Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!
Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!
Максималният размер от 5 MB за качване на снимки вече е увеличен, така че спокойно можете да качите фотосите така както са с по-голямата резолюция.
Ок!
Ако някоя буква се чете трудно, посочете реда и номера поред, ще дам снимка от близък план.
Ето снимките:
Ако някоя буква се чете трудно, посочете реда и номера поред, ще дам снимка от близък план.
Ето снимките:
--- Здравей Мен,Възможно е Боцмане, но преди да коментираме „Д”-то, на плочата има други интересни графеми, които не съм виждал в старобългарския.
Да, може да има други графеми, но изписването на Ч и Д по новобългарски е много силен коз срещу дреновността ( от пр.н.е. или около нея) на плочата.
--- Едва ли. Това са попски правила, които са еднакви за цяла Европа - характерни за времето, а не за района. Може и да греша, естествено.Възможно е правилата в Родопите да са били по различни от тези в Плиска и Преслав.
--- Ами ясно е че си направил каквото може да се направи само с един фотоапарат в ръце. Аз обаче не мога да разгранича текста. Някои графеми да - текста ми е трудно, а да фантазирам не е препоръчително.Е, ако се прочете нещо добре, ако не здраве да е … до следващо заснемане от професионалист.
--- Не са до " учените" - за бълг. учени са разходките до Азия и после до Ялта за отчет и награда за труда. За информация са на юзърите.Предполагам горните думи са отправени към българските учени…
За съжаление аз нямам достъп до лабораториите на БАН или други служби. Плочата от Родопите трябва да се изследва в лаборатория, но това едва ли ще стане защото никой от българските учени не търси „тракийска” писменост. А и хората едва ли ще дадат плочата за изследване, защо може да потъне в неизвестността като много други артефакти. Примери много! Вече пет години не публикуват оригиналните текстове от Златната книга в НИМ. Даже някъде четох, че „експерти” я определят като фалшификат от 15 век!?
--- Абе професионалисти! Търсят конски фъшкии и следи от шатри около зидовете на базиликата в Плиска ! Това са шебеци, браток.От професионалистите повече!
Аз най-хубавите снимки си съм ги правил с най-прост апарат - "Любитель 166". Трябва обаче да се има предвид само едно - светлината да е дифузна и равна за цялата плоча. Ъглите ти са добри, но светлината от прозореца обърква работата. Перде там или нещо за спиране на потока светлина ще свършат работа. Или от другата страна да сложиш бяла фанелка

Аз знам само едно - на вълка му е дебел врата щото сам си върши работата. Чакане от "Учени" е бошлав работа.
Поздрави.
Сега след като на Тюркската теория и рухна пясъчната кула и се огледат за опонираща теория на иранският произход, ще ги загледат тези плочи, убеден съм. И не само тях.men написа:... след като от БАН не проявяват интерес към тези плочи, на които е възможно да е запечатана писмеността на хората живели в Родопите и графемите, които са използвали поколения наред.
Тя приказката е пред края си. Никой няма да му се седи безработен и бързо ще се преориентират гадовете

Добри снимки си направил поздрави за труда.
пп. Ако беше от по-ново време щеше да е разбираемо.
Или е кодирано, както писах и по-рано. Много М та или двойни Л та, и Л с А (ЛА ММ ЛЛ) Такива двойни дори тройни МММ три М-та едно до друго са необясними , освен с шифър.
Или стара писменост.
Може би трябва да се намокри плочата. Те колко са плочите?
Ето един фригийски надпис:
видях по телефона само ромбовете и си казах ега ти писмеността
, сега видях за какво става въпрос, но поне са поредни символи не еднакви като предната.

Здрасти Мен,
При мен фотоси P1030484 и P1030485 се много добри (за мен де, за другите не знам). Ако можеш обаче, точно това положене на апарата, от това място, но да го смъкнеш надолу вертикално и да хванеш само долните 6 реда, съответно в ляво и вдясно.
След това имам и едно предложение. АКО камъка ти е под ръка, вземи една дунапренена мокра гъба и навлажни камъка и пак направи снимки от положенията,както при P1030484 и P1030485; и съответно на долните редове вдясно и вляво. Ако не - здраве да е.
Ще се пробвам с горните шест реда - първото ми впечатление е за румънска реч с кирилски букви.
Поздрави.
При мен фотоси P1030484 и P1030485 се много добри (за мен де, за другите не знам). Ако можеш обаче, точно това положене на апарата, от това място, но да го смъкнеш надолу вертикално и да хванеш само долните 6 реда, съответно в ляво и вдясно.
След това имам и едно предложение. АКО камъка ти е под ръка, вземи една дунапренена мокра гъба и навлажни камъка и пак направи снимки от положенията,както при P1030484 и P1030485; и съответно на долните редове вдясно и вляво. Ако не - здраве да е.
Ще се пробвам с горните шест реда - първото ми впечатление е за румънска реч с кирилски букви.
Поздрави.
Здравей, Боцмане!
Снимах плочата случайно за десетина минути.
Ако ми беше под ръка непременно щеше да я заснеме професионален фотограф
при специално осветление.
Ето фотоси на долните шест реда:
Снимах плочата случайно за десетина минути.
Ако ми беше под ръка непременно щеше да я заснеме професионален фотограф
при специално осветление.
Ето фотоси на долните шест реда:
И още снимки: