Има ли доказателства,че Тангра е бил Бог на древните българи

Позната и непозната...
Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Dimitar » 14 авг 2010, 15:35

Ето няколко сериозни книги представящи тюрко-монголската митология и религия за Тенгри.
http://books.google.fr/books?id=r4I-FsZ ... &q&f=false
http://books.google.fr/books?id=NsJNAxg ... &q&f=false
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Tengri

Интересно, никъде не се споменава за народите от Балканите. А пък за Ден Грее да не говорим...

time
Мнения: 493
Регистриран: 22 дек 2008, 19:48

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от time » 14 авг 2010, 16:43

"Ден Грее" :496:
Последна промяна от time на 14 авг 2010, 17:21, променено общо 1 път.

иво

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от иво » 14 авг 2010, 16:46

Сарадива постовете ти са супер :[)]I: :[)]I: :[)]I: :[)]I: :[)]I: :[)]I: :D :D
Последна промяна от иво на 14 авг 2010, 17:37, променено общо 1 път.

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Dimitar » 14 авг 2010, 17:05

Стана ясно, че тюрко-алтайците са почитали Тенгри Кан.
Докато българите са оставили своето знание в името БалКан, Бал-гури и т.н.
За да може по някъв начин да се приеме Тангра за български Бог трябва цялата тази митология да са натъкми към Бал и Кибела. Как ще го направят те да му мислят, само да не забравят да вържат новата идеология с факти...

ntsk

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от ntsk » 14 авг 2010, 17:49

Saradiva, поздравявам те за прекрасните постове!!!!!!!!!! Това си е изкуство, а за него са нужни дарове.
Словото е един такъв дар, който е видно, че владееш до съвършенство! Но и не само словото...
Аргументите и логическите ти съждения са железни и отразяват истината. Възхищавам се на възможностите ти!
:applause: :[)]I: :applause:На Сакар и поклонниците на Тангра ще кажа само едно - в този форум, участниците държат сметка единствено на себе си. И това не опира до някакво правило, то е въпрос на Разбиране!

Ако нещо не го разбираш или не ти е приятно, то не го чети, може би не е дошло времето.
Отделяш повече енергия да докажеш, че другите грешат, отколкото да натрупаш собствено познание, да представиш собствено разбиране и светоглед.
Търси, намери, постигни, след това създавай и бъди. Никой тук няма да ти пречи, избора си е твой.

Сакар
Мнения: 32
Регистриран: 06 авг 2009, 19:34
Местоположение: Раят

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Сакар » 14 авг 2010, 22:32

Сарадива, не се познаваме, но от постовете и изявите ти в интернет съм добил впечатление от теб и изпитвам уважение към пламенната ти защита на българщината. Напълно съм наясно, че в дадения случай се явих като заплаха или, опазил ме Господ, проводник на златаризъм и затова си понесох канонадата. Мога да си обясня и как хора просветени, ерудирани и извисени (без ирония) видяха именно в мен такава заплаха- всеки може да се подведе от някаква 'маскировка' и да открие огън по..свои. Но нали точно за това са проницателността и мъдростта да умееш да прозреш зад фасадата и да премериш поне три пъти преди да отрежеш...

Сигурен съм, че ако ме познаваше, не би използвала за мен понятия като 'червен папагал'... дори и в такава люта битка и признавам, че успя да ме засегнеш...
Искам да вярвам, че това не ти носи удовлетворение...

Надявам се изпитанията, които предстоят, да ни научат да полагаме поне толкова усилия да се доближим до сънародника, колкото сега- да го отблъснем. Не сме толкова много, за съжаление, а тези от истинската друга страна на барикадата се наслаждават и разчитат на 'чудесното ни наслаждение да си разваляме един другиму работата' ...


Оставам с уважение към всички участници

saradiva

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от saradiva » 15 авг 2010, 00:31

Сакар написа:Сарадива, не се познаваме, но ... изпитвам уважение към пламенната ти защита на българщината.
Сакаре, изпитвам уважение към всеки пишещ човек, не само в този форум. /Не казвам, че всяко писане ми харесва/
Уважението обаче няма нищо общо с изразните средства и емоцията в един спор. Едното е отношение и е въпрос на етика, а другото е риторика и е въпрос на ... много фактори.
С теб, Сакаре, не се познаваме, но е факт, че от не малко време сме в една форумна общност. И по-важното - във форумната общност тук, в този форум.
Затова доста ме изненада, когато демонстрира именно отношение на неуважение, меко казано, към онова, което е в основата на тази общност. Ти си позволи да нападаш, да обиждаш, да се подиграваш. Това са ходове не на спорещ човек, а на пълен глупак. Забележи - не изразявам мнение за конкретен субект, а подчертавам мнение за подобни действия...
Сакар написа:Напълно съм наясно, че в дадения случай се явих като заплаха
Пак се надцени.
Вече ти подчертах като какво се яви.
Заплаха не можеш да бъдеш тук - нито ти, нито, който и да било.
Сакар написа: всеки може да се подведе от някаква 'маскировка' и да открие огън по..свои. Но нали точно за това са проницателността и мъдростта да умееш да прозреш зад фасадата и да премериш поне три пъти преди да отрежеш...
Е, нападките ти бяха доста искрени, Сакаре! При това поднесени с подчертано злобно хихикане... Но да речем, че си играл роля...
Видя ли - не мърдаме! Бетон сме! Нека е урок за всеки, който реши да се бъзика с Познанието, с Разбирането, с Търсенето и най-вече с Отговорите. :idea:
Сакар написа:Сигурен съм, че ако ме познаваше, не би използвала за мен понятия като 'червен папагал'... дори и в такава люта битка и признавам, че успя да ме засегнеш...
Изразът ми, прочети, е: "Това ти твърдение те запокитва моментално в групата на червените папагали, Сакаре!"
Т.е. сам си си виновен! Сам се засегна. Аз само ти показах, къде се самонавря. Сърди се на себе си. И не съветвай хората да мислят самостоятелно и да се подготвят добре, преди да си наясно със своята подготовка и преди да ти е родила главата нещо повече от цитати и преразкази. Казано образно - преди да удариш шамар на някого, му виж първо мускулите! Щото може и да те претрепе от бой.
Сакар написа:Искам да вярвам, че това не ти носи удовлетворение...
Вярата не се брои в спор. В люта битка пък хич.
Пък моето удовлетворение не би трябвало да е обект на твоята вяра. Гледай тебе си.
Сакар написа:Надявам се изпитанията, които предстоят, да ни научат да полагаме поне толкова усилия да се доближим до сънародника, колкото сега- да го отблъснем.
Сега пък го удари на надежда и любов. Преди да мислиш към какво да призовеш народа и какви изпитания му предстоят, първо трябва да подредиш собствения си избор и път. И да съзреш онова, което е истинското изпитание за човешката ти същност.
А сънародник до сънародник застава само, когато има обща цел. В този смисъл мога да се чувствам "доближена" САМО до сънародници, с които имаме общата цел - да търсим историята на българите - незасегната от червената чума и фанариотската шарка... С най-голямо удовлетворение /нали за удовлетворението ми питаше/ ще отблъсна всеки, който ми поднася лъжите, с които са пълни учебниците и книжките на бг-профитата. И хич няма да ме е еня, че съм отблъснала сънародник. Хич!
Сакар написа:Не сме толкова много, за съжаление, а тези от истинската друга страна на барикадата се наслаждават и разчитат на 'чудесното ни наслаждение да си разваляме един другиму работата' ...
Ти пак за чуждото наслаждение мислиш! А бе, човек, подреди себе си и намери мястото си. Барикадата е именно между тези, които преразказват, квото ги излъжат за бг-историята и тези, които четат-мислят-търсят-четат-мислят-търсят... Ти кои си избираш за сънародници, а?
Сакар написа:Оставам с уважение към всички участници
Е, след вярата, надеждата и любовта - най-после мъдрост.
Заслужаваме уважение. ::okey::

Сакар
Мнения: 32
Регистриран: 06 авг 2009, 19:34
Местоположение: Раят

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Сакар » 15 авг 2010, 10:04

saradiva написа: Казано образно - преди да удариш шамар на някого, му виж първо мускулите! Щото може и да те претрепе от бой.
Аха, ясно, мерим мускули :)
saradiva написа:С най-голямо удовлетворение /нали за удовлетворението ми питаше/ ще отблъсна всеки, който ми поднася лъжите, с които са пълни учебниците и книжките на бг-профитата. И хич няма да ме е еня, че съм отблъснала сънародник. Хич!
Това не е мъдро, Сарадива. Смешно стои такова надъхване- то и петлето се дуе и ежи, ама файда- йок. Не да отблъснеш, а да повлияеш, да промениш и да привлечеш някого има смисъл, а е и много по-трудно. Изисква доста по-амбициозно целеполагане... За отблъскване- отвори нета, майстори много и удовлетворени егота също дал Бог. За мен подобни упражнения са напълно безсмислени.

А с подобни 'победи' или по-скоро победки, от които черпиш своето удовлетворение, че си 'защитила' нещо, учебниците още дълго ще се пишат от червените папагали. Не че те са някакъв достоен противник, точно обратното, но зад тях стои княза мира сего и е маааалко по-трудно да катурнеш тях отколкото да 'победиш' в петелска свада.

Хайде със здраве и не се мори пак да ми правиш разбор на писанията. Уморително (а и отегчително) е да се наблюдава този вулкан от емоция. Насочи си неизчерпаемата енергия в по-смислени насоки.

След време ще илюстрирам думите си и мисля, че тогава ще разбереш.

Dimitar
Мнения: 373
Регистриран: 24 дек 2008, 01:59
Местоположение: София

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Dimitar » 15 авг 2010, 10:35

Без аргументирани заключения и най-вече без уважение към хората и техния избор, с двуличие и нападки трудно се привличат съмишленици. Вярващи ще се намерят, но хора с които да се мисли в определена насока много трудно...

А темата беше за Тангра, имало ли е и от кога Тенгризъм на територията на Балканите. Търсят се извори, артефакти от преди 20 в.
Съчинения от кръга на Златарски едва ли биха представлявали интерес...

Jonathan
Мнения: 293
Регистриран: 02 мар 2009, 00:24

Re: ТАНГРА

Непрочетено мнение от Jonathan » 15 авг 2010, 12:49

Еееее.., Сакаре от "рая"...
Като ти запушиха устата с аргументи и то съвсем професионално, и понеже вече няма накъде, почна и ти да въртиш и сучиш.
Първо стана и ти "жертва", после почна с личните нападки и квалификации - петлета-метлета, вулкан от емоции, егота... Всеки разбра, кои бяха петлетата в действителност, сериозно омъкнати и сварени после.
Ходи ги разправяй тия приказки на бабите от махалата.
За лъжата няма прошка, в кучи г*з да я навреш, малко ше й е.

Никаква емоция не ти е изливала saradiva, а само факти и заключения, при това поднесени с прекрасно чувство за хумор (което е забавно и няма нищо лошо :[)]I: ). Просто и ти като всеки намерил майстора си тука в тоя форум, понеже егото (една от трите основни части в човешкия ум) трудно го приема, вижда в другите себе си като в огледало. Емоцията, бликаща от теб ти заслепява очите и я откриваш как се отразява в думите на другите.
Беше ти казано по-горе първо да поработиш по себе си. Разбереш ли себе си, открил си много ше знаиш...

Но както и да е, връщам се на думите на Димитър.
Недоволните от споделеното във форума, да се придържат повече към Танграта, фактите и аргументираните заключения.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 5 госта