Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Позната и непозната...
men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Непрочетено мнение от men » 28 авг 2018, 11:53

Едно интервю на акад. Ангел Гълъбов през 2013г.

Академик Ангел Гълъбов: “Генетично българите най-много си приличат с населението на Северна Гърция и Италия”
Публикувано на вт, 8 Окт. 2013

Акад. Ангел Гълъбов е известен български учен, професор по вирусология и бивш директор на Института по микробиология при БАН. Основно изследванията му са насочени към откриване на антивирусни препарати, активни срещу грипа.
Акад. Гълъбов е автор на над 200 научни публикации, от които 115 в чуждестранни издания. Има 40 изобретения, част от които са патентовани зад граница. Чел е лекции в 22 университета и е инициатор на създаването на първата в Европа симпозиумна верига по антивирусни вещества, както и на Балканското дружество по микробиология и на Българската академия по медицина. Участва в българо-италиански екип на учени, който изследва произхода на българите, той е инициатор и организатор на проекта.
Акад. Гълъбов бе председател на организационния комитет на Осмия международен конгрес по микробиология Балканика, който се проведе в края на миналата седмица във В. Търново. В него участваха над 250 учени както от балканските страни, така от цяла Европа и Русия.

– Акад. Гълъбов, вашето проучване за генетичните характеристики на българите предизвика доста противоречиви интерпретации. Те променят коренно нашата история за произхода на българската държава. Ние сме държава на кръстопът, през която са минали доста народи. Дали нашите гени са “пъстра китка” на всичките съседни и далечни националности?
– Резултатите са много интересни и ние стигнахме до тях след тригодишно изследване, което е първото мащабно проучване у нас. То се проведе на два етапа – изследвахме кръвните проби на 1000 българи, а след това бяха взети проби от гробове от тракийския период в нашата история и Първото българско царство. По мащаб това изследване е на трето място в света, след проучването на Шотландия и Италия. Използва се митохондриалната ДНК, която предава наследството от майката на децата.
Това проучване направихме в резултат на сътрудничество с водещи наши специалисти и на първо място – проф. Драга Тончева с екип от катедрата по медицинска генетика при Медицинския университет в София. Участва и антропологът проф. Йордан Йорданов, член-кор. на БАН, който взе материал от антропологичния музей и на база на митохондриалната ДНК на зъбната пулпа от тракийско време е от 8-12 век на България, достигнахме до някои интересни твърдения. При събиране на кръвните проби голямо съдействие ни оказа ген. Стоян Тонев, началникът на Военномедицинската академия. Това е къртовски труд, а данните са събирани по най-съвременна методика и анализ.
Освен това в проекта се включиха и италиански учени от университета в Павия, където работи световноизвестният генетик проф. Торони и колежката му проф. Орнела Семино.
Искам да подчертая, че сме изследвали само българи и българомохамедани, няма турци, цигари, арменци, евреи и други етноси, които живеят в страната. Изследванията показаха, че българската популация у нас е най-близо до населението на Северна Гърция, Северна и Средна Италия и това е свързано с общите ни тракийски корени. Иначе няма сериозна разлика в профила на хората в цяла България. Леко встрани сме от някои славянски народи и сме “особени славяни”. Хем сме близо до тях, хем сме встрани, това е положението. Ние сме славяноезичен народ, езиците ни си приличат, обаче сме доста различни от руснаците, белорусите, поляците, чехите, словаците, те имат друг вид и манталитет. Дали сме писмеността на Русия, но не си приличаме. Със западните съседи не можем да се сравняваме, тъй като в Сърбия не е правено изследване за генетичната характеристика. Македонците са направили малко изследване, но не смеят да го обявят, тъй като генетично резултатите са същите като българските. Интересното е, че по гени Хърватия горе-долу е близо до нас. Що се отнася до германците, французите, испанците и другите западни народи, то те са доста далеч от нас.
– А имаме ли генетични добавки от турците, които са били в страната ни над 500 години?
– Не, нямаме и това е голямата изненада, след като ние сме им давали по кръвния данък момчета и много българки са отишли в турските хареми. Но въпреки това много сме далеч от тях по гени. Българският народ не е смесица с турския, тъй като и двата народа са държали на своята идентичност и почти не е имало смесени бракове. Турският генотип прилича на египтяните и палестинците, а ние от тях сме доста отдалечени.
– Все пак кои са основните гени в нашата идентична характеристика?
– В произхода на българите влизат три народа – траки, дошлите от север славяни и от изток – древни българи. Досега се твърдеше, че българите са монголи, тоест тюрки, но изследването ни показа, че нямат нищо общо с тях. За разлика от турците, които са тюрки.
Специално проведохме изследване на народа на Татарстан, който се смята за български. Всъщност войските на Чингиз хан в Татарстан са разгромили българите на Волжко-Камска България и завладяват Русия. Затова сега там може да видите много руси хора с дръпнати очи. Искам да подчертая, че нямаме нищо общо с татарите.
– Заявихте, че по идентичност сме близо до Северна Гърция и това може би е естествено, тъй като сме съседи. Но от Италия сме далече географски.
– Това има своето историческо обяснение. В древни времена там също са живеели траки, а след това е дошъл и един от синовете на българския хан Аспарух – Алцек, с многоброен народ. След 9 септември 1944 г. у нас генетиката беше забранена като наука и се твърдеше, че прабългарите са били една малобройна орда, която е дошла в сегашните български земи и се е претопила сред славянството. Това е долнопробна лъжа. Дунавска България според изследванията на известния шуменски проф. Рашо Рашев, който загина трагично неотдавна, и директора на Националния исторически музей – Божидар Димитров, древните българи са били между 30 и 60 % от населението на Дунавска България. Дори има твърдения, че прабългарите са били 1,2 млн. души, а славяните – 800 000. Това е ясно от факта, че при р. Днепър българската държава е била много голяма и когато тя се разделя, завладяна от други народи, и ханове тръгват в няколко посоки, те идват с много хора – сред тях жени и деца. А не както ни представяше историята досега, че прабългарите са живеели с шатри. Нито една такава шатра не е открита нито у нас, нито в Русия. Строителството е било монолитно и останки са открити както в България, така и от времето на хан Кубрат.
Известно е, че прабългарите се заселват сред славяните и носят със себе си отглеждането на пшеница и просо, която са съхранявали в ями. Били са много добри скотовъдци и са правели коприна в Северен Кавказ, тъкали са коприна. Такива са открити доста в Кавказ, където са били прабългарите. Те са имали страхотна армия и са направили три държави, при р. Волга, Северен Кавказ и в България с Аспарух. Как си представяте българите да разгромят една 80-хилядна византийска армия и да задължат Византия да им плаща данък, ако са били една орда през 681 г.? След това наследниците на Аспарух помагат на Византия при столицата Константинопол в голямата битка с арабите, тръгнали да завладяват Източната римска империя. Така през 718 г. е разгромът на арабите и всичко това е написано и изобразено графично от византийските хронисти на императора.
Интересното е, че като идват българите, в Северна България са живеели 7 славянски племена. Но само едно от тях остава тук, останалите шест племена отиват отвъд р. Дунав в Румъния. Затова сега имаме известна генетична връзка и с румънците. С една дума прабългарите са индоевропейски народ и ние сме една междинна зона, повлияна от траките, макар от тях да е имало враждебност към българите и славяните. Затова подценяването на прабългарите в нашата история, както беше доскоро, е груба грешка. И най-важното е, че те нямат никакъв тюркски произход. Тюркски добавчици има при българите в Поволжието, че дори и в Русия.
– В България имаме известна атака на монголи, макар управлението да е кратко. Оставило ли е това генетичен белег у нас?
– Почти никакъв, у нас се е оформила една нация с корени на траки, славяни и прабългари. И интересното е, че славяните и прабългарите са дошли почти едновременно по нашите земи. Но българите са дали името на държавата България, те са били носителите на военната мощ и държавността. Все пак и ние като останалите индоевропейски народи имаме незначителен процент от тюркската и монголната. Той е по-малко от 1,5 процента.
– А как да си обясним факта, че името на страната ни са дали прабългарите, а говорим славянски език?
– Наистина в годините българският език е приел славянската форма, но той е аналитичен, макар да няма падежи като останалите славянски езици. Но ние имаме труден определителен член и сложни глаголи. Не може да се отъждествява езикът с кръвта. Генетиката се занимава с произхода на една нация, а не с езика й. Но до каква степен славянството е повлияло в нашия произход, все още е тема за дискусии.
Аз мисля, че у нас малко се говори и за траките, които са влезли в етногенезата на българския народ. А траки са били вождът Спартак и византийският император Константин Велики (280 – 337 г.). Наистина за траките вече има много данни, но няма системни изследвания.
Все пак нашето голямо тригодишно проучване показа, че българите са хомогенен народ, който няма нищо общо с тюрките и не сме номади. Нека не си подценяваме историята. Древните българи са били знаменити хора и те са дали името на държавата ни.
Вася ТЕРЗИЕВА
Източник: https://www.dnesbg.com/obshtestvo/akade ... liyav.html
..............................................................................................

От 2017-2018г. казаното с удебелени букви през 2013г. вече не присъства в интервютата на академика и неговата колежка Нешева.
Последна промяна от men на 28 авг 2018, 12:26, променено общо 1 път.

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Непрочетено мнение от men » 28 авг 2018, 12:25

В интервю пред БТВ от 24.08.2016 г. акад. Ангел Гълъбов и неговата колежка Нешева казват -

"Носим гените на прабългарите и траките, а не на славяните"

Има политически причини за разпространението на тази заблуда, твърдят от БАН
Според най-новото мащабно изследване на български и италиански учени носим гените на прабългарите и траките, а не на славяните.
Резултатите показват, че древните българи имат западноевразийски-европейски произход, тоест те са индоевропейски народ, който е дошъл и се е смесил с местното териториално население, твърди акад. Ангел Гълъбов от БАН.
За провеждането на българо-италианското проучване гените на 900 етнически българи от цялата територия на България са сравнени със ДНК материала, съхранен в костите и зъбите на прабългари и траки.
Древните славяни не са изследвани, тъй като труповете им били изгаряни след смъртта. Направено е сравнение обаче със съвременните славянски народи и се оказва, че генетично сме доста отдалечени от тях.
Има политически причини за разпространението на идеята, че сме славяни и сме част от славянското семейство. Това е тезата и на сегашните руски автори, които продължават да ни наричат тюрко-българи, твърди акад. Ангел Гълъбов. Това обаче е пълен абсурд и не отговаря на истината.
Друга заблуда е, че османското иго е повлияло на смесването на българските и турските гени, твърди Десислава Нешева, генетик-специалист в Катедрата по медицинска генетика на МУ. При сравняването на генетични данни на българи и прабългари с различни евразийски популации резултатите доказват, че нямаме нищо общо с алтайо-монголските народи, а историята, че българите са хуно-татарски народ е абсурдна, обяснява още акад. Гълъбов.

Източник: https://btvnovinite.bg/tazi-sutrin/razg ... anite.html

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Непрочетено мнение от men » 28 авг 2018, 12:33

НОВО ДВАЙСЕ...

Ново генетично изследване: Отдалечени сме от траките, но и от тюрките
Най-близо сме до прабългарите, славяните не са изследвани, защото почти няма запазен материал
14.08.2018 г.
8-годишно генетично изследване на траките, прабългарите и съвременните българи сочи, че сме отдалечени от траките като генотип, а очаквано сме най-близо до прабългарите. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Десислава Нешева, генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ.

Тя уточни, че от съвременните българи като материал е изследвана кръв, а от прабългарите и траките – костен материал, предимно зъби.

Изследването сочи още, че генетично сме близки с унгарците, хърватите и словаците. То показва също, че нямаме много общо с тюрките и алтайците, обясни още Нешева.

Славяните не са изследвани, защото има много малко запазен материал заради обичая да изгарят труповете на починалите, уточни ученият.

Източник: https://btvnovinite.bg/predavania/novo- ... rkite.html

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Непрочетено мнение от men » 28 авг 2018, 12:39

Д-р ДЕСИСЛАВА НЕШЕВА след 5 г изследвания: БЪЛГАРИТЕ са ЕВРАЗИЙСКА популация! Не сме тюрки или алтайци, но не сме и …. Кои са евразийците? ЕВРАЗИЯ това е …..
25.11.2016
Д-р Десислава Нешева е един от специалистите, изследващ произхода на българите и след 5 г труд събра данни за съвременните етнически българи.
„Изследванията продължиха с антични проби от прабългари и траки. Нямаме близка родственост с тюрки, алтайци и т.н., генетично сме много отдалечени. Дори интересното е, че сме отдалечени от турците, въпреки турското иго – генетично нямаме допирни точки. Българите са евразийска популация“, категорична е д-р Нешева.
А кои са евразийците? Това е Русия. Според евразийците Русия не принадлежи нито на Европа, понеже не е чисто европейска държава, нито принадлежи на Азия. Русия е обхванала части и от Азия и от Европа, следователно тя ги обединява в себе си и затова е Евразия.
Изследването, ръководено от проф. Драга Тончева от Медицинския университет, използва най-новите технологии за анализ на ДНК. Част от него е проведено в Италия, която го финансира безвъзмездно с 50 хиляди евро.
Учените от проекта твърдят, че в кръвта ни няма гени на хуни, татари или монголи, както твърдят някои.
Държавните институции обаче са изоставили проекта и няма средства за неговото продължаване. Изследователите дори са били изнудвани: ако заявят, че българите са преки потомци на траките, щяло има пари за научната им работа. Акад. Ангел Гълъбов е категоричен – доказването на подобна версия е „абсурд”.
Българските институции явно не се интересуват от генетичния произход на българите, защото не дават средства за продължаване на изследването. Предстои създаването на дарителска сметка към фонд „13 века България“ за събирането на средства в подкрепа на научния проект.
Източник: https://youcomments.com/2016/11/25/%D0% ... %BD%D0%B8/

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Непрочетено мнение от men » 28 авг 2018, 12:56

Десислава Нешева
Характеризиране на генетичните корени
на населението по българските земи
АВТОРЕФЕРАТ
................
VI. ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Проведеното изследване на мтДНК показва потенциала на изменчивостта на мтДНК като основно средство за проследяване на генетичния произход по майчина линия. В настоящето проучване се приложиха и сравниха три основни метода с различен капацитет и резолюция. Хвърли се нова светлина върху антропогенетичната характеристика на населението по българските земи в различни периоди – III хилядолетие преди. Хр. и VIII – X век.
До момента подобни изследвания не са провеждани и няма категорични данни за техният генофонд. С помощта на проведените анализи се определи хаплогрупната принадлежност на траки и прабългари и генетичната им връзката със съвременните българи и други популации от Европа и Азия.
При проведеното изследване на прабългари от ранното средновековие, от селектираните 19 проби се установиха 17 различни хаплотипа и 16 отделни и различни хаплогрупи. Хаплогрупите са Евразийски, като преобладаваща е типично европейската Хг Н и нейните клоновете (50% от пробите). След проведеното сравнение със съвременни българи и други популации от Европа и Азия се разкри генетичната позиция на прабългарите сред другите народи, генетичната им близост до съвременните българи и приемственост помежду им. На физическата митохондриална карта се наблюдава най- голяма близост до днес живеещите българи и до някои европейски популации (Италианци, Гърци, Унгарци, Хървати и др.). Те са генетично много раздалечени от алтайските и тюркски популации. С помощта на тези данни се отхвърля теорията за общ произход с тюрки и алтайци.
Проучените 19 представителя на траките от ранната Бронзова епоха притежават 16 различни хаплотипа, които формират 10 различни хаплогрупи. Тези хаплогрупи са разнообразни и се срещат в Европа и Азия. Част от тях присъстват и при прабългаите, но се различават по преобладаващите специфични хаплогрупи. Анализът разкрива генетичната позиция на траките сред европейски и азиатски популации, съвременни и древни българи. От първоначалните резултати от анализа на траки и в последствие от сравнителния анализ, се разкрива значима генетична отдалеченост на траките от прабългари и съвременни българи. Те са по- близки до австрийци и словаци.
Установените хаплогрупи имат и медицинско значение, тъй като съвременните изследвания показват, че те създават генетична предиспозиция към някои тежки заболявания.

VII. ИЗВОДИ
1. Характеризирани са вариантите и честотите на мтДНК хаплогрупи в прабългари (VIII - X век). Прабългарският митохондриален генофонд е съставен от евразийски хаплогрупи, с преобладаващо присъствие (близо 50%) на клонове на Европейската хаплогрупа Н. Установена е хомогенност на прабългарската мтДНК изменчивост сред изследваните проби от различни некрополи.
2. Доказана е генетична връзка и значителна роля на прабългарите за формирането на генофонда на съвременните българи.
3. Потвърждава се тезата, че прабългарите и съвременните българи нямат общ генетичен произход с алтайски и тюркски народи.
4. Установено е, че тракийският митохондриален генофонд е разнообразен и принадлежи към Евразийски групи.
5. Разкри се от първоначалните изследвания на траки (III хилядолетие преди Христа), че те притежават генетична отдалеченост от прабългарите и от съвременните българи.
6. Определена е позицията на прабългарите и траките сред евразийските народи, тяхната генетична близост до различни европейци популации и тяхната отдалеченост от азиатските народи.
7. Разкрита е липса на генетична връзка на траките с азиатски, алтайски и тюркски популации.
64
VIII. ПРИНОСИ
Приноси с научен характер
1. За първи път е определена мтДНК генетична структура на прабългари и траки.
2. Установена е генетичната позиция на прабългарите и траките спрямо други популации.
3. Доказана е генетична близост между прабългари и съвременни българи и генетична отдалеченост между траки и съвременни българи.
4. Отхвърля се теорията за общ генетичен произход на прабългари и съвременни българи с алтайски и тюркски популации
5. Доказано е за първи път носителство на варианти в траки T16126C, C16223T, C16270T и T16362C, които предразполагат към болести.
Приноси с приложен характер
1. За първи път е оптимизиран и използван метод за определяне на мтДНК хаплогрупи чрез цялостно секвениране на митохондриална ДНК с нова генерация секвенатор.
2. Доказано е, че методът на Gabriel et al. не е подходящ за анализиране на антични мтДНКи, изолирани от древни костни проби (фрагменти от фемур и зъби).
3. Създадена е база данни с уникален генетичен материал от антични проби принадлежащи на два големи и съществени за българската история периоди.
http://www.bulgari-istoria-2010.com/boo ... esheva.pdf

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Непрочетено мнение от men » 28 авг 2018, 13:02

Десислава Нешева: Имаме най-близки гени с унгарци и италианци
Изследвахме антични проби, пренесох ги сама до лабораторията в Италия

От: Яна Йорданова
07:00 17 Август 2018

Славянският принос в генофонда на съвременните българи е малък процент, казва в интервю пред "Монитор" генетикът от Катедрата по медицинска генетика в МУ.

- Г-жо Нешева, резултатите от ваше 8-годишно изследване показа, че като генотип сме отдалечени от траките, а сме най-близо до прабългарите. Това предизвика интерес в обществото. Ще се пренаписват ли учебниците?

- Донякъде да, но донякъде не. Защото част от данните, които получихме, показват, че съвременните българи, прабългарите и траките имат западна евразийска генетична структура. Това предопределя позицията на траките, на прабългарите и на съвременните българи. И в литературата, и в историята е писано за този западноевразийски произход на българите. Така че това, което ние потвърдихме, не е голяма изненада. Изненадващото от последните анализи беше балканската позиция на траките, тоест балканската локализация. Траките генетично са разположени между Западна Евразия, Изтока и Средиземноморието. Оттук са минавали много популации, които са повлияли върху генетичния материал на населението по нашите земи. Като цяло идва бронзовата епоха, когато е възходът на тракийската цивилизация, това довежда до формиране и следващите миграции. Още преди години споменахме, че изследванията ни сочат, че нямаме тюркски произход, не сме близкородствени до турци и алтайци.

- Излиза, че не сме славяни, така ли?

- Много малък процент е славянският принос във формирането на съвременните българи. Преобладаващ е прабългарският. До съвременните българи близки са унгарците, италианците, гърците. Интересното е, че унгарците се намират в интересна позиция между съвременните българи и траките. Тоест те са в някаква близост до траките, но и до съвременните българи и прабългари. Ние дори изготвихме генетична карта, сравнявайки информацията от траки, прабългари и съвременни българи. На нея се вижда генетичната позиция на тези популации. От нея наистина излиза, че до съвременните българи са близки унгарците, прабългарите и италианците. Докато до траките - словаците, чехите, австрийците. Това също показва евразийския характер на траките.

- Вие сте изследвали антични проби ли?

Да, изследвахме проби от кости и зъби от прабългарски останки от 8-10-и век и тракийски материал. Тази година завършихме анализа на траките и правим обобщение на информацията. Тракийските проби са многократно анализирани, проверявани, те са датирани в период на 2-3 хил.пр. Хр. Данните за некрополите, от които взехме материалите, са описани в литературата. Ние по всякакъв начин сме удостоверили, че са от този период - и тук, и в Италия. Подробно е описан всеки един скелет.

- Защо от зъб и тазобедрена става? Тези проби са най-достоверни ли?

- В зъбите най-добре се запазва митохондриалната ДНК, която извлякохме, за да извършим анализа.

- Това всъщност е информацията, която се предава от майката, нали така?

- Точно така. Ние сме проследили унаследяването по майчин път и как се е предавало на поколенията. То е времево - от 2-3 хил. пр. Хр. до наши дни. Анализирахме по какъв начин се е повлиявало върху генетичния ни профил развитието на популациите по нашите земи.

- Вярно ли е, че сама сте пренасяли пробите с автомобила си до Италия?

- Да, така е. Нямаше никакви проблеми.

- Защо там извършихте изследването, заради полученото финансиране ли?

- Това изследване започна през 2010 година като тема на дисертацията ми за прабългарите и траките. Тогава с колеги се опитах да изолирам и анализирам митохондриалната ДНК. Тоест исках да проведа това изследване в България. Само че за съжаление ние нямахме условията, защото изискванията за работа с антични проби са много високи. Трябва да има много стерилни условия, сертифицирана и специализирана лаборатория, която е обзаведена по всички стандарти за работа. Такива лаборатории струват около 1 млв. евро. В тях не бива да се работи със съвременна ДНК, а само с антична. Тогава нямахме такава лаборатория и преценихме, че резултатите не са достатъчно достоверни, за да бъдат публикувани. Затова потърсихме лаборатория на европейско ниво.

- Казвате, че са се потвърдили изводите, които сте очаквали. Но все пак може ли да кажем, че това изследване е революционно?

- Това изследване е важно, изключително значимо за българския народ. С него ние доказваме неща, които са предполагани от историци, антрополози. Други неща пък отхвърляме, защото историята ни непрекъснато се пренаписва. Тук вече генетиката се намесва и потвърждава някои неща и отхвърля други. За първи път изследваме тракийски материал на 5000 години. До момента това не е правено дори на Балканите. Ние го направихме за първи път още през 2010 година. През 2015-2016 година пък надградихме резултатите. Разчетохме целия митохондриален геном на траките, използвахме най-новия биоформатичен софтуер за анализ, въведен от тази година за антични проби. Затова бих казала, че българите трябва да се гордеят с това обхватно изследване, което е от български колектив. Включени са и колеги от различни области на науката и различни страни, за да се изгради пълна картина, но все пак работата е върху наши проби.

- Какво следва оттук насетне?

- В момента подготвяме статия, която се надявам да излезе в елитното издание Nature. Моя статия бе публикувана там и през 2015 година. Летвата е много висока. Много малко българи имат публикации в това издание, така че и това си е повод за гордост. Статията е само за траките и тяхната специфика. След това ще обобщим всички данни, които имаме, и тази статия ще даде картина на тракийския генофонд, на прабългарите. Резултатите са сходни и няма изненади. Всъщност данните от 2012 година се потвърждават и сега. Ще покажем генетичната позиция на тези три групи, как са допринесли за формирането на съвременния генофонд, на балканския и европейския. Траките показват една генетична позиция между Изтока и Запада. Доказваме, че Балканите като цяло са били миграционен път, през който са минавали много популации и са повлиявали по някакъв начин върху генетичната ни структура през наши дни. Така че предстои още работа. Проблемът е, че липсва финансиране. Ние сме отворени за нови проекти. Вече се развиваме и в нови посоки. В момента работим по проект за столетниците, но обработваме данните и се надявам в най-скоро време да имаме резултатите и да ги представим.
Източник: https://www.monitor.bg/bg/a/view/desisl ... nci-141841
Последна промяна от men на 28 авг 2018, 15:49, променено общо 1 път.

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Непрочетено мнение от men » 28 авг 2018, 13:08

Десислава Нешева:
Автореферат
.........
Изводи
.........
5. Разкри се от първоначалните изследвания на траки (III хилядолетие преди Христа), че те притежават генетична отдалеченост от прабългарите и от съвременните българи.

........................................................................................

Проби от преди 3 хил.години пр.н.е, а не от 1-во хилядолетие преди хр. или 500г. пр.хр.
Та Българите са споменати с това име едва през 4 век...!

men
Мнения: 978
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: Метаморфози в генетичните изследвания на българите

Непрочетено мнение от men » 28 авг 2018, 13:20

Твърдения на проф. Кременски

Според друг участник в екипи извършващи генетични изследвания, проф. Иво Кременски, специалист по генетични заболявания, когато говорим за произхода на българите, това трябва да е резултат на комплексен анализ. Подобни анализи следва да бъдат извършвани в контекста на археологически, исторически, лингвистични, културни и едва след това в контекста на генетични изследвания. Освен това според Кременски, самият генетичен анализ следва да бъде комплексен и да обхваща максимум параметри, както и резултатът да бъде коректно интерпретиран. За пример на генетично изследване с невярна интерпретация, Кременски сочи такова, проведено преди няколко години в Памир, което е обявено за доказателство за връзката на българите с местните народи и оттам с прабългарите.[71] Интерпретацията на Кременски е, че това изследване е проведено некоректно, няма научна стойност, а анализът на резултатите му говори точно за обратното на това, което се твърди в него. Грешката е не само в това, че е изследван генетичен материал от хора в едно населено място, които вероятно имат и роднински връзки, или че са анализирани мутациите по женска линия, които не дават прецизна информация за произход, но и групата изследвани, която е само от едно училище, не може да бъде представителна, за да е доказателство за твърдяното, а и резултатите от теста не говорят за връзка на българите с изследваните памирци.[72] Според Кременски, българите са смесица основно на автохтонно население с различни племена и народи, които са преминавали през Балканите в хода на историята, или са се заселвали тук, на което се дължи и тяхната генетична хетерогенност. От друга страна, Кременски твърди, че българите са сред най-старите обитатели на Европа.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 1%82%D0%B5

Проф. Иво Кременски: 20% от българските мъже с гени от древността
23 май 2012г.
- Проф. Кременски, какво се случва с Българския геномен проект, който разработвате и който трябва да създаде национална база с данни за това какви сме?

- Всички характеристики, които се изследват в Европа и света показват че нямаме разлика с европейските народи освен при някои мъже. При около 20% от българските мъже се откриха маркери, които са от население отпреди 7800 години, живеещо на Балканите. Тоест има един съществен процент в българските и балканските народи от древно население. Това се потвърждава и от археологическите находки, които се намират от този период.

- Защо само при мъжете, а не и при жените?

- Говорим за преди 7800 г., възможно е жените да са дошли по друг път. А още по-възможно е да нямаме технологична възможност на този етап да потвърдим тези маркери и в жените. Същественото при тези резултати е, че тук никога не е било празно място, имало е цивилизации и това е логично, защото България е кръстопът и повечето народи минават оттук.
Другата важна особеност е, че приносът на българите е съществен в нашия генофонд, което ни отличава от славянските и другите западноеврпейски народи и ни поставя в една дунавска група. В нея сме заедно с гърците, унгарците, най-близки сме с румънците и не толкова с турците. Причината е, че турците са се появили по-късно и явно не е имало голямо смесване.

- Това население отпреди 7800 г. какво е?
- Не е ясно какво е - местно население със своя култура, като сега 20-23 на сто от мъжете ни носят техните белези. С две думи можем да кажем, че сме много хетерогенна група от българи, славяни, траки и местно население, което не знаем какво е, както и от всички останали народи, които са минали оттук. Това ни дава предимство на разнообразие, което означава по рядко възникване на наследствени болести, защото по-рядко ще се срещнат хора с един и същ пра-пра дядо.
......
......
https://offnews.bg/analizi/prof-ivo-kre ... 58226.html

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта