Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Позната и непозната...
miroki
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: Траките! Тяхната азбука, писменост и култура!

Непрочетено мнение от miroki » 14 мар 2011, 11:10

Здравейте
Напоследък ме гложди една мисъл, поради много то намерени текстове с близки до т.н.гръцки букви. На които са писали и прабългарите. тъй-като гърците идват на балканите без писменост, и после почти веднага след това вече имат писменост, дали това не означава , че те са приели писмеността от траките? Може би с малко изменения и после за да се разделим като пишещи със сходна азбука, да не се разбира от къде са я взели , да сме приели Кирилицата, може би не без тяхна помощ.
И после всичко съвсем логично намерено у нас е с тези близки до гръцките букви?

men
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Непрочетено мнение от men » 14 мар 2011, 12:28

Мироки, траките-фриги имат азбука преди елините! :idea:
Гърците днес крият тракийските надписи от Самотраки, щото ще им бутнат кочинката. :!:

miroki

Непрочетено мнение от miroki » 14 мар 2011, 14:16

Е аз не съм казал друго. Казах, че гърците не са имали.

miroki

Непрочетено мнение от miroki » 20 мар 2011, 15:44

А тези монети на Севт III , които са от 3-4 век преди новата ера.
Си имат надписи, та този надпис на какъв език може да е според вас, когато траките, си надписват собствените монети и то 350 години преди да ги покори Римската Империя.
http://wildwinds.com/coins/greece/thrac ... III/i.html
Как смята те?

men

Непрочетено мнение от men » 07 сеп 2011, 17:13

Здравейте!
Чували сте за плочите с надписи намерени в Родопите, за които Никола Гигов пише в книгите си. Преди време SUM публикува снимка на част от едната плоча.
Случайно тази година имах възможност да снимам цялата плоча и детайли от нея.
На плочата има както „кирилски” , така и непознати за мен графеми.
По мое скромно мнение плочата може би е надписана между 4 и 9 век, но има вещи специалисти в тази област и имайки пред себе си целия надпис могат да си кажат мнението.
Ето снимки на плочата:
P1030371.JPG
P1030380.JPG
P1030404.JPG
P1030414.JPG
P1030487.JPG

miroki

Непрочетено мнение от miroki » 07 сеп 2011, 18:45

Много интересен кръст, много интересен текст. Изглежда кодиран.

bozman
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Непрочетено мнение от bozman » 08 сеп 2011, 15:37

Здравейте!
--- Здрасти Меn,

Чували сте за плочите с надписи намерени в Родопите, за които Никола Гигов пише в книгите си. Преди време SUM публикува снимка на част от едната плоча.
Случайно тази година имах възможност да снимам цялата плоча и детайли от нея.
На плочата има както „кирилски” , така и непознати за мен графеми.
--- Направо си за трепане Мен - изобщо е неясно коя графема каква е ! Как може да снимаш със светкавица ! Нищо не излиза след обработка с фото-шопа или рикчъра след това на тази плоча!. А ти е била пред лицето с идеално изрязани графеми.

По мое скромно мнение плочата може би е надписана между 4 и 9 век, но има вещи специалисти в тази област и имайки пред себе си целия надпис могат да си кажат мнението.
--- Според мен е още по-нова, защото до ІХ в. няма такова изписване на Д. То е новобългарско. Също и поставянето на кръст в средата над графемите на стелата е нов маниер, преди това (V- - VІІ в.; например в колоната на Омуртаг) се поставя пред началото на реда и т.н. Във всеки случай тези снимки са безполезни за прочит - язък ти за труда. Стават само за патриотично възпитание, че "и ний сме писали на камък".
В испанско попаднах на една бронзова плоча с "моите руни" (преди 7 години) и направо заболях, защото от цялата плоча се виждаха с просто око една десетина от тях - при перфектна снимка. Хората обаче, като по-прости от нас, й направили ренгенови снимки, улравиолетови снимки, ултразвукови дълбочинни . . . с една дума абсолютно всички видове снимки и тех. обработки с кселини, основи и т.н. лабораторни технологии. И извадиха на бял свят над 3000 ЯСНО ВИДИМИ руни ! Това е "BRONZE DE BOTORRITA III ". Тук на цяла целеничка стела с идеално видими графеми, не може да се направи снимка за прочит. Срамота ! Това важи и за Кьолменския надпис - пам пък рисували шебеците с молив на хартийки и публикували рисунките и "поправките йм", сякаш живеят в ХV век, без осветление, без фотоапарати, без снемане на елементарни восъчни отливки и т.н. Е, къде ще ходим по Европа с тези неощавени цървули !?
Поздрави.

men

Непрочетено мнение от men » 08 сеп 2011, 19:56

Здравей, Боцмане. Направил съм на плочата много снимки без светкавица. Снимал съм я от различни ъгли и на части. Сега не съм на разположение но в началото на другата седмица като се прибера ще пусна снимки на плочата без никаква обработка и без светкавица.
Поздрави.

bozman
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Непрочетено мнение от bozman » 09 сеп 2011, 15:51

men написа:Здравей, Боцмане. Направил съм на плочата много снимки без светкавица. Снимал съм я от различни ъгли и на части. Сега не съм на разположение но в началото на другата седмица като се прибера ще пусна снимки на плочата без никаква обработка и без светкавица.
Поздрави.
--- Даже може и да ги прекараш през фото-шопа или "пикчър уорда" за да изпъкне текста. Ще бъде на ниво. Извиняй че ти правя забележки за фотографиите, ::hat:: не се засягай, мисля че са за "ползу-роду".
Поздрави.

men

Непрочетено мнение от men » 12 сеп 2011, 12:49

--- Здрасти Меn,
Здрасти Боцмане!

--- Направо си за трепане Мен - изобщо е неясно коя графема каква е ! Как може да снимаш със светкавица !
Горните снимки са пипнати с фотошоп и са снимани без светкавица. Прикачам по долу оригиналните снимки, за да можеш да ги обработиш с подходяща програма.

Нищо не излиза след обработка с фото-шопа или рикчъра след това на тази плоча!. А ти е била пред лицето с идеално изрязани графеми.
Графемите са били идеално изрязани, но днес плочата е с доста наранена повърхност, включително и нарезите на графемите. При заснемането нямаше как да ползвам специално осветление и да водя със себе си професионален фотограф за да изпъкнат на фотосите още по добре графемите.

Според мен е още по-нова, защото до ІХ в. няма такова изписване на Д. То е новобългарско.
Възможно е Боцмане, но преди да коментираме „Д”-то, на плочата има други интересни графеми, които не съм виждал в старобългарския.

Също и поставянето на кръст в средата над графемите на стелата е нов маниер, преди това (V- - VІІ в.; например в колоната на Омуртаг) се поставя пред началото на реда и т.н.
Възможно е правилата в Родопите да са били по различни от тези в Плиска и Преслав.

Във всеки случай тези снимки са безполезни за прочит - язък ти за труда. Стават само за патриотично възпитание, че "и ний сме писали на камък".
Е, ако се прочете нещо добре, ако не здраве да е … до следващо заснемане от професионалист.

В испанско попаднах на една бронзова плоча с "моите руни" (преди 7 години) и направо заболях, защото от цялата плоча се виждаха с просто око една десетина от тях - при перфектна снимка. Хората обаче, като по-прости от нас, й направили ренгенови снимки, улравиолетови снимки, ултразвукови дълбочинни . . . с една дума абсолютно всички видове снимки и тех. обработки с кселини, основи и т.н. лабораторни технологии. И извадиха на бял свят над 3000 ЯСНО ВИДИМИ руни ! Това е "BRONZE DE BOTORRITA III ".
Предполагм горните думи са отправени към българските учени…
За съжаление аз нямам достъп до лабораториите на БАН или други служби. Плочата от Родопите трябва да се изследва в лаборатория, но това едва ли ще стане защото никой от българските учени не търси „тракийска” писменост. А и хората едва ли ще дадат плочата за изследване, защо може да потъне в неизвестността като много други артефакти. Примери много! Вече пет години не публикуват оригиналните текстове от Златната книга в НИМ. Даже някъде четох, че „експерти” я определят като фалшификат от 15 век!?

Тук на цяла целеничка стела с идеално видими графеми, не може да се направи снимка за прочит. Срамота!
Плочата е с наранена повърхност и графемите не са идеално видими, дори от близо.

Това важи и за Кьолменския надпис - там пък рисували шебеците с молив на хартийки и публикували рисунките и "поправките йм", сякаш живеят в ХV век, без осветление, без фотоапарати, без снемане на елементарни восъчни отливки и т.н. Е, къде ще ходим по Европа с тези неощавени цървули !?
Е ясно ти е, че и да искам няма как да направя восъчна отливка! Няма полза да си разменяме остроумни думи. Плочата трябва да се изследва в лаборатория, да се прочете текста и да се датира.
И аз се чудя къде ще ходим с тези неощавени цървули по Европа, след като от БАН не проявяват интерес към тези плочи, на които е възможно да е запечатана писмеността на хората живели в Родопите и графемите, които са използвали поколения наред.
Плочата е открита в развалините на малък параклис на един Родопски връх.

С тези любителски снимки от мен, толкова!
От професионалистите повече!

Поздрави!

п.п. Възникна проблем, фотосите съм снимал на 12 мегапиксела и Файловете са прекалено голями, а максималния размер е 5 MiB, поради което не мога да ги кача.
Ще ги пратя на пощата на админа да ги намали и качи.

Отговори