Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Всичко останало можете да обсъждате тук.
cheter
Мнения: 51
Регистриран: 04 яну 2009, 16:17

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от cheter » 12 дек 2011, 19:15

Здравей miromiv,
Не знам дали има начин да се убедиш в истинността на преживяванията описани тук във форума, тъй като за това е необходима лична опитност. Без да си приживял каквото и да е, си е съвсем нормално да се съмняваш. Според мен така и трябва. Въпреки това ми се струва, че си обърнал прекалено голямо внимание на преживяванията свързани с "виждане" и "чуване" по време на медитациите и си пропуснал основното (поне споерд мен) при нашите практики - работата със Силата, която древните и ние във форума наричаме Кибела. Тези практики не е задължително да са свързани с визуализации, но при всеки един от нас имат мощен ефект на физическо ниво - бодежи в гърдите, леене на сълзи и т.н. Поради това няма как да не сме убедени в тяхната реалност.
Относно Звездните човеци си разбрал погрешно. Ето какво пише в Атхарва Веда, Химн за скамбха:
"В каква част влизат 33-те бога,
разделили тялото на части?
Те са 33 бога за тези,
които Брахман познават,"
Разликата е, че древните автори на Ведите са ги нарекли богове. Факт е обаче, че информацията за тях е доста оскъдна и като се замисля, причината за това би трябвало да са виртуалните преживявания на повечето автори...

kulian blagar
Мнения: 98
Регистриран: 03 авг 2009, 23:41

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от kulian blagar » 13 дек 2011, 00:05

„…защо мислиш, че Радуга го е осъзнал погрешно, а не ти?”

Miromiv ще ти отговоря с въпрос.
Според тебе ЯСНОВИДСТВОТО реално събитие или е продукт на въображението?
Нямам предвид многобройните шарлатани а признати феномени, като ВАНГА.
Самият факт, че „…мозъците на всички хора са свързани по някакъв начин” И ОБМЕНЯТ (верна и реално съществуваща някъде в пространството и времето) ИНФОРМАЦИЯ си е съвсем реално събитие, и който твърди, че е виртуален продукт на въображението - ПРОСТО ГРЕШНО ГО Е ОСЪЗНАЛ!
Фетоменът ЯСНОВИДСТВО е невъзможен без това, което Радуга нарича „…колективно безсъзнателното(т.е. мозъците на всички хора са свързани по някакъв начин)…”

Кулиян Блъгар

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от miromiv » 13 дек 2011, 12:24

Добре, дотук уточнихме, че има някакъв виртуален свят(без значение как ще го наречем) в който, когато се потопим, всичко изглежда толкова реално, колкото и в нашия материален свят. Освен това мозъците ни са свързани по някакъв начин и може би затова, в този свят можем да посетим много реално съществуващи места(например някой град сега, или в миналото, можем да посетим и нащи близки намиращи се далеч в този момент) Можем също така и да създаваме собствени светове и форми каквито поискаме(все пак нали е виртуален свят). По този начин ясновидството може лесно да бъде обяснено. От ходенето по ясновидци съм забелязал, че те познават много подробно миналото и никога толкова добре бъдещето(всъщост досега никой нищо не ми е познал) Знам за няколко човека, ходили при Ванга. Познала им е всичко за миналото и почти нищо за бъдещето. Изпитването на ''прераждания също може да бъде обяснено. Например под хипноза, хората описват подробности от живота на други хора живяли в миналото Това може да са реално живели и починали хора, чийто преживявания са ''запаметени'' в този виртуален свят и може би затова могат да бъдат преживяни. Тогава човек лесно може да се обърка и да реши, че се е преродил. Може би всичко което се е случило на този свят е запаметено там и затова може да се преживее. Дотук добре, нещата повече или по малко имат логика, а и това се потвърждава косвено от различни изследвания на учени за опитност извън тялото и от самия Радуга. До тук обаче нищо не говори в полза на истинността на прераждането и живота след смъртта на физическото тяло. От тук започва разминаването и конкретните ми въпроси са насочени натам. Вие твърдите, че освен въпросния виртуален свят, съществува и много повече(където явно трябва да се търсят доказателствата за живота след смъртта, прераждането, устройството на вселената, смисъла на живота и т.н.) Например среща с други Истински съзнания, които очевидно нямат материално тяло. Пътуване из други Истински(които не са създадени от нащите мозъци) светове и срещи с други материални и нематериални Истински Живи съзнания. Сега по логичен път стигам до извода, че за да се стигне до въпросните Реални светове, би трябвало да се излезе от виртуалния свят или колективно безсъзнателното(ако двете са едно и също нещо, макар че дори да не са, очевидно са свързани). Това така ли е? Защо тогава толкова малко хора са успели и какво точно му е трудното. Ако не съм на прав път, тогава как правите разлика, кога виждате Реално чуждо съзнание и въображаемо такова, при положение, че в този свят всичко изглежда еднакво реално. Явно Радуга не е излязъл от виртуалния свят? Какво му е попречило?
Кулиян Блъгар никой не твърди, че обмяната на информация не е реално събитие, дори Радуга е стигнал до логическото съждение, че вероятно е именно това. Моите съмнения са свързани с това, че за да се стигне до среща с други Истински съзнания, да се опознаят многобройните светове на Брахман, да се стигне до извода, че съществува живот след смъртта и прераждане,(ако всичко това въобще съществува) очевидно трябва да се ''излезе'' ''премине''(или и аз не знам какво) от този виртуален свят, защото в противен случай, всичко което се случва там може да бъде окачествено като илюзия(колкото и реална да изглежда)
''видях нарсеща си един ококорен изрод да ми се хили злобно срещу мен :envy_green: това срещу мен не беше въобръжение *no* все едно да кажа че жена ми срещу мен е въобръжаема.. макар че от време на време няма да е зле да бъде такава :lol:
До подобен извод е стигнал и Радуга. Спирам да трупам въпроси, за да не станат много в един пост. Надявам се да съм обяснил по-добре какви точно въпроси ме мъчат. ::thinking::

Equilibrium

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от Equilibrium » 13 дек 2011, 14:13

Здравей, miromiv!

Далече съм от мисълта, а и предполагам другите колеги съфорумници, да променяме твоите разбирания, тъй като лично аз смятам, че човек трябва да бъде напълно готов, за да започне "приключението", с опознаването на Себе си. Това е строго индивидуален акт и ние нямаме право да те насочваме или да ти сочим с пръст посоката, към която да поемеш. Ти си знаеш най-добре!

Включих се само да ти кажа, че прекалено си задълбал с този Радуга. Все пак, мнението му (защото е само мнение), е строго субективно и не е атестат за достоверност! Но, тъй като ние сме свикнали да вярваме на авторитети, защо не се запознаеш и с други гледни точки?! Например с изследванията на Лин Мактагарт, Майкъл Толбот, Ален Аспе, Дейвид Бом, Карл Прибрам, Селия Грийн, д-р Харви Ъруин, д-р Глен Габард, д-р Стюарт Туемлоу, д-р Фаулър Джонс, проф. Майкъл Б. Сейбом, д-р Валери Хънт, д-р Станислав Гроф, учените Харалд Атманспахер, Клайв Бакстър, Ричард Биърман, Чеслав Букнер,Ерик Давид, Ричард Дейвидсън, д-р Джон Даймънд, Уолтър Дибъл, Томас Дърт и много, много други, които са си посветили живота на разчупването на досегашните догми и окови, наложени от ортодоксалната наука.

Пожелавам ти успех и късмет, с намирането на правилният път!

Поздрави и с най-добри чувства!

ntsk

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от ntsk » 13 дек 2011, 21:44

miromiv написа: Сега по логичен път стигам до извода, че за да се стигне до въпросните Реални светове, би трябвало да се излезе от виртуалния свят или колективно безсъзнателното(ако двете са едно и също нещо, макар че дори да не са, очевидно са свързани). Това така ли е?

В интерес на истината "колективно безсъзнателното" на Радуга е онзи информационен пласт около Земята, за който пише Румен в първата си книга.
Сам си направи сметката колко още му остава на Радуга докато стигне само до световете на Вират...
Да не говорим пък за Крешака, Океана на Съзнание и действителността отвъд.

Това е като да можеш да виждаш около себе си постройките само до първия етаж. Така например ако около теб има едноетажни, двуетажни, триетажни и т.н. къщи, ти ще ги виждаш всичките като едноетажни. Така дори и небостъргачи да срещнеш, ти отново ще твърдиш, че "такова животно небостъргач няма" и всичко наоколо са само едноетажни къщи.

И все пак ако най-общо приемем, че пълната свобода на Атман се постига когато Съзнанието излезе от океана на Самсара, то нещата стоят горе-долу така, както си ги написал в горния цитат.
Защо тогава толкова малко хора са успели и какво точно му е трудното. Ако не съм на прав път, тогава как правите разлика, кога виждате Реално чуждо съзнание и въображаемо такова, при положение, че в този свят всичко изглежда еднакво реално. Явно Радуга не е излязъл от виртуалния свят? Какво му е попречило?
Всичко опира до самскарите.
Когато силата в човек не е освободена, какво може да направи той?
Преживява онова, което му създава обусловения ум.
Разликата, след като започнеш да се освобождаваш от самскарите, е огромна... Но това могат да потвърдят само тези, които имат лична опитност и поради това имат своята база за сравнение.

miromiv, сам избираш своя път. Хубаво е, че питаш, това означава че търсиш. Отговори около теб не липсват. Но изборът е лично твой.
Какъвто и път да избереш, той ще те отведе до Някъде. И когато пристигнеш, ако все още Съществуваш, ще имаш възможността да го споделиш и обясниш на другите като теб.

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от miromiv » 13 дек 2011, 22:13

Ясно, значи самскарите пречат да се излезе от т.н. виртуален свят. Не разбрах, какво имаш предвид относно пътя, който имам, защото доколкото прочетох, този път е доста голям цикъл от прераждания(дефакто се въртиш в кръг и не си стигнал до никъде). То това не точно път Някъде, а по скоро Никъде, тъй като преражданията приключват и край(освен ако не се освободиш от тях). Другото, което не разбрах е ''ако все още Съществуваш''. Доколкото си спомням всеки има няколко стотин хиляди прераждания(не помня точната бройка). Аз явно не съм с пробудено съзнание, което значи, че всички прераждания са били тук на Земята. Предвид, че хората не сме толкова отдавна тук, едва ли съм преживял повече от няколко стотин(по съвсем груба сметка) прераждания. Това значи, че имам доста време преди да престана да Съществувам, ако това е което искаш да кажеш. Ако не или ако нещо съм объркал ''сметките'' би ли ми разяснил?

ntsk

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от ntsk » 13 дек 2011, 23:16

Когато споменах път, не съм имал предвид цикъла на прераждания.
Трябва да се прави разлика между естествения еволют на Съзнанието, при който то преминава през 8 400 000 прераждания, докато стигне до човешка форма и преражданията след това само в човешка форма.
Това, че в днешно време човек продължава да се преражда и да трупа карма се дължи на самскарите, и естествената еволюция на Съзнанието няма нищо общо с това.
Така че, miromiv, разграничавай ги двете.

Пътят, за който сега говоря, е избора пред теб като човек - Съзнание постигнало човешката форма.
Вече имаш Его, Мисъл и Интелект. Така, че можеш сам да решиш дали и накъде да поемеш.
Но първо трябва да знаеш къде се намираш (и спрямо кое).

За "Съществуването" не си разбрал какво имам предвид, но с времето може би ще ти се прояснят нещата.
От това по-просто не можах да го кажа. :D

miromiv
Мнения: 90
Регистриран: 27 ное 2011, 14:43

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от miromiv » 14 дек 2011, 00:06

ntsk винаги може и по просто :D Правя разлика между еволюцията на съзнанието и преражданията в човешка форма(по-точно не я правя, но знам, че има такава) В човешка форма, по груби спомени мисля че бяха 750 000 прераждания и след това... всичко отначало... или край... Пътя, който аз имах предвид е освобождаване от самскарите, прекратяване цикъла на прераждания, постигане на атман, защото алтернативата е да остана заседнал в цикъла на прераждане или да се освободя от него и да правя каквото правя, в някой от световете на Брахман, докато той престане да съществува(наколко десетки милиарда години по груби спомени)??? :?: Сигурно има и други варианти, но те са временни, в смисъл ако не постигнеш Атман съществуването ти приключва заедно с края на БрахманИли бъркам, но понякое време приключва. Единствено като Атман това не става и си напълно свободен, доколкото схванах. Къде се намирам? Ами според мен, ако не съм бил с пробудено съзнание по някое време, трябва да съм някъде в първите прераждания :?: :?: :?:
Моля те! обясни какво имаше предвид с ''ако все още Съществуваш'' че се притесних, Мога да престана да Съществувам преди тези 750000(или колкото там бяха) прераждания?(ако нещо съм се ''издънил'' по пътя) или може да съм близо на края им, а само да си мисля, че съм в началото :?:

ntsk

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от ntsk » 14 дек 2011, 09:12

Колкото е по-просто, толкова ще ти е по-трудно да го разбереш отведнъж. Понеже интерпретациите от твоя страна може да са хиляди.
Иска се време и чистене на самскари.

Аз ти говоря за пътя на Атман. Този форум дава това знание.
Въпросите ти вече са от съвсем друго естество и аз нямам какво повече да ти кажа, при условие че всичко (вкл. и за "Съществуването") е обяснено в двете книги "Ти си това" и форума. Какъв е смисъла да се повтаряме.
Просто се иска яко четене и мислене.
(и по-рядко да караш "по груби спомени", понеже всяко препрочитане може да ти разкрие ново разбиране)
:D

-----

*П.П.:
ntsk: "Но първо трябва да знаеш къде се намираш (и спрямо кое)."
Не говоря за брой на преражданията, а за ето това забравено Знание:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=34
Последна промяна от ntsk на 14 дек 2011, 16:23, променено общо 1 път.

sirius
Мнения: 27
Регистриран: 30 мар 2010, 03:34

Re: Съмнение относно преживяванията описвани във форума

Непрочетено мнение от sirius » 14 дек 2011, 14:45

Според моето разбиране, съществуват
- няколко нива на възприятие (напр. какво очите възприемат)
- няколко нива на интерпретация (какво виждат, щото привиждането е грешна интерпретация)
- няколко нива на артикулация на видяното - описанията

Само тези неща като се комбинират дават невероятен брой комбинации.

доколкото разбрах, самскарите са тези, които са основата за умствените обусловености, които пък влияят на нивата по-горе.
Или, обусловеностите са "отрицателната обратна връзка", която ни затваря в определени нива - вътрешния свят в който живеем. Т.е. дори и той е създаден. Разбира се, има една част, която ясно възприемаме като реална - материалния свят.

Независимо че има много мнения (възприятие+интерпретация+описание (а често дори и без възприятие)), всъщност само ние (всеки от нас сам за себе си) определяме кое е истина. Ако тази наша истина сме я приели на базата на нечия друга истина, има голяма вероятност да се заблуждаваме. Прост пример: ако ти можеш да караш три пъти по-бързо от нормалното и да си в границите на безопастното, за мен може да е опасно и нормалното. Не всеки може да е състезател, дипломат и пр. Учи се, напредва се, но не всеки стига до "висшата лига".
А ние след известна възраст вече "сме в живота" и освен, че изборът да се учим е изцяло в нас, но и изборът от кой да се учим също е от нас. В тази фаза никой не отделя от времето си за да ни учи. И никой няма да седне вместо нас да учи. Като тук под учене не разбирам само знание. Ние трябва сами да си вдигнем някои части, да се напрегнем малко и да тръгнем по пътя, който смятаме че е по-по-най. Само ако тръгнем по него, можем да стигнем до някъде.
Нека дам пример с бойно изкуство. Начинаещия първо се заема с чисто физическа подготовка - практика. В този форум това съответства на самскари и умствени обусловености. Първо му се казва: правиш цикъл от 3х50 лицеви опори - знание. Начинаещия почва, но стига до 3х10. Нататък за него е недостижимо. Знае, че трябва да направи 3х50, но не може. Той съвсем спокойно може да си помисли, че това е невъзможно. Може и да е, но често ако упорства, това става възможно. После: техники за ръце, за крака, за равновесие, дишане, концентрация и пр и пр. Докато посмее да излезе срещу най-добрите. Но при бойните изкуства тавана е видим - най-добрите са известни, живи хора - вижда се какво могат.
Докато в областта, в която е и този форум, мъглата е повсеместна. Всеки разправя, пише, изследва и пр. Но средния наблюдател като мен, няма начин да измери или да види постиженията. Тук може да сме тотално заблудени. И логиката помага само донякъде. Колкото повече разнообразна информация сме прочели и премислили, толкова повече можем да приемем логиката си за правилна. Само практиката може да ни даде позна-нието. Да се познава нещо.

Аз бях впечатлен от Кастанеда, Монро и Ксендзюк. Кастанеда предава знанието на един индиански шаман. Монро описва много добре н.нар. излизане извън тялото. Ксендзюк препредава шаманското знание от Кастанеда, но явно го е разбрал (познал) доста по-добре.

Ето един цитат от Ксендзюк:
Европейската представа за "сърцето" като главен орган на чуствата и емоционалното преживяване, заедно с недостатъчната осведоменост на Кастанеда, превърна древно индианското понятие "път със сърце" в аморфна идея за интуитивна привързаност. И понеже човекът много лесно превръща своите елементарни желания и потребности в "духовност", "пътят със сърце" се оказва безкрайно угаждане на разнообразните влечения на собствената си природа. В резултат на което някои "толтеки" превръщат тази идея в непростително словоблудство. Обичаш да пиеш водка - "път със сърце", обичаш да съблазняваш девойки - също "път със сърце". Главното е "преживяването на разсъмване в душата и в света наоколо..." (както се изрази един"кастанедианец".
А в действителност "пътят със сърце" е много специфично понятие. Възможно е и самият Кастанеда да не е разбрал какво е имал предвид дон Хуан. Принуден съм да разясня тази бъркотия от думи.
Думата "сърце" в езика нагуа, който за дон Хуан е рОден, съвсем не означава, това което си въобразяват нашите романтици. Йоллотл(сърце) се превежда като "подвижност", "причина за движение", "развитие". "Път, който има сърце" е път който заставя да се движиш, да се развиваш и да растеш.
Според представите на толтеките две са главните начала у човека: "лицето" и "сърцето". Ихтли ("лицето"), за разлика от сърцето - заставя човека да върви след другите, да повтаря делата им, да получава привични роли и да получава привични удоволствия. Това е принципът на стагнацията, застоя, но при това е и необходимият принцип на оцеляването и приспособяването. Затова толтекът (човекът на знанието) трябва да има "мъдро лице и мъдро сърце". Работата е там, че толтеките считат "вътрешното движение"(промяната) за същина на живота (йолилицтли). За тях за се възторгваш от звездното небе и от въображаемото Божество не означава да "живееш", а е вид забрава.
Реалната ситуация изисква от човешката личност специфични промени. Ако искаме да познаем Реалността и да разширяваме своите възможности, длъжни сме да се движим, да се променяме, да растем. "Пътят със сърце" е на първо място труд и едва след това възхищение от резултата.
Но защо той и в нашето съвременно разбиране си остава "път със сърце"? Много просто - никой друг подход не дава такова удовлетворение, такава цялостност и осмисленост, каквито предлага пътят на "безупречния войн". Тук няма лъжливи надежди, така че няма и разочарования. Получаваме възможност да познаем себе си такива, каквито сме - с нашите ограничения и нашите възможности. Тоналът и нагуалът вътре в нас са и предпоставка за безкрайно развитие и обещанието за бъдещи реализации. И това е едно от фундаменталните начала на безупречността.
Но в книгите, които се обсъждат тук, намерих това, което обхваща и обяснява всичко, което съм чел в тази област. Остава и аз да го обхвана, позная :)
А знаенето на върховните постижения на другите с нищо вече не ме топли ако аз не съм направил и крачка. С нищо няма да ме промени.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта