продукция. Най-интересното е, че видях заснета плоча с надпис, но дали във филма признават за тракийска писменост не мога да кажа.

Ето и линк: http://www.youtube.com/watch?v=IiZIn05j ... r_embedded

П.П. И още нещо, което искрено ме изненада (като любител на Кореите):

Cultural ties between Korea, Thracia, Bulgaria and Eastern Rome

http://www.youtube.com/watch?v=bEkMl7ps ... r_embedded#!

men
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Непрочетено мнение от men » 20 окт 2010, 17:11

Много ме впечатли надпис цитиран в книгата на Петър Георгиев „Убий Сабазий, убий Българина”. Надписът е от 2-3 век и ясно може да бъде разчетен, чрез днешния български език.
Логично е да кажем , че ние българите сме наследници на този народ, чиято реч е записана на каменната стела и този народ няма как да бъде наречен през 2-3 век „славянски”. Явно става дума за народ, който е в основата на народите от Източна Европа. Мястото, където е изписано посланието не е случайно и е касаело посветена група хора.
„Показаният по-долу митреум е от крепоста Dura-Europos1 на река Ефрат, владяна от римляните 165 - 256 г. На преден план е каменното ложе, вероятно жертвеник, използвано и от тракийските светилища в тракийските могили."
2qlhlhv.png
2qlhlhv.png (342.19 KиБ) Видяна 9133 пъти
На релефа има надпис:
image013.gif
image013.gif (3.7 KиБ) Видяна 9125 пъти
"Не бих показал текста по-долу, ако не съществуваха два почти идентични превода на горното от двама различни автора:
„На децата дай ми храна по есени, жена и на нея здраве, и на Ивас яриболедик, и неговия свят живот. Те са твои деца, родни, дай – бедниу.”
Думата яриболедик съдържа думата яри – млад. Повечето от думите, с които е изписана молитвата са разбираеми за всеки славянин; повечето от буквите са латински.
Надписите на барелефите са написани вероятно от траки, за които историците твърдят, че са безписменни. Въпреки, че половината свят пише с латинска азбука, без да съществува латинска народност."
Относно горния текст на стелата от 2-3 век ето какво пише руски изследовател:
„Епиграфски проучването показва, че надписа съдържа букви на гръцки и латински и славянски сричкови знаци. Славянската сричкова писменост, аз достатъчно подробно съм изследвал в монографиите [25-26], така че няма да се повтарям, освен да кажа, че особено в Русия, както и в много други славянски страни, тя е била използвана дълго преди кирилицата, а по-късно, паралелно с кирилицата както в официална употреба (неговите знаци се срещат на много руски монети от Тверското, Суздалското, Рязанското и Московското княжество), така и в лични записи на средновековните славяни. Вярно е, че сричковото писмо по-малко точно възпроизвежда признаците на славянската реч отколкото буквеното писмо, например, знакът ДИ е възможно да се прочете и ДЕ, и ДЬІ и дори ДЬ. Така че анализираният фрагмент изпълнен със смесена гръцко-латинска-славянска писменост за нас е много ценен. Той позволява да се възпроизведе славянската реч от 3-ти век ” „Руница и алфавитное письм”
/Валерий Алексеевич Чудинов, академик АФН и РАЕН, доктор философских наук, профессор http://www.dazzle.ru/spec/riap.shtml/
………………………………………………………………………………………………
Мисля, че още веднъж на всички става ясно, защо са измислени славяните и колко
много на някой е нужно тяхното съществуване в историята. Става ясно и защо българската азбука трябва да бъде наричана днес „славянска” и старобългарският език „църковнославянски”. Със измислените през 16 век славяни много лесно се замъглява и фалшифицира историята в полза на тези, на които е нужно обобщаващото наименование „славяни”. Руският автор смело говори за славянски сричкови знаци, славянска сричкова писменост, за славянска реч, за славянски страни, средновековни славяни и за кирилица. Автора разбира се пропуска да обясни доколко „славянската” писменост и реч е повлияна от българската азбука и българският книжовен език наложен в 9-ти век. Следва да се отговори и на базата на кой език е създадена българската азбука и българският книжовен език?!
Текста на стелата е от 2-3 век, написан е със латински и фригийски букви и всички коментари по текста трябва да бъдат от позицията на конкретната политическа ситуация през 2-3 век. През 2-3 век такова нещо като „славяни” няма, те още не са се появили на историческата сцена и още не са „нахлули и завладели” Балканския полуостров. В замяна на това, част от империята е покореното Одриско царство, на север от Дунава са даките и изселилите се свободолюбиви гети, в западната част на Балканите са илирите, трибалите и пеоните, а в района на Крим е Боспорското царство оглавявано от наследници на Одриските царе и наричащи се василевси. Почти половината Балкански полуостров е населен с траки говорещи един език в неговите диалектни форми.
На кой народ принадлежи речта, на която е написан текста на стелата??? На този въпрос можем да отговорим по метода на изключването – не е на езика на гърците, не е на езика на юдеите, не е на езика на римляните и т.н.
Това е речта на народ, който е част от Римската империя и този народ говорещ на този език СЪС СИГУРНОСТ НЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ от историческата сцена през 6-7 век, а напротив бил е доста голям народ в Римската империя, защото речта на която е написана стелата е в основата на речта в почти цяла източна Европа в т.ч. и България.
Когато разберем измамата със „славянското море”, което е без материална култура, и което е пощадило на Балканите само „древните” гърци, тогава ще разберем, че одрисите, бесите, гетите, пеоните и т.н. обобщено наречени – траки, не са изчезнали от историческата сцена, и че българската азбука и писменост са изградени на базата на древната трако-българска реч.

Veni1961
Регистриран: 25 окт 2010, 09:01

Непрочетено мнение от Veni1961 » 25 окт 2010, 23:06

За съжаление много от интересните публикации са на английски или други чужди езици, но ще пусна нещо тук интересно
http://www.mondovista.com/gog.html
и един кратък цитат от нея
Bulgarian civilization that created these masterpieces of golden artifacts was in its heyday before Egypt was in its infancy-even before Noah and the Great Flood. Страницата е индийска и в никой случай индийците нямат по-малко самочувствие от нас като древна нация, но те приемат, че прото българите са били по техните земи
Kubera (our Heber or Khyber), God of gold and good fortune, who was really a Bulgarian, the country in which the preceding gold articles were found, captured as many as possible, deporting them to what is now Sri Lanka. He probably reasoned that if they could be taken out of their inhospitable mountain environment and taken to tropical, lush, and fertile Lanka, they’d settle down and behave. But they didn't. He then took them to Patala or what is now Meso-America. They have been here in America ever since.
и още нещо тъй като се интересувам от българското минало на ирландци и шотландци...попаднах на една страничка обърнете внимание на герба и си спомнете знамето на Левски за Чиста и Свята Република
http://malonedirectory.tripod.com/history_bolger.htm

nadinka
Регистриран: 02 ное 2010, 21:23
Контакти:

Непрочетено мнение от nadinka » 13 яну 2011, 08:48

Здравейте!

Наскоро започнах да се интересувам от траките и културата им, а и не само покрай този форум, на който попаднах и съм страшно благодарна на "съдбата". :) Искам да благодаря на всички ви, които споделяте знанието, което сте придобили, за да може и други да научаваме за него. Откакто се заинтересовах на тази тематика, виждам тракийски символи навсякъде около мен :D
А сега по същество. Наскоро ходих до археологическия музей в Пловдив с цел да видим какво имат на тема траки.. Имаха доста интересни неща, но особено ми направи впечатление една подова мозайка. Съжалявам, ако тази тема е била подхваната и изяснена вече и се повтарям. За малко да ме изгонят от музея, но въпреки това успях да я снимам. В нея аз намирам страшно много символика и имам някои свои теории от обща култура и други източници така да се каже, но ми е много интересно вашето мнение по въпроса - какво има на нея и за какво е служела? Ако е било за ритуали - за какви по-точно?
В музея пишеше, че било изобразено морско божество на нея мисля.
Ето я и нея:
Изображение

Ето я в оригинален размер:
http://img560.imageshack.us/img560/6215/img0547c.jpg

Владимир

Непрочетено мнение от Владимир » 13 яну 2011, 11:17

За съжаление от почти две години е забранено снимането в българските музеи. Не знам защо това е така, но на мен определено не ми харесва да ми взимат данък от заплатата и да не мога да снимам какво са открили археолозите с моите пари.
Някой ако знае защо има забрана да пише.
Иначе на мозайката представена от nadinka има изобразен морски бог и жена му. Предполагам, че е морски, защото на всеки ъгъл има по един тризъбец. Кой е бога не мога да кажа.

lony
Регистриран: 21 дек 2008, 12:13

Непрочетено мнение от lony » 13 яну 2011, 11:59

Тази мозайка, в която присъстват морски мотиви ми направи впечатление. Преди време в темата за Мадарският конник ntsk даде снимка на подова мозайка с богинята Танит, която се намира на о.Делос.
Линк към темата:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... &start=140
трети пост, 1-ва снимка.
Тогава търсих в интернет и попаднах на още снимки от о.Делос. Открих и други подови мозайки. Сега като гледам тази от Пловдивския археологически музей, намирам прилика с една подобна от споменатия остров.
Прикачени файлове
Mosaics_at_Delos-Dilos_Island.jpg
Mosaics_at_Delos-Dilos_Island.jpg (41.61 KиБ) Видяна 8779 пъти

nadinka
Регистриран: 02 ное 2010, 21:23
Контакти:

Непрочетено мнение от nadinka » 13 яну 2011, 21:09

Ами аз това лято обиколих бая музеи в България и това е първият, в който е забранено снимането и дори не може да си платиш, за да снимаш...
Колкото до музайката - с ограничените си познания на тази тематика (все още съм нова и имам бая да чета...) виждам следните неща:
1. числото 28 - толкова е броя на триъгълниците в един кръг
2. числото 10 - толкова е броя на кръговете, в които има триъгълници
когато умножиш 10 по 28 получаваш десет лунни месеца, колкото трае една бременност, дали е съвпадение, не знам...
Също.. чела съм, че шахматния под (а ние имаме елементи от шахмат) е основа за ритуали, чрез които можеш да осъществяваш връзка с други измерения??
3. мисля си, че това може да представлява нещо като астрологически календар, като един триъгълник е един ден в него..
4. ако видите как са подредени триъгълниците, няма как да не забележите, че представляват нещо като спирала, която пък представлява в завивимост от посоката си на въртене или вливане на енергия към Земята, или излизане на енергия от нея...
Също, ако се загледате например и вземете един триъгълник от най-външния кръг и видите, че на него му съответстват два от по-вътрешния, три от по-вътрешния и т.н., ще видите, че се образува една форма по контурите на продълженията на външния триъгълник, която стига чак до кръга и продължава от другата му страна, като завършва в противоположния триъгълник от външния кръг. Това прилича на око, с център кръга...
Също дуалността на цветовете - бяло и черно...
Приемам критики, тъй като съм абсолютно начинаеща в тия неща... :)

П.П. Тази музайка, която lony постна също е доста интересна :) А някой знае ли какво означават тия знаци от най-външния кръг, които са еднакви и в двете музайки? Тоя символ го срещам по всичко що е тракийско...

ntsk

Непрочетено мнение от ntsk » 14 яну 2011, 12:19

Много интересни разсъждения, nadinka. За съжаление музеите в България, в които е напълно забранено снимането /дори и да искаш да си платиш/, са доста повече. Такъв например е този до Александровската гробница.

На мен ми е още по-интересен фактът, че се откриват толкова много сходни елементи от мозайките в пловдивско и тези на о.Делос в Егейско море. Всъщност на пръв поглед човек има чувството, че "майсторът", който ги е правил, е един и същ. :D
Всъщност тук трябва да споменем и мозайките от музея в Кабиле, Ямболско, които също са много близки като елементи. На този линк могат да се видят техни фотоси:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... d&start=30

Намерих снимки на същата мозайка от остров Делос, която представи Lony, но от по-различен ъгъл. На първата съм означил много интересен елемент, възможно е по някакъв начин да се свърже със значението на тризъбеца от пловдивската мозайка. На втората снимка се виждат рибите в по-близък план:
delos_2004_jpg_600x.jpg
delos_2004_jpg_600x.jpg (71.39 KиБ) Видяна 8696 пъти
89175038.jpg
89175038.jpg (90.12 KиБ) Видяна 8699 пъти
А това тук са още мозайки от Делос, които отново имат "морски" характер. На първата се вижда божеството с рибешката опашка - държи някакъв жезъл, а над него е богинята Нике. На втората снимка виждаме риба подобна на делфин и котва:
Travel_Picture_Dilos_Island.jpg
Travel_Picture_Dilos_Island.jpg (45.39 KиБ) Видяна 8708 пъти
Things_To_Do_Dilos_Island.jpg
Things_To_Do_Dilos_Island.jpg (43.17 KиБ) Видяна 8693 пъти
А тук по-долу представям още два много любопитни фотоса. Интересно какво правят на о.Делос тези колони с познатите ни бичи глави и "гирляндите" около тях!.. Същите ги откриваме например над входа на Свещарската гробница :idea:
На втората снимка пък виждаме бича глава и... знакът, който наричаме тракийско "m":
delos-0012.jpg
delos-0012.jpg (56.21 KиБ) Видяна 8696 пъти
delos-0026.jpg
delos-0026.jpg (44.31 KиБ) Видяна 8693 пъти
Какво ще кажете, много интересно нали!
Толкова интересно, че започвам да се замислям дали да не взема да отворя една тема за този остров... :D

Отговори