Кражбата II

Позната и непозната...
men
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Кражбата II

Непрочетено мнение от men » 11 мар 2011, 10:02

Здравей Мироки!
Учените казват, че въпросното изображение, ако е на монети от Кария, Тир, Тарсус ... то е на Бал,
ако същото изображение е на монети от Балканите то е на Зевс! Защото всичко трябва да съответства на наложената от тях догма т.н. елинистическа епоха и на елинските тюрлю гювеч божества. В статията която приложи Ордос дори Тракийските династи са наречени ... "Елинистически владетели"????????????????????????????????????????????????? :IL
Пак според учените на монетите на Александър Велики /тъй като за тях той е елин/ е изобразен Зевс, нищо че траките-мак-едони са кръстили столицата си на Бал/Бел/ т.е. Бела.
Столицата носи името на Бал, ноооо на монетите е изобразен Зевс, щото иначе няма да пасва на ундурмата, че Александър и баща му Филип са "елини". Той Филип и елински език не е знаел, ама нищо нали тъй им изнася.

Ordos_BG
Регистриран: 22 авг 2009, 09:38

Непрочетено мнение от Ordos_BG » 11 мар 2011, 10:36

miroki написа:Аз пак не можах да си отговоря на въпроса.
Освен, че пишат, че са тракийски обаче, не се разбира, че са на Бал.
Здравей, Miroki

Върни се страница назад в темата и прочети какво пояснява SUM, за монетата с Александър Велики ::tan:: . Интересното е че, в списание "Археология" от 1988 г. бр.2 се виждат същите изображения на Бал от различни владетели с период от над 200 години на Балканите, Мала Азия и Изтока.
бикът от Пловдивските тепета

miroki
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Непрочетено мнение от miroki » 11 мар 2011, 13:48

Аз бях дал да ми преведат надписите на монетите, още когато питах в темата какво ли пише , поне на 2-те с лабриса и ми казаха, че са написани имената на градовете където са сечени, Idrieos, и Moussollos
И ми посочиха, че това е бил Зевс с двойната брадва-лабрис. Аз има казах, че той носи гръмотевица, а не лабрис , но така и не мога да назова, че е Бал докато не намеря убедителен аргумент, че иначе ще ме метнат здраво.
А на Александър Македонски на монетата се чете Василевс Александър, няма как да я дам за пример.
Иначе болшинството хора вече знаят, че македонците , са тракийци, а не гърци.

sum
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Непрочетено мнение от sum » 11 мар 2011, 15:32

Монетите с Бал, които показах, ги свалих от тук:
http://www.wildwinds.com/coins/greece/c ... ios/t.html

А на долния линк давам същата страница, преведена на български:
http://translate.google.bg/translate?hl ... md%3Divnsb

Само виж например какво пише за четвъртата монета:
„Киликия, Tarsos, Mazaios като сатрап, AR Статер. Baaltars седнали наляво, скиптър, зърно, грозд и орел.... BAALTARS / лъв напада бик.”
Ето и самата монета:
SNGFr_335.jpg
SNGFr_335.jpg (28.92 KиБ) Видяна 9230 пъти
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Я виж в същия сайт какви са монетите на Вавилонците:
http://wildwinds.com/coins/greece/babylon/t.html

На всички монети пише, че това е Бал, нали?
Но обърни внимание на надписа на четвъртата монета как тънко е вмъкнат Зевс при Бал:
„Babylon. Successors to Alexander. Circa 328-311 BC. AR Drachm. Zeus (Ba'al) seated left, holding sceptre / Lion walking left; monogram in exergue.
Р.Ч.

men

Непрочетено мнение от men » 14 мар 2011, 09:40

Изключително интересни монети SUM!
Ясно и точно се вижда , че въпросното изображение на Баал е от Мала Азия и е от времето ПРЕДИ да бъде роден Александър станал по късно Велики и припознат от някой като елин. Оказва се че в т.н. „велика елинистическа епоха” е почитан и Върховния Господар Баал, също припознат от някой егейски народи като Зевс.
Кое божество е почитал и кое божество е изобразено на монетите на Александър Велики ??? На тези въпроси учените отговарят, като мерят с двоен аршин.
И още, буквите изписани на показаните по горе монети с изображение на Баал никак не ми приличат на елински, учените казват ли на каква азбука са надписите на тези монети? :?: :idea:
:IP

sum

Непрочетено мнение от sum » 15 мар 2011, 21:56

Нещата са много по-интересни, Men, защото в сайта, който препоръчах има цяла секция с тракийски монети.
http://wildwinds.com/coins/greece/thrace/i.html

Много време отделих да се ровя в снимките, за да търся изображения на македонските царе с Бал или с Кибела. И ги намерих…
Както знаеш монетата е най-точният артефакт и на нея е запечатан определен период от време, в което хората са почитали различни богове и прочее. Така, че се постарах да събера различни монети, за да можем всички да видим как на Балканите всъщност има традиция да се изобразяват върховните богове БАЛ и КИБЕЛА, заедно с царете.
Ето фактите.
Първата монета е на Филип II /382-336 г.пр.Хр./ с КИБЕЛА, на втората отново е Филип II само че със Сарапис, а от другата страна е КИБЕЛА. На третата е Филип III /323-316 г.пр.Хр./ и БАЛ:
11.jpg
Вече показах на монета Александър Велики с БАЛ, но нека видим още две негови монети, намерени в Месембрия и Одесос /Несебър и Варна/. На третата е Антигон I /319-310 г.пр.Хр./, а на четвъртата е Деметриос I /294-288 г.пр.Хр./:
12.jpg
Така.
След като намерих горните монети се сетих, че има Римски императори от тракийски произход. Та се запитах дали няма да има запазени монети, които от едната страна ще са с лика на императора, а от другата образите на БАЛ или на КИБЕЛА?..
…И се оказах прав. Има такива монети…
Ето императорите Домициан през 81 год. с БАЛ. Втората и третата монета са на Перунтос с БАЛ /1-2 век/.
13.jpg
Последна промяна от Anonymous на 19 апр 2012, 17:25, променено общо 2 пъти.
Р.Ч.

sum

Непрочетено мнение от sum » 15 мар 2011, 22:07

-продължение-

Първата монета е от град Филипопол /Пловдив/ и е на Фаустина II с БАЛ, а втората е намерена на 20 км. от Бургас:
14.jpg
До тук показвах монети с БАЛ, но по-интересното е, че освен с бога има запазено изображение на Римски император и с КИБЕЛА! Това е Максимин Тракиеца /235-238 год./. Вижте го:
15.jpg
Невероятно, нали?
Нека сега да видим малко Римски императори с КИБЕЛА. Това са Лукас Криспинос /164-193 г./; Антонин Пий /138-161 г./ втората и третата монета, и Гордиан III /238-244 г./!
16.jpg
Освен тези императори впечатление правят Калатис /първата монета/ и Каракала с КИБЕЛА:
17.jpg
А ето как на Самотраки са изобразявали КИБЕЛА; на втория ред е Римският император Септимий Север /193-211 г./
18.jpg
За финал вижте император Комод /180-192 г./ и БАЛ; на втората снимка е Савромат II /174-210 г./ от Боспорското царство, който също е изобразен с древната КИБЕЛА!
19.jpg
19.jpg (86.21 KиБ) Видяна 9101 пъти
При тези факти си мисля, че ще е престъпно ако някой твърди за нас, че сме азиатски народ, който почита Тангра или пък че сме славяни, почитащи Перун.
Последна промяна от Anonymous на 26 юни 2011, 19:15, променено общо 1 път.
Р.Ч.

miroki
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Непрочетено мнение от miroki » 15 мар 2011, 22:42

Браво за колекцията, много нещо си събрал :)
Дано видим и какво намериха днеска в мазето на банката и на кметството. Кашон с монети прибрани от преди 30 години и тракийски артефакти.

иво

Непрочетено мнение от иво » 16 мар 2011, 09:31

:shock: Ей туй с монетите си е баш удар с паве по кухите кратуни на продажниците :lol: Браво за фактите :applause: :[)]I:

men

Непрочетено мнение от men » 16 мар 2011, 10:23

Браво SUM!
Когато фактите говорят ........ биват потулвани, игнорирани или удурдисвани, но монетите показват нагледно истинската история!
Гледайки изображенията на монетите се сетих за стенописа от Казанлъшката "гробница".
Мъжката и женската фигура от стенописа много ми заприличаха на изображенията от монетите на Бал и Кибела и хич не ми се вярва на стенописите да са изобразени царя и царицата "погребани" в "гробницата".....
Прикачени файлове
stenopis7.jpg
stenopis7.jpg (20.62 KиБ) Видяна 9028 пъти

Отговори