Кражбата II

Позната и непозната...
men
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Кражбата II

Непрочетено мнение от men » 16 мар 2011, 15:23

И още нещо ми направи впечатление ... Кибела е изобразена на монетите с характерната си шапка/корона/.
Това изображение наблюдаваме в Храма в Свещари, на Панагюрското златно съкровище, на медальона от Бактрия, на статуите на Кибела от храма в Балчик ...

sum
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Непрочетено мнение от sum » 17 мар 2011, 10:33

Здрасти, men.
Знаеш, че нямам нищо против нашите учени, но понякога просто не мога да им се начудя на твърденията… като например това, че в „Казанлъшката гробница” нарисуваните образи са на цар Ройгос и на съпругата му. Това откритие е направено от доц.Константин Бошнаков.
Нищо лично срещу доцента, но това, което твърди, не е точно.
Защо?
Защото тъй нареченият цар седи на… табуретка с възглавнички.
Къде си виждал цар да седи на табуретка, а жена му до него на трон?! Всъщност, нека видим отново въпросните персонажи:
22.jpg
Забележи, че краката на табуретката все още си личат. Така че чудя се що за цар ще е този, който стои на табуретка до жена си, която удобно е седнала на голям трон?!
Интересното в случая е, че същия трон го има на монети, върху които е изобразена Кибела! /отвори на предната страница и виж монетите с Кибела от Самотраки и на Римският император Септимий Север/
За мен жената на трона е Кибела, която ВЕЧЕ е дала венеца на своя последовател, който е седнал до нея. Подобна сцена е запечатана и при „Свещарската гробница”, когато Кибела подава венеца си към ездача. Нека да си припомним сюжета:
11.jpg
Виж нещо любопитно – това е сандъчето, което носи жената зад Кибела. Абсолютно същото сандъче носи и жената, която е до трона на Кибела в „Казанлъшката гробница”.

Мисля, че в "Казанлъшката гробница" картината вече е ясна: на трона седи Великата Майка, която е положила венеца си върху главата на своя последовател. Дали е цар или обикновен простосмъртен, или висш жрец не мога да кажа. Но в никакъв случай на рисунката не са изобразени царят и съпругата му.
Р.Ч.

men

Непрочетено мнение от men » 17 мар 2011, 10:48

Здрасти SUM!
Напълно съм съгласен! На трона седи Великата Богиня Майка Кибела почитана от всички траки.
За мен долепените длани на мъжката и женската фигура изразяват символична връзка между последователя/посветения/ и Великата Богиня Майка Кибела.
Самото "посвещаване", досега със Силата на Господ е достатъчна причина за празненство и дарове. :IP

men

Непрочетено мнение от men » 17 мар 2011, 11:20

Ето едно Божествено докосване от времето на Ренесанса.
Прикачени файлове
image007.jpg
image007.jpg (32.61 KиБ) Видяна 8251 пъти

Честит Българин
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Непрочетено мнение от Честит Българин » 17 мар 2011, 12:48

Здравейте приятели,
Относно „сандъчето”, което носи някой приближен бях чел, че подобни се използват за съхранение на плочици от глина с изписани на тях договори между Великата майка Кибела и посветения. В книгите на Стефан Гайд разчитат плочиците от глина като договори за това да бъде получавана помощ от Богинята срещу дарове и благодарности от страна на посветения. Sum не веднъж е показвал ковчежето на етруските. Самите плочици , например от Градешница, са изписани с текстове-договори,цитирани и в Тракийска книга на мъртвите. Тя пък е хилядолетия по-стара от Египетската книга на мъртвите, също сборник от договори между бога и получаващите сила.
Впечатлява ме анализа на Sum за сцената в „Казанлъшката гробница”. Ако е възможно, нека продължи с анализ на всички елементи някой път, така както го направи и за „Свещарската гробница”!
Относно разчитането на Тракийската писменаст от братята Гайдарски и съпоставката с значително по-късната Египетска писменост / с хилядолетия по-късна / мисля, че е също достойна подтема към тама „Кражбата”.Дано има съфорумци компетентни по въпроса да споделят мнение!

Успех на всички!

Честит Българин

sum
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Непрочетено мнение от sum » 17 мар 2011, 18:51

Здрасти, Честит Българин.
От всички храмове само „Казанлъшката гробница” не съм посещавал, защото разбрах, че е направена от тухли. И още нещо – доколкото си спомням до „гробницата” с рисунките не се допускат посетители. Ако след време я отворят с удоволствие ще отида да я видя и снимам.
За сега интересът ми е насочен към каменните храмове, защото съм убеден, че са от неолитно време…
Р.Ч.

Честит Българин
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Непрочетено мнение от Честит Българин » 17 мар 2011, 19:27

Благодаря Sum,
Незнаех, че храма "Казанлъшка гробница" е заключен и се пази може би за извънземни. Вероятно има "обяснение" с оглед запазване от разруха, но аз например искам в днешно време да посетя и видя тази красота. Остава да въздишаме и да гледаме стари снимки.

Успех !

Честит Българин

miroki
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Непрочетено мнение от miroki » 17 мар 2011, 19:57

Прекрасно заключение. Аз отначало помислих , че ще е някой слуга който и поддържа грима :)
А този беше нарочен за негър на други места заради по-тъмния цвят. Но е повече от видно, че няма негроидни черти.
А и другото важно , мъжете са изобразявани с по тъмен цвят, както научих в последствие.
Сандъчето е много важен атрибут. Снимката е доста качествена, не бях виждал такава.
И си личи непринудената красота на жената. Както и краката на табуретката, като на нашите стари холски масички са.
Поздрави Съм.

men

Непрочетено мнение от men » 29 юни 2011, 11:08

Попаднах в Интернет на този фотос под който пише:
Ранната гръцка азбука върху керамичен съд /Национален археологически музей в Атина/
686px-NAMA_Alphabet_grec.jpg
686px-NAMA_Alphabet_grec.jpg (68.06 KиБ) Видяна 7841 пъти
Ето и таблица на различните азбуки в района на Тракийско море:
309px-Griechisches_Alphabet_Varianten.png
309px-Griechisches_Alphabet_Varianten.png (67.71 KиБ) Видяна 7843 пъти
Голямо смесване на знаци е паднало ... нали трябва да се оберат всичките файди!
Къде що има букви в района на Тракийско море всичко е обявено за северна, южна, източна, западна и т.н. „гръцки” азбуки, нищо че фригийските надписи в Мала Азия са по-стари от надписа на чашата на Нестор/изписана досущ по фригийски тертип/ приета за най старото „гръцко” писмо от 8 век пр.н.е..
Та на горния съд между буквите се мъдрят и руни като тази в дясно на снимката:
.jpg
.jpg (40.79 KиБ) Видяна 7857 пъти
За мен, когато някой говори за „ранна гръцка” азбука, би трябвало да уточни, че става дума за времената, когато Елада се е наричала Пелазгия т.е. времето когато никой още не е чувал за гърци.

Поздрави!

alex
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Непрочетено мнение от alex » 19 фев 2012, 20:08

Стола на жената е стъпил в въздуха, за разлика от мъжа ;)

Отговори