Има ли доказателства,че Тангра е бил Бог на древните българи

Позната и непозната...
saradiva

Има ли доказателства,че Тангра е бил Бог на древните българи

Непрочетено мнение от saradiva » 01 авг 2010, 06:23

Явно тенгрияните няма да мирясат и ще пишат чаршафи от лозунги и призиви, пасторски проповеди и навитации. Преди да развеят байрака си обаче, темата "Тангра" беше насочена към изясняване на "понятието Тангра".
След намесата на тенгрианите обаче, поставената посока се спамира и се завихри /зацикли/ спор относно ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, че Тангра е български бог.
Така че, предлагам на Админа /Да се свети името му! :sunny: / да премести разправията в тази отделна тема. Тук да се дърляме по горепосочения въпрос, а пък в "Понятието Тангра" да се продължи изясняването на същността и съдържанието на тази дума.

Та, ако Админът приеме предложението ми, моля тези, на които им се продължава лютата свада, да пристигат тук. :IP
И аз ще съм тук. :girl_witch:
Последна промяна от Admin на 18 авг 2010, 01:18, променено общо 9 пъти.
Причина: Администратор

Тенгрианин
Мнения: 3
Регистриран: 01 авг 2010, 05:54

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Тенгрианин » 01 авг 2010, 06:31

Вижте на сайта на „Войни на Тангра” какъв символ са сложили за Тангра. /заграденото с червен кръг/
А този символ има ли нещо общо със знака IYI?
НЕ!
Sum, вероятно вие сте Чорбаджията на този форум и имам малка забележка относно въпроса ви, на който като безспорен гуру сам си отговаряте. Нямам намерения да засягам авторитета ви или да влизам в излишна полемика, ако не беше тази манипулация.
Заграденият символ е на Абсолюта или Тангра, каквото е българското прозвище на Бога. Или Бал, Бел, Ел ако предпочитате. И има много, ама много общо със знака IYI. Символът е взет от древни артефакти, а не е изсмукан от пръстите със свободни съчинения, с които е пълно тук. За да бъде унищожена една такава стара книга, преди 2 години беше подпален манастир.
2.gif
2.gif (19.72 KиБ) Видяна 7366 пъти
--------------------

Със сигурност тази безименна ръка, изрязала върху камъка двата извечни български символа също не е знаела какво прави. Вероятно не е чел г-н Чорбаджийски, че да ги сложи един до друг.
������.jpg
������.jpg (40.79 KиБ) Видяна 7705 пъти

Тенгрианин
Мнения: 3
Регистриран: 01 авг 2010, 05:54

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Тенгрианин » 01 авг 2010, 06:46

Преди месец ми направи впечатление, че в сайта на „Войни на Тангра” вече се поддържа автохтонната теория за нашия произход, че българите сме траки.
И последно за това, което е неистина или другото име на лъжа. Вие знаете, след като имахте регистрация в нашия сайт, че Движение Воини на Тангра е една от първите организации в България, която винаги през цялото си съществуване е поддържала автохонната истина за Прародината ни тук, на Балканите. Така че това "вече" си е чиста пробра манипулация. Разбирам проблемите ви с онзи модератор, който сега е админ и между другото се познаваше много добре с цитирания Димитър Чиликов (лека му пръст). Така че говорете си за Таунгри, Маймунгри или каквото искате, но не правете покушение срещу Бога на българите. Имайте малко свян.

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Jonathan » 01 авг 2010, 13:12

Тенгрианин, не се разбира с какво показаната от теб снимка доказва еднаквостта на знаците ипсилон и другия най-вдясно, който е т.нар. знак на Тангра.
Напротив, доказва че знака IYI има съвсем различно значение от ромбоидния знак. В противен случай нямаше да бъдат използвани различни знаци.

Това е все едно да наредиш една до друга три обувки - кубинка, маратонка и галош, и да твърдиш че били едно и също нещо. Ами то не само е безмислено, ами е и смешно.
Кубинката не може да бъде маратонка, нито маратонката галош, всяка една се използва по определен РАЗЛИЧЕН начин.
По същия начин стоят нещата и при трите знака.
Така че мисля е пределно ясно кой прави свободни съчинения. Нужно е обаче повече мислене, отколкото емоция.


Предлагам на администратора на форума да се обмисли добавянето и на още едно правило към Правилника на форума, което да включва забрана за проява на религиозен и какъвто и да е друг фанатизъм. Аз поне съм останал с впечатлението, че този форум е свободен от всякакви подобни прояви, ограничаващи свободата на словото. Все пак това не е форум на някакво движение или религиозна организация, така че всяка жаба да си знае гьола!

Rimisark
Мнения: 92
Регистриран: 13 сеп 2009, 22:21

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Rimisark » 01 авг 2010, 13:37

Кулиан Благар, Поздравления за статията! Чрез нея Ти показваш, че за Всеки Има Място Под Слънцето и Всеки трябва да си намери Пътя и Начина...
Българите прекрасно са Знаели и стриктно са прилагали това. Имали са Знание, което са го прилагали така, че да Живеят в синхрон с Природата, а не против Нея. Затова ни Има и Днес... :)
Аз имам една своя Мисъл, едно Заключение - дано не звучи нескромно: Търсете Компромиса, Намерете Баланса И Бъдете Щастливи... Пожелавам това на всички мои Приятели. Пожелавам го и на Теб, защото прочитайки написаното, заключението ми се потвърждава отново :) .

Тангрианин, Благодарим за представената от теб снимка! Със сигурност Човекът направил това не е чел написаното от Сум. Но кой може да потвърди, че той не е Знаел за както казваш Извечните Български Символи... Според мен няма как да не е Знаел, тъй като Символите са Съпътствали Българите Навсякъде където са Били. Забележи - на Камъка са не два, а три Символа . За това мисля, че не само е Заел, а Много Е Знаел... :)
В тази връзка Ви предлагам една посока за Размисъл.
За Знакът в средата Паруша, дано не бъркам, бе дала Определение - Сур-Елен, Цар-Бог-Самодържец, Владетел на Една от Посоките на Света.
За Знакът от дясно Б. Иванов казва - Баща на Земята - ТНГР, а за другият казва - Това е той Бащата, самият Господар, Това е Бог.
За третия Знак аз не съм срещал описание тук, така че ако Вие знаете нещо казвайте.
За Троицата днес знаем - Бог-Отец, Бог-Син и Свети-Дух.
Какво Имаме Ние Българите - Български Календар, който едни са го нарекли Вечен, а други Народен, Българска Музика, Песни, Хора И Ръченици, за които днес хората се чудят фолклор ли е, попфолк ли е, етно ли е ... Всичко това пък се Обединява със Народни Вярвания И Традиции... :)

Останете със Здраве!
:IP :Bulgaria:

Rimisark
Мнения: 92
Регистриран: 13 сеп 2009, 22:21

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Rimisark » 01 авг 2010, 13:53

Джонатан, аз не мисля, че този Знак в средата е правилно да се нарича ипсилон... Няма и как да са еднакви - дори само Видяни се вижда, че са различни. :)
Предлагам ти още едно Тълкуване - кубинка, маратонка и галош. Да, това са Обувки, но са три Различни... Така, че ако тръгваш на мнооого Дълъг Път и не знаеш какво ще те очаква е по-добре да ги имаш, и носиш със себе си... :)
Дано това не ти се стори религиозно и фанатично...
Както казваш - нужно е повече Мислене, от колкото Емоция... Въпреки, че е добре и Емоция да има, ама да е Приятна :)
Остани със Здраве!
:IP :Bulgaria:

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Jonathan » 01 авг 2010, 15:10

Rimisark, хубаво ми повтаряш думите, че това са три различни знака, но така и не разбрах какво е твоето мнение относно следните два въпроса:
Какъв е знака на Тангра според теб?
Как според теб е правилно да се нарича знака в средата?

Това, че знаците са написани заедно, не е доказателство, че трите знака визират единствено бoга Тангра.

sum
Мнения: 2712
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от sum » 01 авг 2010, 22:00

Тенгрианин, нещо много си се объркал, друже. Тук номерата ти няма да минат. Каквото имах да напиша за Тангра го написах и не ме въвличай във вашите глупости и интриги. Всеки избира за себе си кое му е полезно и кое не. Щом си решил за себе си, че името на българския бог е Тангра, така да бъде.
Ама аз пък да ти кажа, че при ранните алтайци думата за „Бог” е Тенгри, Тегри, Тигър или Деер. В този смисъл твърдението, че “богът на българите е Тангра” означава в прав текст, че “богът на българите е Бог.”
Голяма мъдрост защитаваш, няма що…
Казваш, че сте устоявали автохтонния произход на българите, но защо тогава ни втълпявате алтайски и тюркски божества? Значи българите са местен народ на Балканите ама на видиш ли са приели божествата на тюрките. Как става тази работа можеш ли да обясниш?

И другото важно – оня модератор, дето сега ви е админ ви е втълпил, че аз съм някакъв си гуру, поп, имам и въобще някакъв си духовен водач. Държа да ти подчертая, че с такива глупости не се занимавам! Ясен ли съм? Дори вчера ми писаха на лични, че във вашия сайт същия безпросветен образ, с профил админ, ме изкарал масон. Ще ти кажа само едно – номерата му при мен не минават.


Jonathan, много на място си извел съждението за трите обувки. Точно това не могат да разберат хората, че това са три отделни знака, които обясняват три различни реалности. Много е удобно на някой да смеси знаците, защото така познанието на българите лесно се губи и се стига до фанатизъм.
Р.Ч.

Тенгрианин
Мнения: 3
Регистриран: 01 авг 2010, 05:54

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Тенгрианин » 02 авг 2010, 22:02

Никакъв фундаментализъм няма, а елементарна логика базирана на конкретен факт, който ще ви избоде очите. И наместо отговор що ще този символ до знака IYI призовавате админа! Вярвам че тук има интелигентни хора, които правят разлика между "еднакво" и "нещо общо". Никъде не съм казал, че двата символа са еднакви. Фактът е, че до знака IYI е нарисувана тази тагма на обърната нагоре отила, а не шестолъчка или сърп и чук. Което значи, че са взаимосвързани, точно както и първия символ вляво.
Останалото е словесна еквилибристика. Да, ако трябва да използваме вашата тафталогия, кубинката и маратонката не са еднакви, но имат общо - това че са обувки. Еднакъв е знака на Тангра от плочката, съхранявана мисля в шуменския музей със символа от горното лого. Единствената разлика е точката в средата, която също има своя смисъл.
В този смисъл твърдението, че “богът на българите е Тангра” означава в прав текст, че “богът на българите е Бог.”
Същото мога и аз да кажа. "богът на българите е Бал" означава в прав текст че "богът на българите е Бог". Времето ще докаже кое твърдение е правилното. Точно както българи значи "хора на Бога", а не просто арийци. Макар сега да ни е останала само празната черупка, с почти загинала ядка...

Нямам намерение да ви се мешам повече, както беше казано, всяка жаба да си знае гьола. За отношенията с админа на сайта няма какво да коментирам, не е предмет на темата. В много неща имате добри попадения и само заради идеята за автохонноста ви прави наши съмишленици. Тук виждам как Rimisark веднага е улучил правилния път, така че можело значи. Но по внимателно с умозаключенията, моля ви се, защото виждате как една малък камък ви оставя без аргументи. Дух - духа да не подвежда! Със здраве и най-приятелски чувства!

Equilibrium

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Equilibrium » 02 авг 2010, 22:20

@ Тенгрианин

Здравей!

Молбата ми към теб, е, ако имаш възможност да ми представиш поне един исторически извор или археологически паметник, където пише, че Тангра е български бог.
Предварително ти благодаря.

Поздрави!

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта