Одриско царство - Босфорско царство

Позната и непозната...
sum
Мнения: 2588
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от sum » 10 юли 2011, 01:29

Това за обръщането на монетата беше яко… също и за аналогията на името КТИСТИС. Ей така стават хубавите работи. :D

--- ми те нещата си вървят водени от вас, като по ледена пързалка; нямаш ли такова усещане . . . Дори трябва да се намалят малко платната, да не строшим някоя мачта, много е силен вятъра

Не виждам причина да се офлянквам. Но за вятъра си прав, май ще е добре да се намали малко темпото, за да може по-добре да се осмисли новата информация.
Предлагам последен логосен порив и свалям темпото.

Графемата „ェ”, която е изписана в името на художника, сътворил и запазил за поколенията обичаите и знанията на одрисите /КОェIMACНC ХРНСТОС/ вчера много ме провокира да търся някакво решение на проблема относно звука, който я е съпътствал.
Така воден от любопитство и търсаческа треска се натресох на монета, която определено си струва да се види. Открита е в тракийския град Абдера, който до 6 в.пр.Хр. е бил финикийски.
Монетата е от 5 в.пр.Хр.
Thrace, Abdera 460-440 пр.Хр. Grifоn.jpg
Вляво: КА ЛА IΔА MAΣ
Вдясно: АБΔНPIEΩN

Това “Б” в надписа много ме впечатли… Предлагам да го слагаме в Декодера.
Р.Ч.

bozman
Мнения: 101
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от bozman » 10 юли 2011, 04:14

Предлагам последен логосен порив и свалям темпото.
--- А така. И аз ще предприема по-различни неща за релакс.

Графемата „ェ”, която е изписана в името на художника, сътворил и запазил за поколенията обичаите и знанията на одрисите /КОェIMACНC ХРНСТОС/ вчера много ме провокира да търся някакво решение на проблема относно звука, който я е съпътствал. Така воден от любопитство и търсаческа треска се натресох на монета, която определено си струва да се види. Открита е в тракийския град Абдера, който до 6 в.пр.Хр. е бил финикийски.
Монетата е от 5 в.пр.Хр.
Прикаченият файл Thrace, Abdera 460-440 пр.Хр. Grifоn.jpg вече не е достъпен
Вляво: КА ЛА IΔА MAΣ
Вдясно: АБΔНPIEΩN
--- АБΔНPIТEΩN. Тази монета е много странна. Видях такива квардати и при монетите на Сашо Мадедонеца. Та странното за мен е, че шрифтовете от двете страни са различни. Значи не съм запознат с монетосеченето, но по това което виждам, двата отпечатъка може да са сложени през различни времена и от различни политически формирования. В смисъл, монетите първоначално да са били като тези с "кватратните прозорци" и щамповани САМО от едната страна, а новодошлата династия (тази с по-бароковия печат - предположително) намирайки тези монети, наместо да си прави труда да печата нови монети ( поради невъзможност, поради липса на време, на мини с подходящият метал и т.н.) , щампова чистата страна с нов, "свой" щемпел, да кажем на първо време. Правено ли е това някога с монети ?

Долу има линк за сваляне на "старобългарско-латинския" речник на Миклошич. Линка е активен една седмица - после се самоизтрива.


http://tranz.it/load.php?id=cdsmSykiYUmZyutf904233


Това “Б” в надписа много ме впечатли… Предлагам да го слагаме в Декодера.
--- Аз малко си поиграх с Microsoft Picture и се съмнявам, че има механичен натиск ( удар) в областта на червеното. В зелено са ясните контури, но те могат да са както на Б, така и на В. По остатъчното "горно прозорче" - в синьо, не може да се разбере дали е било на графема Б или В (като то, позорчето може да е също следа от удара). Тъй като не я ясен изписа, предлагам да си спестим "това главоболие", още повече, тази графева в този си вид, нас не ни бърка (дали е Б или В) - все "бъ" ще го четем. Ако се появи отнякъде още една такава, но по-ясна на вид, е, ще прибавим и тази към колекцията. Нека не разлайваме кучетата ( те и така ще лавнат отвсякъде) със съмнителни графеми.
Поздрави.
5r60.jpg
5r60.jpg (29.44 KиБ) Видяна 2775 пъти
THRACE~1.JPG
THRACE~1.JPG (4.33 KиБ) Видяна 2770 пъти

sum
Мнения: 2588
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от sum » 10 юли 2011, 10:17

Ако се появи отнякъде още една такава, но по-ясна на вид, е, ще прибавим и тази към колекцията. Нека не разлайваме кучетата ( те и така ще лавнат отвсякъде) със съмнителни графеми.

Съгласен.
Все пак това закривено ченгелче в горната част на „Б” е по-широко от долната част на буквата. А това ми дава повод да се съмнявам, че буквата е „В”.

АБΔНPIТEΩN. Тази монета е много странна. Видях такива квардати и при монетите на Сашо Мадедонеца.

Елементът два квадрата един в друг е характерен за монетите на траки, македони и скити през периода 6-4 в.пр.Хр.. При повечето обаче няма никакви букви или ако има, то ще са една или две.
Поздрави.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Засега от монетите имаме изведени две графеми, за които все още нямаме сигурни звукови стойности. Това са „ɪ” и „”.
Ако „” е „ДЗ”, то тогава в името на художника одрис КОɪIMACНC как ще се чете „ɪ”?
Не може да е „ДЗ” /КОДЗИМАСИС/, защото вече имаме графема за звука „ДЗ”.
Тогава…?
…Или да преместим звука „ДЗ” при графемата „ɪ” и нещата ще си дойдат на мястото. Но това засега не върши работа, докато не намерим друг одриски надпис, в който да има „ɪ”, за да сравним звученето.

Иначе като гледам Декодера, както се казва по нашия ямболски край амен амен сме го опукали… :D
Сега виждам, че за „Н” нямаме писан звук.
Досега на няколко монети сме засекли графемата „N”, която четем като „ен”. Така че го слагам в Декодера.
Decoder2.doc
(1.89 MиБ) Свален 179 пъти
~~~~~~~~~~~~~~~~

На монетата от предната страница виждам надписа
TIANΩN KAЛЛA EПIXA
Thrace, Kallatis 3-2 в.пр.хр. KALLA-TIA NWN, EPIXA.jpg
Thrace, Kallatis 3-2 в.пр.хр. KALLA-TIA NWN, EPIXA.jpg (18.6 KиБ) Видяна 2762 пъти
Тук в EПIXA имаме „П” и „Х”.
Можем ли да ги приемем за наши звукове и да ги добавим към Декодера?
Р.Ч.

bvlgr
Мнения: 14
Регистриран: 29 юни 2011, 01:59

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от bvlgr » 10 юли 2011, 18:45

[quote="sum"]Ако се появи отнякъде още една такава, но по-ясна на вид, е, ще прибавим и тази към колекцията. Нека не разлайваме кучетата ( те и така ще лавнат отвсякъде) със съмнителни графеми.

Тези вършат ли работа
Прикачени файлове
abdera1.jpg
abdera1.jpg (50.02 KиБ) Видяна 2720 пъти
abdera.jpg

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от miroki » 10 юли 2011, 20:11

bozman написа: Смятам, че всички значения трябва да са там, нищо, че не за някои може да не се намери Одриски.
--- АКО не се намери в одриски паметници, къде е гаранцията че са одриски ?

Не съм обяснил добре.
Имах предвид да е написана цялата наша азбука, а срещу буквите които ги има и Одриски значението им, тези които ги няма чертичка, например.
Да се вижда лесно, че няма буква или да пише "няма". Иначе може някой да я търси докато разбере, че я няма.
Това би било улеснение и ако някой иска да напише от сегашен български на одриски, да знае, че трябва някоя буква да замени.
Това разбира се е поред мен. Както се хареса и както е по-редно, така да е.
Има много неща които не знам и затова направете го както е правилно, че да не подведа някой.
::up::
.....

Буквата Ω
Според Уикито за гърците
Името на буквата означава "Голямо О" и в старогръцки език се произнася като дълго /о/, в новогръцки - като обикновено о.


Аз винаги съм си мислел, че значи Ю, само не ме питайте защо(не съм и търсил съвпадащо значение). От дете така съм го възприел. Може би защото е като паднало Ю. :D
Уеб дизайн и изработка на сайт! http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

miroki
Мнения: 730
Регистриран: 31 авг 2010, 14:11

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от miroki » 10 юли 2011, 20:14

Художникът, обаче според мен е рискова фигура, тъй-като може да не е местен, дори чужденец и да си е написал името на неговият си език или жаргон.
Уеб дизайн и изработка на сайт! http://www.sitemiroki.net
Всичко за ездата: http://www.nomadendurance.eu

Ладо

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от Ладо » 10 юли 2011, 23:07

bozman написа:АБΔНPIТEΩN. Тази монета е много странна. Видях такива квардати и при монетите на Сашо Мадедонеца. Та странното за мен е, че шрифтовете от двете страни са различни. Значи не съм запознат с монетосеченето, но по това което виждам, двата отпечатъка може да са сложени през различни времена и от различни политически формирования. В смисъл, монетите първоначално да са били като тези с "кватратните прозорци" и щамповани САМО от едната страна, а новодошлата династия (тази с по-бароковия печат - предположително) намирайки тези монети, наместо да си прави труда да печата нови монети ( поради невъзможност, поради липса на време, на мини с подходящият метал и т.н.) , щампова чистата страна с нов, "свой" щемпел, да кажем на първо време. Правено ли е това някога с монети ?

Прикаченият файл 5r60.jpg вече не е достъпен
Прикаченият файл THRACE~1.JPG вече не е достъпен
Здравейте, юнаци! Здрасти, Боцмане! Правено е, в терминологията на нумизматите се нарича "контрамарка". Примерно Галба е практикувал същото.
При обобщеното разглеждане на значителното по интензивност и обхват контрамаркиране на монети от района на югоизточна Тракия през ІІІ - І в. пр. н. е. в проучването е достигнато до извода, че съществуват два характерни негови етапа.
Първия, ранен етап на контрамаркиране, започва непосредствено след унищожаването на монархията на Лизимах и условно можем да означим продължителността му от втората четвърт до края на III в. пр. н. е. През този етап от района на разглежданите градове масово контрамаркират монети Аполония и Одесос.
Втория, късен етап на контрамаркиране, започва с новата рязка промяна на политическите и икономическите условия, свързани с проникването и настаняването първоначално на Понтийското царство, а след това и на Рим в тези територии, като продължителността му условно можем да означим от втората четвърт до края на I в. пр. н. е. През този етап първоначално наместниците на понтийския владетел Митридат VI контрамаркират определени емисии монети на западнопонтийските градове, а след това от разглежданите градове Аполония и Месамбрия извършват също едно значително контрамаркиране главно на собствени типове монети.
Направените изводи при разглеждане контрамаркирането на монети на Аполония, Месамбрия и Одесос, съчетани с допълването им със сведения от тяхното монетосечене и отделни сведения за монетосеченето, контрамаркирането и надпечатването на монети на останалите западнопонтийски градове са дали възможност в студията да се разгледат редица особености в монетосеченето и монетното обръщение в тези земи на древна Тракия.
Прикачени файлове
g.JPG
Islands off Thrace, Thasos, Trihemiobol ca. 404-340, AR 0.95 g. Satyr kneeling l., holding cantharus. Rev. QAS - IWN - ТАСИЙОН, /ТАСИЮН/ няма ТАСОС !
g.JPG (28.49 KиБ) Видяна 2704 пъти
untitledx.JPG
Изписа започва отдолу нагоре - LARI and above, SAIWN
ЛАРИСАЙОН - като е Лариса, що ще "йон" тук?
untitledx.JPG (15.48 KиБ) Видяна 2712 пъти
untitled.JPG
тетрадрахма от Аполониа Понтика

"Калла" е отдолу - по съжденията досега - селището, но ми се струва да е титла - галатас/калатас - това са келтите на Страбон. - цитирам Боцмана. Та моето предложение за тази омега - нумизматите са приели, че е равностойно на W - У или Ю. А пък на мен ми изглежда на носовка -"ЙОН". Боцманът е много прав, когато обръща внимание откъде би могъл да почне прочита на надпис на монета - затова давам примера с монетата от Лариса. Поздрави!
untitled.JPG (43.6 KиБ) Видяна 2711 пъти

bozman
Мнения: 101
Регистриран: 27 юни 2011, 21:23

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от bozman » 11 юли 2011, 03:39

Можем ли да ги приемем за наши звукове и да ги добавим към Декодера?
--- Според мен няма пречки да са там.
Ладо: Правено е, в терминологията на нумизматите се нарича "контрамарка". Примерно Галба е практикувал същото.
--- Здравей Ладо, приятно ми е да те чуя. Би ли поел тази страна на въпроса - контрамарките - защото може и да ни се наложи да имаме предвид този трик и да поставим (произволен пример от наличните монети тук от надписите КА ЛА IΔА MAΣ
и АБΔНPIТEΩN) марката с надпис АБΔНPIТEΩN, по-важна и по-древна от марката КАЛАIΔАMAΣ. Този кратък текст нека бъде като начало по този аспект и да се допълва от други колеги. Защо ? Защото имам пресантиман, че върху Одриски "марки" са слагани "контрамарки", които може и да не са Одриски. Македонските глави, като предположение. Въпроса е много важен и по-отговорен отколкото изглежда на пръв поглед, защото ще изясни "границите" на одриската писменост - евентуално.

Коментар на файл: Изписа започва отдолу нагоре - LARI and above, SAIWN
ЛАРИСАЙОН - като е Лариса, що ще "йон" тук?
--- В началото на работата приехме начин на четене, отляво - надясно, отгоре - надолу, според равнината на текста. По този прочит на монетата с конете пише САИОН, а под него ЛАРИ евентуално мястото на сечене. Или САИОНЛАРИ Дали прочит отдолу - нагоре или отзад - напред, дава Лариса, Атина или Пирея, не би трябвало да ни вълнува.
bvlgr: За надписа от едната страна ЛБДИ или АБДИ.
--- Здравей bvlgr,
Лично за мен това е монета убиец, защото освен Б, друга графема там не може да се прочете. Намери още една, две такива ( и заедно с монетата от Sum) и от борда на тази корвета можем най-отговорно да заявим, че единствените места на този знак са кирилицата и одриските монети. А тези двете последните съвсем случайно се пресичат САМО в Тракия и никъде на друго място по тази земя. Този знак НИТО е в алфавита на бившите колонисти на Абдера финикийците, нито на другите спрагяни крайбрежни цигани за колонисти по тези места - гърците. Намери още поне едно Б и тогава това ще бъде одриска графема и В - неин латински АНАЛОГ. Е, тогава ще има пир, НО не и преди това. Засега са две графемите. Ако са три случайността вече не е налице, защото минаваме в границите на така наречената "американска осигурителна наличност" - тройното подсигуряване.

miroki:Не съм обяснил добре. Имах предвид да е написана цялата наша азбука, а срещу буквите които ги има и Одриски значението им, тези които ги няма чертичка, например.
--- След като на декодера беше даден вид на колона, а не матрица, нали това е подреждането - вляво кирилицата, а вдясно - графеми от одриски монети. Дори сега съобразявам, че не е нужно да бъдат изписани Ю, Я и Щ, понеже са графеми дублети от ИУ, ИА и ШТ, но лошо няма като са там - нека "да плашат". А чертичките ще са знак за "нямане" в нашият случай. Нека не затваряме пътя на Съдбата е не слагаме този знак за "нямаме".Ако не сме го намерили, той може и да съществува. Като си е празно, означава, че не сме намерили или предположили съответствието на кирилската буква, а не че такъв няма. Може и да цъфне с някоя бъдеща монета като тази от "блгр" по-горе.

Понеже вече взех да меся "питката" мислено (с помощта на Perlenbacher Pilsner Premium - един хубав баварски "чай") т.е. да налагам декодера по монетите които са последни тук, имам "трудно предложение". Графемата І, да бъде четена като "йе". Ето това е старобългарската графема - ѥ. Т.е.ѥ да бъде в колонката на кирилицата, където й е мястото, а вдясно - І.
Резултати - Монетите от Ладо - Заѥон - ларѥ ( Чепе-ларе, Сунгур-ларе и др.). ТАСѥОН
Монетата на bvlgr - Абдирѥ . Сегашното име на града е Абдире, НО никога графема І не е била четена ѥ, нито в гръцкия, нито във финикийският, нито в латинският. На това ѥ , "силната част" е "е", а слабата е "й". Произнася се както източно-българското "ние" - "НИЙЕ". Просто става убиец, чрез стрб. графема и фонема. Можем и като "и", да го тълкуване и като "йе", и като "е". Мисля да не се отказваме от "услугите" на една такава гъвкава и доказана писменост като старобългарската.
Поздрави

men
Мнения: 962
Регистриран: 21 дек 2008, 12:38

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от men » 11 юли 2011, 10:38

Здравейте!
Ето един съд с надпис, за който казват че е от Самотраки.
На него ясно се вижда буквата "Б"...
Прикачени файлове
.jpeg
.jpeg (2.04 KиБ) Видяна 2667 пъти

Честит Българин
Мнения: 451
Регистриран: 18 окт 2010, 19:04

Re: ОДРИСКО ЦАРСТВО - БОСФОРСКО ЦАРСТВО

Непрочетено мнение от Честит Българин » 11 юли 2011, 11:07

Здравей, Боцмане,

Благодаря за посочените материали относно власите!
Честно казано винаги съм се чудел, "защо дружина полска" нарича Италия с името WLOCHY, но сега ми е изключително много ясно. Беше достатъчно обстоятелствен!

Що се отнася за разкодирането на звуците и буквита - браво ! Чак не мога да ви стигна с това да ви следвам!

Успех !

Честит Българин

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост