Има ли доказателства,че Тангра е бил Бог на древните българи

Позната и непозната...
zzyyab
Мнения: 16
Регистриран: 05 авг 2010, 23:42

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от zzyyab » 15 авг 2010, 13:20

=====================================

Moderator:

При следващо празнословене следва DELETE.


=====================================
Последна промяна от Anonymous на 15 авг 2010, 17:42, променено общо 3 пъти.
Причина: Офтопик

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Dimitar » 15 авг 2010, 15:04

Стига с празни приказки, зациклихте тотално. Ако нямате нищо за казване поне си замълчете...
Ако бях модератор щях да изтрия поне две страници коментари.
Защо не си отворите нова тема за богатството на българския език и там си развивайте възможните пермутации от срички.
А темата беше за Тангра, имало ли е и от кога Тенгризъм на територията на Балканите. Търсят се извори, артефакти от преди 20 в.

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Dimitar » 15 авг 2010, 16:26

Откъде все пак идва понятието Тангра?
Ако се заровим дълбоко в историята, ще открием, че древните шумери в Месопотамия смятали небесния дух ЗинГиР за стопанин на всичко, за въплъщение на небето — дома на боговете! Нека отбележим, че звукът 3 — твърдо З — в иракския диалект се чете често като Д — твърдо Д .
...
Например арабският език е запазил до днес древния корен ZNN, който се употребява много рядко и явно има несемитски произход. А той означава фуча, свиря (за вятър), жужжа (за пчела или за вятър) и т. н.
...
По-друг смисъл притежава арабският глаголен корен TNN, който също отново звъни, жуж-жи, но се употребява само образно за пространство. Тук забелязваме как звукът З в горепосочения корен е преминал в Т, как от Зингир е станало Тангра или Тенгри.
Ако това е така, излиза, че Дингир произлиза от Зингир и коренът му е в Междуречието.
Ден Грее от Дингир може да се приеме, но и то си остава видоизменено.
Май нови пермутации трябва да се генерират с корен Зингир...
Хем жужи хем грее, що е то?
Последна промяна от Dimitar на 15 авг 2010, 18:51, променено общо 1 път.

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Dimitar » 15 авг 2010, 16:50

За да се разбере реакцията на тенгрианите, трябва да се знае, че най-изявеният тенгрианин (Йордан С.) смята Бал за семитски Бог и от там насажда страх у вярващите, че някой се опитва да изкара българите със семитски произход.
Във втората книга от поредицата "Ти си това", става ясно за разликата в произхода на двата народа.
Тенгрианите да не се притесняват, а да отделят малко време и да се запознаят с нещо по-различно от Сказание за Чулман...

saradiva

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от saradiva » 16 авг 2010, 00:49

Dimitar написа: А темата беше за Тангра, имало ли е и от кога Тенгризъм на територията на Балканите. Търсят се извори, артефакти от преди 20 в.
Чакаме! :neznam:

kulian blagar
Мнения: 98
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от kulian blagar » 17 авг 2010, 13:28

Здравей Сакар.

Не обичам да се повтарям, но явно се налага!
Оставам с впечатление, че много от съфорумците четат в момента написаното и веднага го забравят!

Преди време проведохме кратък спор със Стоян по повод на същите пасажи от трудовете на Спароток, които ти цитираш, но струва ми се изопачаваш при интерпретацията:

«...Спароток: '... култът към етруския бог Тиния – Зевс е пренесен в Средна Европа от трако-пеласгите основавали Рим (2). В. Георгиев свързва името на Тиния с нашата дума ден (на етруски тин означава ден). Нейното първично значение е светлина, сияние, точно това, което е характерно за деня. С българската дума ден и свързано и името на шумерското божество Дингир, познат още като Тангра и Тенгри- божество на светлината и небето. В Шумер Дингир-Тангра е пренесен от тракийското племе гети, наричано гутеи. ….»

За да не повтарям всичко ще цитирам само отговора си към Стоян а останалите подробности, който се интересува може да прегледа в темата „ТАНГРА И ЗЕВС – ДВЕТЕ ЛИЦА НА ЕДИН И СЪЩИ БОГ” –

«... Стояне, доколкото схващам представяш версията по следния начин:

ПЪРВООБРАЗА на названието/ думата / за БОГ- ТАНГРА в някакъв първоначален(изходящ) вариант (Ден-грей -Дингир- Тиния- Тиус –Сиус) E ВЪЗНИКНАЛО на Балканския полуостров. После е ПРЕНЕСЕНО В МЕСОПОТАМИЯ от Траките, ВЪЗПРИЕМА СЕ от местните народи, а ОТ ТАМ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА КЪМ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА АЗИЯ, където става ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОПУЛЯРНО в окончателния си вариант – ТАНГРА/Тенгри/.
В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ на Балканския полуостров ПЪРВООБРАЗА на думата по някакъв начин ОТПАДА и СЕ НАЛАГА ДРУГО НАЗВАНИЕ ВМЕСТО НЕГО – БОЛГ, БУЛГ, БЛЪГ, БАЛК, БИГ, БОГ и т.н.

Но дори всичко това да е точно така, не виждам каква е връзката на КЪСНО АНТИЧНАТА И РАННО СРЕДНОВЕКОВНАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ, които се кланят на БОГ(БОЛГ, БУЛГ, БЛЪГ, БЪЛГ, БАЛК, БИГ) и името ТАНГРА, на което В СЪЩИТЕ ТИЯ ВРЕМЕНА се кланят АЗИАТСКИ НАРОДИ, КОИТО НЕ СА БЪЛГАРИ!
И как може, при това положение БЪЛГАРИТЕ да биват обявявани за ТАНГ-ристи, а не за БОГ-ристи, още повече, че САМИТЕ ТЕ са го ДЕКЛАРИРАЛИ С ИМЕТО СИ - БЪЛГ-АРИ т.е. БОГ-АРИ(БЛЪГ-АРЕ, т.е. последователи на Бога, Божи народ)?! Така ги наричат и всички народи около тях (BOLG-AR, BULG-AR), ВКЛЮЧИТЕЛНО и АЗИАТСКИТЕ НАРОДИ, които назовават Бога – ТАНГРА!


А доколкото за ТАНГРАИЗМА изобщо Иван Танев Иванов дава перфектен отговор – ТАКАВА РЕЛИГИЯ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ДОРИ И СРЕД АЗИАТСКИТЕ НАРОДИ – ТАНГРА ПРОСТО ЗНАЧИ БОГ!

ЗАКЛЮЧЕНИЕТО Е КАТЕГОРИЧНО - ТАНГРАИЗМЪТ СИ Е ЧИСТА ДОЗА ИЗМИШЛЬОТИНА НА СЪВРЕМЕННИТЕ ИСТОРИЦИ!!!... »

Сакар, особено силно впечатление ми направи и „желязната логика”, която демонстрираш за да защитиш тезата, че Тангра е български бог.

Цитирам: „…Не мога да покажа, защото засега такъв надпис или няма, или е скрит (не вярвам да страдаш от заблуждението, че имаме на разположение всички важни извори, артефакти и пр. за историята ни), или не е открит още, или ПОЗНАТ НАМ НАДПИС НЕ Е РАЗЧЕТЕН- неразгадани надписи и знаци по нас- дал Бог, както добре знаеш. … Сам разбираш, че ако ние не можем да разчетем сума ти древни надписи отпреди 3-5-10 хилядолетия, не можем да твърдим, че там НЕ пише Тангра. Така че дай за извори и надписи да не говорим.…”

Извинявай Сакар, но по силата на тази логика аз мога да обявя, че богът на Българите е ХАХУРУХУ, а религията им ХАХУРУХАНСТВО!!!

Доколкото до КУЛТА КЪМ СЛЪНЦЕТО У ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ донякъде съм съгласен с тебе. Казвам ДОНЯКЪДЕ защото това, че те са почитали Слънцето не значи, че са го наричали ТАНГРА. Ти сам казваш – „…Слънцето обикновено е неназовано по име. Най-често го наричат Горчо или Райко. …”

А за КУЛТА КЪМ СЛЪНЦЕТО У ДРЕВНИТЕ НАРОДИ съм писал неголям материал на стр.4 на тази тема. Прочети го и можем да дискотираме.


Кулиян Блъгар

Сакар
Мнения: 32
Регистриран: 06 авг 2009, 19:34
Местоположение: Раят

Re: Има ли доказателства,че Тангра е бил Бог на древните бълг

Непрочетено мнение от Сакар » 17 авг 2010, 21:42

kulian blagar написа:Здравей Сакар.
А за КУЛТА КЪМ СЛЪНЦЕТО У ДРЕВНИТЕ НАРОДИ съм писал неголям материал на стр.4 на тази тема. Прочети го и можем да дискотираме.
Кулиян Блъгар
Здравей, Кулияне.

Има време да дискОтираме. Нека поузреем още малко и да осъзнаем, че е по-важно първо наистина да вярваме в Българския Бог и чак тогава да водим уточняващите спорове как точно се е 'казвал'. Иначе изпадаме в глупавото положение да водим религиозни граждански войни и да се оставяме това да ни дели все едно сме обезумели фанатици, защитаващи 'единствено възможното' име на Бог. Имената може да са много (очевидно е, че българите са използвали различни прозвища на Бога в различни периоди и на различни места).

Едно е ясно- българите са българи, а не тюрки или семити. Дали единият Бог е Тангра или Бел/Бал, или и двете имена + още други прозвища, този Бог е бил най-първо почитан от НАШИТЕ предци на НАШАТА земя и след това името и/или култът са се разпространили, където е имало да се разпространят.

Ако аз считам, че името е Тангра, това НЕ ЗНАЧИ, че пращам предците си по монголските степи и юртите. Ако това по някакви необясними за мен причини не е било ясно досега, нека вече да се знае добре и да няма повече обидни... недоразумения! Знам, че всички са (сме) настръхнали срещу фалшификаторите на древността ни и на това отдавам първосигналната агресивна реакция срещу скромните ми писания. И на мен ми се е случвало да си изпускам нервите. Но нека оттук насетне на всеки да бъде кристално ясно, че хората, пишещи във 'воини на Тангра', както и моя милост, са убедени и твърди привърженици на автохтонната истина за народа си и ратници за масовото разпространение на тази Истина до всеки българин и оттам- за ново Възраждане и духовен възход на българския род.

Всеки, който продължава 'по инерция' да хвърля безпочвени и гнусни обвинения в златаризъм, окалвайки достойни българи, се показва пред всички като противник на единението и дава ясно да се разбере на кого служи. Ако цялата общност в този форум продължава да толерира подобни клевети, изводът ще бъде очевиден.

А само комуникацията помежду ни ще предотврати пускането на недоказани и необмислени твърдения, от които всички губим много. Като не разбираш нещо- питай, преди да хулиш другия. Това важи и за мои прибързани и неподкрепени с аргументи изказвания, признавам, горещо надявайки се те така и да не получат своето потвърждение от ваши реакции след този пост и занапред.

Можем ли да се обединим около формулировката 'Българският Бог', докато изчакаме този спор (по Божията воля) да получи своето разрешение?
Ако да- ще забравим подобни пререкания и ще работим заедно към една цел. Ще бъдем по-силни, ще постигнем повече.
Ако не- ние ще работим по вече обявената и ясна цел, а вие- по вашата си.
Единствено ще остане въпросът каква точно е тази, вашата...

И така- Българският Бог?


С уважение и поздрави към всички

Rimisark
Мнения: 92
Регистриран: 13 сеп 2009, 22:21

Re: Има ли доказателства,че Тангра е бил Бог на древните българи

Непрочетено мнение от Rimisark » 17 авг 2010, 22:38

Офтопик:
Здравейте и от мен!
Поздравления Сакар... и аз съм на това мнение, и Вярвам в това, че Ние трябва да търсим всичко, което ни обединява - само така може да се върви Напред.
Чудесно предложение - заставам зад него...- Българският Бог!
И друг път съм казвал - по-добре и правилно ще бъде да се тръгва и мисли от Времето по-близко до нас... В тази връзка - защо са ни променили АЗБУКИТЕ, според Вас...
Ето нещо и от мен за Обединение :)

"Първо трябваше да се науча да чета и започнах с азбуката. В старата ни азбука, наречена Кирилица по подобие на гръцката и еврейска азбука всяка буква си има и някакво значение, или съдържание: "
Азъ, буки, виде, глаголь, добро, есть, живите, зела, земля, иже, и, како, люди, мыслите, нашь, онь, покой, рцы, слово, твердо, оникь, укъ, фертъ, херъ, отъ, цы, червь, ша, ща, еръ, еры, ерь, ять, ю, о, я, кси, пси, вита, ижица.

"... ето и Посланието, оставено от Българи за Българи..."

„Аз Истина Виждам И Правя (и говоря) Добро (Благо). Ако Живеете Знаещи На Земята, Които И Каквито Хора Да Сте, Мислете За Нашият И За Другият Покой. Казвайте Словото Твърдо. Запомни Нахалнико (Невернико). Христос, Отца и Червеите, Са, И Ще Бъдат. От Ера В Ера, И В Ерите. Чудо За Теб, И За Мен. И За Всички. За Цезара, И За Кучето. И Така. От Началото До Края.”

Останете със Здраве!!!
:IP :Bulgaria:

Сакар
Мнения: 32
Регистриран: 06 авг 2009, 19:34
Местоположение: Раят

Re: Има ли доказателства,че Тангра е бил Бог на древните българ

Непрочетено мнение от Сакар » 17 авг 2010, 23:15

Офтопик:
Благодаря ти, Римисарк!
Посланието ти е точно това, от което имаме нужда сега.


БЪЛГАРСКИЯТ БОГ

Жив е той, жив е!...
Хр.Ботев


Тревожни дни, велики дни ! Не знам

прекарвал ли е друг народ такива.

триумфи, слава! – а сърцата нам

змия гризе, отрова в тях излива.

Душмани грозни с низки врагове

обграждат ни.Стихия на коварство!

На адска завист демонът реве

към младото, великото ни царство!

И хищни птици яростно кълват

меса ни живи, кръв ручи от рани...

Затуй ли нашите свети герои мрат-

да бъдем грабени, разкъсвани, обрани ?

Българио, треперя с твоя гнев,

треперя с твойта ярост безгранична,

треперя с яростта на бесний лев,

на кой, настръхнала, си днес прилична ;

треперя с целий негодующ свет

пред тоз позор; с душите възмутени

на твойте храбри синове без чет

по бойните полета покосени.

Но жив е българският бог. Той нас

в най-мрачни векове пази: пази ни

при Шипка, Сливница, Люлебургаз –

и днес той бди въз нашите съдбини.

И днес той бди въз нас, невидим страж

народен, и не ще да ни остави.

О, жив е българский бог, богът наш

велик, и чудеса за нази прави.

Защото правдата е с наший меч

и имаме велико тук призванье

и славна рол в историята веч

съдбата предвидлива начърта ни.

И пак ще одолейм ! И по-висок

ще бъде нашият полет свободни

въпреки всики сили преизподни !

О, жив е, жив е българският бог !Иван Вазов
Февруари 1913
http://www.youtube.com/watch?v=XhgbIhv0 ... re=related

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: Има ли доказателства,че Тангра е бил Бог на древните българи

Непрочетено мнение от Dimitar » 18 авг 2010, 00:06

Българският Бог и Небесната вяра!
Звучи много по-изчистено и няма асоциации с изкривените разбирания на тюрки, монголи, юдеи и други които са се докосвали до древното знание на българите и не са успели да го разберат.
Имената на боговете са без значение, важно е знанието с което се свързват. По-добре да си остане без име от колкото да му се сложи някое уж познато и покрай него да се замени и самото знание. Предполагам, че от това се опасяват повечето хора тук...

Народът Господен - http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=75

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта