Тракийският надпис от Акве Калида до Бургас

Позната и непозната...
men
Мнения: 948
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Тракийският надпис от Акве Калида до Бургас

Непрочетено мнение от men » 26 окт 2015, 14:00

„Разкопките на Аква Калиде продължават да разкриват ценни тайни от богатата история на това място. При последната си работа археолозите откриха мраморна плоча, върху която на гръцки език се изброяват имената на последните трима тракийски царе и династическата връзка между тях, предаде кореспондент на Kmeta.bg
В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица. Тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37-ма година от новата ера - време, в което Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея.
"Тази находка излезе, докато изграждаме новата канализация на кварталите Ветрен и Банево. Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе. Имайте предвид, че сме разкрили едва 10 % от територията на Акве Калиде. След тази находка засилваме финансирането на разкопките и ускоряваме работата на обекта.", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.
Споменатият в надписа Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание.
Тракия става просто една от многото римски провинции. Освен това в уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент, който е бил стратег на Анхиало при тракийския цар Реметалк II. Предполага се, че светилището е било посветено на богинята Деметра, а мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.
Според тях на мястото може би има и голяма християнска църква. Повод за подобно предположение дава фактът, че наскоро там беше намерен рядко срещам реликварий.
Наред с другата информация, която носи, надписът свидетелства и за съюзническите отношения между последното Тракийско и Понтийското царство по северните брегове на Черно море. Доказателство е самото име Питодорида, което е характерно за Понт.
През последните две години на Акве Калиде бяха открити също така множество предмети от бита - фрагменти от бронзови боздугани; фибули (брошки), които се използват за закрепване на тогата; пръстен ключ; коланни токи и апликации. Намерени са много византийски моливдовули (оловни печати), които от археологическа гледна точка са изключително ценни, тъй като дават достоверни сведения за различни частни и държавни лица от миналото.
Сред откритите артефакти има императорски печат на Теодора - представител на византийската Македонска династия от 11 век. Той е с изображение на Богородица и досега подобен не е откриван. Други ценни предмети, намерени на Акве Калиде, са много дървени гребени от ХІ-ХІІІ в., които за нашите географски ширини са много редки находки. Открит е и костен гребен, датиращ към VІ-VІІ в., характерен за материалната култура на германските племена. Изключително голямо количество са и нумизматичните паметници.”
http://www.kmeta.bg/novi-cenni-razkopki ... 49866.html
„В сряда (08.07.2015г.), при разкопки на Акве Калиде (Aquae Calidae) в бургаският квартал "Ветрен", бе намерена плоча с надпис на старогръцки. Нашите археолози дават само някакви общи мнения за съдържанието на надписа. Хубаво, че поне има някаква снимка на плочата, та може ние, лаиците, да се опитаме сами да си разчетем надписа, без да чакаме светилата на нашенската наука благородно и безвъзмездно да ни осветлят по темата.
На прикачената снимка се вижда, че надписът се състои от десет реда, на които виждам следния текст:
1. .[?][?]ΗΜ...........ΤΟΝ ΒΩΜΟΝ

2. ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ

3. ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙ-

4. ΜΗΤΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΠΥΘΟΔΩ-

5. ΡΙΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙΜΗ-

6. ΤΑΛΚΟΥ ΥΙΟΥ ΚΟΤΥΟΣ Ο-

7. ΥΤ ΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩ-

8. Ν ΑΥΤΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ε-

9. ΤΑΙΚΕΝΘΟΥ Ο ΠΕΡΙ ΑΝΧΙ-

10. ........ΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
Първите две букви от първия ред, означени с [?], не се виждат ясно, след това има отчупено парче с липсващи букви, мястото е маркирано с "........". На 10-тия ред също има отчупено парче с липсващи букви, това място също е означено с ".......". Надявам се да се получи интересна дискусия, защото ми се струва, че това, което в пресата е казано за съдържанието на надписа, не е много вярно.
……..
Романе, благодаря за линка, определено е от полза за дискусията! Оказва се, че последната буква на 6-ти ред е "Θ", а не "О", а втората буква на 7-ми ред е "Г", а не "Т", така че получаваме "ΘΥГΑΤΡΟΣ" (дъщеря). Така за текста получаваме :
1. [?][?]ΗΜ........ΤΟΝ ΒΩΜΟΝ

2. ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ

3. ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙ-

4. ΜΗΤΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΠΥΘΟΔΩ-

5. ΡΙΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙΜΗ-

6. ΤΑΛΚΟΥ ΥΙΟΥ ΚΟΤΥΟΣ Θ-

7. ΥГΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩ-

8. Ν ΑΥΤΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ε-

9. ΤΑΙΚΕΝΘΟΥ Ο ΠΕΡΙ ΑΝΧΙ-

10. ΑΛΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
………..
На 10-ти ред добавяме "ΑΛ", за да получим "ΑΝΧΙΑΛΟΝ", както предлага тракологът д-р Йордан Илиев, но проблемът е, че на старогръцки "Анхиало" се пише като "ΑГΧΙΑΛΟΣ", тоест с "Г". Другото странно нещо е, че второто име на стратега е записано като "ΕΤΑΙΚΕΝΘΟΥ", тоест липсва едно "П".
1. ΔΗΜΗΤΡΙ ΤΟΝ ΒΩΜΟΝ
2. ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ
3. ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙ-
4. ΜΗΤΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΠΥΘΟΔΩ-
5. ΡΙΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΡΟΙΜΗ-
6. ΤΑΛΚΟΥ ΥΙΟΥ ΚΟΤΥΟΣ Θ-
7. ΥГΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩ-
8. Ν ΑΥΤΩΝ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ε-
9. ΤΑΙΚΕΝΘΟΥ Ο ΠΕΡΙ ΑΝΧΙ-
10. ΑΛΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
"На Деметра е олтарът, за благоденствие на господарите василевс Реметалк II и Питодорида II - дъщеря на Котис III, сина на василевс Реметалк I - и децата им. Аполоний Ептайкентски, стратег на тукашните анхиалци."

http://nauka.bg/forum/topic/17724-
%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5/
Надписът дава ценна информация за родословието на тракийската династия и за това, чие притежание е било Анхиало…… И още че тракийските династи имат титлата - Базилевс, а също че сред аристокрацията има и титлата -Стратег .
Прикачени файлове
post-11913-0-11291100-1436622550.jpg

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта