"Нео-езотерични лекции"

Всичко останало можете да обсъждате тук.
Simon3
Мнения: 9
Регистриран: 11 май 2009, 00:22
Местоположение: София
Контакти:

Re: Медитация и… опитности

Непрочетено мнение от Simon3 » 11 май 2009, 00:42

Някои общи, но важни и необходими съвети за медитация и получаване на езотерична информация може да се прочетат в лекция Медитация (само 12 стр), както и в останалите лекции на seleq.org, след като ги завърша.
Няма да се опитвам да доказвам, че са истински и правилни - това ще подскаже интуицията.

Поздрави
Симон Живков

sum
Мнения: 2693
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Медитация и… опитности

Непрочетено мнение от sum » 22 май 2009, 13:34

Здравей, Simon3.
Много интересна информация поднасяш в своите писания. Поздравления!

Позволи ми да изкажа моето мнение, относно написаното от теб…

На пръв поглед лекция „Медитация” има излъчващо усещане за подробност и дълбочина спрямо „алтернативния поглед на вселена, човек, наука, общество”.
По принцип съм съгласен с написаното от теб, но позволи ми да обърна внимание на някои основни момента от твоята разработка.
В „Основни пречки” разясняваш за негативните поведенчески навици, които съпътстват човек в неговото ежедневие. Но, обърна ли внимание, че всичко, което си изброил в тази глава /основни болести, неправилно хранене, неправилен начин на живот; егоцентризъм, консерватизъм, страх, мании; завист, омраза;… суета, слава и богатство; мързел, мекушавост и небрежност; внезапност, избухливост и прибързаност и т.н./, се контролира от УМА?
Ако иска човек да развие пълна вътрешна промяна, за да постигне съвършенство, първо трябва да се научи как да контролира своя ум, чрез мисълта. А това става САМО ако познава основните пранични потоци, които съществуват както в материалното тяло, така и извън него.
При положение, че не знаеш за движението на основните пет вълни /татви/ в тялото как можеш да влезеш в синхрон с татвите, които „идват” на Земята от Слънцето и Луната? Ако не постигнеш този баланс между своите татви /и тези, идващи чрез Слънцето и Луната на Земята/ как тогава ще контролираш ума си?
Пишеш, че „наивно е да се очаква, че без овладяване на тези основни пречки може да се постигне съществен напредък”.
Според мен още по-наивно е да се мисли, че без контрол върху ума човек може да преодолее изброените от теб „основни пречки”.

След това обръщаш внимание на „Вярната информация”.
Мисля, че съжденията ти са правилни… Само нека подчертая, че въобще не приемам термина „акашови записи”. Акаша е само една от петте основни татви, познати в източните учения. Винаги ми е било смешно, когато се говори за „акашови записи”… Помисли - щом като има акашови записи то трябва да има и ваю записи.., нали? Или притхви записи.., или теджас записи.., или апас записи… Защо има само акаша записи?... Ами другите четири татви какво ще ги правим?...

Относно „Опасности” нямам какво да кажа и съм много съгласен с тези твои думи - „Голяма грешка, която може да е фатална за растежа, е за всичко да се допитвате до своите ангели и водачи.”

Изказваш сентенцията, че „Медитация значи мислене, но мислене целенасочено, в определена посока, с дълбока вътрешна убеденост за мощта и ефективността на своята мисъл.
Позволи ми да не се съглася с теб, че медитация означава точно това… Но да не задълбавам…
По нататък пишеш, че „няма съществена необходимост от класическата йога-поза Лотос”.
Смисълът на позата Лотос е формата на пирамида, която се получава от разстоянието между двете колена, основата на гръбначния стълб, и главата.
След това споделяш, че „много е полезно и необходимо през 1 до 3 седмици да се прави медитация за чакри, фини тела, меридиани. Активиране, стимулиране и хармонизиране на основните чакри и Главния меридиан с двете му части – възходяща отпред и низходяща (при повечето случаи) отзад, така че да се затвори кръгов цикъл на енергията, която после се разклонява по всички останали меридиани.
Добре, опиши ми по-подробно тази медитация за чакри. Обясни /ако не ти е проблем/ какво точно разбираш под термина „фини тела, меридиани”. Как точно „активираш, стимулираш и хармонизираш своите основни чакри и главен меридиан”? Къде се намират в твоето тяло?

Относно ОИТ.
Пишеш, че „по-висша степен на опознаване на финия свят може да се разглежда осъзнато излизане на САз от плътното тяло, заедно с фините тела.
Ти лично постигнал ли си го това „опознаване на финия свят”? Защото преди да тръгнеш да опознаваш финия свят, първо трябва да можеш да контролираш Силата в себе си. Но, за да я контролираш, трябва да я познаваш. Познаването не става с четене на книги, а с пряк контакт. За да стане този контакт желателно е да разградиш или премоделираш своите самскари /умствени впечатления от този и всички свои минали животи/. После трябва да разградиш решетката от точни в сърцето си. А най-накрая /като завършек на този процес/, центърът на любовта ще се „излее” в тялото ти. Когато стане това, тогава може да говориш за контролиран процес на излизане от тялото и опознаване на фините светове...
Според мен трябва да разграничаваш /а и също така да знаеш/, че разширеното съзнание, и контролирания процес на излизане извън тялото /ОИТ/, са две различни неща.
/само да вметна, че знанията и описания процес в книгите на Р.Монро /ОИТ/ са на базата на разширено съзнание.., а не на съзнателно излизане от тялото. И той ги бърка тези двете.../

Относно „Махалото” нямам забележки.

Поздрави.
Р.Ч.

Simon3
Мнения: 9
Регистриран: 11 май 2009, 00:22
Местоположение: София
Контакти:

Re: Медитация и… опитности

Непрочетено мнение от Simon3 » 08 окт 2009, 22:30

Отговор на коментара на Sum от 20.май.09.
<<Много интересна информация поднасяш в своите писания. Поздравления!>>Много благодаря за добрата оценка и за коректния старателен коментар. Ще се постарая да отговоря по подобен начин.

Моля да бъда извинен за забавянето – исках да довърша първите 5 лекции, които са основа на предлаганата жизнена философия - вече са публикувани на seleq.org, вкл. и в .html формат ( 3.Обзор религии , 4.Космогенезис и 5.Комплексна анатомия ). Уводната и Основни понятия лекции са доста обновени. Вероятно след тяхното прочитане и осмисляне ще може да продължим обсъждането.

Както пише в Уводната лекция : < Авторът излага своето виждане и разбиране за света, доколкото то не противоречи на космическото (божествено) знание. Друг човек може да опише същите въпроси по друг, макар и не коренно различен начин, при това също вярно.> Далеч съм от мисълта за всезнание и непогрешимост, още по-малко, че се изразявам подходящо и разбираемо за всички. Такива мисли са пагубни за всяко учение.

Много е важно човек да може да поспре, да погледне отстрани и отгоре себе си, разбиранията си, и цялата си дейност; да се замисли дали неговите разбирания са правилни, да е критично отворен за нови знания и когато срещне по-добри, по-правилни, по-пълни от досегашните негови, да приеме новите до доказване на тяхната невярност или непълнота.
Има огромен брой религиозни, езотерични, йогистки, окултни и пр. учения, сред които цари голям хаос. Възниква основателният въпрос, защо моята философия да е по-добра. Единият отговор е, че това трябва да подскаже интуицията (стига да я има), а другият, паралелен подход е лекциите да се четат наистина с конструктивна критичност и да се търси тяхната вътрешна непротиворечивост; възможно по-цялостно и пълно описание на света; взаимно допълване с известното за стандартната наука; обясняване на възможно повече бели петна за науките; дадени възможно повече теоретични и особено експериментални доказателства (те ще бъдат предимно в лекции 18 и 19).

Съжалявам за някои пропуски на 6-та лекция (медитация) – трябваше да отбележа, че това е временен работен вариант, но все пак обсъжда много от важните, основни въпроси, които е необходимо да се знаят. Вероятно беше грешка да я публикувам предварително.

<< въобще не приемам термина „акашови записи”.>> Никъде не говоря за акашови записи и съм дефинирал кратко и ясно, както в Увода, така и в Медитация, кое значение на Акаша съм приел – единната памет и управление на природата. Древните понятия акаша и акаша-татва донякъде съвпадат с Динамичен етер, по моята терминология. Ако едно учение не е синхронно със съвременното научно-техническо и интелектуално ниво на хората, то е неразумен атавизъм. Не е редно да се използват многобройни чуждици - непонятни, ненужни, трудни за запомняне и изговаряне – важно за всяко учение е да бъде лесно разбираемо и запомняемо. Затова съм приел само няколко от добилите масовост източни термини – карма, акаша, прана, чакри, като съм дефинирал в какво значение използвам всеки от тях.
<<Акаша е само една от петте основни татви.... Ами другите четири татви какво ще ги правим?... >> – ще ги оставим там, където им е мястото – в индуистките учения. <<...баланс между своите татви... да контролира своя ум, чрез мисълта... да контролираш Силата в себе си...>> Не зная точно какъв вариант на 5-те "татви" се има пред вид – някои може да бъдат полезни в малка степен, но не са добър начин за разглеждане, нито подходящ за нашата култура и време, и е недопустимо да се смята за единствен. Не е възможно, нито редно да направя разбор и критика на стотиците подобни учения и полезното в тях. Тъкмо за да се даде един добър, правилен вариант на комплексните знания, са създадени Нео-езотеричните лекции.
А не беше коректно само да критикувам, без да предлагам по-правилно решение, което, в основната си част, сега е дадено в първите 5 лекции.
Манипулациите с обичайни думи, като ум, мисъл, сила, сърце и пр. и опитите да им се придаде специален езотеричен смисъл обикновено цели объркване, неяснота и създаване почва за изопачени представи. Това е основен метод на повечето религии ( Обзор религии). Колкото по-бързо бъдат забравени, толкова по-добре ще бъде за успешен духовен напредък. Подобни "системи от знания" започват с правилни благородни истини, но се отклоняват в различни фантазии, объркващи, дезориентиращи, плашещи и увреждащи, или омайват с красиви фалшиви обещания.
Нашата задача в този труден лъжовен свят Земя е да ги установим като такива, да не им се поддаваме, евентуално да предложим това и на други хора. Но не можем да ги задължим – те трябва чрез своя съзнателен аз (САз) на базата на свободната си човешка воля (СЧВ) да се освободят (ако не са го направили в предишно прераждане), от програмираната си склонност към емоционални пристрастявания, водещи до религия, атеизъм, партийност, псевдо-езотерика и пр.
<< ...много съм съгласен с „Голяма грешка, която може да е фатална за растежа, е за всичко да се допитвате до своите ангели и водачи.”>> още по-важна е втората опасност: <ако не се допитвате достатъчно, също рискувате да направите голяма грешка.> Наред с другите разговори с водачите трябва поне през няколко месеца да ги попитаме дали не допускаме съществена грешка – те нямат право да ни го кажат явно, уважават нашата свободна човешка воля (СЧВ) да правим грешки! А това може да е фатално не само за духовното израстване, но и за здравето и живота. Излишната самоувереност е била пагубна дори за посветени, като Леонардо да Винчи, Рудолф Щайнер и др. Както винаги, не е добре нито много, нито малко – златната среда!
<<Смисълът на позата Лотос е формата на пирамида ... между двете колена, основата на гръбначния стълб, и главата.>> Пропуснато е най-същественото: <Важно е менталното състояние, а не физическото. > При начинаещи позата - най-вече затворени ръце и крака е необходима за защита от вредни намеси от ниско астрално ниво.
<<... опиши ми по-подробно тази медитация за чакри.>> Именно медитативната (концентрирана, насочена) мисъл "активирам и хармонизирам основните си чакри, съгласно Божествено-космическата мъдрост" е необходимото и достатъчно действие. По-конкретни ЕИ операции са допустими само за доста високо ниво, обикновено са различни за различните хора и не са нужни в общия случай. Дори напротив – вероятността да объркат и повредят нещо е изключително висока, затова те са крайно нежелателни. Например много псевдо-духовни учения съветват събуждане и издигане на суровата ПсЕн (кундалини, прана) от първите чакри по меридианите (надите). Това е една от най-опасните заблуди. Издигане на сурова ПсЕн над сърдечна чакра е много вредно, а за 7-ма е разрушително. Праната може да достигне горните чакри само модифицирана от позитивни човешки мисли и чувства като луш. От духовно растящия се иска да осигурява чистота и правилна завихреност на чакрите за дясно-торсионни полета, чисти и проходими меридиани в правилна посока; видът и качеството на енергиите по тях не са обект на негов контрол и такъв опит може да причини големи бели.
<</само да вметна, че знанията и описания процес в книгите на Р.Монро /ОИТ/ са на базата на разширено съзнание.., а не на съзнателно излизане от тялото. И той ги бърка тези двете.../>> - тук мисля, че има доста озадачаващо неразбиране и настойчиво съветвам за внимателно непредубедено (пре)прочитане трилогията на Р.Монро, по възможност в оригинал. Тя може да даде огромно количество уникална полезна информация, но далеч не винаги е в явен, прост, буквален вид.
<<Относно „Махалото” нямам забележки.>> – това може само да ме радва, тъй като твърде малко хора го разбират и използват правилно.

Поздрави.
Симон Живков

P.S. Мисля, че е редно човек да предлага и защитава знанията си с истинското си име.

sum
Мнения: 2693
Регистриран: 15 дек 2012, 13:10

Re: Медитация и… опитности

Непрочетено мнение от sum » 09 окт 2009, 12:19

Казвам се Румен Чорбаджийски и съм автор на две книги: „Ти си Това” и „Ти си Това 2 – Разбирането”. Има ги в електронен вариант в секция „Библиотека”.

Приемам споделеното от теб и разбирам твоя начин на мислене.

/за да не смесваме темите, моля Админа да премести препоръката на Simon3, моят коментар към него, и неговия отговор в отделна тема в секцията „Друго”/

Simon3, предполагам няма да имаш нищо против да отворим нова тема, за да могат хората евентуално да коментират написаното то теб.
Според мен това ще е правилно, защото в тая тема друго обсъждаме и нека не смесваме различните знания. Все едно да се смесят две различни ястия в едно… няма да е приятно за вкуса, нали?

~~~~~~~~~~~~~~
…Понеже спомена Р.Монро и неговата „полезна информация”, нека ти споделя моето виждане за неговото знание.

Представи си в един човешки организъм, как една мъничка капка кръв /с големината на микрон/ тръгва да търси отговора на извечния въпрос „какво съм аз?”.
Капката решила да опознае действителността, в която съществувала, и започнала да пътува… В един момент, водена от някои кръвоносни потоци, тя попадала /къде съзнателно къде не/ на различни места в човешкия организъм. Например, единия път била в бъбрека, а в следващия попаднала в пулсиращ мускул, в третия пък стигнала до диафрагмата и т.н..
Един ден капката незнайно как се озовала в белите дробове и усетила полъха на въздуха. Директния контакт с въздушния поток толкова силно и въздействал, че тя разбрала за себе си, че е едно нищожно създание в сравнение с всемира /човешкия организъм/, който изучавала.
Обаче при тази среща /с въздуха/ капката получила информация, че има безброй множество единици като нея. Решила да се събере с пръснатите си частици, като по този начин стигнала до заключението, че така ще стане едно неделимо и пълно цяло.
И започнала да търси себеподобни…
И ги намерила…
И видяла себе си в техния образ…
В един момент капката кръв започнала да се слива с други като нея.., и пораснала.., и от микрон приела размера на върха на топлийка. Вече със самочувствие и различно знание, тя вече била готова за среща с онзи огромен информационен поток /въздухът в белите дробове/, който щял да й разкрие тайната на всемира…
И така, един ден се отправила към белите дробове, за да разбере истината за всичко ставащо. Потопила се в дробовете и зачакала… Не след дълго въздухът дошъл и я облял… Тогава вече се убедила окончателно, че въздухът всъщност е огромен информационен поток, който трябва да преодолее, ако искала да бъде вечна.
…И разбрала друго, че може да се „храни” от този поток, но все пак проумяла, че извън това огромно информационно поле трябва да има нещо друго…
И тръгнала нагоре срещу течението /защото друг път нямало/ и така опознала друга действителност /кръвоносните капиляри в белите дробове/… Колкото повече се изкачвала, толкова въздухът ставал все по-плътен и неделим. В един момент открила път, водещ право нагоре.
- Ето, това е пътят. – казала си тихо тя и поела в тази посока...
…В един момент констатирала, че всичко около нея се променя. Чувствала е, че още малко й трябва, за да излезе и види Реалността… Вълна след вълна.., напрежение и напън, след което продължавала с тихи стъпки напред… И аха… вече почти стигнала до гърлото и… изсъхнала от въздуха!..

Дошло време и Човекът просто преглътнал!..

~~~~~~~~~~~~~~~~~
Това е опитността, описана от Р.Монро в неговата трилогия.

Докато в книгите си и тук във форума обяснявам, че извън Човека /който просто преглътнал изсъхналата капка кръв в себе си/ има още 17 такива. Ако например ти се разходиш покрай тези общо 18 Човека, ще видиш, че има пътека, която ще те отведе до други 15 такива. Така в един момент ще разбереш, че общият брой на Човеците е 33!

…След време успее ли да се излезе в пространството извън тях, тогава всъщност се разбира, че 33-те Човека съществуват в „град”, който има шестоъгълна форма. Ако в този момент се погледне наоколо, ще се види, че има неизброимо множество от подобни „градове”. Когато се възприемат „градовете”, тогава се осъзнава, че корените им са дълбоко надолу и се впиват в ефирна „земя”. Вдигне ли се поглед над „градовете”, ще се види, че над тях съществува безкрайна „облачна маса”. Опознаят ли се „земята” и „облаците”, тогава Съзнанието се откопчва от властта на „градовете” и полита… В този момент може да се погледне отстрани цялата съзнателна структура такава, каквато всъщност е…
…Но изненадите не спират дотук, защото всъщност се разбира, че цялата съзнателна структура „плува” в безбрежен океан!..
Успее ли Съзнанието да си подаде „главата” извън океана, едва тогава ТО ще види Реалността такава, каквато всъщност Е!

~~~~~~~~~~~~~~~
Споделям ти го, за да разгранича различните знания между Р.Монро и това, което обяснявам в книгите си.

Успех по пътя!
Р.Ч.

Simon3
Мнения: 9
Регистриран: 11 май 2009, 00:22
Местоположение: София
Контакти:

Re: Медитация и… опитности

Непрочетено мнение от Simon3 » 09 окт 2009, 17:08

И аз споделям и приемам правото на всеки на свой начин на мислене, изразяване и предлагане.

Нямам нищо против да се отвори и нова тема, но мисля, че моите лекции разглеждат именно и въпросите, които тук се обсъждат и коректното решение е да се предложат различни мнения - всеки сам да реши кое и дали да приеме.

Разбирам, че емоционалният подход е по-лесен за масово възприемане. Не го отричам, но аз съм предимно рационален, без претенции за оптималност. Обаче съм убеден, че за да има стабилност и напредък трябва да има поне лек превес на рационалното над емоционалното.

Ще прегледам "Ти си това".
Успех.

Simon3
Мнения: 9
Регистриран: 11 май 2009, 00:22
Местоположение: София
Контакти:

Re: "Нео-езотерични лекции"

Непрочетено мнение от Simon3 » 09 окт 2009, 18:22

Прегледах я. Нямам какво да добавя към предишния коментар.

Успех в търсене на истината, Румен.

иво

Re: "Нео-езотерични лекции"

Непрочетено мнение от иво » 09 окт 2009, 20:01

И поздрав за намерелите :!: :D

Simon3
Мнения: 9
Регистриран: 11 май 2009, 00:22
Местоположение: София
Контакти:

Re: "Нео-езотерични лекции"

Непрочетено мнение от Simon3 » 24 фев 2012, 00:32

Много благодаря на Иво, с малко (!) закъснение.

Лекция 6.Медитация е основно преработена и разширена с Комплексно (физическо, ителектуално, емоционално и ментално) израстване, подробно описание на контраверзния въпрос за Кундалини, редица грешки и опасности. Надявам се да не е станала прекалено дълга.

В лекция 9.Профилактика на здравето предлагам един радикален поглед върху човешкото здраве и причини за болестите, недъзите и неуспехите.

Надявам се в другите нови лекции също да намерите полезни неща, но няма да досаждам с изреждането им.

Поздрави на всички и успех!
Симон Живков

ИстинатаEнякъдеTук
Мнения: 16
Регистриран: 02 май 2014, 07:56

Re: Медитация и… опитности

Непрочетено мнение от ИстинатаEнякъдеTук » 21 яну 2015, 13:45

Публикувано на: 09 Окт 2009, 17:08
Simon3 написа:Ще прегледам "Ти си това".
Публикувано на: 09 Окт 2009, 18:22
Simon3 написа:Прегледах я.
*hihi*
Simon3 написа:Успех в търсене на истината, Румен.
*hihi*

Gor
Мнения: 18
Регистриран: 11 сеп 2013, 15:19

Re: "Нео-езотерични лекции"

Непрочетено мнение от Gor » 21 яну 2015, 14:21

ИстинатаEнякъдеTук *hihi* *hihi* *hihi*
Като повдигна темата/не съм я чел за което ти благодаря/ прочетох мненията и преди да стигна твоя пост се посмях хубаво защото видях часовете на публикациите.
Ей тва е... тоз човек за нищо го няма да изчете книга за час.
Дали е такъв бързак с писането на лекции или вероятно тях ги праска за минутки :uaaaha:

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост