Вечният календар на българите

Позната и непозната...
alex
Регистриран: 02 май 2011, 22:02

Re: Вечният календар на българите

Непрочетено мнение от alex » 02 яну 2013, 14:37

Мисля че анализа на Кръстьо Минев е за това изображение на календара:
_календар_на_БЪЛГАРИТЕ__7b478_25832233.jpg
Смисълът му е в това, че е графичен израз на хармонията. Хармонията се проявява като баланс на противоположното действие на денят и нощта, на противоположни сезони, Ин с Ян, на числото 1 с числото 9, 7 с 3, 6 с 4, 8 с 2. Цифрата 5 хармонира сама със себе си. Числата в деветична система са сакрален поглед към 9 организационни нива “енергия - материя”, а след отстраняване на числото 5 в центъра се превръщат в Ба-Гуа (осем триграми = 23). Трансформацията от деветична в осмична система е важно от информационна гледна точка.
И затова съм правил моя анализ върху същото изображение.

-- ще е интересно как ще изглеждат, изображенията на ''канатицата'' и ''маказ'' проследени в оригиналния вид да "матрицата".

При стария вариант изглежда по като за канатица и маказ:
old stile.bmp
old stile.bmp (520.34 KиБ) Видяна 8056 пъти
Даже незатвореността на обикновената канатица, не ми вдъхваше доверие ... при този вариант има затвореност и цялост.

miroki
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Непрочетено мнение от miroki » 02 яну 2013, 15:51

Само,че не знам кой го е рисувал (от къде е идеята за) това изображение.
Изследванията върху календара са на базата на именникът. Календар няма намерен, още повече такъв като този на снимката. Правил е опит за реконструкция, но как е било не се знае.
Или се знае, но не съм намерил нищо друго за него. И как е изобретен до това завършено изображение на снимката нямам идея.
На мен ми прави впечатление неудачното число 17 през което време съвпадат двама последователни владетели възкачили се в шегор.
Дори още са спорни животните с които наричат годините. А, че това са години също са хипотези.
Има много малко информация за него за съжаление.

alex

Непрочетено мнение от alex » 02 яну 2013, 16:04

miroki написа:Календар няма намерен, още повече такъв като този на снимката. Правил е опит за реконструкция, но как е било не се знае.
sum написа: ...
Художникът Александър Лудколев обобщи най-старите варианти на календара и създаде съвременната ни представа за него.
...

Кръстъо Минев
Иначе и аз съм скептичен, не може да се навързват толкова работи в едно ... малко нереалистично седи *no*

Но иначе числото 40, също се свързва с татвите, това което се сещам е за 40-те дни след смъртта, някой може ли да обясни защо са тези 40 дни ?

Свободния Дух
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 02 яну 2013, 18:12

alex написа:... това което се сещам е за 40-те дни след смъртта, някой може ли да обясни защо са тези 40 дни ?
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=31&t=14

На горната страница има две мнения на sum, в които той обяснява смисъла на 40-дневния период след смъртта на човек. Използвай търсачката в браузъра си (с ключ "40"), за да ги откриеш.
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

miroki
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Непрочетено мнение от miroki » 03 яну 2013, 10:45

Художникът Александър Лудколев обобщи най-старите варианти на календара и създаде съвременната ни представа за него.
Не знам какви стари варианти е имал в предвид. Просто нямам информация за такива.
А на изображението месеците са животни, а по данните годините са животни, а месеца число.
т.е. годината е Вол а месеца да речем 4 ти.
Някак си ми е странно.

alex

Непрочетено мнение от alex » 15 яну 2013, 22:36

С риск да стане наистина прекалено, и с голяма доза издевателство над нормалните методи на обследване :ku-ku:

Ако приемем графичното изображение на маказа и двойния маказ, като числови стойности, тоест 120 и 40, и проверим ако изображението на "катаницата" е изобразена чрез тях, ще се получи 2 по приблизителната форма на маказ 120, и 1/2 приблизителната форма на двоен маказ = 20, и се комплектуват в една стойност...
Се получава 260, колкото е другия календар на маите :IL

Поздрави :sunny:
Прикачени файлове
old stile-lunen.bmp
old stile-lunen.bmp (790.33 KиБ) Видяна 7763 пъти

koan
Регистриран: 07 ное 2013, 10:29

Непрочетено мнение от koan » 31 дек 2013, 01:04

Sum писа:
"...По времето на Премъдрите, хората, от онова време, са тачели само тези два нулеви дни през годината. Единият е бил мъжки, а другият женски празник и са ги празнували през четири години. Съответно това са празниците на сърцето /силата любовта/ и на самосъзнанието /силата на избора/."

Понеже сега покрай Коледа и Нова година постоянно навсякъде се повтаря думата празник и след като бях достатъчно облъчен от поредното TV-предаване, накрая взе че ми светна. Откъде е етимологията на думата празник – от празен? Ами то излиза, че думата с която отбелязваме/почитаме дати и събития – празник, е произлязла именно от почитането на тези празни дни. Явно след заминаването на премъдрите човеци, народонаселението е започнало да забравя какво точно се е почитало на празник /т.нар. от sum нулеви дни/ и е започнало да нарича всеки купон, радостно събитие, почитане - празник /Според мен е трябвало да се вика пълник -пълни чаши, чинии, сърца, къщи, обори, хамбари, ама кой да ме пита?/
Костадин Атанасов

g.kurov
Регистриран: 08 яну 2013, 12:53

Непрочетено мнение от g.kurov » 30 дек 2014, 21:22

Историята тръгва в началото на 20 в. когато е намерена каменна стела с изображения и това се определя като календар. Започват различни изследователи да правят интерпретации на базата на писмени извори и тази стела е наречена Календара на българите. Аз лично не съм я виждал, нито снимка, намерена е в югозападна България, може да е в музея в Благоевград или някъде в София в НИМ или Археологическия институт с музей към БАН. Ето едно видео-лекция на доц. д-р Явор Шопов на когото принадлежи датировката на календара.

https://www.youtube.com/watch?v=kzBuzV9hgms

Аз нямам мнение относно календара, но Шумерския и Българският са едно към едно, не знам защо се търси някаква уникалност на нашия, те са еднакви.

Свободния Дух
Регистриран: 17 дек 2008, 00:59

Непрочетено мнение от Свободния Дух » 26 дек 2020, 11:20

Честита нова 7526 година

https://www.youtube.com/watch?v=TQFm-kuUzJ8
Днес съм Тук, а утре Там - ex, че скитник съм голям.

netcontrol4
Регистриран: 06 мар 2023, 16:30

Непрочетено мнение от netcontrol4 » 28 май 2023, 13:50

sum написа:
07 яну 2009, 16:29
Двата Нулеви дни в днешно време се падат пак в края на декември /най-късия ден/ и в края на юни /най-дългия ден/, но обърнати към 60-годишния цикъл, за който писах… не знам къде се намираме в момента… :roll: :cry:
и от темата "Въпроси свързани с медитацията"
sum написа:
17 дек 2010, 12:42
Много труден въпрос. За сега нямам отговор. Единственото, което мога да направя е да засека потоците на Силата. Решил съм след 22.12.2010 до 01.01.2011 всеки ден да следя за някаква промяна в енергетиката. Ако тази година има нулев ден веднага ще разбера… а така лесно ще възстановя „движението” на Силата чрез елементите.
Дали sum успя да разбере хода на циклите?

Отговори