Кражбата I

Позната и непозната...
Веста
Мнения: 50
Регистриран: 23 ное 2009, 20:01

Re: Кражбата I

Непрочетено мнение от Веста » 25 ное 2010, 12:43

Във връзка с названието елини ми беше много любопитна тази гръцка статия.
http://www.globalpolitician.com/25029-greece
- Йоаннис Фиданакис. В търсене на произхода на древните траки
За съжаление точно за тази дума авторът е допуснал странна фактическа грешка. Но поне в прав текст си признава, че думата е от пелазгийски произход!!
Хелиос е по-късно име в сранение с Елена (ЕлЕна - Богиня Първа, изначална) или Ела. То е название на Бога-Син, който в българските песни се ражда на Коледа като Сур елен. Това е образ от патриархалната епоха. Но както всеки митологичен образ, съдържанието му е твърде широко. Понякога (пример - женските свещенослужителски гробове от Аладжа Хьоюк в Анатолия) Сур-елените са жени. В духовен смисъл всяко просветлено същество може да бъде наречено Елен, т.е. Слънце. (Също и Змей). Защото Духовното тяло на човека представлява светлинна сфера със собствено излъчване, нещо като слънце.
С други думи, по подобие на заварените пелазги-траки, гърците са се самонарекли "духовни същества" - или техни потомци да кажем.
Интересно е, че това название е било дадено именно от Александър - човек, свързан с тракийската култура. Струва ми се, че на него твърде силно му се е искало да бъде признат за просветлен - затова и е поискал от персийските свещенослужители да получи посвещение. Искал е май освен това да завладее старите тракийски територии, които е смятал за "еленски" от най-стари времена??

иво

Re: Кражбата I

Непрочетено мнение от иво » 25 ное 2010, 18:07

Веста много въпросителни избуяха в ума ми от поста ти. :roll: Това за Александър звучи логично и не мога да го отхвърля като хипотеза.....струва си да се помисли по въпроса :D
А за изначалния смисъл на духовното същество елен.. тъкмо навреме повдигаш въпроса ,защото вчера sum пусна във форума снимка от скално изображение на медитиращ човек и до него Великата Майка. На скалата много ясно е изрисувано как част от нея се трансформира в елен.. а друга в лъв. :idea:
Невероятно знание на скалата са ни оставили предците и супер обяснено от sum
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php ... 7&start=10

( виж последния пост от страницата )

Веста
Мнения: 50
Регистриран: 23 ное 2009, 20:01

Re: Кражбата I

Непрочетено мнение от Веста » 26 ное 2010, 00:27

Иво, много ти благодаря за препратката - и браво на ntsk за откритието и за невероятната обработка на снимките!!! - хиляди благодарности на вас и на всички!!
Особено ме впечатли идеята, изказана така простичко чрез лъча: духовното тяло=слънцето на човека отначало се появява като "златна ябълка" в областта на гърдите.
Още не съм съвсем наясно с лъвовете. През неолита те (или леопарди, големи котки изобщо) са били почитани като хипостази на Богинята в Мала Азия - но не и тук по нашите земи.

БАТАН
Мнения: 1
Регистриран: 01 апр 2011, 18:59

Re: Кражбата

Непрочетено мнение от БАТАН » 01 апр 2011, 19:18

sum написа:Jonathan, идеята ти е страхотна! Но пусто все не ми стига времето. Така че, няма как да я разработя… но пък на учените каква им е работата?..
~~~~~~~~~~
Меn, да доуточним, че сатирите са и без опашки.
~~~~~~~~~~
AiKi, добре си се сетил за разликата между книга и свитък.
~~~~~~~~~~

Понеже темата е посветена на кражбата на тракийската история и култура реших да ви представя нещо уникално. Става въпрос за монети, които снимах отново в музея в „Пергамон” в Берлин.
Не си мислете, че ще ви представя някакви си тенекиени монети, защото на снимките ще видите каменни монети с много интересни фигури по тях. На най-малката монета е изобразена костенурка, на по-голямата куче, на следващата кон, на още по-голямата бик, а на най-голяма каменна монета е представена жена в профил.
Всички монети от втория ред са изобразени с фигурата колело с шест спици.
Вижте снимката, за да имате реална представа за какво иде реч:
1.jpg
Виждате ли как са направени и подредени каменните монети по-големина… нещо като нашите стотинки – 1, 10, 20, 50, 1 лев.
А сега вижте и третия ред на каменните монети:
2.jpg
От дясно на ляво на първите две монети отново има женски профил, но на третата има лотос с огледално изображение, а на четвъртата човешка длан.
Нека сега видим какви монети има още на същия трети ред:
3.jpg
На петата монета се вижда цвете, на шестата отново костенурка, а на седмата най-малка монета има лешник /поне на това ми прилича/.

Лично за мен каменните монети са тракийски и много древни, защото, първо са направени от камък, и второ, същите животински образи, както и цветята ги има изобразени на много тракийски керамични съдове, златни украшения, накити, корнизи, украси и прочее. От артефактите на Балканите става ясно, че образите от каменните монети са характерни елементи само за тракийската култура!
…Гледах с изумление към експонатите от витрината, когато обърнах поглед към табелката с надписа и прочетох, че каменните монети са… римски… от 3 в.пр.Хр..
Егати тъпнята… 3 в.пр.Хр!?! /вечна му памет на Чудомир/
Значи по нашите земи хората са обработвали злато и сребро още от 6-5 хилядолетие преди Христа, познавали са отлично бронза и металите, водили са войни целите облечени със златни доспехи /както били в злато конете и колесниците им/, секли са монети /например Одрисите през 5-3 в.пр.Хр. са владеели земите от Пловдив до Босфора и са секли много монети/… И не щеш ли... изведнъж същия народ изпада в кома и безпаметност, като забравя хилядолетните си умения, и през 3 в.пр.Хр. започва наново да прави каменни монети, възстановявайки своите свещени образи на тях.
Брей че постановка…
А да бе… забравих, че това всъщност са римски, а не тракийски монети. Ето го и надписа:
7.jpg
/Без коментар/

А ето и още две снимки на стари каменни пари. Важно е да се отбележи, че това не са монети, защото са с формата и размерите на нашите банкноти. Ето как са изглеждали например древните 50 лева:
5.jpg
Случайно да сте виждали същия елемент при тракийските артефакти?..
А ето как са изглеждали древните 100 лева:
6.jpg
Защо ли бикът присъства на най-голямата каменна банкнота?.. Защо на банкнотата не е представен например червей, ами бик?!.. Че си е извъртял главата хубаво да му се видят двата рога и черепа…
Брей че загадка…
Всъщност над бика има надпис.
Можете спокойно да пратите снимката на специалисти, за да разчетат надписа.
Много ще е интересно да разберем какво пише и каква е тази писменост, нали?
Здравейте на всички. Една поправка AES SIGNATUM не са каменни,метални са Бронз,мед и др.
Последна промяна от Anonymous на 04 апр 2011, 22:07, променено общо 1 път.
Причина: Постингът със снимките, който е цитиран тук, се намира на 17 страница от настоящата тема.

horbat
Мнения: 6
Регистриран: 20 сеп 2010, 13:01

Re: Кражбата I

Непрочетено мнение от horbat » 05 дек 2011, 16:28

:sunny: + Благодаря, че ме цитирате! Но във същия текст подсказвам още нещо, а именно че градът който сега познаваме, като Атина, всъщност се е казвал ЛА ТИНА! Жената на Слънчо - ТИН! А под такова име познаваме една общност известна като ТИНИ и по късно като ЛА ТИНИ!? Известно е, че Бог със същото име - ТИН са имали Етруските!? Или самоназоваващи се РАсена!? :sunny:

kulian blagar
Мнения: 98
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Re: Кражбата I

Непрочетено мнение от kulian blagar » 06 дек 2011, 10:19

Здравей Horbat

Предполагам, че ти е известно още едно обяснение за произхода на името АТИНА(богинята и града) – АТ-ина от АТ…ТАТ(баща, татко), т.е. ТАТина. Богиня Атина е дъщеря, не на кой да е, а на Зевс – БАЩАТА на боговете, тя е ТАТЮВАТА ЩЕРКА.


Философията и начина на мислене на древните е доста по-различен от този на днешните хора. Във всяко име, в отразяването на всяко събитие, във всяка мисъл те влагат МНОГОЗНАЧЕН СИМВОЛИЗЪМ. Имената, събитията и мислите им изобщо, биха могли да се тълкуват НЕ ЕДНОЗНАЧНО, а МНОГОЗНАЧНО в зависимост от „ъгъла”, от който ще бъдат погледнати. В тази символика е прилежно закодирана изключително важна информация.


Така, че напълно е възможно и двете интерпретации на името АТИНА да са абсолютно правилни. Най-вероятно даже тази за ЛА ТИНА да е по-старата.


Поздравявам те за „Разсипаната ИСТО+ОРИА на БОЛГ+АРИА!”.
Много вярно си схванал нещата!


Кулиян Блъгар

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост